Start Nyheter Om oss Framgångar Åringar Avelsston Hingstar Föl Till Salu Ivans funderingar

 

29 Mars 2015: HANS HANSSONS VARA ELLER ICKE VARA SOM ORDFÖRANDE I SG

Jag nås av rykten om att grupperingar i södra Sverige försöker bli av med Hans Hansson inför nyvalen till SG:s styrelse i vår.

Detta är enormt oansvarigt av vederbörande och genuint dumt.

Svensk Galopp står inför sin största satsning i modern tid, och är inne i ett mycket känsligt skede, i och med försäljningen av Täby och starten av den nya banan Bro Park.

Absoluta nycklar till galoppens överlevnad i Sverige. Inte bara i Stockholm utan i hela Sverige. Att mitt i detta göra sig av med ingenjören till hela detta projekt är ju fullständigt vansinnigt och gagnar inte vår galoppsport.

Hans Hansson har förhandlat fram försäljningen av Täby, något som ingen inom galoppen hade klarat, och nu gäller det att ta hem pengarna i enlighet med de slutna avtalen. Fullständigt självklart att Hans Hansson skall se till att detta går enligt plan.

Mycket kan sägas om Hans Hansson.

Han kanske inte alltid formulerar sig på bästa sätt och ibland går han fram som en stenkross.
Detta är både hans svaghet och styrka. Har förstått att han inte är populär i södra Sverige av olika anledningar som jag inte känner till i detalj.

Men alla skall veta att han är den enda ordförande vi haft som har något att säga till om i ATG:s styrelse.

Många vittnar om hans hårda arbete för galoppen på högsta nivå, och han är inte någon man sätter sig på, vare sig från travet

eller något annat håll. Han har skapat respekt för galoppen inom ATG.

När hade vi en sådan ordförande senast ?? Svaga ordföranden har vi haft så länge jag kan minnas.

Se till att Hans Hansson får slutföra sitt uppdrag genom att sitta som ordförande när BRO PARK öppnar 2016.


Därefter kan väl galoppen ge Hans Hansson sitt slutomdöme: Galoppens räddare i Sverige eller ...... ?

29 Mars 2015: POLETTEN HADE INTE TRILLAT NED !

VARFÖR STRAFFAR MAN UPPFÖDARNA EXTRA HÅRT I DET LÄGE AVELN BEFINNER SIG ?

Det visar sig att jag hade helt fel. Uppfödarna får inte tillbaka sin 1 % som man "stal" 2014.

Det man talar om är att man höjer prispengarna med runt 5 miljoner och då faller uppfödarnas 10% ut med 500,000 kr med automatik.

Detta kallar man för en satsning på uppfödarna !?

Jag förstår inte varför man formulerar sig så när man året innan tog 1% från uppfödarnas uppfödarpremier.

Detta betydde att man "stal" 600,000 kr.

Vem försöker man lura med dessa listiga formuleringar ? De lurade mig, för jag trodde inte att man kunde göra något så korkat, att upprepa misstaget från året innan.

Vi blir även 2015 "bestulna" på vår 1 %, d.v.s. c:a 600,000 kr. Att prispengarna för hästägarna ökar är ju väldigt positivt men det är en helt annan sak.

SG måste omgående återställa uppfödarpremierna till våra 10 %. Allt annat är fullkomligt oacceptabelt.

18 Februari 2015: HAR POLETTEN TRILLAT NER ? DET VERKAR FAKTISKT SÅ !

Svensk Galopps information om att man lägger en budget med ett underskott och skjuter till 5 miljoner ytterligare i prispengar/bonus/uppfödarpremier tyder på att man äntligen förstått allvaret i situationen för sporten.

Ska vi tro att det är vår nye VD som förmått styrelsen att förstå att omedelbara åtgärder måste sättas in ?.

Och profilen på fördelningen av pengarna, med tyngspunkten på 2- och 3- åringar, är helt i linje med vad jag skrivit i mina tidigare funderingar nedan.

Det som gör mig lite frågande är den satsning man säger sig göra på ökade uppfödarpremier. Har fått signaler på att man åter kommer att dela ut de 10 % som ATG öronmärkt till Uppfödarpremier och där SG i fullständigt oförstånd straffade gruppen uppfödare extra hårt 2014 genom att ta 1 % och bara dela ut 9 %. Är det denna 1 % som man nu kommer att dela ut är det ingen satsning på uppfödarpremier utan bara att man återställer det som är uppfödarnas pengar eller är det faktiskt så att man förutom de 10 %-en även plussar på med 500,000 kr.

Är det den senare förklaringen, då är det riktigt positivt. Är det bara ett återställande av de 10 %-en är det inte mycket till satsning.

Vi vet ju hur travet tagit pengar från sina prispengar och lagt dem ovanpå de 10 % som man får från ATG för att få snurr på sin uppfödning och det är ju i den riktningen vi måste gå för att få fart på fullblodsuppfödningen.

20 December 2014: Eishin Dunkirk och Philomatheia tar över ?

Som hingsthållare och uppfödare är man tvungen att försöka förstå hur markanden och konkurrenterna agerar och funderar. Inte lätt!
Eishin Dunkirk betäckte för första gången en "full bok" 2013 och så även 2014.

För Philomatheia var det först 2014 han fick betäcka ett rimligt antal ston.

Konkurrenter ? I Sverige har vi "nya" Merchant of Venice och Helsinki som kan bli intressanta att följa med sina första årgångar.

Danmark ? Kommer att lida mycket av att Academy Award har försvunnit och jag har svårt att i dagsläget se någon kronprins till honom.
Där har man nu köpt in några Galileo- söner, en ostartad och en med några få starter innanför västen. Kan man göra om succén med Academy Award som kom från en liknande bakgrund, även om han visade mer i sina få starter än nykomlingarna ? Blir intressant att följa den utvecklingen.

De två stora hingstarna i Skandinavien de senaste åren har varit Eishin Dunkirk och Academy Award. Den avgörande skillnaden dem emellan har varit att Academy Award betäckt 3-4 gånger flera ston än Eishin Dunkirk. Alla de främsta stona i Danmark och Norge har gått till Academy Award under alla år medan Eishin Dunkirk har fått hålla till godo med våra egna och ett mindre antal utifrån.

Ändå har Eishin Dunkirk hållit Academy Award bakom sig på de flesta sätt man kan räkna. Utom möjligen 2014 då Academy Award har haft sitt kanske bästa år någonsin.

Men återigen, skulle man kunna räkna upp Eishins resultat, med hänsyn till antal hästar och starter, så är han minst lika bra.

T.ex. så har Esihin Dunkirk bara 8 stycken 2- åriga avkommor 2014. Av dessa har 6 startat.

Red Caviar, vinnare av Amacita hkp 82, Breaking News 77, två i Götalandlöpning och trea i Auktionlöpningen, Quinto 78, tvåa i Auktionslöpningen och dammade av en bunt importer i årets sista start.
Med dessa få 2- åringar håller han en strålande tredjeplats bakom MINGUN och GLORIA DE CAMPIAO, som båda har enormt många fler avkommor.
Sunda hästar som startar, och med hög klass genomgående, är Eishin Dunkirks adelsmärke.


Därför är det ett rimligt antagande att tro att Eishin Dunkirk kommer att dominera svensk, och förmodligen skandinavisk avel, de närmaste åren när han äntligen fått hyggligt många ston och en allt bättre kvalitet på dessa.


Philomatheia betäckte 22 ston 2014, alla dräktiga, och kommer alltså även han få en hygglig mängd föl 2015. Vi vet att han är kapabel att lämna topphästar i Europa. Gjorde vid något tillfälle en analys mellan skandinavientoppen Bank of Burden och Philomatheias son Pattaya i Italien och det visade sig att Pattaya var klart högre rankad än Bank of Burden. Ser inget skäl till att han inte skall kunna lämna någon minst lika bra här i Skandinavien. Med 5-6 avkommor i de första årgångarna och med avkommor som Frank Lloyd Wright, Philadefia och nu i säsongen elfte timme dyker Golden Sea och hans 2- årige helbror Texas Snake upp och visar på stor kapacitet.

Jag tror att ägare av avkommor till Eishin Dunkirk och Philomatheia, som hamnar hos bra tränare, kommer att ha några riktigt bra år framöver.

Och sen börjar vi det nya äventyret med BAROCCI.


Uppfödare och tränare var aldrig med från start när vi tog in Diaghlyphard, Funambule, Most Welcome, Eishin Dunkirk och Philomatheia och alla blev championhingstar i Sverige.

Nu är frågan om man skall missa även BAROCCI från start ?

2 November 2014: KANSKA FINNS DET HOPP TROTS ALLT

Efter att ha varit på avelsmötet den 11 oktober tändes trots allt ett visst hopp för galoppens och avelns överlevnad i Sverige.

Det är visserligen i sista sekunden, och det kan vara för sent, men nu utlovas ett Skandinaviskt Derby på Bro Galopp med 2 miljoner i prissumma, varav 1 miljon till vinnaren.

Tunga medlemmar i SG:s styrelse mer eller mindre lovade detta, med start 2017. Frågan verkade nu snarast var om det kan starta redan första säsongen på Bro galopp, 2016, då med en prissumma på 1 miljon, med 500,000 kr till vinnaren. Detta vore en markering av att man förstått allvaret med situationen och det blir dessutom en kanonstart för nya banan, när den skall etablera sig som skandinaviens främsta galoppbana.

(Sportchefen Nicolas Cordrey ville starta först 2018, men det är försent. Den tiden har vi inte på oss för att rädda svensk galoppsport)

Valet står mellan att fortsätta kampen för att Svenskt Derby på Jägersro skall vara öppet för alla, men med en tidig anmälan, så att det i praktiken blir ett skandinaviskt Svenskt Derby eller hoppa på tåget med Derbyt på Bro Galopp.

Jag håller med BZ om att det bästa för svensk galopp och dess avel är ett Svenskt Derby, öppet enbart för svenskfödda hästar. Men 20 år av misskötsel av svensk galopp och avel har gjort att vi nu producerar under 200 föl i Sverige. Skulle det kunna bli ett intressant Svenskt Derby, där i stort sett var 10:e svenskfödd häst skulle ha en plats gjuten för sig ?.

Tycker att vi i detta läge får bjuda in danska och norska hästar till att deltaga i Skandinaviskt Derby på Bro Galopp för att skapa någon spänning i loppet och öka konkurrensen. Nog skall vi väl kunna konkurrera med danska och norska uppfödningar. Det är en rimlig konkurrens i förhållande till den konkurrens vi nu möter från bl.a. engelska och irländska uppfödningar.

Men målet skall fortfarande vara att skapa ett rent Svenskt Derby, men först när den svenska aveln har hämtat sig från nuvarande katastrofläge.

Detta betyder att jag slutar propagera för att Svenskt Derby på Jägersro skall öppnas med tidiga anmälningar. Vi har under 20 år kämpat för detta, utan gehör från Jägersro eller Svensk Galopp, och förlorat alldeles för mycket tid med de följder som detta inneburit.

Låt Svenskt Derby förbli som det är idag, för den kampen verkar vi aldrig kunna vinna, och så satsar vi all energi och resurser på att göra Skandinaviskt Derby på Bro Galopp till Skandinaviens största och viktigaste löpning.

Men även till Bro Galopp:s Derby skall vi ha tidiga anmälningar, vid samma tidpunkt som det anmäls till Breeder´s - serien, så att när vi kommer till auktionen året efter så står det klart vilka hästar som finns anmälda till Breeder´s och Skandinaviskt Derby på Bro.

10 oktober 2014 :  AVELN KOLLAPSAR OCH NU VÄNTAR GALOPPENS KOLLAPS I SVERIGE

För några år sedan bestämde vi oss för att lägga ned vår uppfödning.

Vi beslöt att bara betäcka två ston 2011, som vi skulle behålla, och stalla upp hos någon kollega för att ändå hålla kontakten med fullblodsaveln och galoppsporten.

(Detta är anledningen till att vi i år bara har två stycken 2- åringar som tävlar för oss under 2014).

Skälet till nedläggning av uppfödningen var att SG inte på något sätt vidtog åtgärder för att stoppa det fullkomliga raset för uppfödningen och att vi inte längre trodde på galoppens framtid i Sverige.

Men då hade Hans Hansson och en ny styrelse börjat arbeta och under hösten 2011 beslöt vi oss för att ändå fortsätta. VI hade ju nu en proffsig styrelse som naturligtvis skulle ta tag i de problem som tidigare styrelser skapat. De kunde väl inte missa vad som höll på att hända och detta tände ett nytt hopp om galoppens framtid i Sverige. Vi hade fel!!

Tyvärr har det fortsatt i samma hjulspår som tidigare och antal födda föl fortsätter att minska och nu har fullblodsaveln i Sverige kollapsat. Visserligen har vi klarat oss hyggligt men för aveln i stort är det fullkomlig katastrof.

AVELN HAR KOLLAPSAT !

Har SG: styrelse förstått detta och konsekvenserna som följer? Inte alls !

Det kommer att bli ett plötsligt uppvaknande när verkligheten hinner ikapp. Utan en fungerande och levande svensk avel kommer även den svenska  galoppsporten att kollapsa.

Christer Schildt avvecklar , Sonja Olsson drar ner, Karin Johansson slutar med hingsthållningen, Eva C Pettersson flaggar för neddragning, Therese Staffanson tar time- out, MecCom lägger ned satsning i Sverige, Jan Hansson lägger ned sin uppfödning, Göran Åsheim har slutat o.s.v... Nyrekryteringen är närmast obefintlig.

Och vad kommer att hända ?

Med viss förskjutning, med några år, 3-4 år?, kommer galoppsporten att KOLLAPSA, då den till 80 % är baserad på svenskfödda hästar.

Vi har sett det länge nu: Hästägarna försvinner fortare än uppfödarna hinner avveckla sin uppfödning. Allt mindre startfält och allt äldre hästar som tävlar. Allt sämre hästar importeras då världsmarknadspriserna bara ökar.

Men SG:s styrelse sitter fortfarande stilla och ser ”huset brinna ner”. Och istället för att ta tag i problemen häller man ”fotogen” på elden genom att inte våga fatta de obekväma beslut som måste fattas. Sportchefen arbetar helt på egen hand och presenterar det ena förslaget efter det andra som en okunnig styrelse nickar sitt gillande till utan att förstå följderna av sina beslut,.

Vi öppnar snart en ny galoppbana, Bro Galopp, och det kommer att behövas hästar som startar och tränas där. Men frågan är, vilka hästar är det? Var skall dessa komma ifrån? Kommer det finnas hästar att tävla med. Kommer det finnas hästägare och tränare som täcker behovet för att kunna hålla tävlingar?

Svaret är NEJ!

Allt färre svenskfödda hästar föds, och en import som ligger kvar eller troligen sjunker i antal. Kan bara sluta på ett sätt. Det kommer att fattas tävlingshästar! Och jag tror inte att SG kommer att offra Bro Galopp utan man tvingas offra både Göteborg och Malmö för att samla ihop vad som finns kvar på ett ställe.

 

MEN HUR HAMNADE SVENSK GALOPP I DETTA KATATROFALA LÄGE ?

Den ”elitsatsning” som startade på Jägersro för 20 år sedan har blivit ett totalt misslyckande! Vi har ingen elit över huvudtaget i Sverige idag, med något undantag. Eliten i Skandinavien finns i Norge. Öppnandet av Svenskt Derby har varit en katastrof för svenska hästägare, uppfödare och tränare. Vi var några få som varnade för den utveckling som skulle följa av detta beslut. Vi fick många ovänner för våra protester men vi är inte glada för att vi fick rätt i våra förutsägelser. Och prestigen från våra motståndare, att inse att man hade fel, har bara förlängt och förvärrat den skada beslutet att öppna Svenskt Derby medfört.

Handelsbalansen med Norge ligger på minus 11-12 miljoner varje år. Till vilken nytta? Pengar som försvinner helt ur svensk galopp och återinvesteras utomlands, medan sparpaket efter sparpaket sätts i sjön av SG och plågar hästägare tränare och uppfödare.

Mycket kan också förklaras med svaga styrelser och svagt ledarskap inom sporten. Detta ledde under många år till att tjänstemännen kunde driva sina egna projekt med egna agendor.

Då ropades det på att vi skulle få in folk från affärslivet i SG:s styrelse vilket vi nu fick i och med Hans Hanssons inträde tillsammans med ett antal andra med liknande kompetenser.

 Men nu gick vi från den ena ytterligheten till den andra. Erfarenhet från galoppsporten vägde plötsligt inte tungt utan nu kom det in ekonomer av olika slag, med erfarenhet av företagsnedläggningar, skatteexperter, personalexperter, finansanalytiker, marknadsföringsexperter, eventexperter o.s.v.. De flesta utan någon som helst, eller ytterst liten och kort erfarenhet och kunskap om galoppsporten. Jag känner flera av dessa, och det är bra personer på många sätt, men skall de sitta i en galoppstyrelse? De flesta av dessa skulle mycket väl kunna finnas till hands utanför styrelsen med sina kompetenser, men i en galoppstyrelse borde tyngdpunkten ligga på lång och gedigen kunskap om galoppsporten.

SG:s valberedning får ta på sig att styrelsen har fått den utformning den har idag. Så sent som vid senaste tillsättningarna av styrelseledamöter hade man långt gångna planer på att plocka bort den siste med gedigna kunskaper av galoppsporten. Skälet var att personen ofta framförde åsikter som gick emot flertalet i styrelsen. Åsikter som han har efter många år i galoppsporten, d.v.s. är baserade på kunskap.

GÅR DET ATT RÄDDA GALOPPSPORTEN I SVERIGE OCH VAD KAN GÖRAS ?

Jag vet inte om det är för sent men det vore tjänstefel att inte försöka.

Som jag hävdar så kommer inte en proffesionell galoppsport  överleva utan en svensk avel.

Dessa går hand i hand. Därför gäller det att få aveln att överleva till varje pris.

Mina viktigaste förslag:

-          Ökad satsning på 2- och 3- årsloppen. Mer prispengar måste riktas till dessa hästar. Hästägare vill ha snabb avkastning på insatt kapital. Du säljer inga hästar på att ha stora prispengar till 4- åringar och äldre.

-          Detta innebär att bl.a. Breeder´s serien måste ta bort löpningar för 4- åringar och äldre och lägga dessa pengar på 2- och 3- årsloppen. Här har Cordrey, utan kontakt med hingstägare och uppfödare, gjort om löpningsserien. När Täby Galopp administrerade Breeder´s serien togs kontakt med dessa vid föreslagna förändringar. Nu har detta gjort bakom stängda dörrar. Här har Cordrey inte kontroll på varför vi startade detta projekt, men detta syfte vi hade då, att rädda svensk avel, gäller i ännu högre grad nu än då. Historielösheten breder ut sig i svensk galopp med alla nykomlingar på nyckelpositionerna.

-          Svenskt Derby måste räddas och återfå något av sin forna glans och hjälpa till att rädda galoppsporten och aveln. En tidig anmälan, samtidigt med Breeder´s serien, måste införas omgående. Idag är det en totalt ointressant löpning för flertalet. Den utländska konkurrensen skrämmer bort hästägarna och gör att färre går in i sporten och att nuvarande hästägare lämnar densamma. Helst skulle vi ha ett helsvenskt Svenskt Derby men SG:s misskötsel av aveln i Sverige under lång tid har gjort att vi troligen måste göra ett öppet lopp men med tidig anmälan. Detta kommer även att gynna dansk och norsk uppfödning. Men målet skall vara att skapa ett Svenskt Derby.

-          Uppfödarpremierna måste höjas. Här har Cordrey och SG:s styrelse åter varit inne och försämrat det för uppfödarna. Av ATG får vi 10 % baserat på prispengarna, att dela ut till uppfödarna. Här beslutade styrelsen att minska detta till 9 %. Travet, som har samma sparkrav som galoppen, gick åt andra hållet. Man tar medel från prispengarna och lägger på sina 10 % för att rädda sin avel. För att få upp uppfödapremierna till uppfödarna har SFAF genom åren arbetat för att dessa 10 % skall "växlas upp" till 30 %. Det har man gjort genom att inte betala ut uppfödapremier under 5000 kr/ år samt att bara betala ut för 2- 4- åriga hästar. På så sätt har man lyckats få upp uppfödapremierna till drygt 20 %. D.v.s. man har omfördelat sina egna medel. Detta tyckte då styrelsen var för mycket och därför sänkte man med 1 %. Målet borde istället vara att få upp uppfödarpremierna till 30 %. Detta kan man göra med att höja gränsen för att utbetala premierna till 10.000 kr. Idag räcker det med att ens uppfödningar springer in c:a 50.000 kr på ett år för att få 10.000 kr i uppfödarpremier. Det gäller att satsa pengarna där de gör störst nytta och jag ser det inte som en stor ”uppfödarbragd” att ens uppfödningar sprungit in mindre än 50.000 kr på ett år. Och naturligtvis, återställ de samlade uppfödarpremierna till 10 % omgående. Beslutet att sänka uppfödarpremierna har bara skapat mer negativ stämning bland uppfödarna.

 Rävdansens Stuteri 640 43 Ärla Sverige Tel: 016-74260 Mobil: 070-551 09 93 E-post: ravdansen@telia.com