Start Nyheter Om oss Framgångar Åringar Avelsston Hingstar Föl Till Salu Ivans funderingar

THE MAD DOG SLEW STORY   !!  

För min del börjar historien om Mad Dog Slew när Berit och jag gick omkring och tittade på auktionshästar på Keeneland i Lexington Kentucky för 12-13 år sedan. Plötsligt hörde vi någon som talade svenska, okej skånska, när vi passerade en av boxarna.

Vi träffade då Lena Hedberg och Bengt Thomasson från Klippan. Det visade sig att Lena drev ett fullblodsstuteri, Yorkrun Farm ( numera omdöpt till Hedberg Hall ), och att Bengt var en av hennes kunder från Sverige som ägde avelsston hos Lena och födde upp hästar till försäljning på de större auktionerna i Kentucky.

Det blev en trevlig bekantskap och vänskap, och vi har sedan dess haft mycket kul tillsammans. Bengt och jag har bl.a haft en tävlingshäst ihop hos Tommy Gustafsson.

Några år,och några auktioner senare, skulle Bengt köpa ett nytt avelsto på Keeneland November Sales och vi var där hela gänget, Bengt och Lena, Berit och jag, vår dotter Hanna samt Lenas bloodstockagent Elizabeth.

Efter några dagars studier av avelsston hade Bengt fortfarande inte hittat något som han var nöjd med. Det var då min dotter Hanna kom springande och tyckte att vi skulle titta på ett sto som hon gillade. Gänget hastade iväg och tittade på stoet SKEP, en dotter till superheta avelshingsten Fappiano, som var på väg upp i ringen. Bengt, och alla andra, blev i eld och lågor även om vi anade att hon skulle bli alldeles för dyr. Hon hade haft flera avkommor som sålts för över $1.000.000 till Japan.

Hon blev för dyr, ....men Bengt köpte henne.

Under några år födde Bengt och Lena upp Skeps avkommor som de sedan sålde på Keeneland.

Vid ett senare tillfälle ringde Bengt och berättade att han hade en åring efter Catrail och ett annat sto som han ägde, som han misstänkte skulle bli billig på auktionen i Kentucky och frågade vad jag tyckte. Skulle han ta hem den till Sverige istället och tävla här eller sälja den i USA ?.

Efter diverse resonemang beslöt han sig för att ta hem den och sätta den i träning hos sina grannar, Bornslätt. Hästen blev döpt till Wild Cat Williams och vann sin första start på Jägersro och var favorit i Malmö Stads Pris, men floppade där, och sedan har det varit lite upp och ned.

Samtidigt som vi bollade ideér om Wild Cat Williams nämnde Bengt att han hade ett föl efter Slew City Slew och stoet Skep som han också funderade på inför följande års auktioner.

Bengt och jag bollade ideér följande år och Bengt beslöt sig för att även ta hem honom till Sverige och han blev döpt till Mad Dog Slew. Eftersom det nu började kosta stora pengar att ha två hästar i träning beslöt sig Bengt för att sätta sina hästar i proffsträning för att få ut maximalt och frågade mig vilka tränare jag hade på förslag.

Jag föreslog då någon av bröderna Reuterskiöld och Bengt bad mej ringa Fredrik, eftersom han inte hade några kontakter inom svensk galopp vid den tidpunkten.

Jag ringde Fredrik, berättade om Bengt och hans hästar, och arrangerade så att de fick kontakt med varandra, och nu, knappt två år senare, står Bengt och Fredrik här med ett av de hetaste Derbyhoppen, Mad Dog Slew (Slew City Slew- Skep/ Fappiano), som Bengt fött upp själv hos Lena Hedberg på Hedberg Hall i Kentucky. Det senare tål att påpekas !

Slew City Slew är just nu mycket het i USA där hans son LAVA MAN har vunnit några av USA:s förnämsta Grade 1- löpningar, dessutom både på gräs och dirt, och förra året hade han SIS CITY som vann Grade 1.

 

Vi håller tummarna för en import som vi visst gillar, Peter Kastensson, och varför skulle vi inte göra det, som de galoppfundamentalister vi är.

Det var del 1 av The Mad Dog Slew Story, och vi hoppas få återkomma med fler delar efter Derbyt.

 

DET ÄR SYND OM (GALOPP-) MÄNNISKORNA.

(30/5) Henrik Westman meddelade igår att han hoppar av sin kandidatur som ordförande i Svensk Galopp. Kvar står bara ...Benny Carlsson !

Henrik Westman kunde ha varit en bra övergång från Malmö- styret, i väntan på att man kunnat hitta en "härförare" för galoppsporten. Ny blir det ytterligare ett år utan ledning av sporten och det har vi inte tid med.

Det som fick Henrik Westman att hoppa av var en koll av läget bland fullmäktigedeltagarna där det visar sig att det skulle ha blivit en strid som han skulle förlora. Amatörerna fortsätter stötta Benny C, och, till min enorma förvåning, även hästägarna i Stckholm.

Jag har djupa kontakter i tre av de dominernade stallarna på Täby Galopp och alla vill byta ut Benny Carlsson  Co. Hur i h-e kan då Claes Göran Wallenius få för sig att motsatsen råder, och enligt uppgift rösta på Benny Carlsson. Här måste hästägarna peta hål på den bubbla han ( och styrelsen ?) lever i. För det är väl inte, i vanlig ordning, privatpersonen Wallenius som röstar. Alla som sitter i fullmäktige, och andra styrelser, måste tänka efter på vilkens mandat man sitter och lägga sina privata önskningar åt sidan när det kommer till omröstningar. Klarar man inte av att göra det skall man avgå

Nu får vi ett år till med Benny Carlsson & Co (= Claes Lundell).

Claes Lundell har motarbetat galoppen i alla tider även om vissa vill framhålla motsatsen. Men man kan bara döma folk efter vad de gjort och inte vad de sagt.

Även om han hyllats för Torsdagsgaloppen, så var det så att han nekade galoppen en bättre lösning och körde över Benny C..

Nu har han sett till att vi blir av med Torsdagarna under vintern, av spelsäkerhetsskäl ?, och helt kört över en schabblande Benny C, igen.

Claes Lundell var även mannen som sköt Svensk Galopp AB- projektet i sank genom att vägra att släppa greppet om galoppen ( och dess pengar) på Jägersro och även där körde han över Benny Carlsson. Tänk så många timmar, möten och resor som lades ned på detta projekt som nu kan sägas ha gått i graven i och med att Gillborg får lämna sportchefsrollen på Täby och enbart arbeta på Jägersro.

Och vem sitter i ATG:s styrelse, om inte Malmö- pågarna Claes Lundell och Benny Carlsson och jag tror inte att Benny vågar ta en strid med Claes Lundell någon dag i veckan och det är läge för nya överkörningar av galoppen.

Det är sorgligt att galoppfolket får leva ytterligare ett år i ovisshet om hur framtiden ser ut.

Skall Benny C lyckas få grepp på sina tjänstemän, kommer Svenskprogrammet äntligen fungera ( ser redan kört ut ! ), vad skall vi locka hästägare och uppfödare med för att fortsätta ?. Det finns så många frågor och så få svar.

Men som någon sa" Vi har den ledning vi förtjänar" och det är kanske så.

 

 

NY LISTEDVINNARE FÖR MOST WELCOME PÅ HAYDOCK

(30/5) Vi får räkna med att det kommer att vara ganska tyst om Most Welcome under 2006/2007 i England eftersom han endast betäckte en handfull ston de sista åren. Trots det hade han en ny Listed- vinnare på Haydock i Sandy Lane Stakes ( Listed), 1200 m gr. Hans storvuxne 3- årige son Skhilling Spirit ( Most Welcome- Calcavella/ Pursuit of Love) tog sin fjärde seger i 14:e försöket och blir bara bättre. Stoet Calcavella är ett typiskt exempel på sto som Most Welcome fick hålla till godo med de sista åren. Placerad 2- 5 år, från en enkel familj. Ändå lyckas denne kanonhingst lyfta upp stona till oanande höjder. Detsamma gäller hans främst avkomma 2005, Eccentric, vars mor var en mycket enkel vinnare som 2- åring.

I år har han betäckt över 40 ston hitills, med strålande dräktighet.

Han har betäckt bl.a. mödrarna till Novasky, Tam o´Rito, Mission Possible, Be Alert, för att nämna de stora 2005.

På Rävdansen har vi 9 åringar och 11 föl efter Most Welcome.

 

ORDFÖRANDEVALET- ÖDESFRÅGA FÖR SVENSK GALOPPSPORT

( 25/5)

Det största lyftet för galoppen just nu vore att få byta ut den högsta ledningen.

Det skulle visa att en förändring är på gång och åter skapa en optimism inom sporten.

Om Benny Carlsson & Co åter lyckas klamra sig fast vid makten, vilket inte är omöjligt, vore detta ytterligare en spik i kistan.

Man undrar hur Benny Carlsson ens kan ha en tanke på att ställa upp för omval. Vad driver honom  ?

Inte är det galoppen framtid han tänker på utan han har uppenbarligen egna ambitioner. Under hans ledning har galoppen nästan halverats och motsättningarna inom sporten har knappast varit större.

Han ( och hans mentor Sewerin Ekman) har kört galoppsporten i botten.

Vare sig Täby Galopp, Sveriges i särklass största galoppbana vill ha honom, likaså Göteborg Galopp.

Uppfödarna vill inte ha honom, hästägarna vill inte ha honom.

De som tillsatte honom förra gången, för fem år sedan, var amatörerna. Hans gamla klasskamrat Rein Kuningas, chef för Amatörtränarna, röstade för honom liksom amatörryttarna under ledning av Hans Engblom. Om de har fått som de ville vet jag inte men galoppen håller på att bli en ren amatörsport. Proffstränare, kommersiella uppfödare och rena hästägare blir allt färre, i en rasande takt.

Amatörerna är oerhört viktiga för sporten men om man slår ut den professionella delen av sporten kommer detta inte att fungera länge till.

Och efter att ha läst veckans Skandinavisk Galopp vet man inte om man skall skratta eller gråta. Kastensson har nu släppts lös på riktigt och ironiserar friskt över valberedningens förslag att förorda Henrik Westman, samtidigt som han på sidan bredvid tillåtits göra en presentation av kandidaten. Pinsamt !!!

( Och varför publicera Reuterskiöld brev om en presentation av Henrik Westman när presentationen står alldeles bredvid ? )

Hans blajande på ledarplats är så dåligt skrivet, och fullt av motsägelser, att man häpnar. Och han passar på att slå vilt omkring sig, mot uppfödare, Täby Galopp, Conny Isacsson m.fl.

Han verkar nu fullständigt ha tappat fotfästet i sitt försvar för Benny Carlsson & Co.

Ingen har någonsin brytt sig om innehållet i vad Kastensson skriver, man har ju bara blivit förbannad över att han fått hålla på, men inte desto mindre tillåts han fortsätta skriva under rubriken Ledare, som om han vore någon att lyssna på. Nu skall husbondens röst sluta och det är inte en dag för tidigt.

Ledarplatsen skall reserveras för folk inom sporten som har något att säga och som brinner för något viktigt. "Lunchätare" och andra parasiter, som bara när sig på galoppsporten, kan skriva insändare.

Benny Carlsson & Co ( Sewerin Ekman, Anders Törnkvist ( en f.d. VD som har kastats hit och dit inom ATG), Gillborg och deras högste chef Claes Lundell ) har varit en fullständig katastrof för svensk galopp. Under deras lednig har sporten halverats och blivit i det närmaste en amatörsport.

Och ändå har vi bara sett början på den skada de orsakat. De kommande åren blir ännu sämre, med allt färre hästar och mindre startfält och en döende avel.

Och de förhandlingar som Benny Carlsson ( och Björn Eklund) genomfört med staten ( Finansen) har ju varit fullständigt misslyckade. SG och STC har ju inte fått ut något som helst av staten i deras förhandlingar. Att åter sända dessa herrar att förhandla om nya avtal vore fullständigt otänkbart.

Risken att Benny Carlsson åter väljs som ordförande pekar åter på hur fullständigt katastofal sammansättningen av fullmäktige är. 80 % av sporten vill ha bort honom men risken är ändå uppenbar att han blir ordförande.

 

250 FÖL FÖDDA 2005

(25/5) Enligt uppgifter från en källa inom SFAF föddes endast 250 föl 2005. Vi som var pessimister fruktade en siffra runt 300 men sanningen var värre än så.

Varför SG (Björn Eklund) inte officiellt gått ut med denna siffra är svårt att förstå. I den debatt som varit hade detta naturligtvis varit sprängstoff.

Hingsthållarna rapporterar in utfallet till SG 1 september samma år som de föds och nu har vi redan fått ytterligare en årgång och ännu ingen sammanställning från året innan.

Det kan inte vara svårt att ge en preliminär siffra 1 oktober på antal betäckningar och antalet födda föl under året.

Det kan inte vara svårt att räkna till 300 ! ( För 5  år sedan var man tvungen att kunna räkna till 600 )

 

NEW ARRIVALS-    ALLA 13 HAR KOMMIT !

(25/5) De väntade 13 fölen har nu anlänt och allt har gått väl-( och nu tänker vi sova på nätterna ! )

De senast anlända är:

Most Welcome- Little Green Apple, brunt stoföl

Most Welcome- Apropå, brunt stoföl

Most Welcome- Blue Jean Baby, brunt hingstföl

Most Welcome- Composit-A, fux, hingstföl

Eishin Dunkirk- Delta Downs, fux, hingstföl

Most Welcome- Colonial Sucess, brunt hingstföl

Most Welcome- My Sex Appeal, brunt hingstföl

Och som vanligt är alltid den sista årgången alltid den bästa vi fått, så även i år.

Vi har aldrig sett så många snygga föl. Inte en enda fölunge kan sägas vara "ett stolpskott".

 

NYA SNYGGA DRAGNINGAR !

(18/8) Återigen har Gillborg/ Eklund tagit fram sitt gamla trick, nämligen att flytta fram datumet för anmälningarna till de klassiska löpningarna till idag, den 18 April kl.12.00.

Ett beställningsjobb, naturligtvis, som innebär att nu kan plötsligt breeze- up hästar från England och Irland anmälas i de klassiska löpningarna.

Kan man ana en viss desperation från Gillborg över att anmälningarna till Svenskt Derby är färre än tidigare ??

Är detta fair mot köparna av helt oprövade, oinridna åringar i höstas, ställt emot 2- åringar som kan visas upp i full träning ?

Hade köparna av åringar i höstas vetat att Gillborg/ Eklund tänkte släppa in färdiga 2- åringa importer i full träning, i de klassiska löpningarna under våren, hade säkerligen många väntat att köpa häst, eller i alla fall att anmäla.

Tyvärr är åringsköparna grundlurade av en fullständigt ohederlig ledning, och om detta är ett sätt att skaffa nya hästägare så har man återigen "skjutit sig i foten".

Blir man lurad för många gånger så lämnar man sporten ! ( Läste just propparna: Varför göra sig besväret att publicera reglerna för Svenskprogrammet,...nu minst 25 %, o.s.v. när man aldrig uppfyller avtalet ??)

Några frågor som dyker upp är:

Hur fattas detta beslut, om att flytta fram anmälningsdatumet för att breeze- up hästarn skall kunna anmälas ? Det kan väl inte ha fattats på tjänstemannanivå ? Eller ? För inte kan väl hästägare, uppfödare och tränare ställt sig bakom ett sådant beslut i SG:s styrelse !

Har tjänstemännen Gillborg/ Eklund beslutat detta själva, är det åter ett bevis på att de saknar en chef.

 

POSITIVA RAPPORTER FRÅN NEUROTH OCH HAUGEN

(14/4) Vid hösten auktioner såldes två av våra åringar till Norge och finns nu i träning hos Wido och Rune.

GOTOGATE ( Funambule- Composit-A/ Persian Bold) finns hos Wido och rapporterna så långt är mycket positiva. Rune Haugen har MEKONG ( Diaghlyphard- Delta Downs/ Deputy Minister) i träning på fjället och även därifrån kommer positiva rapporter.

Patrick Wahl har CRUSH ( Funambule- Factually/ Known Fact) i träning på Täby och verkar nöjd med vad han sett så här långt.

Familjen Twomey köpte SPIN ( Diaghlyphard- Redbone/ Spectacular Tide) i höstas och de är enormt nöjda med henne.

Det här är vår "comeback"- årgång efter att vi förlorade nästan en hel årgång p.g.a. abortvirus efter att året innan även ha vilat många ston. Under 2005 hade vi Valbonne och Templeton som 3- åringar och endast en 2- åring, Valley River.

 

NY RÄVDANSEN 3- ÅRING-   YOUKO

(14/4) Efter mängder med problem, där en hästägare gick i konkurs och lämnade både sto och föl på Rävdansen, tillsammans med obetalda fakturor, har vi äntligen lyckats lösa det juridiska kring nu 3- årige YOUKO ( Diaghlyphard- Orange Wave/ Jalmood). Hästen har varit startklar sedan i september 2005 och i träning hos Kvisla, men inte kunnat starta p.g.a. de juridiska problemen. Nu hoppas vi snart se den i kval.

Vi tror att YOUKO är ganska bra !!

 

FÖLNINGAR PÅ RÄVDANSEN 2006

(14/4) Mathilde Bozo ( Unfuwain), sto e Most Welcome- Nu dräktig med Eishin Dunkirk

Diamond Falls ( River Falls), hingst e Most Welcome- Går åter till Most Welcome

Viviente ( Honor Grades), hingst e Most Welcome- Går till Eishin Dunkirk

Amoulette ( Bal de Seigneur), sto e Most Welcome- Går till Most Welcome

Maudie ( Diaghlyphard ), sto e Most Welcome- Går till Most Welcome

Evangelina ( Diaghlyphard), hingst e Esihin Dunkirk- ?

En strålande samling föl, som vi verkligen är stolta över !!

Resten kommer under April !

 

NÄRA SLÄKT MED ELECTROCUTIONIST- OLDOPAL COLOURS !

(14/4) Vårt avelssto Oldopal Colours ( Fairy King) hade en fin framgång i familjen förra året när hennes syster Ardmelody var mor till SCORPION, som vann Grand Prix du Paris, Grupp 1, och var 2:a i Irländska Derbyt efter Hurricane Run.

Nu har det hänt ytterligare saker i familjen:

Oldopals Colours mor, Thistlewood, är syster till Gesedeh, mor till Elbaah, mor till ELECTROCUTIONIST, som ju som bekant vann Dubai World Cup och runt 28 miljoner i prispengar.

Hela familjen vimlar av kanonhästar men Oldopal Colours har haft all otur i början av sina avelskarriär, då hennes avkommor råkat ut för konstiga skador i träning som helt faller på kontot för otur. Själv skadade hon sig i en freak- accident under transporten från auktionen i Newmarket, när hon ådrog sig en livshotande ryggskada som satte stopp för hennes löpningskarriär.

Efter en katastofal start i aveln, där vi inte kunde sälja hennes avkommor till acceptabla priser och att de därför hamnat i amatörträning, har vi inte betäckt henne under två säsonger.

Men nu gör vi en omstart med henne i aveln och hon är nu betäckt med Most Welcome. Eventuell resulterande avkomma kommer vi att behålla och matcha själva för att ge henne en fair chans i aveln.

EN LÅNG PAUS PÅ VÅR HEMSIDA !

(9/4- 2006) Undertecknad blev så fruktansvärt trött och besviken över att se hur SG hanterade frågan med öppna eller stängda klassiker. Trots stor majoritet så lyckas ändå våra motståndare spela ut de olika grupperna mot varandra. Hästägarna på Jägersro går åt ett håll och hästägarna Täby mot ett annat och enligt uppgift viker sig då Claes Göran Wallenius. Tränarna på Täby går åt ett håll och tränarna på Jägersro går åt ett annat. Då viker sig tränarrepresentanten. Och så här höll de på ! Civilkurage existerar tydligen inte !!

Det finna överhuvud taget ingen anledning att ha rikorganisationer när man inom föreningarna inte kan följa demokratiska spelregler. Och det gäller hela sporten. Det kan inte vara rimligt att minoriteten skall styra majoriteten. Varför skall t.e.x. Jägersro ha lika många representanter i olika styrelser när man är så mycket mindre än Täby Galopp.

Ljuset i mörkret är Täby Galopp, där Conny Isacsson skrev att "Aveln måste räddas". Mycket välskrivet och jag kan skriva under på i stort sett hela artikeln. Bra gjort av Conny Isacsson som erkänner att han inte förstått vad som håller på att hända och vilka dramatiska följder detta kommer att få på sporten i övrigt.

Tyvärr kommer hans uppvaknande 4-5 år för sent och, som jag sagt tidigare, kan det vara för sent för många uppfödare, tränare och hästägare och kanske för hela sporten i Sverige.

Vad Täby gjort är dock lovande: Man stänger Jockeyklubbens Jubileumslöpning och St Leger, tyvärr dock, ett år för sent sedan hästägare och tränarereprensentanterna gått på Jägersros linje.

Jägersro håller hårdnackat kvar i sitt öppna Derby men jag tror att man målar in sig i ett hörna och att hästägare och tränare i Sverige kommer att straffa dem genom att inte anmäla i Svenskt Derby utan i huvudsak gå ut i Breeder´s Trophy- serien, som är båda billigare och sportsligt rimligare.

Dessutom har Täby Galopp öppnat upp Breeder´s Trophy, efter påtryckningar från hingstägarna, som startat löpningsserien. Detta betyder att alla hingstar kan anslutas men att detta skall ske innan betäckningssäsongen och att hingstägaren själv skall erlägga en hel språngavgift, d.v.s. om t.e.x. Bahamian Bounty skall anmälas skall National Stud inbetala £ 10.000 till Breeder´s Trophy- serien.

Dessutom har man i detta sammanhang tagit bort möjligheten för föl efter icke anslutna hingstar att komma med i Breeder´s Trophy.

Till de positiva saker som är på gång är att SG startat ett projekt för att rekrytera både hästägare och uppfödare. Man tänker i första hand rikta sig till hästägare och uppfödare som lämnat sporten för att försöka få dem att börja om, enligt Sk Galopp. Det skall vara roligt att vara hästägare, säger man, vilket naturligtvis är rätt inställning. Men frågan är vad som har blivit bättre sedan dessa lämnat galoppsporten?. Det är här man måste kunna peka på nyheter, som t.e.x. Täby galopps ensidiga öppnande av sina klassiker. Men det behövs mer. Man vill fortfarande ha en rimlig chans att vinna Galoppens Blå Band, Svenskt Derby !

Svenskprogrammet, när skall man börja leva upp till detta avtal ? Här har vi en fullständigt oärlig ledning som inte uppfyller givna löften, år efter år !

Att gå till hästägarna och be dem komma tillbaka utan att kunna bjuda på något nytt är hopplöst.

Samma sak gäller uppfödarna. ( Uppfödarpremierna t.e.x. blir allt mindre, nu 10,8 % förra året runt 10 %. Vad händer med pengarna ? Har SG nallat även där ? Vi hoppas SFAF kollar upp detta noggrant !! )

En dålig start på Hästägarprojektet var Årets Hästfest ! Årets största festtillfälle för sporten och i synnerhet för ägarna. Här medelade SG,enligt uppgift, att för att spara pengar till projektet skulle man flytta tillställningen till Täby Galopp, som alltid har varit olämpligt för denna typ av arrangemang. Så även i år ! Det var många hästägare som var missnöjda med arrangemanget och vi skall då inte tala om hur resultaten av omröstningarna måste ha gått till. Stora frågetecken till vissa kategorier ! Detta måste tas om hand av en jury med någon typ av regelverk för vad som krävs för att vinna.

Detta var ett skott i foten !

 

 

(29/12) Mina debattinlägg nedan har uppmärksammats av några som deltar i debatter och speltips på Travpunkten Galopp.

Får inte medhåll från alla, naturligtvis, där någon tycker att jag snöat in på de Klassiska löpningarna och Svenskprogramet, vilket jag till viss del får hålla med om.

En förklaring till detta är att jag som dåvarande ordförande i SFAF var den som representerade uppfödarna i SGC:s styrelse och var den som föredrog ärendet när beslutet fattades om att Svenskprogramet skulle införas. Därför känner jag ett visst ansvar för att bevaka frågan även om jag inte längre är aktiv i några av galoppen föreningar.

Men i frågan om galoppens ledningsproblem håller nog de flesta med mig om att en förändring måste ske för att vi skall komma ur dödläget vi hamnat i och finna nya lösningar på hur vi skall popularisera vår sport.

Någon tycker at jag talar i egen sak, vilket naturligtvis stämmer även det, till viss del. Men samtidigt menar jag att vi alla sitter på samma gren och faller en, så faller alla.

Jag menar att ett av de ben galoppen står på i Sverige är uppfödarna. Faller fler av dessa ifrån sporten drar man med sig sporten i fallet. Vi kan konstatera, bara genom att läsa ett galoppprogram, att mängder av hästar i träning ägs av uppfödarna själva. Den hästägare som köper en häst och sätter den i träning blir allt mer sällsynt. Det märker vi inte minst på auktionerna.

Därför menar jag att när jag talar om Svenskprogram och klassiska löp så berör det alla i sporten, vare sig du är uppfödare, hästägare eller tränare o.s.v..

Och jag tror inte att någon i sporten tycker att det ser bra ut, vare sig man är tränare, uppfödare, hästägare, spelare. De positiva tecknen är få.

Fick ett mail från någon som tyckte att jag bara bråkade med skåningar för att de kom från Skåne.

Tyvärr kan det tyckas så men det är ett resultat av att makten över galoppen av någon oförklarlig anledning hamnat i Skåne. Benny Carlsson, Sewerin Ekman, Claes Lundell, Bo Gillborg, och SG:s skribent Peter Kastensson finns alla i Skåne.

Björn Eklund har visserligen skånska rötter, men är sen många år verksam i Stockholm.

Jag kan försäkra att de flesta uppfödare och hästägare i Skåne står för samma uppfattningar som undertecknad och ser lika allvarligt på läget.

Ett problem är att det inte finns något bra forum för denna debatt i t.e.x. Skandinavisk Galopp. Jag har hört så många som skulle vilja skriva inlägg i SkGalopp men drar sig för det, då man blir direkt halshuggen av Björn Eklund som svarar på allt för alla och därmed lägger en död hand på debatten. Och att Kastensson i något läge skulle kritisera den nuvarande ledningen är närmast otänkbart.

Men håll igång debatten där det går.

Flera intressanta förslag på tänkbara efterträdare till nuvarnade ledning kom upp på Travpunkten, så nog finns det alternativ.

 

NY MAKTFÖRDELNING I FULLMÄKTIGE ??

(29/12) En av mina käpphästar, för att få snurr på galoppen igen, är en ny organisation av fullmäktige. Jag menar att grunden till alla problem finns i fullmäktige som har varit en lekplats för banornas representanter, över huvudena på hästägare, uppfödare, tränare m.fl.. Dessa har inte haft någon reell makt utan har fått se på när banorna har styrt och ställt, och så är det än idag.

Organisationen är trög och seg och bra förslag orkar inte igenom degen utan dör på vägen och många personer med bra ideér och förslag har gett upp och sällat sig till åskådarna av galoppens förfall.

För att åter visa hur en liten krets kring Jägersro Galopp styr sporten ( Samtidigt får man säga att Täbys representanter har varit oerhört bleka att hävda sin roll inom galoppen), tillsatte SG först en enmansutredare i form av tidigare Jägersro- VD:n Borg. När han inte kunde komma fram med en rimlig lösning tillsattes en ny enmansutredare i form av ännu en tidigare Jägersro- VD, Törnqvist. De förslag de levererades var rena beställningsjobben av banorna, för att dessa skulle få behålla makten i Fullmäktige.

Man får tacka representanterna för hästägarna och uppfödarna att man sade blankt nej till dessa kosmetiska förändringsförslag.

Nu är det tydligen ett nytt förslag på gång och när man läser den knapphändiga informationen om förslaget, där hästägarna får 4 platser och uppfödarna två, får man åter samma känsla av att man försöker lura dessa till fortsatt tystnad.

Allt annat än 51 % av rösterna i fullmäktige för hästägare och uppfödare är oacceptabla förslag. Innan dessa två grupper tar befälet över sporten ser jag det som svårt att få någon snurr på galoppsporten.

Man har i färskt minne hur, inofficiellt, amatörryttarklubben fällde avgörandet när den nuvarande orföranden valdes och vilka följder detta fick.

V hoppas att man inte lyckas lura på hästägare och uppfödare, sportens ägare och betalare, någon lösning som inte har någon betydelse i förändringen av maktbalansen i Fullmäktige.

 

NÄSTAN 3 MILJONER SAKNAS- VEMS ÄR FELET ?

(27/12) 2004 förskingrade tjänstemännen närmare 2 miljoner ur Svenskprogramet. Det var ett rent sabotage mot det avtal som gäller.

Vad hände då 2005 ? Samma tjänstemän fick åter förtroendet att lägga ut propparna ? Nu blev det ännu värre !! Nu har tjänstemännen förskingrat närmare 3 miljoner från ägarna till svenskfödda hästar. Pengar som man lovat dessa hästägare för att de köpt och tävlat med svenskfödda hästar. 3 miljoner !!

Var är pengarna, Eklund och Gillborg ??

Trots att det stod klart redan när man presenterade propparna, att de skulle gå åt h-e, tar man ingen hänsyn till kritiken utan man bara kör på. Kan de inte räkna ??

Medskyldiga blir naturligtvis SG:s styrelse som låter detta pågå, år efter år, utan åtgärd.

Vad säger Claes- Göran Wallenius, hästägarnas ordförande ? Han borde ju bli galen och kräva tjänstemännens huvud på ett fat !

Här har 75 % av hans valmanskår= hästägare som äger de svenskfödda hästarna, blivit lurade, återigen, på närmare 3 miljoner. Och några undrar varför vi tappar våra hästägare!

Galoppskutan är på drift, helt utan kapten och styrning. Myteristerna tillåts härja helt fritt utan att någon tar tag i dom och sätter dom på andra arbetsuppgifter.

Att läsa Eklunds plus och minus- sida på Galoppförbundets hemsida är ett exempel på att anfall är bästa försvar. Här blajas det om varför det gick så snett och han skyller åter på Breeder´s, som, ifall man köper detta resonemang, vilket jag inte gör, står för 300- 400.000 av missen. Men resten, 2,5 miljoner ? Är man inte insatt i siffrorna kan man säkert bli lurad, vilket de flesta blir, inklusive SG:s styrelse.

Vad kan man få för odds på att bovarna i dramat straffas på något sätt ? Inget har hänt förut med dessa och så lär det gå nu igen- Om inte någon eller några- hästägarna/ uppfödarna och tränarna- kan enas om att göra något åt saken. Men har man kraften och orken ? Inget tyder tyvärr på det !

Vad säger Helander, Wallenius, Henriksson ? Ta rygg på Täby Galopps styrelse, som äntligen har fattat vad som händer inom galoppen. Där har man börjat morska upp sig och lagt förslag för att försöka få fart på galoppsporten igen. Tillsammans blir ni starka !!

 

SVENSK GALOPP SAKNAR LEDNING !!

( 27/12) Det är med viss förundran man minns när Benny Carlsson fyllde 60 år och var gäst i soffan hos Hans G Lindskog i Torsdagsgaloppen. Vi fick då en utförlig presentation av hur han utvecklat sina ledaregenskaper i det militära.

Dessa ledaregenskaper kanske fungerade i det militära men i galoppsporten har vi aldrig fått ta del av dessa.

Istället har han ställt till det, å det grövsta, och fullständigt splittrat svensk galoppsport.

Han försöker hävda att det finns en spricka mellan Skåne och övriga Galoppsverige.

Det finns en spricka, det är sant, men den går mellan Jägersro Galopp, och övriga Sverige, och den har han till stor del skapat helt själv. Han kan uppenbarligen inte frigöra sig från sina gamla kamrater på Jägersro, utan går helt i deras ledband vilket är en katastrof för svensk galoppsport.

Uppfödare, hästägare och tränare i hela GaloppSverige, samt Täby Galopp, är numera överens om att stänga de klassiska löpningarna.

Ensamma, i andra hörnet, står Jägersro Galopp ( Läs Severin Ekman och Benny Carlsson), beredda att offra galoppsporten i Sverige för att få behålla sitt öppna Derby och sin prestige.

Här hade en stark ordförande varit guld värd, men det har vi inte. Istället låter Benny Carlsson Jägersro Galopp blockera belutet, och i ord och handling ställer han sig sig på deras sida, vilket är ett katastrofalt beslut från hans sida. Hans uppgift är inte att "rädda" Jägersro Galopp utan hans uppgift är att rädda svensk galoppsport.

Som rekryterare borde det vara en självklar kunskap att läsa och förstå en befattningsbeskrivning. Men den kunskapen saknar han uppenbarligen, i alla fall när det gäller galoppsporten.

Han behöver bara läsa reglementet, och förstå, för att inse vilken hans uppgift är. Han måste lära sig vems intresse han är satt att representera. Det är Svensk galoppsport och inte Jägersro Galopp.

Vad som hände vid mötet i SG, när beslutet om de klassiska löpningarna skulle tas, var att Jägersro fann sig helt ensamma på sin kant.

Centralorganisationerna för hästägarna, uppfödarna och tränarna samt Täby Galopp var alla för att omedebart stänga de klassiska löpningarna.

Snilledraget från Benny Carlsson och Jägersro blev då att hävda att eftersom Svensk Galopp AB aldrig bildades, som centralt skulle besluta i dessa frågor, så är det upp till Jägersro att besluta om sina löpningar inkl. Svenskt Derby. ( Att Svensk Galopp AB aldrig bildades var ännu ett misslyckande för Benny Carlsson då han aldrig kunde få Jägersro ( Claes Lundell ) att gå med på denna organisationförändring ).

Det senaste som hänt i denna såp-opera är att Jägersro Galopps styrelse beslutat att Svenskt Derby skall förbli öppet.

Sen när beslutar banorna om de klassiska löpningarna ?

De klassiska löpningarna är något galoppsporten äger gemensamt. De ägs inte av banorna !

Svenskt Derby kan lika väl flyttas till Göteborgs Galopp om SG så önskar !

Men nu hänvisar Jägersro ( Benny Carlsson ?) till att Svensk Galopp AB aldrig bildades fullt ut, som skulle fatta alla övergripande beslut i dessa ärenden, och därför anser man sig ha rätten att besluta om Svenskt Derby i Jägersro Galopps styrelse !!! Herregud, vad håller man på med !!

När då Täby Galopp ( Conny Isacsson) vid samma styrelsemöte vidhåller sitt förslag, att öppna sina Breeder´s löpningar och stänga Jockeyklubbens Jubileumslöpning och St Leger, kommer nästa snilleblixt från Benny o Co, nämligen att när man skall ändra i dessa löpningar, skall man besluta detta i SG:s styrelse. Men vad är detta ? ....

Tyvärr, Benny Carlsson är en förbrukad ledare av galoppsporten i Sverige! Han är på många sätt en snäll och trevlig person men han bör snarast avgå och lämna plats för någon som kan reda ut den soppa han ställt till med. Risken är uppenbar att Benny Carlsson går till historien som den ordförande som lade ner den proffesionella galoppsporten i Sverige.

 

MOST WELCOME ÄR FAR TILL BROODMARE OF THE YEAR 2005 I ENGLAND

(27/12) Most Welcome är far till STAR, som av TBA ( The Thoroughbred Breeders´ Association) utsetts till Broodmare of the Year 2005 i England. Hon är mor till helbröderna Pastoral Pursuits och Goodricke, som vann Gr 1 -löpningarna July cup resp. Sprint Cup, Englands två största sprintlöpningar.

Bröderna är dessutom Bahamian Bountys enda Grupp 1- vinnare i karriären.

Pastoral Pursuits står från 2006 uppställd vid sin far sida på National Stud i Newmarket.

VI FÅR BEHÅLLA MOST WELCOME OCH EISHIK DUNKIRK 2006

(27/12) Det har varit lite oroligt om vi skulle få behålla både Most Welcome och Eishin Dunkirk den kommande avelssäsongen 2006. Most Welcomes stora framgångar på alla håll 2005 i Europa har skapat ett stort intresse att ta tillbaka honom till Barton Stud. Men efter gott samarbete med BBA har vi fått lov att behålla honom även 2006.

Vad gäller Eishin Dunkirk så var de japanska ägarna förvånade och besvikna över över att han bara fick 20 ston 2005, vilket även vi var.

Att få ha en Mr Prospector i Skandinavien, oprövad dessutom, med en fantastisk härstammning, och som kunde springa fort, mycket fort,borde ju rimligtvis göra att han fick mängder av ston.

Det är bara att titta på den internationella aveln vilka hingstlinjer som är ledande. Eftersom Mr Prospector och hans söner behärskar både gräs och dirt är de som klippta och skurna för skandinavien. Visserligen är även Danehill, Sadlers Wells och Rainbow Quest- linjerna stora i Europa MEN de är rena gräshästar vilket är en oerhörd begränsning i både Sverige och Norge. I Danmark, med enbart gräsracing, kan man klara sig med grässpecialister.

I Sverige och Norge behövs hingstar och hingstlinjer som går på både gräs och dirt: Most Welcome och Eishin Dunkirk !

Vi får ytterligare ett år med Eishin Dunkirk och vi kommer även i år att betäcka några av våra bästa ston med honom.

 

VILKET ÅR FÖR MOST WELCOME I EUROPA !

(27/12) Trots allt mindre årgångar har Most Welcome åter haft ett stort år. Man måste betänka att han de sista åren betäckt 20- 30 ston i England, ofta av låg kvalitet, och ändå hävdar han sig minst sagt bra mot storbetäckare som haft 100+ antal ston under många år. Sett till det så är hans placeringar på hingstlistorna sensationellt bra och om man går in och analyserar hans siffror där man tar hänsyn till antal avkommor och kvaliten på ston, så är han en fantastiskt bra hingst. Utan konkurrens, den bäst som någonsin stått uppställd i Skandinavien.

Följande redovisning är tagen ur Racing Post t.o.m. 27/12 2005 som redovisar Win Prize.

1:a MOST WELCOME     38 % vinnare !!!

12:a MOST WELCOME          30% vinnare !!!

26:a  MOST WELCOME        45 % vinnare !!!

18:e  MOST WELCOME  

 

 

 

NÅGRA IAKTAGELSER FRÅN AUKTIONSHELGEN:

(19/10) DEBATTEN:

Blev tyvärr en pinsam historia och en Hans G Lindskog- show. Debattämnena snuddade man bara vid och jag tyckte synd om Sven Hanson, som hade förberett sig för ämnena och som vid något tillfälle försökte få debatten till stånd.

Istället gick halva tiden till att presentera "debattörena", vilka vi känner sedan många år.

Uppfriskande var det kompakta stöd alla inlägg som talade för stängda klassiska löpningar fick från publiken. Applåder varje gång och det var positivt att Conny Isacsson och Bo Helander klargjorde Täbys respektive uppfödarnas ställning i frågan efter att Benny Carlsson började yra om att det fanns olika åsikter i SG:s styrelse. Det är bara representanterna från Jägersro som står för dessa. Hästägare, uppfödare och tränare samt Täby Galopp är uppenbarligen på samma sida.

Det är slående hur Benny Carlsson kör sin "Ringholmare", d.v.s. officiellt är han för den svenskfödda hästen men i informella samtal tycker han den är dålig och inte värd att satsa på.

Man får hoppas att han är så känslig att han kände att han är väldigt ensam på sin kant.

Conny Isacsson tyckte att vi skall sluta tjafsa inom sporten. Glöm det ! Som Zachrisson sa, så finns det en anledning att tjafset finns och att det är tecken på att något är fel. Skall detta tystas ned så kommer inget att hända. Men nu verkar det ändå hända saker i positiv riktning och vi får se vad som händer de närmaste månaderna. Ännu har vi inte gett upp de stängda klassika löpningarna.

Så fortsätt tjafsa och irritera beslutsfattarna så att de drivs i rätt riktning !

AUKTIONEN:

Arrangemanget är kanonbra ! Enda plumpen är auktionförrättaren, som var under all kritik. Själva missade vi vår reservbevakning, trots ivrigt viftande med katalogen, publikens vilda pekande på den som bjöd. Här måste det till spotters som har koll på publiken. Man skall inte behöva skrika ut för alla att man är med och vill bjuda.

Att det skull saknas köpare visste vi innan och att uppfödarna skulle ta mycket stryk stod klart sedan SG, läs Jägersro, inte kunde besluta om de klassiska löpningarna innan auktionen, trots att man gjort en stor utredning och fått in remissvaren från de tunga aktörena.

TV- SÄNDNINGEN I SÖNDAGS:

Hans G bad under sitt scenframträdande om förslag från galoppfolket till galopp TV.

Jag tycker att han skall byta ut de som hjälpte honom med förslag i söndags då han tog upp, (tjatigt ?) de klassiska löpningarnas framtid. Tommy Gustafsson intervjuades, men hur i h-e kunde han bjuda in Börje Olsson och Larissa Tandari att ha åsikter i ärendet.

Börje, agent som köper in mängder av hästar till Skandinavien, bl.a. till Kahn, och Larissa, som håller på och sätter ihop ett konsortium av skandinaviska ägare till hästar i Frankrike.

Med lite sunt förnuft skall man väl tala med några tunga deltagare inom svensk galopp. Det räcker inte att man är kompis med programledaren.

Hästägare, uppfödare, Täby eller Jägersro. Det kan inte var så svårt att förstå. Att blanda in folk som inte har några ekonomiska åtaganden i svensk galoppsport är ju minst sagt korkat. Dessa kan ju på bästa sändningstid ha vilka fantastiska åsikter som helst, utan att behöva riskera en krona.

Tillsätt snarast en redaktion, och inte bara skåningar, som kan hjälpa Hans G. Han är bra i TV, positiv, omtyckt av de flesta och därför bra för galoppen i TV, men han måste styras upp.

HUR ÄR DETTA MÖJLIGT ??

(11/10) Hur gick det till när SG beslöt att inte stänga de klassiska löpningarn i torsdags ??

Det skall bli oerhört intressant att se vilka som reserverade sig mot beslutet att införa bonus i de klassiska löpningarna istället för stt stänga några av dem.

Täby representanter, Conny Isacsson och Eva McLaren, röstade för stängning av klassikerna, eftersom man föreslagit detta i sitt remisssvar.

Att Bo Helander röstade för stängning är självklart. Allt annat vore rent tjänstefel.

Jaquline Henriksson skulle rösta för stängda löpningar enligt källor i tränarstyrelsen.

Claes- Göran Wallenius, med 75 % svenskfödda hästar i sina föreningsmedelemmars ägo, var naturligtvis helt tvungen att rösta för stängning.

Då återstår bara skånerepresentanterna, Benny Carlsson, Sewerin Ekman och Christer Ljung.

Sewerin Ekman, Benny Carlssons ständige mentor och ledstjärna, har aldrig gjort någon hemlighet av att han vill ha ett fortsatt öppet Derby.

Christer Ljung kan väl knappast ha deltagit i diskussionen eller omröstningen då han är Goffs sändebud i Sverige och det vore ju ett rent tjänstefel mot sin arbetsgivare Goffs, att rösta för ett stängt Derby. Vi måste utgå ifrån att han inte röstade eller deltog i diskussionen. I annat fall är det en uppenbar jävssituation.

Benny Carlsson, ordföranden, bör i detta läge inte ha behövt rösta, men vi vet att han är emot stöd till den, i hans tycke, dåliga svenskfödda hästen, helt i linje med Sewerin Ekman.

Jag räknar till 5 röster för stängning av klassikerna i någon form. 1 (alternativt 2) emot.

Resultatet blev istället det motsatta. Fortsatt öppna klassiker.

Ett annat alternativ som dykt upp är att man faktiskt inte beslutade någonting.

Det som Björn Eklund presenterade på hemsidan var då en ny dimridå, där han åter försöker försvara den skandalösa behandlingen av Svenskprogrammet med att skylla på att Breeder´s hade blivit så stort.

Breeder´s växte visserligen från 3 miljoner till 5 miljoner, d.v.s. en ökning på 2 miljoner. 20 % av den ökningen är 400.000 kr medan det i verkligheten fattades över 2 miljoner inom Svenskprogramet. Det var då som man så kreativt lade in de skandinaviska löpningarna, Svenskt Krtiterium, m.fl. inom Svenskprogramet, för att försöka visa att man levt upp till avtalet.

Jag hoppas att SG håller koll på detta och observerar att Breeder´s nu kommer att dyka djupt, från de 5 miljonerna, beroende på att antalet födda föl nu kommer att droppa explosivt de kommande åren.

En uppgift gör gällande att Benny Carlsson hävdar att SG inte kan besluta i detta utan att det är banorna själva som fattar beslut i ärendet gällande stängda klassiker.

Då blir det betydligt mer positivt eftersom Täby Galopp har önskemål om att stänga samtliga sina klassiska löpningar och att öppna Breeder´s Trophy- serien.

Då har Jägersro att styra över sitt Derby och Oaks, och vad jag hör nu är att flera av de stora tränarna, som finns kvar på Täby, inte kommer att anmäla några hästar till Svenskt Derby i fortsättningen, utan helt satsa på Breeder´s -serien på Täby, vilket verkar sunt.

Varför skall svenska hästägare pumpa in pengar i Svenskt Derby när de, sällan eller aldrig, kan få vinna tillbaka satsade pengar. Trenden är uppenba,r när det i årets Derby inte ens blev fullt fält, vilket inte hänt så länge som jag minns.

Som sagt, det skall bli oerhört intressant at ta del av protokollet från mötet i torsdags.

 

JA, VI HAR HÖRT DEN FÖRUT ...

(5/10) Ja, det var klart att det gamla vanliga argumentet för att det inte går att göra några förändringar i år, åter dök upp. Varför ? Jo därför att några tränare har köpt åringar i England och Irland, därför kan vi inte göra spårbytet till en framtid för svensk galoppsport.

Dessa tränare är naturligtvis i full rätt att köpa åringar utomlands. Man har gjort en riskbedömning och beslutat att göra så. Ingen kan väl ha varit okunnig om att diskussioner pågått i ärendet om de klassiska löpningarna.

Precis som ett antal andra tränare gjort samma riskbedömning och valt att avstå i väntan på beslutet om de svenska klassikerna.

Att några valt att handla utomlands kan inte få stå i vägen för den enda chans svensk galopp har. Någon gång måste man byta spår och tiden kan inte vara riktigare än nu.

Och så läser man ledaren i Skandinavisk Galopp och får höra de helt aningslösa skälen till galoppens nedgång och fall.

Tränarna har inga kunder !!    Grattis till klarsyntheten !

Men frågan är varför ? Varför har vi hamnat i detta läge ? Har det bara blivit så ?

Skulle det kunna tänkas vara så att den "vanlige" hästägaren lämnat galoppsporten därför att han ser att han inte har en chans i bl.a de klassiska löpningarna om han inte är beredd att satsa miljoner.

Skulle det kunna vara samma fenomen som man ser i England där den "vanlige" hästägaren lämnar Flatracing och går över till National Hunt, därför att man ser att man inte hänger med araberna och deras pengar i de större galopplöpningarna ?

Skulle det kunna tänkas vara så  ??  Det är klart att det är så !! Inte så svårt att förstå detta enkla samband.

Som man bäddar får man ligga och detta problem har SG fullständigt missat och man har tryggt lutat sig mot tjänstemännen för kunskap ( som fört dem helt bakom ljuset ).

Med den skicklighet dessa tjänstemän visat tidigare vore det inte förvånande om man lyckas styra styrelsen till ett beslut i stil med

" Vi avvaktar med att göra förrändringar i år, eftersom flera tränare har köpt åringar utomland, och utreder frågan vidare för att eventuellt göra förändringar nästa år "

Den har vi också hört förut, och det vill vi inte höra igen för då är det stor risk att de planer som finns på en bojkott av Svenskt Derby sätts i verket. Då kommer allt krut satsas på att utveckla ett Breeder´s Derby på Täby Galopp.

Och att kalla Malmö- auktionen för något annat än en katastrof är ju faktiskt inte klokt !

15 sålda åringar !! ??

Vad säger uppfödarna i Skåne ?? Håller man med om att den faktiskt var sådär, d.v.s. ganska bra.

Om vi ger det en vecka till kommer den säkert beskrivas som bra, med den historiebeskrivningsteknik som används.

Och när skall vi få se kritik mot galoppens ledning på ledarplats. Som man hoppar på vissa uppfödare får väl accepteras, men när läste vi ett kritiskt ord om Benny, Björn, Sewerin m.fl.

Men det är ju klart. "Man biter inte den hand som föder en".

 

( 4/10) Då skall SG:s styrelse ha ett telefonmöte för att besluta om stängda eller öppna klassiska löpningar. Då gäller det-  liv eller död för svensk galoppsport !

( Jag tycker pricipiellt inte om telefonmöten, som kan vara svåra att hantera, och speciellt inte när det gäller en så avgörande fråga som denna. Här borde man kunna samlas blixtsnabbt, på Arlanda, Sturup t.e.x.. Annars är det stor risk att man åter hamnar i tjänstemännens våld, som förmodligen berett frågan och beslutsalternativen i känd stil )

Att 2005 är ytterligare ett förlorat år i raden för sporten står helt klart. Det är med bävan man som uppfödare ser fram mot auktionen den 15 Oktober. Vi har ju redan sett hur fullkomligt krossade uppfödarna blev i Skåne och vi kan förvänta oss något liknande i Stockholm. 15 åringar sålda i Skåne. Vad händer med resten ??

Hur skall vi kunna hålla Jägersro, Täby och Göteborg med tävlingshästar de kommande åren är för mig en gåta.

Skulle SG komma fram till rätt beslut- stänga de klassiska löpningarna, hoppas man att tillräckligt många uppfödare orkar hålla ut de närmaste åren, för vi kan inte vänta oss att efterfrågan på svenskfödda åringar exploderar. Det blir en lång och jobbig väg tillbaka för sporten.

Jag har sagt det förr, många gånger, att jag är osäker på om galoppen överlever, även om man nu fattar ett klokt beslut. Risken är uppenbar att man är alldeles fört sent ute för att rädda den sjunkande galoppskutan.

Skulle man fatta fel beslut- Då tvingas i alla fall vi se över vår framtid i sporten. Att vi lägger ned vår egen uppfödning är väl då steg nummer ett. Fölar fram de dräktiga stona våren 2006 men betäcker inte om några ston utan gör oss av med samtliga. Möjligen håller vi på med hingsthållningen så länge som Most Welcome finns kvar och det fortfarande finns några som har råd att betäcka sina ston.

 

VALBONNE, FIDELITY och SILK ROAD

( 4/10) Så mycket viktiga saker händer just nu i galoppsporten att vi glömt bort att rapportera om några uppfödningar från Rävdansen som varit ute och gjort det bra.

Stall Rio:s FIDELITY fick åter Dirt under hovarna och då visade hon åter sin bästa form när hon vann på Täby. Uppfödd på Rävdansen för Stall RIO.

VALBONNE har haft otur med en skada mitt under galoppens högsäsong och gjorde nu sin femte start i livet. Blev nu två i Park Hill löpning, förlöpningen till St Leger, efter en rykande avslutning från sista plats, slagen med hals. Det finns mycket utveckling kvar i den killen och vi ser fram emot St Leger med vissa förhoppningar.

I Norge har SILK ROAD, Songlines helbror, tagit över häcktronen, och han bara vinner. Har under året sprungit in c:a 350.000 kr och ser ut att ha många fina år framför sig om han får vara hel och frisk. Uppfödd på Rävdansen för Åkerkullen AB.

 

 

 

HIGHLIGHT FROM THE TBA THOROUGHBRED BREEDING SEMINAR

(4/10)

På uppfödarseminariet i september talade framstående tränaren ( och veterinären ) MARK JOHNSTON om hur han väljer ut åringar på auktioner: ( Ur Thoroughbred Owner and Breeder i September)

-  Analyses in detail a mare´s race record, distance required and Timeform rating before buying a yearling.

" I look at a dam`s best rating rather than the latest. Current rating is not always as important. I never buy if a dam`s progeny hasn´t been rated over 80"

-  Likes a stallion to be proven, not fashionable, and has to be a Group 1 winner- "I´m an advocate of staying races. With mares and stallions I´m less concerned about minor defects. Performance in the pedigree again is far more important. That in my opinon is what will produce speed, a good- looking athletic horse. Handsome is what handsome does.

- "Conformation is secondary to pedigree. The most important aspect to me after their pedigree is the overall look of a horse. Minor defects do not necessarily concern me. If I haven´t selected a horse from the catalogue, I won´t buy it. "

- Look at size, overall shape and athletic ability in a yearling, and highlight that weight is a factor.

" Something I don´t understand is how much emphasis is put on the front limbs. I do not buy anything under 450 kg. I have never had a good filly under 400 kg- the bigger they are, the faster they go. I like horses that are back at the knee. They are generally faster; I believe it´s associated with speed "

- " I believe not only is it possible that yearlings with OCD ( bone chips) may race better, but it´s a sign that they are fast- growing, have faster speed and are the type of horses we want."

 

På samma seminarium sa prominente agenten James Delahooke följande om avelshingstar:

- Believes only one in 20 stallions will prove to be a sucess. " More importantly, you can not make a poor stallion good by throwing good mares at it. "

 

- " Broodmares are incredible creatures; they have dignity, charm and a unique quality. We should cherish them and respect them but if they are no bloody good, take them out and shoot them ! Breed the best to the best and hope for the best. "

 

 

 

DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL- ÄNTLIGEN !

(1/10) Äntligen börjar sporten förstå att man varit på helt fel spår under lång tid.

Remissvaren har kommit in och enligt uppgift från flera håll så har Täby Galopp förordat stängning av såväl Svenskt Derby som Jockeyklubben och St Leger.

Vidare har man tydligen även köpt hingstägarnas önskemål om att öppna Breeder´s Trophy.

Allt detta är strålande nyheter om det stämmer.

Detta skulle öppna upp möjligheterna för tränare att kontakta båda nya och gamla kunder med en stor positiv nyhet. Utan detta finns ju inget att presentera för att kunna rekrytera hästägare, för sådana som lämnat sporten, och helt nya. Det nya är att du inte behöver inte investera miljoner för att ha en rimlig chans att vinna en klassisk löpning.

Dessa nyheter kommer visserligen alldeles för sent och ännu har inga beslut fattats, men det låter som utvecklingen går åt rätt håll.

Det som inger oro är att SFAF inte riktigt hinner med i utvecklingen utan enligt uppgift enbart ber om att Svenskt Derby stängs, vilket är tjänstefel, när deras uppdragsgivare är uppfödarna.

Hästägarföreningarna vet man aldrig var man har eftersom de nästan alltid hamnar i knät på banorna och SG och glömt bort sina uppdragsgivare hästägarna, som till 80 % är ägare till svenskfödda hästar.

Snedrekryteringen till hästägarföreningarnas styrelser är ett stort problem, men vi får hoppas att de kan sätta sina privata åsikter åtsidan och verkligen representerar den "vanlige" hästägaren.

 

COMPOSIT- A:S MÖDERNE ALLT EXCLUSIVARE

( 1/19) En ny kanon ser ut att vara under utveckling när Composit- A:s 2 årige lillebror STEPPING UP (Soviet Star- Rise and Fall/ Mill Reef ) som i sin andra start blev 3:a i Grupp 3- löpningen Tattersalls Stakes på Newmarket. Han vann direkt i sin första start innan dess. Dessutom kan man läsa i Racing Post att han fick en riktigt tråkig resa och att det finns utrymme för stor förbättring i honom.

Årets åring efter Composit- A e. Funambule är en helt enastående individ, den häftigaste vi sett. 

I auktionskatalogen har man missat att broderna California Bullet var 3:a i Danskt Derby 2004 och för detta skall ha skandinavisk Black Type. Äldre brodern Unifilo, den eviga tvåan, ber man att han skall få chansen med en proffsjockey någon gång. Hästen är mycket bättre än handikaptalet visar men jag har full förståelse för att en amatörjockey/ tränare gärna vill rida honom eftersom han alltid är där uppe i toppen, som 2:a 3:a, och han gör det helt själv. Men som uppfödare gråter man blod när han inte får chansen att vinna.

 

VAD MENAR CHRISTER LJUNG ?

(26/9) I veckan upplaga av Skandinavisk Galopp kan man läsa att han efter katastrofauktionen på Jägersro fällt följande ord:

" Det är helt enkelt så att tränarna saknar kunder. Jag tror att vi måste börja fokusera mera på hästägandet och inte bara på uppfödarna".

Vad menar han ?

Det är ju precis vad uppfödare och uppfödarföreningen gjort under alla år. Vi har tagit på oss den rollen som hästägarföreningarna skulle ha gjort, d.v.s. försökt skapa bra villkor för hästägarna så att de har råd att köpa våra uppfödningar och sätta dem i professionell träning. Vi har aldrig fått en krona direkt i våra fickor som resultat av våra förslag för att förbättra villkoren för hästägarna.

Jag har aldrig hört att uppfödarna har fått något direkt stöd till sin verksamhet, utan vi har våra uppfödarpengar och de har legat stilla så länge jag minns.

Men det är ju positivt att Christer Ljung nu vill stödja hästägarna. Det betyder naturligtvis att han vill öka våra hästägares möjligheter att vinna våra klassiska löpningar, d.v.s. stänga desamma, vilket på sikt skulle ge hans auktion vind i seglen. Se vad som händer i Danmark.

 

 

KAMANDA LAUGH VINNER NY STOR HANDICAP

(26/9) Most Welcome- sonen Kamanda Laugh, uppfödd av Kirsten Rausing, vann igår ytterligare en stor handicap- löpning i England och tjänade c:a 170.000 SEK. Hästen står en bit över TF 100 i nuläget.

 

(26/9) Har nu läst Remissförslaget två gånger, för att förstå allt, om möjligt, och kan konstatera att det verkligen är en ren tjänstemannaprodukt där man hela tiden glömmer bort målet för förändringarna och fastnar i en ren sifferexercis. Budskapet är: Det går inte att göra så !!

Att det är styrt av tjänstemännen är fullständigt uppenbart, som kämpar intensivt för att inte tappa greppet om utvecklingen. Vidare är det helt uppenbart att man saknar kontakt med verkligheten för tränare, hästägare och uppfödare.

När jag läser att det finns två alternativ, så tror i alla fall jag att det är 1, stänga enbart Svenskt Derby, 2, stänga alla klassiska löpningar. Men inte då, utan alternativ två är det gamla vanliga förslaget från dessa herrar, Bonus i klassikerna. Vi bryr os inte om bonusar i klassikerna. Vi vill vinna !

Sen föreslår man att man åter skall dela upp beräkningsunderlaget för Svenskprogramet i vanliga löpningar och insatslöpningar.

Detta kommer att innebära att vi åter hamnar i den situationen att det blir nästan omöjligt att kontollera att tjänstemännen inte åter bedrar de aktiva som man gjort de senaste åren när man, för att få det att se ut som om man uppfyllde Svenskprogrammet, helt oblygt började räkna in skandinaviska löpningar iredovisningen. Otroligt nog var man så fräcka att man gick ut och publicerade dessa siffror. Iskallt gjort. Men man blev ju avslöjade, men vi har ännu inte sett någon rättelse av dessa falska siffror och om SG har tagit tag i tjänstemännen som låg bakom detta vet vi inget om.

Titta omkring i sporten ! Tycker ni att det ser bra ut ?

Den här soppan vi har tjänstemännen ( Med SG:s styrelse goda minne) ställt till med därför att de driver en helt egen linje, med egna privata mål, utan att förstå vad som händer runt om i galoppsporten.

De har tömt svensk galoppsport på dess medel under över 10 år utan att förstå de enklaste ekonomiska samband som styr t.e.x. hästägande och uppfödning

Två av våra unga lovande tränare väljer att lämna landet tillsammans med Skandinaviens ledande hästägare. Tror de på svensk galopps framtid ?

Med dessa tränare försvinner två stora köpare av svenskfödda åringar. Hur många av deras hästägare söker sig till andra tränare på Täby ?.

Vi har genomlidit tre katastrofauktioner i Skandinavien i år. Den fjärde, den danska var faktiskt riktigt bra. Varför ? Min tolkning, som delas med flera andra besserwissrar, är att de har ett stängt Dansk Derby, som gjort att priserna sakta har stigit de senaste åren. Att stänga Danskt Derby är det bästa som hänt, säger de flesta på dansk sida.

Stäng klassikern omgående, !

Det går att göra utan att EU- får spader ! Varför skall vi vara rädda för EU ? De borde vara tacksamma att vi räddar en del av hästnäringen i ett EU- land. Vem skulle anmäla oss ? Danmark ? Nej ! Norge ? Är inte med i EU !  

Visa lite av den fräckhet och kyla som tjänstemännen tidigare visat att de kan, för visst är det konstigt att man från tjänstemannahåll helt oblygt bryter det avtal som reglerar Svenskprogramet, men när det gäller EU- reglerna så skall dessa följas till punkt och pricka och till minsta procent, hävdar samma tjänstemän.

 

 

HINGSTÄGARNA I SVERIGE KRÄVER ATT BREEDER´S TROPHY ÖPPNAS !!

(26/9) I en gemensam skrivelse till Täby Galopp och SG kräver samtliga Sveriges ledande hingsthållare att Breeder´s Trophy öppnas, d.v.s. att alla hingstar, vars avkommor har rätt att starta i löpnings- serien, skall anmälas innan betäckningssäsongen. Anmälningsavgiften skall för samtliga hingstar vara en betäckningsavgift, d.v.s. vill någon anmäla t.e.x. Sadlers Wells så kostar det c:a 1 miljon och för Most Welcome, 18.000 kr.

Vidare kräver man att detta skall gälla de föl som skall anmälas i höst och därmed även innefatta de föl som föds i vår.

Hingsthållarna, som startade denna löpnings- serie för att främja hingsthållningen i Sverige, upplever att genom beslut som fattats över huvudena på dessa, av Täby Galopp och SG, har man glömt bort varför Breeder´s Trophy startades av hingsthållarna. Uppluckringen av regelverket har nu gått så långt att Breeder´s Trophy riskerar att få motsatt effekt än det ursprungligen var tänkt.

 

(7/9) Undertecknad har gått i spänning hela dagen för att se om Most Welcome- sonen Johnny the Fish skulle kunna vinna Europas värdefullaste 2- årslöpning, £300.000 St Leger Yearling Stakes, med £174.500, c:a 2.4 miljoner kronor , till vinnaren. Och han vann !!!

Han kom med en våldsam spurt bakifrån och vann med en hals under Lafranco Dettori, i ett fält som innehöll 22 hästar över 1200 m.

Och det här är en typisk Most Welcome- produkt från England. En mycket enkel mor, Ewenny, efter supersopan Warrshan, och ändå lyckas MW "koka soppa på en spik".

Jag har sagt det förut, att när nu MW har betäckt några av de bästa stona i Sverige, kan han mycket väl producera en häst att åka ut i Europa med.

På Rävdansen springer 9 av hans avkommor omkring. Kolla in dom !

 

 

NY GRUPP 1 SEGER FÖR MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME

(4/9) När 3- årige GOODRICKE ( Bahamian Bounty- Star/ MOST WELCOME) igår vann William Hill Sprint Cup Gr 1, var det årets andra Gr 1- seger för morfarshingsten Most Welcome. Tidigare under året vann Goodrickes helbror, Pastoral Pursuit July Cup Gr 1, och således har Englands två högst doterade sprinterlöpningar vunnits av avkommor till Most Welcome- stoet STAR.

Hon torde ha Broodmare of the Year- titeln i England klar efter dessa prestationer

Segern vanns med en säker längd och segerpriset var £138.040, c:a 1,9 miljoner.

Goodricke går nu mot Breeder´s Cup Gr 1 på Belmont Park.

Most Welcome ligger just nu på 19:e plats på Broodmare Sire- listan i England/ Ireland.

Sedan tidigare leder han All Weather- hingstlistan i stor stil i England.

 

 

VAR FINNS DET SUNDA FÖRNUFTET ??

( 30/8)

Vad håller man nu på med inom Svensk Galopp ???

Man tillsätter en akutgrupp, att för hundrade gången utvärdera svenskstödet och efter starka påtryckningar från avel, hästägare och tränare, seriöst titta på om man skall stänga de klassiska löpningarna.

Betäckningssiffrorna faller fritt !

Hästägarna blir allt färre i ett rasande tempo !

Tränarna står med halvfulla stall utan köpare inför höstens auktioner !

Våra unga lovande tränare lämnar Sverige !

Vilka tillsätter man då i gruppen ?

Jo, naturligtvis tre av de som fört galoppen till avgrunden och som i handling ( men inte ord ), gång på gång, saboterat för den svenskfödda hästen, svensk avel och den svenske hästägaren: Gillborg, Eklund, Ekman. Det är förödande att dessa skall deltaga i utformandet av galoppens framtid i Sverige.

( Anm: Visst är det konstigt att båda Goffs och Tattersalls försäljningsrepresentanter i Sverige sitter i höga galoppstyrelser varav en faktiskt i Svensk Galopps styrelse när man bara för något år sedan ifrågasatte om aveln skulle få ha någon representant i denna styrelse. Kan man kräva att dessa skall kunna sitta på två stolar samtidigt utan att begå tjänstefel ? Man få utgå ifrån att de så kloka att de inte deltager i möten och beslut, där svenskfödda åringar contra importåringar, avhandlas )

Hästägarna har valt en i sammanhanget helt orutinerad representant, som dessutom har häst hos Lowther i Frankrike. Varför sätta honom i denna svåra situation, d.v.s. att representera den "vanlige" hästägaren ?

Mot detta skall ställas Täbys Tommy Gustafsson och avelsföreningens Bo Helander.

Gruppens utformning förklarar hur förslaget, som nu gått ut på remiss, ser ut.

Om jag har förstått det rätt så är huvuddragen följande:

- Svenskt Derby blir öppet enbart för skandinaviskfödda hästar.

- De övriga klassikerna är även i fortsättningen öppna men med bonus för de tre bästa svenskfödda hästarna.

- En nyhet är att Svenskprogramet på 20 % skall uppfyllas.

Var finns logiken i att bara stänga Svenskt Derby?

Nu har man äntligen förstått att man måste stänga Derbyt, visserligen tio år försent, men ändå !

Men varför skall man inte stänga samtliga klassiska löpningar ?. Vi har ju sett samma rovdrift i dessa löpningar.

Det är inte kul när man använder de svenska klassikerna som Plan B; d.v.s. räcker de inte till i de större löpningarna i Frankrike och England, tar man upp dem till Sverige.

Jag vill inte se att okända franska och engelska c- hästar kommer hit och snyter insats pengarna för svenskafödda hästar i Dianalöpning, Oaks, Jockeyklubben, vilket vi har sett vid flera tillfällen.

Har man glömt det ???

Vad har detta tillfört förutom gjort en stor skada ?.

Vad dessa inte förstår är att de klassiska löpningarna skall vinnas av svenskfödda hästar vars ägare kommer att återinvestera sina prispengar inom svensk galoppsport i jakten på nya klassiska vinnare.

Vi har inte råd att förlora en krona till hästägare som återinvesterar prispengar i utländska auktioner.

Pengarna måste börja snurra runt i den svenska galoppsporten- de enorma läckage av pengar vi haft under många år har dränerat hela sporten på våra resurser.

Det är istället svenska uppfödare som skall investera pengar från svensk galoppsport i nya ston och hingstar.

Nu vill man återinföra den tidigare ? förhatliga bonusen ( Vem minns inte den häst som stapplade in som sista häst i Derbyt för några år sedan, fick sin bonus- för att avlivas någon vecka senare ) till svenska hästar i klassikerna men vad de inte förstår är att våra hästägare i första hand vill VINNA EN KLASSISK LÖPNING och i andra hand få en bonus.

Förstår man inte att detta är själva nyckeln till att värva hästägare ??-

MAN VILL VINNA DE KLASSISKA LÖPNINGARNA, MED DEN ÄRA OCH DEN GLÄDJE DETTA FÖR MED SIG- PRISPENGARNA ÄR INTE OVIKTIGA MEN I DESSA LÖPNINGAR GÅR ÄRAN FÖRE PENGARNA !!

DESSUTOM FINNS BÅDE HÄSTEN OCH ÄGAREN I VÅR NÄRHET- PÅ JÄGERSROS STALLBACKE ELLER TÄBY ELLER ÖVREVOLL ELLER KLAMPENBORG- SOM ETT EXEMPEL PÅ FRAMGÅNG.

DETTA I SIN TUR KOMMER ATT STIMULERA HÄSTÄGANDET-

ALLA HAR EN RIMLIG CHANS ATT VINNA EN KLASSISK LÖPNING UTAN ATT BEHÖVA INVESTERA MILJONER.

Jag kan acceptera att man gör våra klassiska löpningar öppna för skandinaviskfödda hästar, som en kompromiss, men att bara stänga Svensk Derby är en gest som inte räcker till i det läge som svensk galoppsport befinner sig. Det måste vara slut med plottrandet.

" Vi provar detta nu- räcker det inte till får vi fundrar på att stänga alla klassiker "

Den tiden har vi inte längre- långbänkarnas tid är förbi. Nu krävs det radikala lösningar och snabba beslut för det tar flera år innan beslut fattade idag får någon verkningskraft i praktiken.

Ett förslag:

Tillsätt en helt oberoende utredare att komma med ett förslag. Så gör man i många sammanhang och då blir man helt fri från alla partsinlagor.

Hans uppdrag : Vilka åtgärder krävs för att få hjulen att snurra igen, och då inte enbart spelet, där man nu har fastnat: Hästägandet, aveln och tränarnas situation måste utredas omgående.

Men först:  Stäng samtliga klassiska löpningar, omedelbart !  

" Klockan, som för länge sedan passerat tolv, är inte längre halv ett, utan den närmar sig nu ett, och det går fort "

 

 

 

ECCENTRIC VINNER WINTER HILL STAKES  - GR 3

(28/8) Englands "dirttrack- kung" tävlar nu även på gräset och igår vann han Winter Hill Stakes, Gr 3, över 2000 m turf. 6:a i samma löpning var en annan son till Most Welcome, Welcome Stranger, tidigare i år Listed- vinnare och placerad trea i Gr 3.

( Eccentric ( Most Welcome- Sure Care/ Caerleon): Kanske ett tips till ägare av Caerwent ( Caerleon)- ston att överväga Most Welcome som nästa partner ?.)

All-weather standout Eccentric earns group victory on the turf at Royal Windsor

 

 

FÖRFRÅGAN FRÅN JAPAN OM EISHIN DUNKIRK- BETÄCKTA STON !

(28/8) Ägarna till Eishin Dunkirk i Japan har begärt in fullständiga härstamningar på de ston som han betäckt i Sverige 2005. Skälet uppges vara att man överväger att köpa några av hans föl som föds 2006.

Det är i nuläget ännu inte klart om Eishin Dunkirk blir kvar i Sverige 2006. Ägarna var besvikna, med all rätt, över att han inte fick mer än 20 ston. Vi har vädjat om att svenska uppfödare skall få en chans till 2006.

Det vore oerhört värdefullt för svensk fullblodsavel ( Och Rävdansen) om vi kunde hålla denna kanal till Japan öppen för här finns enormt mycket fina hästar att hämta hit.

 

DIAGHLYPHARD- SHOW I BREEDERS TROPHY CLASSIC

(28/8) I tisdagens Breeder´s Trophy Classic, 1950 m/ gr, har Diaghlyphard 5 startande avkommor.

Be Alert, Novasky, Valbonne, Two Socks och Quinzi Bloom, alla bland de mer betrodda.

Grässpecialisterna Final Appearence och Richard of York har båda 3 avkommor med och Be My Chief två.

För året saknar man helt Funambule- avkommor i huvudlöpningen.

Jan Hansson har tre uppfödningar i löpningen medan Valbonne och Fidelity är uppfödda på Rävdansen.

Patrick Wahl har hela fem tränade hästar i fältet medan Tommy Gustafsson har två.

 

DIMMAN LIGGER TUNG ÖVER SVENSK GALOPP

 

(10/8) Den ena dimridån efter den andra läggs ut av Svensk Galopp för att dölja sanningen om spelutvecklingen. Man börjar laborera med helt nya beräkningsätt för att dölja den tråkiga sanningen.

Inför TV- lanseringen skrev generalsekreteraren " att en försiktig bedömning är att spelökningen kommer att ligga mellan 1,3 - 1,5 miljoner per tävlingsdag".

När jag går in och tittar på siffrorna så kan jag konstatera att det totala spelet en TV- Torsdag på Jägersro ligger runt 1,4 miljoner. Om man uppskattar spelet till runt 700.000 en normal tävlingsdag, innan TV- sändningar och Lunchdubbeln så spelökningen runt 700.000 kr, d.v.s. långt under den redan försiktiga bedömningen av spelökningen.

Dessutom måste man ta in i bilden den spelminskning vi ser på lördagar och söndagar och detta gör bilden ännu mörkare. Man måste sluta och gå in på detaljer för att påvisa spelökningar utan måste räkna totalt för hela svenska galoppsporten.

Vi har sett detta skönmålande hela tiden: Katastrofauktioner beskrivs som strålande, spelnedgångar betecknas som uppgångar o.s.v..

Så länge som Svensk Galopp inte talar klartext och beskriver verkligheten som den ser ut så kommer detta bara rulla på och klockan är nu minst" tjugo över tolv" och inget händer.

Som uppfödare ställer man sig frågan: Hur många hästägare kommer att köpa åringar till en sport som kanske inte finns om två år ?

 

Svensk Galopp måste gå ut kraftfullt till alla aktiva inom sporten och klargöra att man omedelbart byter spår.

Nu satsar vi på svensk galopp; hästägarna uppfödarna och tränarna.

Vi stänger de klassiska löpningarna omedelbart och de svenskfödda åringar som säljs på höstens auktioner är de enda som får starta i de svenska klassiska löpningarna.

Med en sån kraftfull signal om en ändring av kursen kan vi kanske få behålla de fåtaliga hästägare vi har kvar och kan börja rekrytera gamla och nya. Det skulle även ge uppfödarna hopp om bättre tider om 5- 10 år så att vi får behålla de som finns kvar.

Detta måste även få till följd att förbrukade styrelseledamöter och tjänstemän byts ut i snabb takt för att återupprätta förtroendet för ledningen av sporten och att sporten organiseras om.

Det går inte att ha kvar "galoppens dödgrävare" i ett nytt och kreativt Svensk Galopp.

(Normalt kan man tycka att de borde avgå själmant, när de ser vad de ställt till med, men det är känt från studier av företag i kris att man med alla till buds stående medel försöker hålla sig kvar och det är det vi ser inom Svensk Galopp ).

 

 

SKANDAL 1

 

(10/8) Efter att Öppet Forum- gruppen i Stockholm tillskrivit tjänstemännen inom Svensk Galopp har dessa nu erkänt att man fuskat när man redovisat Svenskprogrammets utfall. De senaste två åren har man således börjat räkna in Skandinaviska löpningar, t.e.x. Svenskt Kriterium, i Svenskprogrammet för att siffrorna skall se bättre ut.

Vi besservissrar som sedan länge har förstått detta, men inte fått något gehör för att det fuskats,  och kan bara konstatera att man gör precis som man vill från tjänstemanna håll.

Och dessutom så lyckas man lura ? en fullständigt okunning styrelse i Svensk Galopp. För det kan väl inte vara så att dessa har godkänt detta ??

Vi väntar på svar hur detta har gått till ??

Dessutom försöker man plocka bort Breeder´s löpningarna ur beräkningsunderlaget för att även på så sätt minska Svenkprogrammets storlek.

Hur länge kan detta få fortgå utan att våra styrelserepresentanter sätter stopp ?.

 

 

SKANDAL 2

(10/8) Ytterligare att bevis hur man ser på hästägandet fick vi på Derby- festen.

Derby- fyran Tam O´Rito ägs av ett konsortium bestående av tolv personer. Till Derby- festen blev dock bara en representant för konsortiet inbjuden. De andra nekades blankt av festarragören. Trots att de erbjöd sig att betala för att få deltaga fick de kalla handen. Det här var säkerligen det största som de upplevt som hästägare och så nekas man deltaga i festen. Det tycker jag är en skandalös behandling av de allt fåtaligare hästägarna. Jag är helt säker på att det fanns mängder med festdeltagare som inte satsat en krona i galoppsporten, och speciellt i Derbyt, som var inbjudna. Som jag ser det så måste det vara så att hästägarna och uppfödarna till Derby- hästarna skall var inbjudna. Sedan kan man bjuda in övriga till de platser som finns kvar.

Här måste Svensk Galopp skapa rutiner för hur detta skall gå till.

Om jag är rätt underrättad så bojkottade hela ägargruppen, inklusive tränaren, Derby- festen.

 

 

BE ALERT VINNER SOFIERO

(10/8) Diaghlyphard hade en ny framgång när hans BE ALERT (Diaghlyphard- Fairy Jane/ Fairy King) segrade i Sofierolöpning och gav 218.000 kr till ägande Leif Wretman som även fött upp hästen ( Hos Sören Thorén ). Be Alert har tränande Patrick Wahl hållts som stallets bäste 3- åring men har p.g.a. lite småskador inte startat så många gånger. Vi gratulerar den sympatiske Leif Wretman till framgången och glädjer oss åt att pengarna hamnade hos någon i Sverige som satsat mycket på galoppen de senaste åren.

Han kommer nog av ren glädje plöja ner pengarna i sin uppfödning och tävlingsverksamhet, till gagn både för en tränare och en uppfödare och i förlängningen för svensk galoppsport.

 

NY KANONHELG FÖR MOST WELCOME I EUROPA

(10/8) I lördags var hans WELCOME STRANGER 3:a i Lancaster Stakes, Gr 3, på Haydock över 2100 m.

Samma dag var ECCENTRIC knappt slagen tvåa i en större handikapp på gräset på samma bana.

På söndagen var morfarshingsten MW i full swing när först GOODRICKE undan Most Welcome- dottern Star var knappt slagen ( 1/2 l) två av Whippet i Prix Maurice de Gheest, Gr 1, i Deauville och i Grosser Preis von Berlin, Gr 3, segrade Lucky Strike, undan Most Welcome- dottern Urania. i Sverige var Xstase tvåa i Sofierolöpning.

Och det tål att upprepas att han även är morfarshingst till Pastoral Pursuit som vann July Cup, Gr 1, för någon vecka sedan, och nu ställs upp som avelshingst på National Stud i Newmarket.

 

 

DIAGHLYPHARD MOT NYA CHAMPIONAT 2005

(29/7) Diaghlyphard som fick se sig besegrad med 7.000 kr i striden om hingstchampionatet 2004 av Funambule är nu åter på väg mot nya championat. Förra året hade han ingen fixstjärna medan Funambule hade en, Funny Legend, men nu har han åter några topphästar, främst 3- åriga Novasky men även Singita, som i veckan vann Fynslöpet i Danmark och nu You Never Know som vann Polar Million. Samma dag segrade han avkommor dubbelt i Breeder´s Trophy Trial genom Two Socks och Snatch.

I år det sista gången det går att köpa Diaghlyphard- åringar och denna kull är inte så stor som tidigare , så passa på, chansen kommer inte tillbaka.

 

YOU NEVER KNOW VINNER POLAR MILLION, GR 3 !

(29/7) You Never Know ( e Diaghlyphard) vann igår Polar Million, Gr 3, på Övrevoll, och 360.000 norska. Han född och uppvuxen på Rävdansen och är den första Gruppvinnaren som är uppfödd här. Tidigare var Tesoreros andraplats i samma löpning det närmaste vi kommit. Uppfödare är Beli Kartong Invest AB.

Samma kväll segrade en annan Rävdansenuppfödd häst, Songlines helbror Silk Road, över häckarna.

 

 

NÅGRA TYSTA ÅR FÖR RÄVDANSEN- MEN SEN SMÄLLER DET !

(23/7) Fick en fråga om varför vi har så få avkommor på banan just nu:

Alla kanske inte känner till det men avelssäsongen 2003 fick vi in abortvirus på stuteriet och över hälften av alla ston kastade sina föl. Själva fick vi bara två levande föl, Stonecrucher, se ovan, och Valley River (såld till Sten Karlsson och i träning hos Roy Arne på Täby).

Till saken hörde att vi vilade flera ston 2001, för att kunna betäcka dem tidigt 2002, vilket skedde men när katastrofen slog till 2003 så gick i praktiken två årgångar bort. Trots vaccineringar mot abortvirus var detta till föga hjälp.

Men nu har vi lagt detta bakom oss och tycker att vi har det bästa vi producerat på gång. Vi har de flesta åringarna som är till salu efter championhingsten Diaghlyphard i hans sista årgång, och vi har ett trevligt gäng Funambule-avkommor, bl.a. en syster till Tesorero, och en lagom stor avkomma till Songline efter Little Green Apple.

I fölårgången har vi flera strålande avkommor till Most Welcome och en kanonsnygg unge efter Songline och Redbone.

Helt tyst har det dock inte varit då bl.a.Valbonne var 4:a i Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Fidelity, uppfödd på Rävdansen för Stall Rio, var tvåa i Altamira.

Vi glädjer oss också åt vännen Håkan Karlssons framgångar med sina Nova- hästar som äntligen har fått utdelning på många års slit med sin uppfödning och som med flytten av sina hästar till Tommy Gustafsson har fått fram helt underbara Novasky och ett helt gäng fina 3- åringar.

 

 

NY STOR FRAMGÅNG FÖR MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME

(23/7) På storloppsdagen på Newbury idag reds även International Stakes med £87.000 i förstapris, dagen näst högsta prissumma. Tvåa i 24 !!- hästarfältet, slagen en halv längd, blev Goodricke, ( Bahamian Bounty- Star/ Most Welcome). Andrapriset var inte heller så dåligt, £ 33.000, och MW ligger nu bland de främsta morfarshingstarna i England/ Irland.

 

DELTA DOWNS SYSTERSON VINNER I DEBUTEN

(23/7) Idag debuterade 2- årige Regal Royale på Newbury. Detta är första avkomman till Delta Downs Gr 1- vinnande syster Regal Rose och nye avelshingsten Medicean ( Machiavellian). Tränad av Sir Michael Stoute och ägd av uppfödaren, Cheverley Park, vann han över 1400 m i ett 16 hästarsfält med 2 längder.

Förstapriset var c:a 100.000 kr.

Delta Downs har en helt fantastisk åringshingst efter Diaghlyphard, har ett stoföl efter Most Welcome och är nu dräktig med Eishin Dunkirk ( Mr Prospector) vilket ser bra ut då Maciavellian är efter Mr Prospector.

 

SEGRAR VARJE DAG- NU UPPE I 31 SEGRAR I ENGLAND/IRE

(19/7) Igår startade två MW-avkommor i England. Segrade gjorde Oldenway över 2000 m. En tvååring kom tvåa. Idag startade en MW i England , och vann, Three Broars över 2000 m.

Lite statistik över "Sverigeaktuella hingstar" i England/ Ireland ( Källa Racing Post)

MOST WELCOME: 31 segrar,  32 startande,  Total Prissumma: £   314.530

PENNEKAMP:       10 segrar,  39 startande,                            £     22.540

INDIAN LODGE:    9 segrar,  33 startande,                            £     46.151

 

FRAMGÅNGARNA FORTSÄTTER FÖR MOST WELCOME I ENGLAND-WELCOME STRANGER VINNER LISTED- LÖPNING

(16/7) WELCOME STRANGER, som var två i en Listedlöpning för någon vecka sedan var idag redo för att vinna en Listed- löpning på Newbury. Steventon Stakes över 2000 m gräsbana vanns med 3/4 längd och segerchecken var på runt 225.000 kr.

Jag tror inte jag sticker ut hakan det minsta när jag konstaterar att Most Welcome är den bästa avelshingst och morfarshingst som stått uppstallad i Skandinavien i modern tid. Bara att gratulera de som även i år valt att betäcka med Most Welcome. Han har haft en strålande avelssäsong med ypperlig dräktighet och på Rävdansen har vi 10 Most Welcome- föl som dundrar runt i hagarna.

 

HAR SVENSKA GALOPP NÅTT BOTTEN ?

(15/7) Det som fortfarande kan se ut som en relativt frisk sport är nära slutet i Sverige, om inte blixtåtgärder sätts in. Med de stora Breeder´s löpningarna på måndag kan man tycka att det ser bra ut. Glöm det !!. Med den fördröjning som det är med insatslöpningar, där föl anmäls, är detta början på slutet för svensk galopps "storhetstid". Läget har aldrig varit värre !

Betäckningssiffrorna faller i rekordfart och utan föl att anmäla i systemet blir det snabbt betydligt mindre prispengar och hela Breeder´s konceptet havererar.

Undertecknad och några andra besserwissrar har under 10 års tid talat om vad som kommer att hända om inte sporten ändrar sitt fokus från en fullständigt galen satsning på norska och andra utländska hästägare till att satsa på den svenske hästägaren, tränaren och uppfödaren. Vi har krävt att de klassiska löpningarna skall stängas omedelbart, men ledartroikan har skickligt styrt bort dessa förslag.

Ett exempel på vad deras politik har ställt till med fick vi se i Dianalöpningen för en tid sedan. In kommer en helt okänd häst från Frankrike, ägd av norrmän, tränad av en av frankrikes ledande tränare, i en miljö helt överlägsen den vi kan erbjuda i Sverige. Hon räckte inte till i Frankrike och skickades då istället till Skandinavien och vann Dianalöpningen. Vad tillförde detta svensk galoppsport ? Inget !!!

Segerpengen, som till största delen betalats av svenska hästägare, kommer inte tillbaka till svensk galoppsport. Med stor sannorlikhet går pengarna till köp av nya hästar på utländska auktioner. Stoet går efter avslutad karriär säkerligen tillbaka till fransk avel, betäcks med en utlandsstationerad hingst o.s.v..

Vad lämnade detta för positivt efter sig ?

Det är stor risk att vi får se något liknande i Svenskt Derby.

Ledartroikan har valt denna väg och fört vår sport intill avgrunden. Förmår vi inte att göra oss av med dessa och omedelbart byta spår så går galoppen snabbt mot sin undergång i Sverige, i sin nuvarnade form. Hela sporten håller på att amatöriseras, på alla nivåer, och det går fort.

Vi måste förmodligen lägga en av våra galoppbanor i malpåse för att kunna hålla igång galoppen.

Jägersro ?

Hur många proffesionella tränare tvingas sluta de närmaste åren (året)?. Många.

Hur många hästägare lämnar sporten inom de närmaste åren (året)? Många !

Hur många uppfödare fortsätter ? Inte många !

Nu måste vi börja om från början. De åtgärder vi sätter in idag kan förhoppningsvis ge resultat om fem år.

Tills dess får vi leva på svältgränsen ! Sätts inga åtgärder in så har man lagt ned sporten i Sverige. Och det kan vara försent redan. Det är möjligt att vår nuvarande ledning redan har gett sporten dödsstöten med sin brist på insikt om vad som varit på gång i över 10 år.

Det är dax att tala klarspråk och inte försöka tala om för oss att "det går bra med spelet", "uppfödningen blir bara bättre", "auktionen var trots allt bra", "stallarna är fulla". Vi vet ju alla hur läget är !

Bara ledningen saknar sjukdomsinsikt !

Vi får vara tacksamma över alla amatörtränare, för de måste bära upp sporten de närmaste åren.

De professionella tränarna går på knäna ! Flera av stortränarna på Täby har halvfulla stallar. Till saken hör att skadefrekvensen är enorm på Täby sedan något år tillbaka och stallarna är fyllda med skadade hästar. Uppenbarligen är skötseln av Täbybanan under all kritik. De anställningar som gjorts har varit helt misslyckade. Som en följd av alla skador kan man frukta att hästägarna på Täby kommer att vara mycket försiktiga att köpa nya hästar.

Några som tröttnat på svensk galoppsport och i synnerhet Täby Galopp, är skandinavens ledande hästägare Stall Rio, som avrundar huvuddelen av sitt ägande i Sverige. Man har dessutom erbjudit tränare Pia Brandt sitt stöd för en satsning i Frankrike och de tar nu chansen de erbjudits och flyttar ner med ett gäng Rio- hästar. Detta är en fullständig katatrof för svensk galoppsport och ytterligare ett tecken på vad som är på gång. Fattas bara att Sten Thynell lägger ned !

Även om det kanske är försent för svensk galoppsport så måste vi i alla fall försöka rädda det som räddas kan:

- Möblera om Fullmäktige så att de som betalar sporten får bestämma. Hästägare och uppfödare och i viss mån tränarna !! Bryt banornas vetorätt !!

- Som en följd av detta: Byt ut hela nuvarande ledningen ! Sportens aktiva, hästägare, uppfödare och     tränare, måste ha förtroende för ledningen, något som inte existerar i nuläget, sedan lång tid.

- Stäng de klassiska löpningarna så att de är öppna enbart för svenskfödda hästar.

  Detta måste ske omedelbart så att det kommer att gälla åringarna som skall säljas under hösten !!

( Vid ett möte sammankallat av tränarna på Täby, kallat ÖPPET FORUM, inbjöds tränare, hästägare och uppfödare i räjongen. Frågan ställdes på mötet: Skall de klassiska löpningarna stängas ? 34 av 35 svarade ja till detta ! Den enda som hade motsatt åsikt var SFAF:s ordförande Bo Helander, konstigt nog !)

- Återupprätta det av tjänstemännen nedmonterade Svenskprogrammet.

- Fundera över Torsdagsgaloppen i TV:( Sändningen är bra i sig men vad betyder det för hästägandet ? Ägarna får inte se sina hästar tävla då man inte kan ta ledigt från arbetet hur som helst. Vad betyder detta för hästägandet i förlängningen ? Ser över huvud taget någon, förutom de redan frälsta, på sändningen ?

Kan bara se på mig själv: Har inte varit på Täby Galopp på flera månader. Kan inte komma ifrån arbetet på gården.)

Kan vi få dessa förutsättningar kan vi börja den tunga marschen tillbaka där vi var för några år sedan. Får vi inte det så är den proffesionella galoppsporten slut i Sverige. Då får galoppintresserade flytta sina intressen utomlands som vi sett under senare år: Stall Tandem, Erik Söderberg, Erik Olesen ( Danmark), Hans Troedsson (Stall Rio)

 

 

OLDOPAL COLOURS- SLÄKTINGEN SCORPION VANN GR 1

(15/7) Irländska Derby- tvåan Scorpion vann igår Grand Prix de Paris, Gr 1, och går nu mot Arcen i höst. Mor till Scorpion är Ardmelody ( Law Society) som är syster till vårt sto Oldopal Colours ( Fairy King).

Vi har en åring efter Oldopal Colours och Funambule som kommer upp på auktionen i höst.

 

TVÅ NYA 2- ÅRSVINNARE IDAG I ENGLAND FÖR MOST WELCOME

(15/7) I den lilla kull han har i England vann två av dessa idag. Skhilling Spirit ( Most Welcome- Calcavalla/ Pursuit of Love) vann med 5 längder över 1000 meter. Sedan vann Jonny the Fish ( Most Welcome- Ewenny/ Warrshan) med 3,5 längd över 1400 m. Den senare går nu upp i Listedlöpningar enligt tränaren.

(Detta står att läsa på Racing Post: Se nedan !)

 

GRUPP 1 VINST FÖR MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME-

PASTORAL PURSUITS VINNER JULY CUP

(7/7) Pastoral Pursuits ( Bahamian Bounty- Star/ Most Welcome) vann idag Europas främsta sprinterlöpning, July Cup Gr 1 och 1200 m. Han segrade med i sammanhanget stora 1 1/2 längd och tjänade £145.000.

Det är andra Gruppsegern på en vecka för morfar Most Welcome då han hade en Gr 3- dubbel i Lotto Trophy förra veckan.

Most Welcome har just nu fortsatt stora framgångar som avelshingst med vinnare nästan varje dag. På samma bana, Newmarket, var hans 2- årige son Jonny the Fish två i en bättre löpning som lovar gott inför framtiden.

SEGER FÖR KAMANDA LAUGH PÅ NEWMARKET

(5/7) Kirsten Rausings uppfödning, Kamanda Laugh, vann idag en större handikapp, RBS Handicap, på Newmarket över 1600 m gräs. Vann lätt med 2 1/2 längd och segerpriset var på c:a 170.000 kr. Tiden var två tiondelar snabbare än idagens Gr 1- löpning, Falmouth Stakes. Kamanda Laugh är en son till vår hjälte Most Welcome.

 

FICK EN FRÅGA:     VAR HITTAR DU ALL INFORMATION ??

(5/7) På flera ställen naturligtvis. Det mesta finns i helt öppna källor som inte kostar något att läsa. En guldgruva för mig som följer Most Welcome är Racing Post:s hemsida:, www.racingpost.co.uk.

Där kan jag varje dag följa hans avkommors anmälningar och resultat.

Det är bara att gå in på deras hemsida, registrera sig, och börja läsa.

Naturligtvis följer jag även våra konkurrenter på hingstmarknaden via Racing Post. Något som alla uppfödare borde göra !.

Jag tror att många uppfödare skulle betäcka sina ston med helt andra hingstar än man gjort om man analyserade sina hingstval lite bättre. Och det är helt gratis ! Gå in och kolla själv !!

 

ÅRETS FÖRSTA 2- ÅRSVINNARE FÖR MOST WELCOME

(5/7) Most Welcome har inte många avkommor i sina sista engelska årgångar men flera har redan varit ute och placerat sig som 2:a och 3:a. Nu kom första segern när Welcome Approach ( MW- Lucky Thing/ Green Desert) vann över 1000 m gräs och tjänade runt 60.000 kr.

 

MORFARSHINGSTEN FUNAMBULE HAR EN GR 3- VINNARE

(5/7) Coupe de Champe löpte död löpning med Brunel om segern i Gr 3- löpningen Prix de la Porte Maillot, över 1400 meter. Stoet Coupe de Champe är efter Take Risks- Banakill/ Funambule.

 

WELCOME STRANGER BLIR 2:A I LISTED

(5/7) I Midsummer Stakes över 1700 m gräs, blev Most Welcome- sonen Welcome Stranger 2:a. Detta var en Listed- löpning.

 

ECCENTRIC VANN I COMEBACKEN ( PÅ GRÄS)

(5/7) I sin återkomst efter floppen på Jägersro gick Eccentric ut över 2000 m gräs i Vodafone Rose Bowl på Epsom och vann. Förstapriset var närmare 600.000 kr som gick till den numera ifrågasatta ägaren Gary Tanaka.

Innan löpningen var Eccentric ansedd som en ren dirttrack- häst, men nu bevisade han att han går lika bra på gräs.

Gr 3- DUBBEL FÖR MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME

(3/7) När Lucky Strike vann Lotto Trophy Gr 3 1200 m, igår, hade även 2:an i mål, Miss Lips, Most Welcome som morfar. Most Welcome- dottern Urania är mor till Lucky Strike och Massada är mor till Miss Lips.

Lucky Strike är Tysklands bästa sprinter sedan flera år och har tagit 14 segrar på 24 starter.

MR PROSPECTOR- The Legacy:
Darryl Sherer analyserar en av vår tids främsta avelshingstar.
Klicka här för att läsa artikeln >>
För att läsa artikeln behöver du Adobe Reader

MR PROSPECTOR-VÄRLDENS LEDANDE MORFARSHINGST FÖR ÅTTONDE ÅRET I FÖLJD !

Klicka här för att läsa artikeln >>
För att läsa artikeln behöver du Adobe Reader

 


Debatt:

SVENSK GALOPPS PROBLEM ÄR ETT LEDNINGSPROBLEM !

Återigen ser vi hur tjänstemännen styr svensk galopp medan styrelsen tafatt nickar sitt bifall.

Hur är det möjligt att att man lyckas förskingra 2 miljoner från svenskprogramet utan att någon i styrelsen eller från hästägar- och uppfödarhåll, slår larm.

Det borde ta hus i helvetet om det vore någon ruter i dessa personer som är satta att styra svensk galopp. Istället godkänner man tjänstemännens sabotage mot ingångna avtal, retroaktivt.

Hallå hästägare och uppfödare !!

Ska ni bara stå och se på när den nuvarande ledningen kör galoppen fullständigt i botten ??

Det är er skyldighet mot svensk galoppsport att göra rent hus och börja om från början. För där är vi nu. Nuvarande ledningen, och den väg man valt, har fört oss minst 10 år tillbaka i tiden.

Krisen är monumental. Deras enda hopp är nu att TV- lanseringen blir en fullständig succé. Det hoppas vi naturligtvis allihop men problemen är mycket större än så.

Det var pinsamt att läsa ordförande Benny Carlssons "vädjan" om fler hästägare, fler uppfödare, för att få spelbara fält till TV- sändningarna. Förstår han inte att det är han och hans kamrater, som med en rad felbeslut, i det närmaste ödelagt svensk galoppsport och skrämt bort en mängd hästägare och uppfödare.

Nä, jag tror inte det, faktiskt ! De lever i en egen värld och har en egen agenda, långt borta ifrån den verklighet de aktiva lever i.

De har kört fast och det är nu för mycket prestige inblandat för att de skall kunna lägga om kursen, utan att tappa ansiktet. Istället borrar man ned huvudet och kör vidare mot en säker undergång för svensk proffesionell galoppsport.

Detta är inte kritik mot alla som sitter i diverse styrelser inom sporten, som i det flesta fall är alldeles utmärkta personer, men som blivit placerade på fel stolar, av valberedningar som inte förstått sin uppgift.

I huvudsak därför att valberedningarna inte förstått sitt uppdrag, om hur man skall formera en styrelse. Man förstår inte att man måste titta på sitt medlemsunderlag och låta detta avspeglas i styrelserna.

Istället väljer man in goda vänner och andra liktänkande utan en tanke på allvaret bakom sin uppgift som valberedning.

Man måste även välja in meningsmotståndare i styrelserna för att få dessas synpunkter hörda. Det är en del av demokratin. Får vi bara in folk med exakt samma åsikter i styrelserna, vilket vi till stor del fått, skapas inga nya ideér och därmed upphör utvecklingen.

Och resultaten ser vi i nästan alla olika styrelser inom galoppen, bland hästägarna och uppfödarna. Ingen tar dessa föreningar på allvar.

Samtidigt har de de aktiva har gett upp hoppet om att få någon förändring till stånd eftersom man ser oöverstigliga hinder att få någon ordning på denna soppa av styrelser, där samma personer dyker upp i olika positioner.

Det som då har hänt är att vissa lämnat galoppsporten helt, medan andra tystnar men blir kvar i sporten, men är missnöjda och bryr sig inte längre.

Dessutom måste de som blivit valda till förtroendeuppdrag, förstå och acceptera, vilka man företräder. Som det är idag sitter man och företräder sig själv, som privatperson, uppenbarligen fullständigt ovetande om att man har ett ansvar att företräda, t.e.x. alla hästägare eller alla uppfödare.

En enkel grundtes är att de som tar riskerna, som hästägare, uppfödare o.s.v. skall vara de som formar besluten. Det är de som förhoppningsvis har "driven" att uträtta något och utveckla sporten. Dessutom är det ju dessa grupper som äger och betalar sporten.

 

TITTA PÅ HUR DEN FÖRESLAGNA STYRELSEN TILL STOCKHOLMS GALOPPSÄLLSKAP SER UT !

Ordföranden Conny Isacsson är ingen hästägare eller någon som satsar något att tala om i sporten, vad jag vet.

Detsamma gäller för Henrik Westman, Torsten Carlsson, Ingela Lindsberger och Bo Ahlqvist som inte har några större ekonomiska intressen i sporten, i jämförelse med många andra i Täbyräjongen.

Jag tror inte att Lars Kant heller har någon häst men han har ett stort kunnande kring spel och kan försvaras som innehavare av denna kompetens i Styrelsen.

Inga av dessa ovan nämnda personer är på något sätt några moståndare till galoppen, tvärtom, och dessutom bra människor, men när det bara blir "intresserade" galoppmänniskor, utan ekonomiskt intresse eller risktagande i sporten, blir det fel.

Leif Wretman är hästägare och Tommy Gustafsson är tränare, men det räcker inte. Fler företrädare för de större hästägarna måste finnas med och vem företräder uppfödarna ??

Dessutom har Stockholm Galoppsällskap begränsningen att man bara  tar in ett visst antal medlemar !

Jag är övertygad att om man går igenom medlemsmatrikeln för denna förening kommer man finna många "vänner " och "kompisar" med mycket begränsat ekonomiskt intresse i galoppsporten.

Detta har t.e.x. fått till följd att Skandinavien främsta hästägare, Stall RIO, inte fått någon plats i sällskapet. Hans Troedsson är stor hästägare hos Pia Brandt, Roy Arne Kvisla, Wido Neuroth och satsar enorma pengar varje år på galoppsporten i Sverige och det vore självklart att han skall väljas in. Men nej, det finns inte plats !

Den här ordningen är fullständigt odemokratisk och det genomsyrar hela sportens organisation, från fullmäktige och hela vägen upp till styrelsen.

Därför menar jag, som jag sagt tidigare, att sporten måste organiseras om från grunden, d.v.s. Fullmäktige. Först när vi får ordning på demokratin kan vi gå vidare och utveckla sporten. Som det är nu, så bryr sig ingen längre. Gå runt en sväng på Täby Galopp en morgon och tala med tränare, hästägare och någon vilsen uppfödare. Uppgivenheten är total och ifrågasättandet av Svensk Galopps ledning och Täbys ledning är fullständig. Det är en avgrund mellan aktiva, hästägare, uppfödare, och ledningen för sporten. Och så kan det inte fortsätta.

VAD GÖRA ?

Galoppsportens nuvarande organisation är uråldrig och en kvarleva från den tiden när sporten var ämnad för en liten krets välbeställda människor. Sverige ser inte ut så längre, utan nu fodras mer demokratiska organisationer och styrelsesätt. Dessutom måste galoppsporten bredda sig och inte innesluta sig i dessa slutna sällskap där ingen obehörig göre sig besvär.

Jag, och flera med mig, har påpekat detta genom åren, och Svensk Galopp har försökt blidka denna kritik genom att tillsätta en utredning om Fullmäktige. Detta blev naturligtvis ett beställningsjobb till förre VD:n på Jägersro !, Borg och senare Törnqvist, som föreslagit några kosmetiska förändringar, som att hästägare och uppfödare skulle få ytterligare en plats i Fullmäktige. Totalt ointressant.

( Utredare Borg lär i något sammanhang ha sagt att "eftersom det är så lite kritik om organisationen så är väl allt bra". Min och andras tolkning av detta tillstånd är att de flesta givit upp alla försök till förändring, därför bryr man sig inte längre om hur det är, och hur det går )

Galoppens ledning och deras utredare vill inte inse att problemet är mycket större än så. Vad som behövs är att bryta "banornas" maktvälde i Fullmäktige.

Och hur får man banorna att tillsätta en utredning om att bryta sin egen fullständiga makt ?.

I en " underbar förhandling" 15- 20 år tillbaka lyckades banorna få inskrivet ett veto i avtalet ( Kan någon berätta hur detta gick till och vilka som var ingenjörerna bakom detta ?) som styr galoppsporten som fullständigt har förlamat sporten därefter. Det spelar ingen roll om uppfödare, hästägare och tränare är överrens. Banorna har VETO. Under begreppet "banorna" döljer sig diverse människor som oftast har små intressen i sporten, ( Se ovan om Stockholm Galoppsällskap), och det är i praktiken dessa som styr sporten och har ett veto på alla förslag från sportens ägare, d.v.s. Hästägare och Uppfödare.

DETTA MONOPOL PÅ MAKTEN MÅSTE BRYTAS !

Då kommer vi få ordning på resten !

Mitt förslag är att skapa en Generalförsamling, av samma modell som man har i Danmark sedan 12 år. Har talat med alla parter i Danmark, och alla är väldigt nöjda. Deras modell ser i stort ut enligt nedan:

En ordförande (Väljs bland Hästägare och uppfödare)

Vice ordförande ( Väljs bland Hästägare och Uppfödare )

Tre ledamöter som väljs bland uppfödarna av uppfödarna

Tre ledamöter som väljs bland hästägarna av hästägarna

5 ledamöter välj från banorna ( Täby 3, Jägersro/ Göteborg 2 )

1 ledamot från tränarna

Denna styrelse organiseras sedan i arbetsgrupper som handhar olika ansvarsområden i enlighet med den kompetens som valts in i styrelsen. Det innebär också att endast aktiva i sporten finns med och styr.

Andra intresserade är naturligtvis välkommna att stötta galoppsporten på annat sätt.

( Notera att när uppfödarna och hästägarna är överrens så kan inte banorna köra över dem ! )

GENERALFÖRSAMLINGEN träffas normalt en gång per år och de som har rätt att rösta är registrerade aktiva hästägare och uppfödare.

Det skulle kunna betyda att vi t.e.x. har årsmöte i Malmö och att i princip alla aktiva skulle kunna rösta, genom närvaro eller via fullmakt. På så sätt skulle vi kunna ha 200- 300 röstande och då kan vi tala om demokrati i sporten.

Det är naturligtvis ett skräckscenario för nuvarande ledning i Svensk Galopp med en så demokratisk beslutsprocess, eftersom de skulle åka ut omgående.

Ingen ledning skulle få sitta kvar efter så många upprepade misstag. Se vad som händer med styrelser och tjänstemän i börsbolagen.

Därför kommer den nuvarande ledningen fortsätta att krampaktigt hålla sig kvar, och då föreslå sådana pinsamheter som man nu uppenbarligen gör, med rent kosmetiska förändringar, bara ämnade för att blidka kritikerna, men inte för att förändra maktbalansen.

 

 

PENNEKAMP SÅLD TILL NH- STUTERI PÅ IRLAND

(20/4) Pennekamp har sålts till Bracklyn Stud på Irland för att verka som NH- hingst. Han har med sina sex första årgångar på banan lyckats producera 5 stakes-vinnare, där den bästa är Gr 3- vinnaren Alexander Three D. Hans avkommor har sprungit in $3.050.739 per 30 mars 2005. ( Källa:TBT)

I Sverige lär han ha betäckt runt 65 ston på Sextorp säsongen 2004.

 

 

MOST WELCOME I TOPP I ENGLAND OCH IRLAND

(20/4) Så sent som förra veckan var Most Welcome i ledning på den kombinerade hingstlistan för Flatraces. I veckan blev han passerad av Saddlers Wells och kommer naturligtvis halka ned på listan bakom alla dessa massbetäckare.

Däremot är det nog troligt att han blir ledande AW- hingst i England 2005. Han har där en stor ledning och vinnaren på denna lista 2004, vann då på runt £147.000 medan Most Welcome redan idag har över £120.000. Så sent som igår hade han en ny vinnare på Folkestone, Duelling Banjos.

Hans segerprocent är fortfarande extremt hög, som den alltid varit.

 

50.000 kr för bara 2- åringar- visar på dåligt omdöme !

(20/4) Åter visar galoppstyrelsen på ett fruktansvärt dåligt omdöme.

Man får bara inte fatta ett sånt beslut som man gjort där man ger vinnande svenskfödda 2- åringar 50.000 kr utöver vinnarpriset.

Man får inte offra hästarna på detta sätt. Även en nybörjare borde förstå vilken rovdrift man riskerat utsätta unghästarna för. För inte så länge sedan kritiserade man själv start- och kvalbidragen då det kom ut hästar som knappt hade styrfart för att få sina 4.500 kr.

Nu erbjuder man istället 50.000 kr !

Tanken med de 50.000 kronorna är inte fel men man måste direkt tala om att dessa pengar kan tjänas in av samma hästar som 3- åringar, t.o.m. Oktober exempelvis.

Detta är verkligen att svika unghästarna och riskera deras liv och hälsa.

 

BRA START PÅ VÅRSÄSONGEN

(20/4) Av de fem Rävdansenuppfödda hästar som startat under våren kan vi notera segrar för FIDELITY och VALBONNE i sina debuter. Båda imponerade !

Fidelity är uppfödd på Rävdansen för Stall RIO och är vår första uppfödning för far och son Troedsson och det var kanon att de fick en seger direkt.

Valbonne är efter vårt toppsto och klassiska vinnare Topcoat. Vi har en 2- årig helbror till Valbonne under uppträning som är till salu. Han är en av de absolut snyggaste unghästar jag sett. Köp den, det är en kanon!

Kul att notera är att samma dag som Valbonne segrade och blev moderns första vinnare födde hon på kvällen en hingst efter Most Welcome.

Vidare har vi haft andraplaceringar för UNIFILO i Malmö och TIGER WIND.

Unifilo är förmodligen en riktigt hygglig häst och det vore spännande att se vad han kan med en proffsjockey på ryggen.

Den som inte gick bra i sin start var Grey Diana, som slutade långt bak i fältet i sin start. Borde kunna mycket bättre för hon var en av de flottaste i sin årgång. Vi får hoppas på förbättring.

FÖDDA PÅ RÄVDANSEN 2005

(20/4)

Amoulette, hingst efter Most Welcome- dräktig med Most Welcome Stall RIO

Evangelina, hingst efter Most Welcome- Betäcks ej 2005  Stall Carall

Factually, sto e Most Welcome, betäckt med Eishin Dunkirk  Rävdansen

Jezebel, sto e Most Welcome, går till Eishin Dunkirk   Stall Valhall

Topcoat, hingst e Most Welcome, går till Eishin Dunkirk Rävdansen

Delta Downs, sto e Most Welcome, går till Eishin Dunkirk Rävdansen

Novapearl, hingst e Most Welcome, går till Most Welcome  StoNova

Övriga nya och vilande ston:

Blue Jean Baby, betäckt med Most Welcome

Maudie, dräktig med Most Welcome

Tremendous Girl, dräktig med Most Welcome

Diamond Falls, dräktig med Most Welcome

Viviente, dräktig med Most Welcome

Composit- A, betäckt med Most Welcome

Mathilde Bozo, dräktig med Most Welcome

 

 

NY LISTED- FRAMGÅNG FÖR MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME

(28/3) 3-åriga stoet JOINT ASPIRATION ( Pivotal- Welcome Home/ Most Welcome) var tvåa, slagen med nos, i Masaka Stakes, Listed, på Kempton Park den 26/3), över 1600 m gräs. Löpningen var årets första Blacktype- löpning i England på gräset. Minns då att den första Blacktype löpningen under 2005, på dirt, vanns av Most Welcome:s son Eccentric, så kan vi konstatera att året har börjat strålande för MW som leder hingstlistan på AW i stor stil.

 

VAD HÄNDER MED SVENSKPROGRAMMET ??

(20/3) Det finns anledning att fråga detta sedan sportchefen Bo Gillborg säger sig ha frågat SG:s styrelse vid senaste styrelsemötet:

Skall vi satsa på torsdagsgaloppen eller skall vi leva upp till avtalet med aveln och hästägarna, d.v.s. Svenskprogrammet ?

En enig SG- styrelse skall då, enligt Gillborg, svarat Torsdagsgaloppen !! och därmed gett honom fria händer att frångå avtalen om så behövs.

För lite över ett år sedan stod ordföranden Benny Carlsson på Täby och lovade hästägare och uppfödare att det aldrig mer skulle inträffa att man skulle lägga ut mindre än 20 %, och skulle detta ändå inträffa, så skulle infrusna pengar läggas ut året efter, utöver de "minst 20 %-en". Detta lovade han heligt och dyrt i samband med att han och SG tog bort start och kvalbidragen, samt unghästbidragen, som till 80 % gick till svenskfödda hästar.

Han hann inte mer än lova detta så misslyckas man åter med att nå upp upp till minst 20 % för 2004. Och nu säger tjänstemännen att man "inte har råd" att lägga ut dessa pengar. Var är pengarna ????  Det saknas nästan 1 miljon som ägarna till svenskfödda gick miste om 2004.

Min fråga är:

Står Svenskprogrammet och tordagsgaloppen i TV i motsatsförhållande till varandra ?

Mitt svar är naturligtvis NEJ ! Jag kan inte förstå att SG överhuvud taget accepterar och än mindre svarar på en sådan fråga utan att Gillborg fått visa var problemet ligger.

Gillborg hävdar att man inte kan skapa spelbara löpningar p.g.a. Svenskprogrammet. Svårt att förstå när man använder bonus i huvudsak. Och bonusen behöver inte vara 30 %. Den kan vara 100 % om så är !!

Jag anser att problemet ligger hos de tjänstemän som inte vill genomföra Svenskprogrammet utan har en egen agenda, som man driver framgångsrikt, genom att de som sitter i SG:s styrelse inte är insatta i alla detaljer kring propparna och blir ett lätt byte för tjänstemännens egna planer för utvecklingen.

För mig förefaller det lätt att räkna ut hur mycket pengar som skall öronmärkas för den svenskfödda hästen:

Om den totala prissumman i Sverige är budgeterad till t.e.x. 60 miljoner, så skall 20 %, d.v.s. 12 miljoner riktas direkt till den svenskfödda hästen i form av bonus ( t.e.x. 100 %) och liknande.

Då har Gillborg 48 miljoner att lägga ut i sina propositioner för året. Detta kan naturligtvis betyda att prispengarna kommer att sänkas i vissa löpningskategorier och/eller storlopp, men det är följder av det som vi beslutat och avtalat och får inte motarbetas av tjänstemännen.

Därefter har tjänstemannen till uppgift att på bästa och effektivaste sätt lägga ut svenskpengarna,

12 miljoner, så att de får den önskade effekten, d.v.s. får snurr på den svenska uppfödningen, genom att göra den svenskfödda hästen mycket mer attraktiv än importen, så att uppfödningen och ägandet av den svenskfödda hästen åter kan börja utvecklas.

Om det är att lägga ut 50.000 kr till svenskfödda 2- årsvinnare är en annan och viktig diskussion, men det viktiga är att alla pengarna kommer ut till ägarna av svenskfödda hästar som köpt dessa under förutsättningen att det 20 %- iga Svenskprogrammet hålls.

Det är viktigt att tjänstemännen läser Galopp 2000, Galopp 200 m.m. och varför inte även styrelsen. Sedan kan man man väl passa på och läsa reglementet och se om det står något om styrelsens ansvar för den svenska aveln. Men det kanske inte är så viktigt att följa reglementet ?   Vad säger revisorerna ?

Att ställa Torsdagsgaloppen mot den svenskfödda hästen är allt för enkelt. Det är inte problemet ! Problemet är att viljan inte finns hos vissa nyckelpersoner, att hålla avtal, då man personligen tycker att dessa är felaktiga.

Vi vill alla att Torsdagsgaloppen skall bli en succé, så skapa inte motsättningar av något som inte är det. Tvärtom, den svenskfödda hästen och de svenskfödda hästprofilerna är en absolut förutsättning  för att vi skall kunna slå igenom i de breda folklagren. Få bryr sig om en import utan en svensk bakgrund, uppfödare, hästägare, tränare o.s.v..

SFAF och hästägarna måste hela tiden granska och bevaka hur tjänstemännen räknar "svenskpengar". Enligt uppgift har man räknat in det skandinaviska Svenskt Kriterium i de 20 %:en vilket är helt uppåt väggarna och åter ett bevis på hur man hela tiden gör sämsta möjliga tolkning av Svenskprogrammet.

Då är det naturligtvis lätt att visa att man lever upp till avtalet.

Kriteriet är öppet för skandinaviskfödda hästar och skall naturligtvis läggas ovanför de 20 %:en där det finns gott om outnyttjad plats upp till de tillåtna 40 %:en. Nu har man sagt att man skall göra på samma sätt med Breeder´s Trophy, som numer bara är öppen för skandinavienfödda. Men skandinavienfödda är inte samma sak som svenskfödda och skall ligga utanför svenskprogrammet, naturligtvis. Och det torde för de flesta vara enkelt att skilja på Svenskfödd och Skandinavienfödd. Och som namnet Svenskprogrammet antyder, gäller det för svenskfödda hästar.

Det får inte vara upp till tjänstemännen att göra egna tolkningar av avtalet, och dessutom alltid till nackdel för den svenskfödda hästen. Vi har sett detta under så många år att man tycket att SG:s styrelse borde ta tag i problemet.

 

 

ÄVEN MOST WELCOME ÄR I TOPPFORM !!

(20/3) En gammal nyhet som jag missade lägga ut var att Most Welcome betäckte sina första ston den 13 och 14 Februari. Båda stona, Tremendous Girl och Mathilde Bozo ( Unfuwain), blev dräktiga på ett språng var och Most Welcome är i toppform han också. Vi tycker dessutom att han ser ännu bättre ut i år än när han kom ifrån England förra våren.

 

 

(19/3) Som vi flaggat för tidigare så var Most Welcome- sonen ECCENTRIC en av de stora favoriterna till Lingfield Derby efter segern i Lingfield Derby Trial för någon vecka sedan. Idag vann han även Lingfield Derby efter ledning från start till mål, och närmare £ 58.000.

Eccentic lands big prize for local team

by Paul Eacott ( Racing Post)


THEY came from France and Italy to try and land the £58,000 prize on offer for the highlight of Britain’s all-weather season but in the end it was Eccentric, trained straight up the A217 by Andrew Reid at Mill Hill, north London who stole the show in the Lingfield sunshine when he made every yard to take the honours in the Littlewoods Bet Direct Winter Derby.

The four-year-old has continued to show improvement in recent months and having landed the Winter Derby Trial here on his most recentstart, he gave Reid the biggest success of his training career when the 7-2 chance came home a length and a quarter clear of the fast finishing Blythe Knight, with Hurricane Alan the same distance back in third.

“As a yearling I thought he was going to be something special but he just grew and grew so I have had to be patient with him.

“Provided I stuck to my training regime and didn’t try to change anything I thought he would win.”

John Egan has struck up quite a relationship with the gelding, and after this latest success he felt there was still more to come from Gary Tanaka’s recent purchase.

Egan said: “He was a very uncomplicated horse. He’s probably better at a mile than a mile and a quarter but he’s a pro. He saved a bit and in the end did it easily enough.

“A lot of people said he wouldn’t be able to step up in grade but he proved he could and I think he’ll be able to step up again.”

Eccentric delivers on the front end in Winter Derby at Lingfield Park

 

VISSTE DU DETTA OM JAPANSK RACING OCH UPPFÖDNING ?

( 8/8) I samband med premieringen av Eishin Dunkirk var det läge att informera premieringsnämnden om japansk galoppsport. Japanerna har gjort allt för att hålla sin verksamhet dold för omvärlden och. t.e.x. inte släppt in utländska ägare till tävlingshästar i Japan.

I Japan bedrivs galoppen i två olika serier, JAR och NAR, där prispengarna är enorma i JAR ( Elitserien) och realtivt mycket mindre i NAR. JAR har 10 galoppbanor medan NAR har 21 banor.

För att få bli hästägare i JAR krävs att du har en förmögenhet på minst 7 miljoner kronor och en årsinkomst på minst 2 miljoner kronor. Därför finns det bara 2.460 licensierade ägare i JAR. I NAR är det lättare att bli hästägare och där finns det 6.949.

Tränare:   JAR 232       NAR 810

Jockeys    JAR 166       NAR 525

( Eishin Dunkirk tävlade i JAR- serien)

T.e.x. försöker Darley etablera sig i Japan med eget stuteri och egna hingstar, men tvingas tillsvidare bevisa sig i NAR- serien, som utlänningar, innan de eventuellt får chansen att flytta upp i den rika JAR- serien.

I Japan finns endast 21 löpningar som är öppna för utlandstränade och ägda hästar

I Japan föddes 8.488 föl 2003.

Jämför med Irland (10.574), England (5.429), Frankrike (4.402).

Det finns 1806 uppfödare och de äger 11.903 avelsston. Det finns 425 avelshingstar i landet.

Japans ledande uppfödare är Shadai Farm, som ägs av Yoshidafamiljen, var uppfödningar sprang in

$ 44.077.131.

 

RÄTT SKALL VARA RÄTT !

(2/3) Fick just Trav och Galoppronden i min hand där Rickard Olsson skrivit en trevlig artikel där han sammanfattade Diaghlyphards betydelse för svenska galoppsport.

Där fanns dock en mening i texten som var felaktig, där det sades att undertecknad tog in hingsten till Sverige, vilket är fel.

I den pressrelease som gick ut till hästsportpressen i Skandinavien fanns bl.a. följande skrivning:

Han togs in till Sverige av Karl Aage Berggren, som syndikerade honom i 40 andelar, vilket var första gången det skedde i Sverige.

Det är Karl Aage som var delägare i honom när han tävlade och som, när konsortiet upplöstes, köpte honom till Sverige, och han är den som skall ha allt beröm för detta.

Jag har mailat Rickad Olsson, som hade missförstått det hela och kommer att införa en rättelse.

Rätt skall vara rätt !

 

EISHIN DUNKIRK PREMIERAD

(2/3) Idag genomfördes premieringen av Eishin Dunkirk på Rävdansen. Nämnden verkade mycket nöjda och han imponerade med ett fantastiskt temperament. Man klämde och drog både här och där men visade upp det fina lugn vi noterat på stuteriet. Normalt brukar man ge lugnande när man tittar hingstarna i halsen men man gjorde bedömningen att, med just denna hingst,var det onödigt, vilket det var.

 

TREA BLEV.......

(2/3) Tesoreros syster, d.v.s., Factually ( Known Fact) har fött ett brunt, nästan svart, stoföl, efter Most Welcome. Dessutom har den en strimbläs som är nästan en kopia av den speciella bläs som Tesorero har. Factually går i år till Eishin Dunkirk.

 

PASSAR DITT STO TILL EISHIN DUNKIRK- KOLLA HÄR !

(28/2) På Lane´s Ends hemsida finns det möjlighet att kontrollera hur olika "nicks" fungerar mellan deras hingstar och olika ston. En konsultfirma som heter Werks har utarbetat ett system där man lagt in mängder med hingstar och ston och man har på detta sätt lyckats finns olika Nicks som lyckats och misslyckats. Man får allt från F upp till A på olika kombinationer, och i något fall får man ett A+ och i mycket sällsynta fall A++.

På Lane´s End står en mycket framgångsrik Mr Prospector hingst som heter Smart Strike, vars möderne visar på stora likheter med Eishin Dunkirks.

Jag roade mig med att gå igenom våra ston i kombination med Smart Strike, som passade bra till flera stycken, A och A+, och med ett sto, Delta Downs, som är vårt absolut bäst härstammade sto, fick vi fram A++ ( +3445%). Att hon går till Eishin Dunkirk är helt klart. För ett annat bra härstammat sto, Composit A fick vi ett C, d.v.s. det är liten sannorlikhet att den kombinationen skall producera en kanon.

Gå in på  www.lanesend.com och kontrollera dina ston. Man skall dock ha i åtanke att Mr Prospector i första hand är en amerikansk hingst, d.v.s. han är inte provad med särskilt många traditionella europeiska linjer.

 

HUR VÄLJER MAN HINGST TILL SITT STO ?

Efter att ha haft väldigt intressanta diskussioner med uppfödare om hingstval, och frågor om hur jag tänker, har jag ombetts att göra ett första försök att bena ut detta, vilket inte är lätt.

(Anm: Som väl alla förstår så kommer detta naturligtvis färgas av vilka hingstar vi har på Rävdansen, men det är upp till var och en att rensa bort sådant som man tycker är för uppenbar reklam för våra hingstar och eventuellt fundera på det som blir kvar)

-Är du en uppfödare som skall sälja dina avkommor eller tänker du tävla med dem själv bör man fråga sig först.

Skall du tävla själv, har du mycket större frihet att välja vilken hingst som helst, som du tycker om. Skall du sälja, måste du försöka välja en hingst som säljer.

Vad är det då som säljer, i Sverige ?.

Uppenbarligen hingstar som lämnar avkommor som kan starta som 2- åringar eller tidigt som 3- åringar och som står distans ända upp till 2000 m som 3- åring.   (Se nedan om vad vi lärde oss om Spectacular Tide ). Att betäcka med en hingst som lämnar sena avkommor är därför inget bra val- i Sverige.

Därför skall du naturligtvis noga undersöka de hingstar som du tycker är intressanta. Ofta förblindas man av deras resultat som löphästar, vilket för i aveln redan prövade hingstar, är ointressant.

Har de avkommor på banan, som de flesta importer från de stora galoppländerna har, är det lätt att fastställa vilken typ av avkommor de lämnar. Du kan gå in på Racing Post och enkelt plocka fram statistik på de flesta hingstarna. Är du dessutom medlem i engelska uppfödarföreningen får du tillgång till Weatherbys hingststatistik där du kan se varje avkomma till en hingst, och dessas tävlingsresultat under året. ( Om uppfödarna hade analyserat importhingstarna som kommit in till Skandinavien på detta sätt skulle flera av dessa fullständiga avelskatastrofer kunnat stoppas. Vi har sett några sådana de senaste åren och deras negativa effekt på den lilla avelspoolen i Skandinavien kommer att bestå länge och göra att aveln tappar tempo. Även om dessa sanningar om hingstarna inte är uppenbara när man betäcker sitt sto så hinner "sanningen" ikapp dem och uppfödaren står där med en auktionsåring som inte har något värde ).

Var de tidiga själva ? Startade de som 2- åringar ? Var de sent utvecklade ? Hade de sin topp som äldre häst ?-Det är frågor man skall ställa sig.

Vi vet att hingstar i de stora galoppländerna snabbt byter adress om man ser att de blir sena eller att 2- åringarna inte håller förväntad klass. Därför tycker jag att det är mer spännande att välja en ny oprövad hingst (Diaghlyphard), som fortfarande kan visa sig vara en kanon, än en redan prövad topphäst på banan, som visat sig inte duga utomlands. De blir inte bättre i Sverige och snacket om att " de duger i Sverige" är bara okunnigt.

Däremot kan en äldre hingst, som t.e.x. Jimmy Reppin och Most Welcome, som bevisligen kan producera topphästar, men blivit relativt gamla och därmed "omoderna", vara lysande tillskott till aveln i våra mindre galoppländer.

Sen har jag hört argumentet, som man inte trodde fanns kvar, att man åker till hingsten som står nära, för det är så bekvämt. Glöm det ! Du måste ge ditt sto chansen med de bästa hingstarna i Skandinavien- vare sig de står i Mälardalen, Skåne eller Danmark.

Sist men inte minst. Titta på ditt sto. Har hon någon plats i aveln ? Hur skall man  bäst förvalta hennes avelsvärde och förhoppningsvis höja det ? Först och främst gäller det att inte slarva bort hennes framtid med att betäcka med för dåliga hingstar. Om du går till en 5000 kr:s hingst för att du inte har råd att gå till en 15.000 kr:s hingst så är du fel ute. ( Idet fallet att den dyrare hingsten är bättre ! ) Det kostar kanske 70.000 kr att föda upp en åring och att då snåla på hingstkvaliten är inte särskilt ekonomiskt. Betänk att du kommer att tjäna in uppfödarpremier på din uppfödning och dessa blir större ju bättre häst du fött upp. De 10.000 kr extra du lade ut på betäckningen är då småpengar i sammanhanget. Dessutom vill väl alla föda upp hästar som kan vinna storlöpningar och vinna ära och berömmelse till sin uppfödare, får man hoppas.

Vi funderar vidare på detta och återkommer i ärendet ! Hör gärna av dig med mail om andra synvinklar och funderingar.

 

 

IDAG RYCKTE MOST WELCOME- kung på AW i England

(27/2) Efter att Eccentric tagit en ny storseger i Derby Trial på Lingfield ryckte MW ifrån ytterligare i hingststatistiken på AW i England. Eccentric är nu favorit till segern i Lingfield Derby och betraktas just nu som Englands ledande AW- häst. Han är nu såld till amerikanske storhästägaren Gary Tanaka och kommer att flyttas över till USA eftersom han nu är svårplacerad i löpningar i England. Det kan inte vara fel att ha en avelshingst som är exceptionellt bra på AW/ dirt i Sverige. Att hans avkommor dessutom går på gräs vet vi ju, då hans tre Gr 1- vinnare vunnit sina största segrar på gräs.

All-weather 2005   ( Källa: Racing Post 27/2)

Stallion Winners-Runners % Wins-Runs 2nd 3rd 4th Win Prize Total Prize
Most Welcome 3-5 60 6-16 2 2 2    50,574 57,979
Efisio 5-19 26 6-47 4 4 4                  35,726 49,665
Tagula 3-21 14 5-48 8 6 6 22,276 39,180
Spectrum 5-18 28 8-46 2 6 5 28,092 36,236
Night Shift 5-28 18 8-72 7 4 5 28,304 35,410
Sri Pekan 6-16 38 6-51 3 7 4 29,661 34,819
Selkirk 3-13 23 3-34 6 2 3 18,651 33,808
Desert Style 4-19 21 5-37 2 3 3 24,740 30,997
Silver Patriarch 1-5 20 3-11 1 0 0 30,376 30,796
Polar Falcon 2-12 17 3-37 2 4 2 23,194 29,961
Danzig 2-3 67 2-9 2 1 0 17,433 28,356
Danehill 4-14 29 4-30 2 4 3 18,343 27,878

 

IDAG GICK HAN UPP PÅ FÖRSTA PLATS I ENGLAND/ IRLAND

(25/2) Efter en tredjeplats för Broughton Knows, på Sandown igår, är han nu i topp vad gäller insprungna pengar. Och återigen, kolla in procenten ! Trots få avkommor var han även i ledningen långt in på våren/ sommaren förra året och så även i år. Helt klart kommer han inte att bli kvar i topp, det har han för få avkommor för att klara, men procentuellt, i förhållande till antal, ligger han alltid i topp.

Varför kom en sådan topphingst till Sverige ? Hans enda fel är att han var 20 år och med tiden blev lite omodern. Detta är i mångt och mycket en modebranch, men även om man går ur mode, blir man inte sämre för det. Det är bara att gratulera de som betäckte redan förra året och vi hoppas ännu fler kommer i år. Vi har runt 40 ston i nuläget bokade till Most Welcome.

All-weather 2005

Stallion Winners-Runners % Wins-Runs 2nd 3rd 4th Win Prize Total Prize

Efisio 5-19 26 6-45 2 4 4 35,726 42,984
Spectrum 5-18 28 8-46 2 6 5 28,092 36,236
Sri Pekan 6-16 38 6-50 3 7 4 29,661 34,819
Selkirk 3-13 23 3-34 6 2 3 18,651 33,808
Tagula 3-21 14 4-45 8 6 5 15,594 32,498
Desert Style 4-19 21 5-36 2 3 3 24,740 30,997
Night Shift 5-26 19 7-66 6 4 5 25,413 30,969
Polar Falcon 2-12 17 3-36 2 3 2 23,194 29,571
Danzig 2-3 67 2-9 2 1 0 17,433 28,356
Danehill 4-14 29 4-29 2 4 3 18,343 27,878

 

(22/2) .....var en hingst efter Most Welcome- Amoulette/ Bal de Seigneur, som föddes 14 Februari. Det är en pigg krabat, väl ifylld, och väldigt social. Avkommor till Most Welcome har detta rykte, att vara lätta att ha att göra med, och det märks. Amoulette är en dotter till Amourette, d.v.s. Altamira- linjen. Äger gör Stall Rio.

Tvåa blev ett sto, Most Welcome- Evangelina/ Diaghlyphard, som föddes igår. Evangelina är en helsyster till klassiske vinnaren Local Hero, och ägs av Stall Carall, som även äger en hygglig travare som heter Naglo. Han vann visst 1,8  miljoner förra helgen i Paris.

 

 

VI LÄRDE OSS MYCKET AV SPECTACULAR TIDE !

(16/2) Jag vill fortfarande hävda att Spectacular Tide inte är någon dålig hingst. Bättre än de flesta i Sverige, faktiskt. Men hans avkommor är sena, vilket inte alls passar svensk galopp. Vi har sett hur bra Cammon och Blue Jean Baby, Spirit m.fl. har blivit som 4- åringar och äldre. Många av hans avkommor har förstörts därför att man försökt göra 2- åringar av dem, vilket inte lyckats, trots att de ofta har visat på talang tidigt men i själva verket inte alls varit färdiga för tävling.

I Sverige krävs att avkommorna är klara att starta som 2- åringar eller tidigt som 3- åringar. Spectacular Tide startade inte som 2- åring, vann som 3- åring och blev sedan ännu bättre som 4- och 5- åring, precis samma utveckling som hans avkommor visat upp.

Vi kan se detta mönster och har därför i vårt fortsatta val av avelshingstar haft detta i åtanke, nämnligen att se till att våra nya hingstar skall ha varit tidiga i sina tävlingskarriärer.

Ett tips till stoägarna är att kolla upp hur de olika hingstarna tävlat. Har de varit tidigt utvecklade eller har de, som Spectacular Tide, varit sena i sin utveckling och blivit bättre som äldre hästar. Väljer man en sådan sen hingst så får man vara beredd på att avkommorna kommer att visa samma utvecklingskurva, vilket är döfött i Sverige. Det har vi lärt oss av Spectacular Tide.

Most Welcome var tidigt utvecklad och vann som 2- åring och startade som favorit i Middle Park Stakes, 1200 m, Gr 1, som 2- åring. Där blev han grovt påriden i perfekt slagläge men avslutade därefter snabbast av alla över mållinjen och blev 5:a. Han blev ännu bättre som 3- åring då han fick TF 131, vilket är den högsta siffra som någon avelshingst haft i Skandinavien.

Vår nya hingst, Eishin Dunkirk, står ännu tydligare för tidig utveckling och speed. Mr Prospector står för tidighet och speed, modern Forest Flower var champion som 2- åring i England, morfar Green Forest var 2- årschampion i Frankrike. Forest Flowers syster, stakesvinnaren Scoop the Gold, är mor till Storm Cats främsta avkomma vad gäller Grade 1- segrar i USA, High Yield, som står på Ashford. Han vann Hopeful Stakes, Grade 1, var 2:a i Hollywood Futurity, Grade 1 och 3:a i Breeder´s Cup Juvenile, Grade 1, som 2- åring.

Som 3- åring vann han Blue Grass Stakes, Grade1, och Fountain of Youth Stakes, Grade 1. Totalt hade High Yield följande rad i Grade 1 som 2- och 3- åring: 3-2-2 !!

 

 

FOREST FLOWER- CHAMPION OCH KLASSISK VINNARE och mor till Eishin Dunkirk

(15/2) Forest Flower var Englands i särklass främsta 2- åriga sto 1986 och var Champion 2 YO filly i England.

Då vann hon bl.a. Mill Reef Stakes Gr 2, Cherry Hinton Stakes Gr 3, Queen Mary Stakes, Gr 3, och var tvåa i Phoenix Stakes Gr 1, efter att ha diskvalificerats från förstaplatsen. Detta var en mycket kontroversiell diskning och eftermälet var att det var ett felaktigt beslut.

Som 3- åring blev hon klassisk vinnare genom att vinna Irish 1000 Guineas, Gr 1. Hon var högst rankade 3- åriga sto på Irish Free Handicap på distanser mellan 1400 m - 1900 m.

Hennes far, Green Forest, var champion som 2- åring i Frankrike 1981 och sedan även champion miler 1982. Han tog fyra Gr 1-segrar och ytterligare två andraplatser i Gr 1.

Forest Flowers mor, Leap Lively ( Nijinsky II) vann Hoover Fillies Mile Gr 3, Oaks Trial Gr 3, och var tvåa och trea i Yorkshire Oaks och Epsom Oaks, båda Gr 1. Leap Lively är även mor till Scoop the Gold ( Forty Niner- en son till Mr Prospector) som lämnat Storm Cats främsta avkomma vad gäller antal vunna Grade 1- löpningar i USA, High Yield, som står på Ashford i Kentucky.

Forest Flower har lämnat 6 vinnare av sammanlagt 22 löpningar.

Noterbart är att innan Eishindo Company köpte Forest Flower var hon betäckt med riktiga engelska stayers, två gånger med Shirley Heights, Reference Point, Nashwan vilket tycks lite underligt med tanke på Forest Flowers grundegenskaper, tidighet och snabbhet. Visserligen har hon lämnat en blacktype-avkomma med Shirley Heights och en $512.837- vinnare med Nashwan, men Eishindo Company tog över henne till USA och betäckte henne med Mr Prospector och Deputy Minister, vilket är mycket mer passande, om man följer avelns grundregler, att betäcka ett sto med en hingst av ungefär samma typ som hon själv representerar. Man bör inte blanda stayerblod med 1000 meters sprinters t.e.x med drömmen om att få en snabb stayer. Oftast får man varken det ena eller det andra, utan bara en långsam häst.

Det är därför som milers "makes the best stallions", de passar till både sprinters och stayers.

 

MR PROSPECTOR- MORFARSHINGSTEN

( 13/2) Mr Prospector är världens ledande morfarshingst. 2004 blev han för åttonde året i följd USA:s och därmed världens ledande morfarshingst. Ingen avelshingst har tidigare dominerat som han. Tre år på raken är det mesta en avelshingst tidigare lyckats toppa listan.

Tillsamman med Northern Dancer är han den stora Sire of Sires i modern tid, men till skillnad från Northern Dancer, så är han också en lysande morfarshingst.

Hemligheten ? Han passar till allt, både som avelshingst och morfarshingst! Han fungerar tillsammans med Northern Dancer- linjen, Seattle Slew, Roberto, gräshästar, dirttrackhästar, sprinters, stayers o.s.v..

Jag återkommer senare med mer fördjupning kring detta.

 

THE AMERICAN RACEHORSE- EISHIN DUNKIRK

(13/2) Den närmaste tiden kommer jag titta lite extra på Eishin Dunkirk och hans härstammning.

Mr Prospector är en representant för den amerikanska aveln, d.v.s. det handlar främst om speed och åter speed. För att kunna klara av detta krävs det hårda och sunda hästar eftersom banorna i USA är hårda och krävande på ben och kropp.

I Europa däremot löper man i huvudsak på gräs som är skonsammare för hästarna. Dessutom har man sedan 20 år börjat vattna gräsbanorna i Europa för att de inte skall vara så hårda och krävande.

Därför amerikansk och europeisk avel gått skilda vägar beroende på att det ställs helt olika krav på hästarna.

Man kan t.e.x. notera att det i Europa endast finns ett fåtal söner till Mr Prospector i aveln.

Däremot finns Mr Prospector- linjen i nästan allt framgångsrikt i USA.

Du ser inte många Saddlers Wells- hingstar i USA å andra sidan, liksom Rainbow Quest, m.fl specialiserade gräshästar. Sällan ser man en europeisk uppfödning tävla på dirttrack i USA utan nästan uteslutande på gräs.

Undet 80-talet, när priserna var enorma och mängder av hästar köptes i USA för tävling i Europa, födde amerikanska uppfödare upp mycket "europeiska" hästar men sedan denna export minskade under 90- talet har amerikanska uppfödare återgått till att föda upp för den amerikanska marknaden.

På 80-talet stod hingstar som Lyphard, Riverman, Northern Dancer, Sharpen Up, Nijinsky senare Diesis, uppstallade i USA, vars avkommor i huvudsak såldes till Europa. Denna trend är nu över och europeiska avel är fortsatt riktad främst mot gräshästar medan USA föder upp hästar för dirttrack.

Därför är Eishin Dunkirk en typisk representant för amerikansk avel. Född i Kentucky, såld till Japan för $800.000, där han också hade sin löpningskarriär.

Till saken hör att japansk galopp i mycket är att likna vid amerikansk galopp. I huvudsak dirttrack och deras gräslöpningar går oftast på samma hårda gräsbanor som man har i USA. Därför krävs det sunda och hårda hästar för att klara av påfrestningarna. Få av de europeiska hingstimporterna har lyckats i Japan. Amerikanska hingstar son Sunday Silence , Brian´s Time , French Deputy, Afleet, Forty Niner, End Sweep, Charismatic är i toppen i Japan.

Det hände däremot inte mycket med Lammtarra, Dancing Brave och mängder med andra europeiska hingstar i Japan. Deras avkommor tålde inte de tuffa förhållandena med hårda banor och speed i löpningarna, från start till mål !

Det är någonting våra svenska uppfödare borde fundera på när de åker ned och betäcker med, i huvudsak, rena gräshingstar. Dessa blodslinjer är oftast inte alls lämpliga för tävling på vår tuffa dirttrack eftersom de inte kommer att hålla.

Jag skall återkomma till detta senare !

 

MOST WELCOME ÄR ÅTER I TOPPEN PÅ ENGLANDS AW- BANOR

(13/2) Kolla in Racing Post:s statistik för 2005. Most Welcome ligger redan i täten på penningligan och vinnarprocent.

 

ECCENTRIC PÅ VÄG TILL USA

(13/2) Enligt en källa på BBA förhandlas det nu om att sälja nye banrekordhållaren Eccentric ( se nedan) till USA. Efter sina fullkomligt strålande prestationer på Lingfield, fortsätter hans formtal upp till den grad att han blir svår att placera i England. Därför blir det troligen USA !

Vi hör vidare att ägaren till Eccentric har en lovande 3- årig helsyster i träning som spås en lysande framtid.

 

 

NU FÖRSTÅR VI VAD JAPANERNA PRATAT OM !

(13/2) Vi fick videofilmer från Japan häromdagen och nu förstår vi vad de menar med att Eishin Dunkirk visat enorm kapacitet i tävling och träning i Japan.

Hans rörelseschema är fantastiskt, enorm spänst och koordination. Det är bara vackert !

Vi har sett honom cantra ifrån ett stort fält med ledning från start till mål över 1200 m. Aldrig av bettet, inte en pisk, lämnar han huvudklungan med 50 meter över upploppet med någon ströhäst där emellan.

Vi har sett honom vinna över 1000 m kommande bakifrån. Fanns en bit bakom tätklungan in på upploppet, ser hopplöst instängd ut, kommer ut och exploderar ifrån fältet på utsidan.

Vi har sett honom vinna över 1400 m där han åter ligger strax bakom tätgruppen, 7- 8 längder, lyfts ut och åter, exploderar på utsidan, utan pisk, och krossar fältet.

Det här är en tvärspeedig häst, fullt reglerbar, placeras där man vill, och fullkomligt sprintar ifrån motståndet.

Nu förstår vi att Eishindo Company inte vill sälja honom utan man vill se om hans avkommor också får den explosiva Mr Prospector- speeden.

 

MÄNGDRABATT FÖR DE SOM BETÄCKER FLER STON PÅ RÄVDANSEN

( 13/2) Efter diskussioner med våra hingstägare, Barton Stud och Eishindo Company, har vi beslutat om följande "prissamarbete" mellan Most Welcome och Eishin Dunkirk:

Avgifter 2005:

Most Welcome 3000 kr + 15.000 kr 1 oktober

Eishin Dunkirk 3000 kr + 12.000 kr 1 oktober + Levande Fölgaranti

De som bokar två eller flera ston till någon av våra  hingstar får följande rabatt:

( Innebär att du t.e.x. kan boka ett sto till Most Welcome och ett sto till Eishin Dunkirk och få del av rabatten)

Most Welcome 3000 kr + 13.000 kr

Eishin Dunkirk 3000 kr + 10.000 kr + LF ( Levande fölgaranti)

Moms tillkommer.

LIVE FOAL = levande fölgarantin på Eishin Dunkirk gäller under förutsättning att I oktoberavgiften finns på Rävdansens postgiro eller bankgiro, senast den 7 Oktober. Garantin gäller om stoet kastar eller att fölet inte står upp och diar. Då återbetalar Rävdansen den erlagda 1 oktoberavgiften.

(Vi har hört om ett missnöje bland stoägare att vissa lyckas få specialpriser på hingstar medan andra tycker det är pinsamt att pruta och därför betalar "ordinarie " pris. Med vårt rabattsystem är det prutat och klart och ingen skall behöva känna sig lurad.)

 

BBA HAR BOKAT TVÅ STON FRÅN ENGLAND TILL MOST WELCOME

( 13/2) Efter hans fina framgångar i England under året fick vi två bokningar från England, förmedlade via BBA i Newmarket. Det gäller två dräktiga ston som skall transporteras till Rävdansen för fölning och senare betäckning med Most Welcome. Häftigt !

FINA FRAMGÅNGAR FÖR HINGSTARNA- OCH STO NOVA

(6/2) Diaghlyphard firade stora framgångar på Täby igår. Först segrade debuterande Novacatch före en annan Diaghlyphardavkomma, Periquito, och sedan vann Novadime Milerfinalen i Vinterserien. 98.000 glada laxar totalt till Sto Nova, Håkan Karlsson, som har haft stora framgångar sedan han flyttat sina tävlingshästar från Danmark, till Tommy Gustafsson på Täby.

Sire of Sires, Diaghlyphard, hade en fin framgång när hans son Songline presenterade en riktig kanon i Glenure Royal, som vann direkt i debuten. Ser ut som en riktig långkskubbare och Derbyt är ett givet mål för den enormt stora hästen som i mycket är en kopia av sin far.

Spectacular Tide ville inte vara så mycket sämre utan han tog en seger med SPIRIT över 1350 m och hans dotter Cammon var hals efter Novadime i Milerfinalen som 2:a.

 

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD ?

(4/2) Alla har vi läst om hur ATG (och talesmän för svensk galoppsport är inte sena att hänga på) , bekämpar utländska spelbolag med enorma resurser, som kommer in på den svenska marknaden och konkurrerar om spelpengarna. Man säger att de bara kommer in och stjäl pengarna utan att lämna något tillbaka. Man ser inte alls konkurrensen som något stimulerande utan bara som ett hot mot sporten och spelet. Att det skulle utveckla den svenska spelmarknaden är det inte tal om, enligt dessa. Får detta fortsätta är det en konkurrens till döds för det svenska spelmonopolet.

Samma talesmän från galoppsporten kan sedan fullständigt vända på resonemanget när det gäller svensk galoppsport.

Här skall vi öppna upp alla löpningar, släppa in övermäktig konkurrens. Det är enligt dessa helt i sin ordning att dessa utländska hästar och deras oftast utländska hästägare kommer hit och tar pengarna och återinvesterar dessa i nya kanoner, inköpta på utländska auktioner, och inte ger något tillbaka till svensk galoppsport. Det är receptet på hur vi skall få snurr på svensk galoppsport.

Allt detta kommer att utveckla svensk galoppsport så att vi kommer att nå oanande höjder.

Vem tror på denna utveckling ?

Nä tyvärr, ledningen är fortfarande inne på samma katatrofspår och kör galoppen allt djupare ned i misären. Om vi inte får dessa utbytta snarast så är det kört. Men de lär knappast avgå själva, för de tror säkerligen att de är på rätt spår och är beredda att offra alla, tränare, hästägare, uppfödare m.fl., för att visa att de har rätt. Det har man visat de senaste 10 åren och se vart de fört oss.

Man behöver kanske inte gå så långt som man gjort i Japan där landet varit helt stängt för utlänningar men där har man under många år byggt upp en enormt stark sport och egen avel. Man har importerat världen främsta hingstar och ston under lång tid. Sen har man under senare år åkt ut och provat sina vingar i Europa och USA och vunnit ett antal stora Gr 1- löpningar. Nu börjar man öppna upp sina tävlingar för utländsk konkurrens, då man vet att man har en avel och sport som tål konkurrens, och inte kommer att bli krossade av utlänningarna.

Dessutom har man inte fallit för locktonerna från Pattern Race- systemet utan man har låtit övriga galoppvärlden klassa t.e.x. Japans Gr 1- löpningar som Listed- löpningar, trots att klassen på löpen gott och väl håller Gr 1- klass. Men nu är man redo och då öppnar man upp.

 

 

DET FANNS EN KNORR PÅ NEDANSTÅENDE....

(4/2).... jag missade nämligen att notera att han faktiskt vann redan tre dagar tidigare, den 29 januari, även det på Lingfield. Eccentric vann då över 2000 m och tog hem £14.853 åt sin ägare.

Han har vunnit nästan £29.000 på tre dagar. Detta gör att Most Welcome är 1:a på penninglistan i England/ Irland på AW- tracks 2005. Se mer om det på Racing Post- sidorna.

 

 

(1/2) Nyblivne 4 -åringen ECCENTRIC slog idag banrekordet på Lingfield över 1 mile ( C:a 1600m). Med tiden 1.35.86 var han 6 längder före tvåan i mål. Prissumman var £12.000. Kul att banrekordet sattes över den mest ridna distansen på banan. Han slog både banrekordet på Polytrack- underlaget som det gamla rekordet på Equitrack- underlaget.

Så här skriver man:

ANALYSIS: Another competitive handicap with just 12lb between the top and bottom weights, but won in emphatic style by ECCENTRIC, who came home unchallenged and broke the course records for both Polytrack and the old Equitrack surface in the process. Although his penalty meant he was carrying 2lb more than if he had been able to run off his revised mark, once he kicked for home on the turn the result was never in doubt. He's likely to go up a considerable amount for this, so it would no surprise to see him turned out again in the next week or so.

 

 

EISHIN DUNKIRK: Han kommer !

(27/1) Det är nu i det närmaste helt klart att Eishin Dunkirk kommer till Rävdansen. Ägarna i Japan skulle ha ett möte under gårdagen för att besluta om de förändringar som Rävdansen begärt i kontraktet.

Transporten av honom är bokad och vi skall under dagen få ett datum när han flygs över till Göteborg. Till saken hör att ägarna skall skicka två ston till honom från USA och det är frågan om dessa kan åka tillsammans med honom.

När han kommer hit skall han premieras och material har redan skickats till Curt Graf och röntgenbilder till veterinär Lennart Rådberg.

 

TACK SVENSK GALOPP AB- IGEN !

( 27/1) Det är tråkigt att jämt behöva hacka på Svensk Galopp AB men jag menar att man fört vår galoppsport "rakt ut i öknen" och nu för man oss ännu längre ut i densamma, när man begär att Svenskt Derby skall bli ett Listed Race.

Detta är en provokation utan like mot den majoritet bland hästägare och uppfödare som vill ha våra klassiska löpningar öppna endast för svenkfödda hästar. Blir Svenskt Derby en Listed- löpning, cementerar man det faktum att löpningen idag är öppen för utländska hästar.

Med ett öppet Svenskt Derby har man nästan helt tagit bort möjligheten för en svenskfödd häst att vinna Derbyt och därmed också en stor del av dragningkraften i att äga en svenskfödd häst. Vi har ju sett hur norskägda hästar har vunnit löpningen, år efter år, och fullständigt dränerat hästägarna på köpkraft och glädjen av att ha chans att vinna det Svensk Derbyt med en svenskfödd häst. Detta är själva kärnan i hur den nuvarande ledningen missbedömt nöjet och glädjen med att äga en galoppör i Sverige och möjligheten av att marknadsföra sporten mot svenska folket.

För mig som uppfödare är det fullständigt ointressant om min häst placerar sig i en Skandinavisk Listed- löpning eller inte. Däremot vore det en stor ära att få vinna ett " svenskt" Svenskt Derby.

Precis lika ointressant är det för internationella hästägare och uppfödare eftersom en Listed- seger i Skandinavien inte tillför något värde på en uppfödning, avelssto eller avelshingst, i ett internationellt perspektiv.

Skall din uppfödning få ett förhöjt värde måste den placera sig eller vinna en Listed- eller Grupplöpning i något av de stora galoppländerna. Vad är då enklare än att åka till England, Irland eller Frankrike och starta i "riktiga" Grupplöpningar om du har en sådan häst.

Uppenbarligen förstår styrelsen inte ett dugg av hur sporten fungerar i ett litet galoppland som Sverige och hur man själva lyckats krossa sporten med sina egna beslut som nästan genomgående för oss åt fel håll.

Några drivs uppenbarligen av en het önskan att tas upp i den internationella gemenskapen och prioriterar personliga önskemål om att få frottera sig med Pattern Race- kommiteer och andra höjdare inom den internationella galoppsporten. Detta gör man till priset av svensk galopp !

Det vore rimligare för galoppsporten i Sverige att först arbeta på att bli accepterad av det svenska folket istället för att prioritera en personliga önskan, hos ett fåtal, att bli accepterade och erkända av de stora galoppländerna.

Det är klart att det är roligt att åka på konferenser i Dubai och Paris och agera som om man vore en jämlike med de stora nationerna. Men så länge som man inte inser vilken kvalitet vi håller som galoppnation, och kan acceptera och leva med detta, så fattar man naturligtvis beslut därefter.

När vi lyckats vända vår sport i Sverige, och har något att visa upp, får de våra gärna var ute och frottera sig med galoppens stora. Tills dess, se till att ta hand om galoppen på hemmaplan !

Lösningen för svensk galopp finns i Sverige. Ta gärna in ideér och tankar utomlands, men se till att de är anpassade för svenska förhållanden.

 

EISHIN DUNKIRK: SENASTE NYTT

(16/1) AXE- stationen som handhar våra telefonlinjer har varit ur funktion sedan stormen och kom igång först igår, lördag. Därav den dålig uppdateringen under veckan.

Därför har de sista förhandlingarna ej kunnat slutföras. Det sista som hände förra lördagen var att vi fick ett kontraktsförslag från Japan. Detta har nu granskats och ett korrigerat förslag har skickats från oss och nu väntar vi på svar på detta. Förhoppningsvis skall vi ha ett påskrivet avtal i början på nästa vecka. I så fall skulle Eishin Dunkirk kunna flyga hit den 29 januari.

( Men man tappar lite av glädjen med ett så stort projekt, som detta är för oss på Rävdansen, när man ser hur hingsthållningen motarbetas. Se nedan.)

 

 

TACK, SVENSK GALOPP AB

(16/1) Man får kalla fötter när man ser vilka beslut Svensk Galopp fattar och själv står i begrepp att ta in en ny kvalitativ hingst till Sverige.

Sett ur ett snävt hingsthållarperspektiv blir man förbannad när Svensk Galopp beslutar sig för att stötta utländska hingstar med ett transportstöd medan man på hemmaplan har en döende uppfödning och hingsthållning. Normalt sett brukar hingsthållaren erbjuda transportbidrag men här går Svensk Galopp AB ut och subventionerar utländska hingsthållare.

Det borde vara viktigare att stötta uppfödningen hemma i Sverige. Istället för att se till att lösa problemen på hemmaplan reserverar man 200.000 kr av uppfödarpremierna för ett transportstöd till utländska hingstar utan några som helst krav på kvalitet.

Här hemma har man mycket tuffa krav på prestationer och fysiska och medicinska krav i all oändlighet via vår premiering ( avelsvärdering). Däremot är det OK att åka utomlands till "klapphingstar som är struppipare med överbett, har lederna fulla med lösa benbitar och är halvgalna" och då får man transportbidrag för att besöka dessa, som aldrig skulle ha klarat en svensk premiering.

Varför skall vi då ha en svensk premiering när Svenska Galopp gynnar hingstar som inte är premierade med våra hårda krav ?. Logiken är inte helt klar.

När man ser vilka utländska hingstar svenska ston gått till de senaste åren så inser man att det borde finnas en gräns för hur billiga (Dåliga ?) hingstar man får gå till om man skall få del av transportstödet. Rimligtvis borde då hingstarna kosta minst motsvarande t.e.x. 75.000 kr.

Detta transportstöd fanns för några år sedan och försvann efter diskussioner om det moraliska i att ta från uppfödarnas gemensamma pengar för att gynna ett litet fåtal uppfödare som i övrigt hade råd att åka utomlands med sina ston. Denna lilla grupp uppfödare hade ändå åkt med ett antal ston, så stimulansen med bidraget var verkligen tveksam.
Dessutom kan man fråga sig om det är konkurrensneutralt i förhållande till EU- reglerna. Detta missgynnar direkt svenska hingsthållare.

Det tråkiga för oss, som försöker tillhandahålla kvalitetshingstar, väl i paritet med många utländska, är att det främst är de bästa stona som åker utomlands, vilket i förlängningen gör hingsthållning omöjlig i Sverige.

 

MED STATISTIK KAN MAN VISA MYCKET !!

(4/1) ... OCH DET ÄR UPP TILL VAR OCH EN ATT VÄRDERA DENNA MEN MAN BORDE NOG FÖRSTÅ LITE AV VAD DET HANDLAR OM !

Preliminärt för 2004 segrade avkommor till Most Welcome 65 gånger ( 40 startande avkommor).

En jämförelse med Sverige visar att Funambule tog 17 segrar (32 avkommor) och Diaghlyphard 41 segrar ( 81 avkommor).

Segerprocenten för Funambule 9,2 % (184 starter- 17 segrar), Diaghlyphard 13,3 %( 307- 41).

Most Welcome har under hela säsongen legat mellan 25- 30 % !!

Most Welcome är dessutom 4:a på listan över listan vinnare/ startande i Europa !

Most Welcome har uppnått dessa resultat i tuff europeisk konkurrens !

 

MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME:

NATIONAL STUD HAR KÖPT 40 % AV PASTORAL PUSUITS

(4/1) Engelska National Stud har köpt 40 % i PASTORAL PURSUITS ( Bahamian Bounty- Star/ Most Welcome). Grupp 2 vinnaren slog i Park Stakes Gr 1- vinnaren Firebreak och tränaren räknar med att kunna vinna en Gr 1- seger under 2005. Han har 5 segrar på 8 starter 2004.

National Stud räknar denna affär som en av de största de gjort och har rätt att köpa de resterande 60 % vid årets slut.

 

FUNAMBULE VANN MED 7000 KRONOR !

(4/1- 2005) Diaghlyphards jättespurt under december tog honom 7000 kr ifrån sitt 13:e raka championat i Sverige. Det som avgjorde championatet till Funambules fördel var de två segrarna i penningstinna Breeder´s Trophy där Funny Legend vann Classic och chocksegern för Scottish Fun i 2- årslöpningen.

Inför 2005 ser det åter ser bra ut för ett nytt championat för Diaghlyphard som ändå fick ett championat 2004, det Skandinaviska Hingstchampionatet.

Rävdansen "gjorde" både Diaghlyphard och Funambule och det är vi väldigt stolta över.

När vi leasade Funambule 1996 ville inte de etablerade uppfödarna använda honom trots att siffror visade att han var en bra hingst som inte fått några chanser. Man ville "vänta och se", som någon uttryckte sig.

Först när Tesorero, Artemis Club, Little Green Apple, Euphoria, Novafun m.fl. visat sin klass och han blev 2- årschampion före Diaghlyphard förstod man.

Därför tycker vi att det är fantastiskt roligt att "våra" hingstar toppar Hingstlistan 2004.

 

Tillbaka ⇨

 Rävdansens Stuteri 640 43 Ärla Sverige Tel: 016-74260 Mobil: 070-551 09 93 E-post: ravdansen@telia.com