Start Nyheter Om oss Framgångar Åringar Avelsston Hingstar Föl Till Salu Ivans funderingar

SENASTE NYTT OM EISHIN DUNKIRK

(24/12) I går kväll ringde Mr Yoshida från Kentucky och meddelade att röntgenbilderna som krävs inför en eventuell premiering var tagna och de såg bra ut, d.v.s. inga tecken på OCD eller spatt, tänderna såg bra ut, likaså halsen och testiklarna var helt normala. Därmed är denna del klar.

Nu återstår de sista förhandlingarna med ägarna, Eishindo Company i Japan. Hästen kommer inte att säljas utan kvarstår i Eishindo Company:s ägo.

Bakgrunden till att man inte vill släppa hingsten i nuläget är att man har stora förhoppningar på honom efter det man såg i träning och tävling i Japan. Eishin Dunkirk var på väg upp i högsta eliten i Japan när han blev skadad och ägarna ställde då upp honom som avelshingst på sitt stuteri på Hokkaido där han fick provbetäcka ett antal av deras ston. Eishindo Company har 65- 70 ston i Japan och Kentucky.

Efter att ha sett hans första föl i Japan, som föddes i våras, som var fysikt starka och välbalanserade, beslöt man att flytta honom till Kentucky, för att där betäcka några av deras bästa ston. Där skulle han dock få det svårt att konkurrera med världen bästa avelshingstar, med tanke på att han inte vunnit några grupplöpningar och därför kan en placering i Sverige vara aktuell. Skulle sedan hans första avkommor i Japan visa resultat, åker han naturligtvis tillbaka dit. Det skulle kunna innebära att vi får behålla honom 2005- 2006.

Om det nu blir så att han flyttar till Rävdansen, säger Eishindo Company sig ändå skicka honom några ston från USA, vilket vore fantastiskt roligt.

Inom några dagar väntas det slutliga beslutet och kommer han så kan det gå fort att få över honom, preliminärt första veckan i Januari.

Vi har inte sett honom "live" men vi har fått en video från Japan och man kan konstatera att han är en ganska typisk Mr Prospector, lagom stor, väl musklad med en stor motor, med ett till synes bra temperament. Det lyser SPEED om honom.

Som D. Wayne Lucas sagt när det gäller potensiella avelshingstar "Det som behövs är SPEED, SPEED och åter SPEED. Här finns det uppenbart SPEED och det var det som främst utmärkte även Mr Prospector.

Någon avgift har ännu inte spikats men han kommer i så fall stå med 1 okotoberavgift och med levande fölgaranti, d.v.s. om stoet kastar eller fölet dör inom 24 timmar återbetalas 1 oktoberavgiften.

 

 

EISHIN DUNKIRK TILL RÄVDANSEN ?

(23/12) Det verkar alltmer troligt att Mr Prospector- sonen Eishin Dunkirk kommer till Sverige inför betäckningssäsongen 2005. Just nu kollas röntgenbilder o.dyl. inför en premiering i Sverige.

( Man får faktiskt skämmas över vårt premieringssystem i Sverige när man skall förklara alla konstiga krav som vi ställt upp för att låta hingstar verka i Sverige. Det var pinsamt när vi tog in Most Welcome och det är lika pinsamt nu igen. Vi har ett premieringssystem som inte skulle godkänna sådana hingstar som Lyphard, A.P. Indy, Hernando, Selkirk m.fl.)

Vi kan nu berätta lite mer om Eishin Dunkirk ( Mr Prospector- Forest Flower/ Green Forest ).

Modern Forest Flower var champion 2- year old filly i England och vann Irish One Thousand Guineas,

Gr 1, som 3- åring, då hon var Hwt, filly 7- 9 1/2 fur. Hon vann även Mill Reef St. Gr 2, Queen Mary St. Gr 3, Cherry Hinton St. Gr 3, 2:a i Heinz 57 Phoenix Stakes Gr 1. Hon har i aveln lämnat 6 vinnare bl.a. Flower Arch vinnare av 4 löpningar och $512.837.

Forest Flower är en dotter till Leap Lively ( by Nijinsky II) vinnare av Hoover Fillies Mile Gr 3, Oaks Trial, Gr 3, 2:a Yorkshire Oaks Gr 1, 3:a Epsom Oaks Gr 1.

Hon har i aveln lämnat bl.a. Forest Flower och Scoop the Gold ( Forty Niner), mor till Ashford/ Coolmore- hingsten High Yield, den enda sonen till Storm Cat som vunnit som vunnit 3 eller fler Grade 1- löpningar i USA.

EISHIN DUNKIRK startade 9 gånger som 2- och 3- åring med 3 segrar, 3 andra och en tredjeplats, $370.100, innan en skada satte stopp för hans forsatta karriär.

Vi återkommer med mer information.

 

HÖG TID ATT STÄLLA UNG- OCH GALLSTON UNDER LJUS

(15/12) För de stoägare som vill ha sina gallston och ungston tidigt betäckta 2005 är det hög tid att ställa stona under ljus. Normalt bör man ställa sina ston under ljus runt 1 december för att ha dem klara för betäckning runt 15 februari. Ljuset bör tändas i stallet runt 06.00 och stängas av 22.00. Som riktmärke för ljusstyrkan brukar man säga att man utan problem skall kunna läsa en dagstidning i det mörkaste hörnet på boxen. Stoet skall sedan fortsätta att stå under ljus tills hon är c:a 30 dagar i sin dräktighet. Ljus över huvud taget, är stimulerande för hästar och hästars tillväxt. Har du t.e.x. ett sto som brukar gå över tiden flera veckor är ett tips att sätta henne på ljus. Ljuset brukar kunna stimulera fostrets tillväxt och därmed påskynda fölningen. Unghästar som står under ljus växer dessutom snabbare.

 

DIAGHLYPHARD (OCH NOVA- HÄSTARNA ) ÅNGAR PÅ !

(15/12) I Svenskpotten den 12 december hade två Diaghlyphard- avkommor en egen uppgörelse då Novasky spurtade ikapp och förbi Quinzi Bloom på mållinjen. Detta var två riktigt bra 2- åringar !

Under dagen hade Diaghlyphard även 2:orna Unifilo och Rufus. I Unifilos löpning var Triple Net 3:a och Indent 4:a, även dessa Diaghlyphardavkommor. 14:e december var det åter dax då Sto Nova AB:s Novadime vann över 1600 meter. I en annan löpning var tungt lastade Party Time 2:a.

 

DIAGLYPHARD MOT SKANANDINAVISKT HINGSTCHAMPIONAT ?

(6/12) Diaghlyphard- avkommorna går som vanligt som tåget och efter dopingfallen i Norge där bl.a. en Funambule- avkomma kan komma att diskvalificeras i Norska Breeder´s Prize, om även B- provet är positivt, står det nu och väger mellan Funambule och Diaghlyphard. Skulle Diaghlyphard åter vinna ett championat blir detta det trettonde på raken. Han har en god chans även nästa år då han i år har flera mycket lovande 2- åringar som kan tjäna stora pengar nästa säsong.

 

NÅGRA NYA VINNARE UPPFÖDDA PÅ RÄVDANSEN

( 6/12) Beli Kartong Invests uppfödningar You Never Know och Reality har vunnit på Täby liksom Song of Cosmo som vi fött upp för Tommy Gustafsson. Segern för Reality var hennes andra raka och vanns enkelt ( Vi har en åringshelsyster till henne till salu: En strålande snygg individ) och You Never Know vann första avdelningen i Vinterserien för sprinters.

 

MOST WELCOME- DOTTER SÅLD FÖR GS 250.000 I NEWMARKET

(6/12) Beneventa såldes för Gs 250.000 på Tattersalls December Sales. Stoet har under året vunnit och varit varit placerad i Gr 3 och dessutom vunnit 2 Listedlöpningar. Vid segern i Dahlia Stakes Gr 3 slog hon 3- faldiga Gr 1- vinnaren Soviet Song.

UPDATE OM MR PROSPECTOR- SON TILL RÄVDANSEN

(6/12) Diskussionerna fortgår och hingsten är nu flyttad till USA där han står i "dubbelkarantän" för import till USA och export till Europa. Det vi kan se nu är att tiden går och det börjar bli sent. Ett alternativ är att han blir kvar i USA 2005 och betäcker ägarnas egna ston i Kentucky och eventuellt då kommer över 2006. Vi återkommer med mer information så snart något finns att berätta.

 

SONGLINE HAR FLYTTAT TILL BRANTSHAMMAR

(6/12) Som vi tidigare skrivit så skulle Songline flytta inför säsongen 2005. Songline har tidigare stått på Vasaholm under 2 säsonger, hos Leif Jönsson en säsong, två säsonger hos Sonja Olsson, en på Rävdansen och nu hamnar han på Brantshammar.

AB Åkerkullen letade efter en uppstallningsstation i Skåne men lyckades inte finna någon och då han utlovats minst 10 ston på Brantshammar blev det dit han nu flyttat. Rävdansen kunde inte garantera så många ston och vi önskar verkligen Songline och AB Åkerkullen all framgång i framtiden.


MOST WELCOME TILL SKÅNE !

(15/11) På torsdag 18 november kommer han att visas upp på Jägersro i samband med den offentliga visningen vid avelsvärderingen 2004. 13.30 visas han tillsamman med ytterligare fyra nya hingstar.

Most Welcome har för dagen lagt en fin vinterpäls och kommer att börja täckas och ställas på ljus

runt 1 december enligt samma rutiner som man ställer ston på ljus, för att vara färdiga att betäcka/ betäckas runt 15 februari.

Han hade över 90 %:s dräktighet 2004 då han betäckte 36 ston, vilket får anses bra med tanke på att han kom till Rävdansen när de flesta redan hade bokat hingst ! Vi har redan nu nästan lika många bokade, men det finns plats för några till.

 

VAD MENAR BJÖRN EKLUND ?

(15/11) Efter att ha läst Björn Eklunds svar på insändaren från Gunnar Olausson angående Svenskprogrammet måste man fråga sig vad han egentligen säger. Jag har läst hans svar och kan inte uttolka hans budskap eller annars så kan jag det och då är det en skandal.

Efter att snabbt ha talat om för Gunnar att vi kommer att hamna på 18,5 % ( Det skall bli spännande att se. Har man åter hittat en ny formel att räkna stödet på för att på detta sätt rädda ansiktet på de skyldiga ?)  börjar han plötsligt tala om Breeder´s Trophy och att det som saknas i Svenskprogrammet är lika mycket som Breeder´s prishöjts.

Vad har det med saken att göra ?

Han fortsätter vidare med att konstatera att Breeder´s formellt är öppet men i själva verket är en stängd löpning nästan bara för svenskfödda hästar.

Vad har det med Svenskprogrammet att göra ? Inget alls naturligtvis !

Poängen med att Breeder´s är öppet för alla hingstar och föl, är att det inte skall betraktas som stängt. Jag får den uppfattningen att det är tjänstemannen som klantat till det och underlåtit att agera när han såg att Svenskprogrammet inte skulle uppfyllas 2004 som försöker, på konstiga vägar, hitta ett försvar för detta.

Breeder´s är, både formellt och i praktiken, en öppen löpning och har inte det minsta med Svenskprogrammet att göra !

Den här typen av dimmiga resonemang gör att man direkt anar "ugglor i mossen". Vad har man nu kokat ihop ? Är detta en föraning om vad gruppen som sattes att utreda Svenskprogrammet kommer att redovisa ? ( Gruppen bestod av några av de största motståndarna till den svenskfödda hästen )

( I samma SK Galopp finns ett meddelande från SG angående Svenskprogrammet att på förekommen anledning meddela att" löpningar enbart för skandinavienuppfödda hästar enligt gällande EU- direktiv skall räknas som stängda löpningar")

Oavsett vad detta betyder har det inte det minsta med Svenskprogrammet att göra !

Vi väntar med spänning på att få höra vad Björn Eklund egentligen talar om !

Uppnår man inte minst  20 % i Svenskprogrammet 2004 så är det en praktskandal och ett avtalsbrott av stora mått med förödande konsekvenser.

 

 

SÅ GICK DET TILL NÄR MORTEN KÖPTE SIMPLY KATIE

(7/11) 1997 var undertecknad tillsammans med Eva Mustad och Morten Buck i Newmarket. Vi hade några trevliga dagar tillsammans och Morten var på hugg för att köpa ett avelssto. Han berättade en kväll att han skulle köpa ett i present till sig själv då han fyllde 50 år den dagen. Hans agent Peter Doyle hade rekommenderat honom att titta på ett sto, nummer 1719, efter Most Welcome, som han menade var en lovande morfarshingst. Morten ville att Eva och jag skulle titta på stoet , vilket vi gjorde och vi tyckte båda att det var ett fint fuxsto, så vi uppmanade honom att försöka köpa henne. Han lyckades få henne för 40.000 Gs dräktig med Spectrum. Simply Katie hade vunnit 2 segrar som 3- åring och tjänat £8077 och hon var dräktig för första gången.

Redan första fölet efter Spectrum blev en bra häst i träning hos Wido Neuroth. Nästa föl, om jag minns rätt, är On Light, som var högst rankade 3- åring i Sverige 2003. I år har hon haft en fin dotter efter Diaghlyphard i Borena, och nu följer hon upp denna med Kriterievinnaren Xstase efter Trempolino.

Jätteroligt för Morten, som varje gång vi träffas, talar om den gången när "vi" köpte Simply Katie.

Men glöm inte Eva Mustad, som gjort jobbet, d.v.s. fött upp dessa topphästar år Morten.

 

MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME VANN SVENSKT KRITERIUM

(7/11) Most Welcome har även haft fantastiska framgångar i Europa under 2004 som morfarshingst med både Gr 2- och Gr 3 vinnare samt flera Listedvinnare och nu fick han en framgång i sitt nya hemland när Xstase vann Svenskt Kriterium. Xstase är en son till Simply Katie, en dotter till Most Welcome.

 


In Order of Percentage of Winners to Runners

Sire Rnrs Wnrs Prize £ % Wnrs/Rnrs Average
Earnings
1 ZIETEN 54 34 461123 62.96 8539.31
2 LION CAVERN 70 40 543930 57.14 7770.43
3 PIVOTAL 125 70 2048552 56.00 16388.42

5 LAHIB 67 36 527196 53.73 7868.60
6 MASAD 40 21 223480 52.50 5587.00
7 STERNKOENIG 58 30 260988 51.72 4499.79
8 CROCO ROUGE 62 32 552969 51.61 8918.85
9 DANEHILL 189 97 4418814 51.32 23379.97
10 LYCIUS 54 27 255340 50.00 4728.52
SKI CHIEF 44 22 247653 50.00 5628.48
12 EFISIO 120 58 1622903 48.33 13524.19
13 LEAR FAN 46 22 345679 47.83 7514.76
14 SRI PEKAN 204 95 1622230 46.57 7952.11
15 DOLPHIN STREET 93 43 478217 46.24 5142.12
16 LINAMIX 176 81 2033327 46.02 11552.99
17 SECOND SET 72 33 258599 45.83 3591.65
18 SELKIRK 143 65 1804799 45.45 12620.97
19 POLAR FALCON 122 55 1027948 45.08 8425.80
20 DEPLOY 58 26 363027 44.83 6259.09
RED RANSOM 58 26 444296 44.83 7660.28
22 CAPE CROSS 114 51 1603790 44.74 14068.33
23 NAMAQUALAND 56 25 410833 44.64 7336.30
24 SHANTOU 74 33 392185 44.59 5299.80
25 GOOFALIK 101 45 278661 44.55 2759.02
26 ORPEN 131 58 1088106 44.27 8306.15
27 TAGULA 86 38 827155 44.19 9618.08
28 KINGMAMBO 75 33 1774548 44.00 23660.64
29 POLIGLOTE 64 28 367509 43.75 5742.33
30 HERNANDO 99 43 1239867 43.43 12523.91
31 CATRAIL 56 24 246062 42.86 4393.96
MUJADIL 168 72 808907 42.86 4814.92
MUKADDAMAH 84 36 509714 42.86 6068.02
34 SINGSPIEL 103 44 1101990 42.72 10698.93
35 LANDO 87 37 540412 42.53 6211.63
36 GROOM DANCER 127 54 1153643 42.52 9083.80
37 LE TRITON 40 17 268696 42.50 6717.40
38 DR FONG 97 41 798762 42.27 8234.66
SEPTIEME CIEL 97 41 619129 42.27 6382.77
40 CARDOUN 57 24 365486 42.11 6412.04
41 LOVE THE GROOM 81 34 455398 41.98 5622.20
42 TIGER HILL 62 26 409058 41.94 6597.71
43 BISHOP OF CASHEL 60 25 279585 41.67 4659.75
44 MONSUN 137 57 1216645 41.61 8880.62
45 LAVIRCO 65 27 261408 41.54 4021.66
46 DANEHILL DANCER 159 66 1037308 41.51 6523.95
47 ACATENANGO 145 60 1227777 41.38 8467.43
SLIP ANCHOR 58 24 224921 41.38 3877.95
49 CHARNWOOD FOREST 119 49 719143 41.18 6043.22
50 MUHTARRAM 56 23 227357 41.07 4059.95

Minimum of 40 runners in Europe

Statistics by Hyperion Promotions Ltd. Results received to October 13th.


60 SEGERAR FÖR MOST WELCOME 2004

( 6/11) När Kirsten Rausing- uppfödde 3- åringen KAMANDA LAUGH vann en 26- hästars handikapp på Newmarket och £14.500 blev det seger nummer 60 för Most Welcome i Europa under 2004. Detta på enbart 55 startande avkommor. Av dessa 55 har 30 segrat under året vilket gör att Most Welcome ligger 4:a i Europa på den viktiga statistiken som visar antal vinnare i förhållande till antal startande avkommmor. Även när det gäller insprungna pengar per avkomma ligger han bland de främsta i Europa.

När det gäller enbart antal vinnare och prispengar kan inga tävla med storbetäckarna på Coolmore bl.a., som betäcker mellan 150- 200 ston/ år. Där gör mängden avkommor att de ser bättre ut än de i själva verket är.

Most Welcome har betäckt runt 45 -50 ston ( tyvärr relativt enkla ston, vilket innebär att han gjort ett fantastiskt bra jobb som hingst med dessa placeringar) som mest i England.

 

DELTA DOWNS SYSTER- CHEVERLEY PARKS BÄSTA !

(6/11) I samband med SFAF:s studieresa till Newmarket i oktober besökte gruppen englands ledande stuteri, Cheverley Park. Stuteriet är främst känt för sitt "broodmare- band" som är det främsta i landet. Eftersom Delta Downs mor, Ruthless Rose (Conquistador Cielo) står uppstallad där var det naturligtvis läge att fråga om henne och hennes döttrar. Till min stora glädje berättade de att modern är ett av stuteriet bästa ston och man har två av hennes döttrar i aveln. Den ena systern, obesegrade Gr 1- vinnaren Regal Rose, rankade man "som det bästa sto stuteriet någonsin fött upp" !

Inte illa !

Delta Downs ( Deputy Minister) har haft det lite trögt i början av sin avelskarriär.

Den första avkomman, Tocama (Funambule) såldes till Stall Pegasus, lekte med Tesorero i träning, men blev lite väl het av detta och visade inget rejält i löp.

STATE (Spectacular Tide) har sprungit in över 410.000 kr och tagit 4 segrar, hkp 79.

Nästa avkomma var Rebel Rouser ( Diaghlyphard) som Tommy Gustafsson i mars talade om som

"den bästa häst han tränat" för att ett par månader senare konstatera vara helt förstörd i knäna av den tuffa vinterbanan på Täby.

Soul Sacrifice är den senaste startande avkomman och är en riktig oturshäst. Hästen är bra men han har humöret emot sig. Inridningen gick snett och man har haft stora problem att få honom att fungera. Kvalade in till Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Sofierolöpning, där han kom lös, efter att en annan häst bröt sig ur boxarna. Har tyvärr varit ut över fel distanser mest hela tiden och hans prestation i St Leger var för dålig för att vara sann. (Jockeyen och hästen troligen chokade efter en incident i startboxen).

Årets föl ( Diaghlyphards sista årgång) är en fruktansvärt snygg hingst med ett underbart temperament.

Delta Downs är nu dräktig med Most Welcome och planeras gå tillbaka 2005.

 

 

REALITY VANN MED 6 LÄNGDER- INGET BUD PÅ HELSYSTERN

(6/11) REALITY ( Diaghlyphard- Sholam/ Riverman) segrade med 6 enkla längder i söndags. Roy- Arne Kvisla hade mer eller mindre lovat seger i hennes come- back efter skada i vintras.

Med en morfar som heter Riverman (= världsklass), från en bra familj, och syster till Remember

( Spectacular Tide) som var obesegrad som 2- åring i Danmark och var 3:a i årsdebuten i Mowerina och under sommaren, som 3 -åring, även vann en av de större Mile- löpningarna på Klampenborg, och rankades mycket högt av championtränare Fleming Poulsen innan hon blev sjuk på hösten.

Med denna bakgrund borde hennes ursnygga syster Valley River varit ett givet köpobjekt för en kunnig publik på Täby Park- auktionen.

Inget bud !

Ja vad skall man säga om kunskapen att läsa en auktionssida och bedöma en härstammning?

Hon finns nu åter på Rävdansen och är till salu för 60.000 kr + moms.

 

SONGLINE FLYTTAR FRÅN RÄVDANSEN

(29/10) Songline flyttar med största sannorlikhet inför betäckningssäsongen 2005. Till stor besvikelse för Rävdansen och ägande AB Åkerkullen fick han bara 15 ston säsongen 2004. Hans avgift var då 15.000 kr och han hade det tufft att konkurrera med Funambule (13.000 kr) och Most Welcome (18.000 kr) i Mälardalen och ett antal hyggliga hingstar som stod näst intill gratis.

Eftersom Songline föddes på Rävdansen är vi lika mån som ägarna om att han skall få många ston och hoppas att en omplacering samt en eventuellt sänkt betäckningsavgift skall få upp antalet ston.

Vi tror att han är en topphingst men för att kunna bevisa detta, år efter år, måste han få ett rimligt antal ston. Tyvärr har han under sina första avelssäsonger fått betäcka ganska enkla ston och det sätt på vilket han uppgraderat dessa är egentligen helt fantastiskt.

Songline är dessutom, utan konkurrens, den bästa svenskfödda tävlingshästen någonsin, förmodligen ännu bättre än vi kunde tro när han tävlade och det var sorgligt att han inte kom ut i Europa och fick bevisa detta. Han rankades till TF 115 men var kanske en TF 120- 125 ?

 

MR PROSPECTOR- SON TILL RÄVDANSEN ?

( 29/10) Via våra kontakter med Yoshida- familjen i Japan förhandlar vi just nu om att få över en

Mr Prospector- son till Rävdansen inför säsongen 2005. Hingsten kommer även fortsättningsvis att ägas av japanska intressen, men uppstallas på Rävdansen.

Yoshida- familjen är helt dominerande i Japan och ägde bl.a Sunday Silence. Deras Shadai Farm har varit ledande uppfödare i Japan sedan 1963 sånär som på ett år. Shadai Farm har idag 40 avelshingstar varav 13 är söner till Sunday Silence. Just det faktum att det är en fullständig hysteri kring Sunday Silence- söner i japansk avel gör att en bra vinnande son till Mr Prospector har svårt att bli fulltecknad om han inte vunnit Gr 1. Av samma anledning lånar man i år ut championhästen Falbrav till Cheveley Park Stud i Newmarket.

"Vår" hingst är son till en champion, Mr Prospector, och hans mor är en europeisk champion som 2- åring och vinnare av 1000 Gs som 3- åring.

Han segrade som 2- och 3- åring, totalt 9 starter 3-3-1, och blev därefter skadad.

Vi återkommer senare med information om hur det går i de fortsatta förhandlingarna. Det är fortfarande en lång väg att gå innan vi "går i mål".

 

SYSKON DEBUTERADE OCH VANN SAMMA VECKA

(29/10) 2- åriga TEMPELTON och 3- åriga helsystern LITTLE QUEENIE, debuterade båda denna vecka och båda vann direkt i debuten. Diaghlyphard- Cavendish Queen/ General Assembly är kombinationen som gjorde detta möjligt. Oturförföljde Little Queenie hoppade över staketet i vecka innan auktionen 2002 och fick en hovbensfraktur vilket fick till följd att hon fick stå i box i 7 månader. Stall Rio har haft allt tålamod med henne och det är vi väldigt tacksamma för.

Vi hoppas att båda hästarna blir till stor glädje för sina ägare även i fortsättningen.

 

KOLLAPS FÖR SVENSKPROGRAMMET: HÄSTÄGARNA BESTULNA PÅ MILJONER

(20/10) Svensk Galopp AB har fått en katastofal start. Som alla kunde läsa för ett tag sedan så låg Svenskprogrammet på 12,54 % efter SM- dagen. En lugnande kommentar från någon i bolaget var att det traditionellt kommer att räta till sig under återstoden av året. Detta förefaller mig vara så nära en lögn man kan komma. Hur skall man kunna nå upp till de MINST 20 % som avtalats ?. Det blir spännande att se under november- december.

Sanningen torde vara att någon har slarvat bort närmare 3 miljoner av Svenskpengarna. Det innebär att man lurat ägarna till svenskfödda hästar på c:a 3 miljoner. ( T.e.x. motsvarar detta kostnaden för att hålla 30 svenskfödda hästar i träning under en hel säsong ).

Var är pengarna ? De har man fördelat ut på andra hästar helt emot de beslut och löften som givits. Vem bär ansvaret ? Det kan vi nog gissa !

Men vi lär åter få se hur Svensk Galopp AB kommer fram till att ingen bär ansvaret ! Det bara blev så !

Hästägarna borde naturligtvis gå i taket i försvar av sina ägare av svenskfödda hästar. Har vi hört något från dem- inte något !  Jobbar man kraftfullt i kulisserna kanske ?

Detta en sådan stor skandal att någon/några måste ta sitt ansvar och lämna sina platser för nya krafter som kan räkna och sköta sitt arbete acceptabelt och inte driva egen tjänstemannapolitik.

 

PERFECT DAY- NY SONGLINEVINNARE

(20/10) Perfect Day segrade i sin förra start och var i går mycket bra över 1350 dt på Täby, där han slog flera bevisat bra hästar. Perfect Day tillhör Songlines andra lilla årgång och är uppfödd av Margareta Wettermark på Vasaholm och är under kraftig utveckling.

 

MAN BLIR SKRÄCKSLAGEN...

(20/10) ...när man för tredje året i rad hör de högsta inom Svensk Galopp AB tycka att det positiva med att det inte går att sälja svenskfödda fullblodsåringar på auktion är att "de dåliga stona slås ut", och därmed höjs kvaliten på svensk avel. Det är bara det att för att kunna ka en kvalitativ avel behövs även kvantitet. Och för att kunna hålla galopptävlingar behövs hästar i tillräcklig mängd.

Skall man dra ut konsekvenserna av ett sådant uttalande så skall vi ha kvar 25- 30 ston i den svenska aveln. Men överlever aveln och svensk galoppsport då ? Självklart inte !

Vad Svensk Galopp lyckats med är även att slå ut uppfödarna, och i flera fall de med bäst ekonomiska resurser, och det var kanske inte tanken, om det fanns någon.

Har banorna funderat på om man behöver några hästar som startar i löpningarna ?

Gillborg undrar i sin ledare inför löpningarna på Jägersro om man inte vill tjäna pengar då det är oerhört få hästar i vissa löpningar. Jag tror det är lika bra han vänjer sig vid denna utveckling, för vi är bara i början av denna, där det kommer att fattas hästar för att skapa spelbara fält. Det är en utveckling som han och andra i högsta grad drivit fram själva genom att inte lyssna och förstå, och det blir bara värre. Den årgång som nu försökte finna ägare på auktionerna i år är den sista relativt stora som fötts i Sverige. De kommande åren kommer vi få se resultaten av de felbeslut som gjort när de drastiskt minskande fölårgångarna nu kommer, år efter år. Hela Breeder´s- konceptet hotas eftersom det föds färre och färre föl.

När man hör sådana här uttalanden från högsta ledningen så förstår man de beslut som fattas, eller snarare, inte fattas. Så länge som dessa krafter får fortsätta verka så fortsätter det fria fallet för vår galoppsport.

Det är mycket möjligt att förfallet gått för långt och att sporten är bortom all räddning.

Ser vi något ljus i tunneln ?

Benny Carlsson vill öppna ett TV- fönster mot spel- Sverige vilket naturligtvis vore kanon. Det är ett av våra sista hopp, så låt oss hoppas att han lyckas och att det blir ett stort fönster som kan öppnas på en bra tid.

Lotta Mossberg höll ett positivt anförande på Stockholms Galoppsällskaps höstmöte. Hon kämpar på, utan medel, men har lite nya saker på gång !

Remy Nilsson var positiv i sin redovisning av läget för hästsporten och ATG i det korta pespektivet och gav oss vissa förhoppningar, i sin föredragning på samma möte.

 

NYTT MÅLDOKUMENT - GALOPP 200  ( JA VI HAR HÖRT DEN FÖRUT !)

( 20/10) Är det något vi är duktiga på inom galoppsporten så är det att producera nya måldokument i en aldrig sinande ström. Det senaste är Galopp 200.

Med hänvisning till ovanstående synpunkter ( Avel och auktioner ) blir man lika trött och förbannad som vanligt av att läsa målsättningarna för svensk avel, uppenbarligen författat av folk som inte har en aning om avels förutsättningar och som inte riskerar några pengar när man sätter upp målen, 500 avelston, gruppvinnare, bla. bla.bla... jo vi har hört det förut.

Rena önskelistan !

Som vanligt sitter man och drömmer ihop ett scenario utan att tala om hur det skall gå till !

Mål är lätt att sätta upp men med vilka medel tar vi oss dit ? När man inte ens under den tiden när vi hade ekonomiska resurser kunde investera för framtiden, hur ska det gå nu ??

Hade man i god tid gjort Svenskt Derby Svenskt ( jag är lika tjatig om detta som tidigare då jag menar att denna totala okunskap om hur miljoner slussats ut via Norge till utländska auktioner istället för till svenska) hade läget varit betydligt ljusare än det nu är. ( De som vill vinna våra svenska klassiker skall göra det med svenskfödda hästar och de kan man köpa i Sverige ).

Nu är skadan redan skedd, och som jag frågat tidigare, har det gått för långt ??

Hur många uppfödare, tränare, hästägare m.fl. skall tvingas lämna sporten innan någon reagerar ?

Någon skrev om tvångsförvaltning från ATG:s sida. Ja, något drastiskt måste hända ganska snart.

 

SEGER 56 FÖR MOST WELCOME PÅ ASCOT IDAG

(26/9) 4- årige Welcome Stranger ( Most Welcome) segrade idag på Ascot och tog seger 31 i England/ Ire och 56 totalt i Europa 2004 för Most Welcome. Förstapriset var  £12.792. Distansen var 1600 m och han vann med 2 längder.

 

PÅ GRUND AV ETT FEL PÅ VÅRT MODEM OCH VÅR SATELLITTMOTTAGARE HAR VÅR HEMSIDA TYVÄRR LEGAT NERE: ( ..OCH LIKA BRA DET: LÄS MER NEDAN!! )

EN KATASTROFSÄSONG FÖR VÅRA UPPFÖDNINGAR:

( Diverse händelser under tiden sidan legat nere:)

Derbyhelgen blev en riktig katastrof för våra uppfödningar. Först bröt sig Soul Sacrifice ut efter det att en annan häst kommit lös och väntan på denne blev för lång för vår häst. Tyvärr fanns ingen skötare med vid startboxarna viket behövts, då han tidigare haft problem med boxarna och försökt ta sig ut. Nu joggade han runt banan och skulle förmodligen kunnat starta men blev struken. Detta fick till följd att han även missade Breeders Trophy på Täby då han inte var anmäld till Trialen på Täby veckan efter och därför inte fick ihop tillräckligt med poäng. Detta visar på vikten att alltid ha en plan-B, eftersom allt kan hända i denna sport. Tråkigt dessutom för ägande Sonja Söderberg, eftersom hästen haft en hygglig chans i Sofierolöpningen, som är han rätta distans.

I Derbyt kom California Bullet ut som en krympling och var sist hela löpningen. Tidigare har problemet varit att få honom att inte ta täten och gå. Eftersom man inte hittade något fysiskt fel på honom efter Derbyt, gick han därnäst i i Breeders Trophy. Samma sak igen. Sist hela vägen och rörde sig åter som en krympling. Tränare Gustafsson misstänker att han har magsår och att han spänner sig och inte kan galoppera normalt. Han har nu fått gå i vila för säsongen. Hans tredjeplats i Danskt Derby efter Sibelius ökade i värde när Sibelius i går slog Zenato i Danskt St Leger.

Nästa missräkning är Maudie som fick problem i vintras och som man till slut fick till start i Svenskt Oaks, där hon gjorde årsdebut. Det blev tyvärr hennes sista löpning då hon ådrog sig en skada som avslutade hennes karriär. Vi tror att hon var en av de bästa hästar vi fött upp. Hennes debutlöpning i höstas var enorm och hon visade fantastiska resurser. Tyvärr sprang hon väl lite väl fort, båda i träning och i löp. Och Täbybanan har varit, och är inte, skonsam. Skadefrekvensen har aldrig varit så hög som det nu rapporteras från veterinärerna vid banan.

Nästa missräkning blev Blue Jean Baby som plötsligt gick två oförklarligt dåliga löpningar. En koll av lungorna visade att hon blödde rejält, så säsongen och kanske karriären är med stor sannorlikhet slut.

Nästa är Little Queenie, som inte gick in i startboxarna i träning och som sedan fick en hälta på ett bakben. Kommer nu, sent om sider, till kval. Tur att det finns hästägare som Troedssons ( Stall Rio ), som har tålamod att vänta och ge hästan en chans.

Lite positivt till slut !

Vi har trots allt haft en del vinnare under denna tuffa höst, med hästar uppfödda på Rävdansen. Breeders Trophy Classic blev en stor triumf för våra adepter. 1:a First Edition, 2:a Tesorero, 5:a Streckers Hot Shot.

I SM- Sprinters blev You Never Know en stark 2:a.

Soul Sacrifice vann i en canter sin första seger och årets första 2- årsvinnare blev vår Duchess Blue som imponerade i debuten över 1600 m och chockade såväl spelare som tränare.

 

SONGLINE- AVKOMMORNA FORTSÄTTER VINNA

Ytterligare två nya vinnare ur Songlines första lilla årgång. Halfsong, First Edition, Song of Cosmo, Runaway Bride, Look Whos Talking känner vi till ur hans första och nu har även Song- Maid vunnit och nu senast tog plötsligt Mistercheezdoodle en överlägsen seger på Jägersro. Efterhängsen sjukdom har tydligen gjort att han haft svårt att visa upp sitt kunnande tidigare men nu var det andra bullar. Han vinner fler löp i den form han visade upp.

Man måste fråga sig: Hur bra är Songline som avelshingst ? Uppenbarligen enormt bra ! Alla dessa vinnare har han vaskat fram ur ganska enkla ston. Vad händer när han får några riktigt bra ?

Vi kan bara titta på våra Songline:are här hemma. De ser bra ut och är trevliga och korrekta individer.

Nu får vi vänta på den första stora årgången som han fick betäcka på Östersäby. Visserligen många ganska enkla ston, men många, över 40. Men med den förmågan att uppgradera sina ston som han visat upp, kan det bli det slutliga beviset på hans storhet.

 

UPDATE GÄLLANDE MOST WELCOME


DE TRE VINSTRIKASTE SVENSKFÖDDA AVKOMMORNA

...genom tiderna är uppfödda på Rävdansen:

1:a SONGLINE        3.236.500

2:a TESORERO       2.959.045

3:a FIRST EDITION 2.784.780

 

CALIFORNIA BULLET I SVENSKT DERBY- SOUL SACRIFICE I SOFIERO

(1/8) California Bullet ( Diaghlyphard- Composit- A/ Persian Bold) är en av tre svenskfödda 3- åringar som kom med i Svenskt Derby 2004. Diaghlyphard är därmed den enda svenska avelshingst som har en avkomma med i löpningen, vilket följer det mönster vi sett tidigare, då avelshingstar som lämnar tidiga och distansbegränsade avkommor nu spelat ut sina främsta kort kommer Diaghlyphard under hösten när distanserna blir längre och banorna tyngre. Ser bra ut inför Breeder´s och St Leger.

California Bullet startar som en outsider, på väg upp, med viss chans.

Många av de startande är inga riktiga stayers utan milers och blir det riktigt tempo i löpningen, och CB finns med i anslutning till täten, kan hans snabba avslutning vara effektiv.

Zenato blir säkerligen favorit efter sin enorma uppvisning i Derby Trial, men han dras med vissa problem och 2 starter på 2 veckor över stayerdistans kan vara tufft. Rykten säger att flera av de anmälda har problem med hälsan och är tveksamt startande.

Soul Sacrifice ( Diaghlyphard- Delta Downs/ Deputy Minister) visade sig inte stå distansen i Derby Trial och får gå ned på 1730 m, vilket borde passa bra. Han är fortfarande mycket orutinerad och möter flera tuffa och härdade hästar.

 

HALFSONG ÄR FANTASTISKT- TVÅA I GOLDEN MILE

(1/8) Halfsong ( Songline) gjorde en kanonlöpning igen, denna gång över 1600 m, och blev tvåa till Killaden i Listed- löpningen Golden Mile på Klampenborg. Det här stoet är så fruktansvärt tuff och hård och hon går bra från 1600- 2400. Imponerande.

 

NYA FRAMGÅNGAR FÖR MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME

(27/7) Most Welcome visar gång på gång att han inte bara är en strålande avelshingst. Han visar också att han kommer att lämna värdefulla blodslinjer efter sig som morfarshingst.

I helgen var "broodmare- sire" till 2- årige MARY REED ( Bahamian Bounty- Hill Welcome/ Most Welcome) som blev 2:a Molecombe Stakes, Listed, slagen med hals.

 

A SPECTACULAR WEEKEND

(25/7) Den av avelsvärderingsnämnden nedklassade hingsten Spectacular Tide hade åter stora framgångar i helgen. Båda helgens riksspelslopp vanns av hans avkommor. På lördagen vann sprintern BE SPECTACULAR enkelt efter en kanonspurt rakt igenom fältet på en strålande tid.

På söndagen segrade gamla SM- tvåan SPECTACULAR STAR över 2400 m där han bara lämnade fältet 1000 kvar och sedan aldrig var hotad.

Man kan ju bara be premieringsnämnden gå igenom hingstkatalogen och visa vilka hingstar som är bättre. Diaghlyphard, Most Welcome och Funambule, men övriga ?
Vad säger SG AB som huvudman för premieringarna ?

 

CALIFORNIA BULLET LEKTE HEM SEGERN      ( Se helsystern ovan !)

(20/7) California Bullet ( Diaghlyphard- Composit- A/ Persian Bold ) börjar lära sig hantverket och reds igår på väntan och börjar lära sig att inte bara dundra på, som han gjorde i sina första starter. När Yvonne väl släppte honom över upploppet, och han förstod vad det gällde, så gick det fort. Han vann med 5 längder men frågan är om han hinner få upp sitt formtal tillräckligt i tid för att komma med i Svenskt Derby.

Under kvällen segrade även Spirit ( Spectacular Tide) ( Se artikel nedan 17/7) med 5 längder.

Roligt var att amatörtränaren Maria Granfors segrade med Pearl ( Diaghlyphard- Oh´Well/ Feltwell) Mamma till Oh´Well är vår gamla Stone of Scone som även är mamma till Hooter och Cinnamon och Jezebel.

Sen måste vi gratulera Sonja Olsson till den fantastiska segern i Breeder´s Trophy Mile, med Desert Star ( Desert Sport). Till detta skall läggas Queen of Hearts ( Heart of Oak) seger i Oaks och andraplats i Breeder´s och Anders Unnerstad är nog en nöjd och lycklig man i dessa dagar.

 

PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ANGÅENDE VÅR ANNONSERING

(19/7) Undertecknad har fått ett e- mail från en Funambule närstående person som hävdar att den annons där vi gjorde en jämförelse med hur många Black- Type placeringar Most Welcome, Pennekamp och Funambule hade, och som visade att Most Welcome var helt överlägsen, var orättvis mot Funambule, därför att Most Welcome hade varit i aveln så mycket längre. Det ligger en gnutta sanning i detta då Most Welcome gick till avel 1990 och Funambule 1991, d.v.s. MW har en årgång mer på banan.

Som jag själv sagt vid flera tillfällen så är jag en fan till Funambule. Den minnesgode minns kanske att det var undertecknad som tog in honom till Sverige första gången, och huvuddelen av de stjärnor som då kom fram då, Tesorero, Little Green Apple, Artemis Club, är uppfödda på Rävdansen. Vi försökte även köpa tillbaka honom men Erna van Doorn hann köpa honom precis framför näsan på oss.
Men i en jämförelse med MW så är det precis som annonsen visade, och man skall då komma ihåg att Funambule:s bästa avkomma TESORERO, i konkurrens med franskfödde Jeopardy, är den som tagit de flesta Black- type placeringarna.

Vi har flera strålande Funambule- avkommor på stuteriet som vi är mycket glada över !

 Med denna seger har hans avkommor vunnit 1 Gr3-seger samt 2 Listed- segrar 2004.

England

APHRODITE S., £30,000, NEWMARKET, 3YO/UP, F/M, 1 1/2MT, 7-17.

1— BENEVENTA (GB), 133, f, 4, Most Welcome (GB)-- Dara Dee (Ire), by Dara Monarch (GB). O-Mrs J M Khan; B-R N & Mrs Khan; T-John Dunlop; J-Seb Sanders; £17,400. Lifetime Record: GSW-Eng, 13-7-2-1, £111,962.
2— Selebela (GB), 116, f, 3, Grand Lodge--Risarshana (Fr), by Darshaan (GB). £6,600. (20,000gns yrl '02 TATOCT).
3— Portrait Of A Lady (Ire), 116, f , 3, Peintre Celebre-- Starlight Smile, by Green Dancer. £3,300. (12,000gns yrl '02 TATOCT).
Also Ran: Goslar (GB), Nuzooa, Feaat (GB), Tawny Way (GB), Qudrah (Ire), Desert Royalty (Ire).
Winning Time: 2:28.47 (gd)
Margins: 3HF, 1HF, 2.
Odds: 7-2, 4-1, 9-1.
RACING UK S. (REGISTERED AS THE HACKWOOD S.), £30,000, NEWBURY, 3YO/UP, 6F8YDST, 7-17.

1— PASTORAL PURSUITS (GB), 124, c, 3, Bahamian Bounty (GB)--Star (GB), by Most Welcome (GB). (24,000gns yrl '02 TATOCT). O-The Pursuits Partner ship; B-Red House Stud; T-Hugh Morrison; J-Steve Drowne; £17,400. Lifetime Record: GSW-Eng, 6-4-2-0, £55,468.
2— Cartography (Ire), 124, c, 3, Zafonic--Sans Escale, by Diesis (GB). £6,600. (60,000gns yrl '02 TATOCT).
3— Dowager (GB), 119, f, 3, Groom Dancer--Rose Noble, by Vaguely Noble (Ire). £3,300.
Also Ran: So Will I (GB), Phantom Wind, Mac Love (GB), Nights Cross (Ire), The Kiddykid (Ire), Iqte Saab, Colonel Cotton (Ire), Crimson Silk (GB). Scratched: Continent (GB), Twilight Blues (Ire).
Winning Time: 1:12.91 (gd/fm)
Margins: HD, NK, 1 1/4.
Odds: 15-8, 11-4, 50-1.( Vilket torde vara viktigt i Sverige då de flesta löpningarna går på dirt- track. Hans avkommors främsta prestationer är dock gjorda på gräset !! )

MOST WELCOME:s avkommor har till idag tagit 26 segrar ( All- weather + gräs) under 2004 i Eng/ Irl+ Parisbanorna. Som jämförelse kan vi nämna att hans "kollega" PENNEKAMP, under samma tid tagit 7 segrar, med i stort lika många avkommor och starter.)

Allt detta kan du själv slå upp på www.racingpost.co.uk


STALLION TABLES All-weather 2004

                          Wins-Runs % 2nd 3rd 4th Win Prize Total Prize
Efisio                  18-112      16 13 16 12 75,927 102,497
Mujadil                14-95       15 8 6 10 37,499 45,335
Most Welcome  13-50      26 5 6 6 29,947 35,766
Danehill              12-61       20 4 1 9 59,571 68,934
Barathea            12-72        17 4 12 9 49,675 68,610
Grand Lodge       12-77       16 9 5 11 39,007 60,234
Piccolo               12-112      11 6 10 17 38,217 53,938
Cadeaux Gene    11-99       11 15 11 11 60,968 89,178
Night Shift          11-139       8 19 14 14 30,656 51,377
Komaite              10-96      10 16 9 9 29,986 46,767
Sri Pekan           10-109      9 12 14 14 34,135 56,873
Catrail               9-53         17 3 8 6 20,019 23,736
Mark Of Esteem  9-62         15 5 5 6 31,885 47,413
Atraf                  9-66         14 5 4 5 27,466 33,613
First Trump         9-76         12 7 9 9 27,759 38,168

 

HUR SKA MAYBELLENE (OCH ANDRA) KVALA IN TILL BREEDER´S ?

(17/7) Som den enögde uppfödare man är så undrar man hur en häst i snabb utveckling, som Maybellene, skall lyckas kvala in till Breeder´s Trophy Classic. Trots två helgjutna insatser hinner hennes handikaptal och poäng inte med att föra henne till huvudlöpningen, som det ser ut för dagen. I näst senaste starten var hon slagen 3,5 längd av Light Art (hkp 81). Hon gjorde då en prestation runt 75- 76. Handikappen höjde henne då från 65 till 71 ( Som alltså borde varit runt 75 ! ) I senaste löpningen på Täby i tisdags blev hon 3:a slagen 2 längder av Muskateer Steel (hkp 84) och Steelwolf (hkp 81). Båda dessa var till synes helt utridna. Denna gång gjorde hon en prestation runt 79- 80. Denna gång höjdes hennes handikaptal från 71 till 76 ( Som borde varit runt 80 !) Detta får naturligtvis följder även nere i fältet för t.e.x. Novaduke som var slagen 2,5 längd av Maybellene och då måste hållas under henne i handikap.

Jag har själv ingen lösning på detta utom att handikappen, efter två goda insatser, måste våga höja upp handikapptalen till de rätta nivåerna även om detta innebär höjningar på runt 10 enheter på handikapp- skalan. Som det nu är så kommer hästar med gammal form och gamla 2- årspoäng stå före sent utvecklade hästar som inte hinner få upp sina handikapptal eftersom hästar med sviktande form inte sänks i rimlig takt.

 

SAMMANFATTNING AV LÖPRESULTATEN FÖR HÄSTAR UPPFÖDDA PÅ RÄVDANSEN

(17/7) CHINA MOON segrade idag på Klampenborg. Numera i träning hos Lennart Jr och Linda och ägd av Angel Love:s gamla ägarkonsortie Stall L.

BLUE JEAN BABY floppade rejält i sista starten över 1950 m/gr på Täby. Visserligen skulle hon ge mycket vikt till alla men hon var tidigt slagen. Nästa start blir i Cinnamon Challenge över samma distans och då får vi väl se om hon är en ren dirttrack- häst. Mamma Angel Love har ju banrekordet på Jägersro över 2400 m/dt men hon vann även Peugeot Pokallöp på gräset på Övrevoll.

MAUDIE blev 5:a i Oaks på en för henne katastrofal bana. Hon har haft problem med sina knän men hade tränat strålande inför sin årsdebut och jag tvekar inte att säga att hon kapacitetsmässigt var fältets bästa häst. Nu kom hon aldrig in i löpningen, kände säkert av banan, och var efter löpningen svårt halt och rimligtvis är karriären över.

I Norge segrade SARINA (Diaghlyphard- Kutbeya/ Diesis) och tjänade NKR 52700 och veckan innan var systern och Derby- tvåan SALIDA tvåa i en bättre löpning.

Eva Lemons MAYBELLENE blir bara bättre ( se ovan ) och var 3:a i bättre löpning på 1800 m gräs slagen Muskateer Steel och Steelwolf med 1l- 1l.

Tesorero var ute över allt för långa 2200 meter på Övrevoll och blev oplacerad. Inte oväntat då Funambule aldrig lämnat någon häst med klass över 2000 m. Hans bästa distanser är nog fortfarande 1600- 1800 m och kanske börjar kapaciteten avta för den tuffe 8- åringen.

SONG OF COSMO har varit ute och vunnit samt tagit en andra. I Kapp- Trailen var nog FIRST EDITION bästa hästen men blev helt fast invid rail och fick backa sig loss men blev ändå trea med mersmak. Vi som följde honom kunde notera att han har kvar speeden när han väl fick plats att galoppera.

 

SPECTACULAR TIDE- REKOMMENDERAS EJ FÖR AVEL !!! ???

(17/7) Premieringsnämnden fann inför årets premiering att man måste avkommebedöma Spectacular Tide och kom fram till att han inte skulle rekommenderas för fortsatt avel.

Spectacular Tide- konsortiet tog emot detta besked med förvåning när det stod att läsa i årets hingstkatalog. Visserligen kunde vi överklaga detta beslut men det stod då i klartext och skadan var då redan skedd. Vi är väl medvetna om att kommersiellt så är hans avkommor svåra att sälja då de är sena och inte alls passar in i svenska galopp med sin tonvikt på tidiga hästar. Däremot ifrågasätter vi metoderna för att slå ut hingstar som vi menar är amatörmässiga. Och så länge som de är det så skall man inte lägga sig i detta utan låta marknaden sköta utslagningen. Det behövs ingen nämnd som på grumliga grunder försöker uttala sig i frågor som man inte behärskar.

Till Spectacular Tides försvar kan vi konstatera att det inte finns många hingstar som lämnat så många avkommor med Skandinavisk Black- Type i hingstkatalogen. Most Welcome, Diaghlyphard och Funambule är i särklass, men i övrigt ...?

Spectacular Tide är far till SALIDA, 2:a i Norskt Derby 2003, MINT 3:a i Norskt St Leger, NOVAPEARL, vinnare av Vinterfavoriterna i Danmark m.fl. blacktype- hästar.

Just nu har han tre riktigt dugliga 3- åringar på gång, Novaduke (hkp 75 ), Maybellene (76), Rock and Roller (79). Äldre hästar bl.a. Streckers Hot Shot (83), Blye Jean Baby (84), Spirit, Day Tripper, State, segermaskinen från 2003 Cammon, Spectacular Slew ( SM- trea) o.s.v.

Spectacular Tide hade sitt allra bästa år 2003 när det gäller segrar och intjänade pengar !

Då väljer premieringsnämden att slå till ! Det är skandalöst, okunnigt och tyvärr undergräver man premieringsnämndens legitimitet.

Även undertecknad, som i princip är för en kunnig bedömning av nya hingstar på marknaden, måste hålla med premieringens kritiker. Så här lättvindigt får det inte gå till !

Vad gör man för fel ?

Man gör många fel men det främsta är att man inte tittar på vilka ston som hingstarna fått. Spectacular Tide har alltid varit andrahingsten på Rävdansen så länge son Diaghlyphard har varit där. Naturligtvis är han ingen Diaghlyphard ! Men det har också betytt att han har fått andrasorteringen när det gäller ston. Man kan konstatera att när han fått några hyggliga ston så har han lyckats lika bra med dessa som Diaghlyphard och i vissa fall även bättre och i något fall sämre. Så länge som det inte finns statistik av engelsk och amerikansk kvalitet, där du kan jämföra hur olika hingstar lyckats med samma ston så kan man inte utge sig för att kunna bedöma hingstar kvalitet.

Så länge som man bara tittar på prispengar så blir det fullständigtfel.

Dessutom straffas ST för att han av någon anledning haft sina bästa avkommor i Danmark och Norge, där prispengarna är dramatiskt mycket lägre än i Sverige.

Det här är inte bara ett försvarstal för Spectacular Tide utan för alla hingstar som riskerar att hamna i samma situation. Detta kan i förlängningen leda till rättsliga processer eftersom det kan vara stora investeringar som på detta slarviga sätt slås ut.

Premieringsnämnden borde i stället lägga all sin kraft på att se till att de importhingstar man släpper igenom och in i vår avel bedöms utifrån den statistik som finns internationellt. Som det nu är så släpper man gång på gång in katastrofimporter och offentliggör inte den officiella statsistik som finns och på detta sätt spelar man med och lurar stoägare att tro att det är internationella topphingstar som kommer in. Visserligen hinner sanningen ikapp dessa hingstar och hingsthållare men då är det försent. Vi har sett hur dessa hingstar får mängder med ston, dessutom många av våra bästa.

 

CALIFORNIA BULLET 3:A I DANSKT DERBY BAKOM SIBELIUS

(27/6) Vår uppfödning California Bullet () blev 3:a i Danskt Derby som kunde blivit en andra om han inte hamnat i trafikproblem på slutet. Åt Benny Anderssons Sibelieus ( Night Shift) fanns inget att göra.

California Bullet kom långt bakifrån på slutet och plockade den ene efter den andre och det var viktigt att han denna gång inte tog täten och drog vilket han gjort uppe i på Täby. Kan han acceptera denna löpstil kan han bli riktigt nyttig framöver.

Alla glädjer vi oss åt att Benny ( och Caroline Strömberg) fick en stor framgång efter sin stora satsning på galoppen i Skandinavien. Det var hans tur nu och nu hoppas vi att våra proffsiga marknadsförare tar chansen och blåser upp detta till en mediastorm inför Svenskt Derby.

 

VAD HADE HAN SAGT TILL SABIANGO ?

Efter en rad misslyckade löpningar 2003 fick Monty Roberts, "horse whisperer" och Mannen som talar med hästar, möjlighet att leasa Sabiango från Gestut Färhof i Tyskland. Sabiango som är efter ett sto som ägts av Monty Roberts togs över till Californien och sattes i träning hos Bob Bafferts assistent på Hollywood Park, Tim Yakteen. Tim Yakteen var tidigare assistent och lärjunge till den legendariske Charlie Wittingham, som alltid sade att " Hästar kan tala. Allt du behöver göra är att lyssna till dem".

Mycket passande gjorde han sin California- debut i Charles Wittingham Memorial Gr1, $350.000, på Hollywood Park och vann enkelt.

Man undrar vad Monty Roberts och Tim Yakteen hade sagt till Sabiango ?

 

STRECKERS HOT SHOT 3:A I OSLO CUP

Vår uppfödning Streckers Hot Shot () blev 3:a i Oslo Cup en näsborre från andraplatsen. Löpningen vanns av Alpino Chileno på en tid som bara var 1 sekund från banrekordet. Tvåa blev The Khamsin. I det slagna fältet fanns Sagittarius, Kimola, Lights Out, Killaden, Jagodin, Organizer m.fl.

 

BLUE JEAN BABY VANN ÅRETS 4:E SEGER

(22/6) Vår egen Blue Jean Baby() vann med 6 längder lastad med 66 kg. Vi glädjer oss verkligen med hennes framsteg. Hon börjar nu bli svår att placera, eftersom hon nu kommit upp i hkp 84, så vi får börja snegla mot lite större löpningar. Tyvärr är det svårt att hitta löpningar för ett sto som vill ha 2400 m då de flesta av de bästa sto- löpningarna är på 1600 m och 1950 m. Vi får väl vänta till hösten och Jockeyklubbens Avelslöpning.

Vi tackar naturligtvis Tommy Gustafsson och Yvonne Durant för sina insatser och ett tack går också till Madeleine Smith, som hade Blue Jean Baby i träning som 3 -åring och tog det lungt med henne så att hon fick utvecklas i sin egen takt.

 

MOST WELCOME HÄVDAR SIG VÄL I KONKURRENSEN

(10/6) Hingsstatistiken (Källa: Racing Post Statistics) för 2004, England/ Irland, till idag, visar återigen att Most Welcome är helt överlägsen sina till Sverige importerade hingstkamrater. Han spelar i en helt annan division. ( Vilket naturligtvis inte är någon nyhet för den påläste !)

Vi kan bara beklaga de stoägare som i år blev fast i andra alternativ.

____________________________________________________

STALL TANDEM HAR FRAMGÅNG I FRANKRIKE

Stall Tandem har inte bara hästar i Sverige utan även Frankrike och där har man stoet DOLMA

( Marchand de Sable- Young Manila/ Manila) som i  söndags blev 3:a i Prix de Sandringham G2 på Chantilly. Löpningen är öppen för- 3 åriga ston och går över 1600 meter. Eur 11.025 fick Stall Tandem.

Segrade gjorde BAQAH (Bahhare).

 

MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME: 

NYA FRAMGÅNGAR I ENGLAND

(4/6) Under onsdagen och torsdagen hade Most Welcome nya framgångar som morfarshingst i England i två Listed- löpningar:

England
SURREY S., £30,000, SANDOWN, 3YO, 7F 16YDST, 6-3.
1— MADID (IRE), 123, c, 3, Cape Cross (Ire)--Waffle On (GB) (SP-Fr), by Chief Singer (Ire). O-Sheikh Hamdan bin Rashid al Maktoum; B-Cranford Stud; T-John Gosden; J-Richard Hills; £17,400. Lifetime Record: 2-2-0-0, £23,302. *3/4 to Desert Alchemy (Ire) (Green Desert), SW-Eng. **9th SW for sire (by Green Desert).
2— Pastoral Pursuits (GB), 129, c, 3, Bahamian Bounty (GB)--Star (GB), by Most Welcome (GB). (24,000gns yrl '02 TATOCT). £6,600.
3— Peak to Creek (GB), 129, c, 3, Royal Applause (GB)--Rivers Rhapsody (GB), by Dominion (GB). £3,300.
Also Ran: Jack Sullivan, Catstar, Rosencrans. Scratched: Sgt Pepper (Ire).
Winning Time: 1:28.73 (gd)
Margins: HF, 1HF, 6.
Odds: 11-2, 9-1, 5-6.

England
HILARY NEEDLER TROPHY, £25,000, BEVERLEY, 2YO, F, 5FT, 6-2.
1— MISS MEGGY (GB), 123, f, 2, Pivotal (GB)--Selkirk Rose (Ire), by Pips Pride (GB). O-David W Armstrong; B-Trickledown Stud; T-Tim Easterby; J-Dave Allan; £14,500. Lifetime Record: 2-2-0-0, £5,577.
2— Tagula Sunrise (Ire), 120, f, 2, Tagula (Ire)--Lady from Limerick (Ire), by Rainbows for Life. £5,500.
3— Mary Read (GB), 120, f, 2, Bahamian Bounty (GB) Hill Welcome (GB), by Most Welcome (GB). £2,750.
Also Ran: African Breeze (GB), Mizz Tee (Ire), Sapphire Dream (GB), Rosein (GB), Tiviski (Ire), Tantien (GB), Handsome Lady (GB), Nova Tor (Ire), Flossytoo (GB). Scratched: Elsie Hart (Ire), Salsa Brava (Ire), Tara Tara (Ire).
Winning Time: 1:03.66 (gd/fm)
Margins: NK, NK, HF.
Odds: 16-1, 10-1, 25-1.

 

BLUE JEAN BABY VANN IGEN !

(4/6) Vår egen Blue Jean Baby vann åter på Täby i tisdags efter en perfekt styrning av Yvonne Durant. Eftersom det inte fanns någon early speed i loppet var det ganska klart att hon skulle få sköta farthållningen själv, vilket hon gjorde till 800 kvar då hon ställde fältet med ett kraftfullt ryck och skaffade sig 3- 4 längder vilket hon enkelt höll in i mål. Var ganska oberörd i vinnarcirkeln och hon kan kanske höja sitt hkptal ytterligare något.

 

ANGÅENDE MATHILDE BOZO:

MEATH STARTAR I ENGELSKA DERBYT PÅ LÖRDAG

(4/6) Vårt nya sto Mathilde Bozo:s "morbror" MEATH blir Aidan O´Briens enda starthäst i det engelska Derbyt på lördag sedan stallkamraten Yeats strukits.

Mathilde Bozo är nu dräktig med Most Welcome.

TESORERO TVÅ I NORGE

(4/6) Tesorero närmar sig storformen och blev tvåa till ARIO, slagen 1 längd, när det var tävlingar på Övrevoll i torsdags. Tesorero gav vinnaren 8 kg. I det slagna fältet fanns bl.a. Nicki Hill.

Det fatts nu inte så mycket för att Tesorero skall passera Songline som Sveriges vinstrikaste galoppör någonsin. När det gäller placeringar i storlopp så har faktiskt Tesorero redan passerat Songline.

( Helsystern till Tesorero är något alldeles extra. Snygg, stark, välbyggd med ett fanstastiskt temperament. Hon imponerar på alla besökare på stuteriet )

 

SONGLINE- DUBBEL I DANSKA BREEDER´S CUP

(31/5) Så var hon tillbaka i högform igen, HALFSONG, som säkert vann danska Breeder´s Cup före FIRST EDITON. Kul för Kalle Dansk att åter få visa upp henne i bästa författning och att göra slut på ryktet att hon var slut. Ledning från start till mål var det vanliga receptet och även om First Edition och Yvonne Durant kämpade för att hämta in försprånget som Mark Larsen mycket snyggt ryckte åt sig in på upploppet, kom de inte närmare än en längd. För Songline var det åter en jätteframgång, att ha de två bästa skandinaviskfödda hästarna födda 2000, först i mål. Över 310.000 fick de in på kontot.

First Editions andraplats var "en upp" för hästar uppfödda  på Rävdansen, där vi tidigare hade en tredjeplats som bäst.

Istället vann en på Rävdansen uppfödd häst Breeder´s Cup Consolation, DAY TRIPPER

( Spectacular Tide- Inshalla/ Diaghlyphard) och tjänade 30.000.

 

MORFARSHINGSTEN MOST WELCOME:

LUCKY STRIKE ENORM I 33. BENAZET- RENNEN, G3

(28/5) LUCKY STRIKE ( Petong- Urania/ MOST WELCOME) är Tysklands bästa sprinter vilket han visade i fredagens 33. Benazet- Rennen, G3, i Baden Baden. Han vann lekande lätt och går nu mot större löpningar i Frankrike där han tidigare vunnit grupplöpningar. Tvåa var faktiskt Pennekamps bästa avkomma 2003, Listed-vinnaren Topkamp, som gjorde en raid över kanalen för att få lite mer black- type på meritlistan då stoet nu är dräktigt. Distansen var 1200 meter och förstapriset Eur 38.000.

 

FIRST EDITION OCH SILK ROAD I BREEDER´S CUP

(27/5) Hästar uppfödda på Rävdansen har vunnit Breeder´s i både Sverige och Norge ( Se Framgångar) men aldrig i Danmark. I år har vi nya chanser med First Edition och Silk Road. Båda är uppfödda på Rävdansen för AB Åkerkullen och någon av dessa kan förhoppningsvis bättra på den 3:e plats som Streckers Hot Shot tog 2002. En tuff konkurrent tror jag att danska Bossa Nova kan vara.

 

SONG OF COSMO ENORM I COMEBACKEN

(25/5) Efter en nästan 11 månader lång vila p.g.a. en mycket allvarlig ryggskada återvände Song of Cosmo i en Guldhandikap på Täby vilket på förhand tycktes väl tufft. Men efter en enorm holmgång med etablerade guldhästar såsom Stock Proof m.fl. gav han sig inte en tum utan höll sig först över mållinjen efter att ha legat i tätkänning hela löpningen. Songline- sonen, uppfödd på Rävdansen, kan gå mot en ljus framtid om han kan hålla denna fightervilja vid liv. Song of Cosmo är ännu en av de framgångsrika avkommorna i Songlines första lilla årgång där vi för övrigt såg några som ännu inte visat upp sig göra goda prestationer i Göteborg i helgen då Song- Maid och Stormy Line båda tog klart godkända 3:e platser.

MEATH VANN G3 PÅ IRLAND- GÅR TILL EPSOM DERBY ?

(25/5) Vi har tidigare skrivit om Meath, en nära släkting till Rävdansens nya avelssto MATHILDE BOZO. Igår segrade han i Gallinule Stakes G3 på Irland. Han nästa uppgift lär nu vara det Engelskt Derby. Där lär han få möta, eller dra fram ?, stallkamraten och favoriten YEATS.

 

ROSEL EDVARDSSON HADE STARTHÄST PÅ LONGCHAMP

(25/5) Igår hade Rosel Edvardsson sin i Sverige kände SARAGAZZO till start på Longchamp. Hästen gjorde en helt godkänd löpning och slutade 8:a i Prix de Amazones. Detta i den tuffa konkurrensen på Frankrikes främsta galoppbana.

 

PENTIRE- BIG IN JAPAN ( AND AUSTRALIA)

(25/5) En annan framstående avelshingst efter Be My Guest är PENTIRE som står uppstallad i Australien. Förra helgen segrade hans son PANTANI i Adelaide Cup G1 och i Japan vann MEINER AMUNDSEN en G3- löpning.

 

BORENA- VILKEN KOMBINATION DIAGHLYPHARD/ MOST WELCOME

(25/5) Borena (Diaghlyphard- Simply Katie/ Most Welcome) gjorde en imponerande debut på Övrevoll och vann med 6 1/2 längd. Wido hade närmast utlovat seger och hon vann med en imponerande avslutning. Kul är att både pappa och morfar står på Rävdansen och vi kan nog hoppas på ett fortsatt fint samarbete mellan herrarna då flera Diaghlyphardston i år betäckts med Most Welcome.

 

SONGLINEFÖL FÖTT I KENTUCKY

(24/5) Stoet American Dollar ( Miesque´s Son) har fött ett stoföl efter Songline i Kentucky. Stoet köptes tillbaka till av sin  uppfödare i USA. Säljare var Sten Karlsson. Om allt går enligt planerna kommer stofölet senare att tas tillbaka till Sverige som åring.

MOST WELCOME ÄR HÖGFERTIL- ALLT BLIR DRÄKTIGT !

(17/5) Most Welcome imponerar stort på oss på stuteriet. Praktiskt taget allt blir dräktigt i första försöket, efter ett språng. Han är uppenbarligen vad man kallar en "rensarhingst" som ser till att även lättinfekterade ston blir dräktiga. Hans sperma är uppenbarligen så mild för livmodern att den inte retar denna och övriga "produkter" hjälper till att hålla stonas livmödrar rena.

Den främsta hingst som vi stött på i detta avseende tidigare på stuteriet är Funambule men Most Welcome är faktiskt ännu bättre.

 

RÄVDANSEN- OCH SPECTACULAR TIDE- DUBBEL

(17/5) DAGENS RÄTT avreds idag på Täby Galopp och först i mål var Rävdansenuppfödningarna BLUE JEAN BABY och STATE. Båda har Spectacular Tide som pappa. Blue Jean Baby blir bara bättre och även om det inte var något toppgäng hon slog idag så var det mer på det sätt hon gjorde det, som får en att tro att hon kan vara riktigt bra. Hur bra får framtiden utvisa.

Yvonne Durant red denna gång helt enligt instruktionsboken för en stark häst och chansade inte med att vänta för länge utan avgjorde redan 600 kvar.

 

BENGT JÖNSSON SPARKAD- NY CHANS FÖR GALOPPEN ?

(15/5) ATG:s vd Bengt Jönsson fick sparken i fredags vilket öppnar vissa chanser för galoppen. Bengt Jönsson hade inget till övers för galoppen och motarbetade oss i snart sagt alla frågor. Han var en riktig maktmänniska och det var detta och hans okänsliga ledarstil som fick Dockered & Co och de aktiva att tröttna. Nu talas det om comeback för Remy Nilsson och det kan i alla fall inte bli sämre även om han inte heller var någon riktig galoppvän.

 

BENEVENTA 2:A I MIDDLETON STAKES G3 IDAG

(12/5) Most Welcome- dottern blev idag 2:a i Middleton Stakes G3 i York där hon sånär hann upp segraren. Hon var slagen 3/4 längd av G1- vinnaren CRIMSON PALACE ( i senaste starten oturlig 4:a i Dubai Duty Free G1 i Dubai, där slagen 1/2 längd av segraren Paolini ).
Ner till 3:e hästen i mål var det 11 längder. Detta var Beneventas bästa prestation hittills sade John Dunlop och hon går nu ut i Windsor Forest Stakes G2 i början på juni där hon åter får möta Crimson Palace som hon denna gång gav bort vikt till.

På samma bana reds idag också Dante Stakes G2, där faktiskt Sverigeaktuelle Pennekamp hade en startande avkomma, Skidmark. Denne slutade dock 9/10 slagen med 28 längder. Intressant att notera är att tiden segertiden för Crimson Palace var snabbare än den i Dante Stakes för hingstarna.

1—

CRIMSON PALACE (SAF), 121, m, 5, Elliodor (Fr)--Perfect Guest (SAf) (G1SP-SAf), by Northern Guest. O-Godolphin; B-P Joubert; T-Saeed bin Suroor; J-Frankie Dettori; £29,000. Lifetime Record: G1SW-SAf, 9-6-0-0, £116,506.

2—

Beneventa (GB), 124, f, 4, Most Welcome (GB)--Dara Dee (Ire), by Dara Monarch (GB). O-R N Khan; B-R N & Mrs Khan; £11,000.

3—

Summitville (GB), 121, f, 4, Grand Lodge--Tina Heights (GB), by Shirley Heights (GB). (7,000gns yrl '01 TATOCT). O-Mountain High Partnership; B-Chippenham Lodge Stud Ltd; £5,500.

Also Ran: Landinium (Ity), Thingmebob (GB), Sun On The Sea (Ire).

 

NY LISTED- PLACERING FÖR MOST WELCOME- AVKOMMA

1—
2—
3—

 

FIRST EDITION OCH TIGER SWEDE SEGRADE I HELGEN

(9/5) First Edition segrade I Breeders Cup Trial på Klampenborg efter att ha avslutat med sin patenterade spurt. Breeder´s Cup i Danmark är en löpning som ingen Rävdansen- uppfödd häst vunnit

( Se: Framgångar) men First Edition kan kanske bli den första. Bäst hitills är Streckers Hot Shot, som blev 3:a, men faktiskt blev "bestulen" på segern när stallkamraten New York tryckte till honom på väg upp i ledningen. Tappade massor men kom tillbaka och lyckades rädda tredjeplatsen.

Tiger Swede gjorde en av sina specialare på Täbys vårpremiärdag när han gick upp i ledningen och sedan aldrig släppte någon i närheten.

Båda hästarna är uppfödda på Rävdansen för AB Åkerkullen resp. Björn Håberg.

 

MATHILDE BOZO HAR ANLÄNT FRÅN HARAS DE MEZERAY

(9/5) Och lagom till att hon anlände till Rävdansen noterade vi att hennes mors bror, MEATH ( Sadler´s Wells) var 2:a i ytterligare en Listedlöpning, Amethyst Stakes, besegrad av en 7 !- åring, DÁnjou. Pressen skrev att han gjorde en mycket bra löpning mot äldre hästar och går förmodligen nu ut i Irländska 2000 Gs.

 

SISTA DIAGHLYPHARDFÖLET PÅ RÄVDANSEN

(9/5) REDBONE (Spectacular Tide- Dappled Flag/ Akureyri) har fött årets 17:e och sista föl på Rävdansen. Detta var också det sista Diaghlyphardfölet som föds på stuteriet där pappa Diaghlyphard nu är pensionerad. Han har stått 17 år på stuteriet och kan nu dagligen se sina sista avkommor susa omkring i hagarna på stuteriet.

 

KRITERIEVINNARE FÖDDE HINGSTFÖL EFTER KRITERIEVINNARE

(5/5) Kriterievinnaren LITTLE GREEN APPLE (Funambule) födde idag en hingst efter Kriterievinnaren Songline. Ska vi tro att deras gemensamma avkomma vinner Kriteriet ? Hon går nu till Most Welcome.

 

NY GRUPPVINNARE FÖR RÄVDANSENS MOST WELCOME IDAG

(2/5) BENEVENTA ( Most Welcome) vann idag Dahlia Stakes G3 på Newmarket. Hon segrade enkelt med 2 1/2 längd före Silence is Golden (Danehill Dancer) och 3:a var Special Delivery ( Danehill). Favoriten Echoes in Eternity ( Spinning World), vinnare av bl.a. Sun Chariot Stakes G2, blev 4:a. 5:a kom Zietory ( Zieten). John Dunlop tränar Beneventa som blir allt bättre enligt honom. Vi kommer att höra mer om det tuffa stoet.

 

FRAMGÅNGAR FÖR MOST WELCOME- MORFARSHINGSTEN

(2/5) LUCKY STRIKE ( Petong- Urania/ Most Welcome) segrade idag i www-galopp.sms.de- löpningen, Listed, i Tyskland. Lucky Strike är gruppvinnare i Frankrike och vann nu med 5 längder över 1200 m. Detta var nionde segern i sextonde starten för Lucky Strike.

I det slagna fältet fanns den på Rävdansen uppfödde You Never Know och Stall Lambadas Shawdon.

I Sverige är Most Welcome morfar till den högst rankade skandinaviska 3- åringen 2003, ON LIGHT.

 

BLUE JEAN BABY 2:A

(2/5) Rävdansens egen Blue Jean Baby var knappt slagen 2:a i Lördagskomben. Som den "enögde" hästägare man är hade man gärna sett att hon attackerat lite tidigare än vid 400- meterspålen då hon är mer stark än snabb. Nu tappade hon någon längd när vinnaren växlade tempo men kom tillbaka och var slagen med hals i mål.
Blue Jean Baby är en häst som vi inte lyckats sälja och exempel på hur man som uppfödare blir hästägare, vilket inte är vår policy, men ibland blir man tvungen.

 

HAAFHD VANN ENGELSKA 2000 GS

(1/5) ALHAARTH- sonen HAAFHD segrade enkelt i engelska 2000 Gs för far och son Hills.

Vi ser nog en ny topphingst i Alhaarth, en son till Unfuwain ( se nedan om Rävdansens nya avelssto).

 

3 STARTANDE- 2 SEGRAR FÖR MOST WELCOME

(1/5) Igår hade Most Welcome 3 startande hästar i England. 2 segrade !

Vad mer kan man säga än att han, precis som alltid, har en hög segerprocent.

Segrade gjorde bl.a. Riley Boys i en 18- hästarshandikap i Nottingham.

Var kom den som inte segrade ? Han blev 3:a !

 

NICOLOTTE HAR STARTANDE I 2000 GS-

TAPIT på Twin Spires ?

(30/4) I lördagens 2000 Gs har Sverigestationerade NICOLOTTE en startande avkomma. GLAMARA, tränad av Alan Bailey och riden av Ted Duncan.

Tillhör väl inte favoriterna men bara att starta i löpningen är stort. Vi håller tummarna.

Samma dag rids Kentucky Derby där min favorit är TAPIT ( Pulpit) tränad av geniet/ galningen ? Michael Dickinson. Den stora favoriten är annars The Cliff´s Edge ( Gulch) tränad av Nick Zito. Man bör också nämna Master David ( Grand Slam) tränad av Bobby Frankel.

 

TERMINI BLEV 15:e

(29/4) Helsystern till Our Toy och  Taffee födde ett stoföl efter Philidor. Ägare är Investment AB Rustningen. Hon går nu till Most Welcome.

 

NY STYRELSE PÅ TÄBY GALOPP

(28/4) Det som på förhand såg ut att bli en tuff föreningsstämma inom Stockholm Galoppsällskap utmynnade i en stor kompromiss mellan valberedningens förslag och "alternativlistan".

Luften gick ur Alternativlistan när Kahn och Neuman hoppade av tränarförslaget strax innan mötet. Kvar lämnadesTommy Gustafsson som ändå föredrog Alternativlistan, med viss bitterhet mot sina kollegor, som plötsligt lämnat skeppet.

Den nya styrelsen visar ändå på en viss förbättring då flera aktiva hästägare fick plats, med positioner i näringslivet, vilket är en förutsättning för att styrelsen skall kunna arbeta för förbättringar och vara "dörröppnare" åt Täby Galopp och dess VD. Förhoppningsvis fortsätter denna förändring av styrelsen nästa år.

Den kanske viktigaste nye styrelsemedlemen som invaldes kom från alternativlistan och är Lars Kant, spelanalytiker och visionär inom detta område. Denna kompetens har helt saknats i styrelsen tidigare och blir ett viktigt tillskott i förhandlingar och diskussioner med galoppens sportchef Bo Gillborg. Ingen slår Lars Kant på fingrarna när det gäller spel och analyser av detta.

Ny styrelse:

Ordförande: Conny Isacsson

Ledamöter: Torsten Carlsson, Sören Gustavsson, Ingela Lindberger, Eva McLaren, Ulf Ståhl, Henrik Westman, Leif Wretman, Lars Kant.

 

KIRSTEN RAUSING- UPPFÖDD MOST WELCOME 3- ÅRING I ÅRSDEBUT

25/4 Kirsten Rausing har mejlat och berättar att hennes uppfödning Kamanda Laugh (Most Welcome) segrade i årsdebuten över 1200 m. Han tränas av Barry Hills. Hon berättar vidare att Kamanda Laugh var ett magnifikt föl, fux med mycket vitt, och att modern var runt 20 år när han föddes.

Hennes sto ATTRIBUTE har i år fött ett mycket trevligt föl efter Most Welcome. Fölet kommer troligtvis att säljas under hösten.

Lanwades kommer i år att betäcka över 400 ston !!, med egna och andras hingstar.

 

NYTT STO TILL RÄVDANSEN

24/4 Rävdansen har av Composit aps köpt 4- åriga stoet MATHILDE BOZO (Unfuwain- Tisza/ Kris). Stoet har varit i träning hos Flemming Poulsen i Frankrike men är ännu ostartad p.g.a. en svår ryggskada hon ådrog sig på våren som 2- åring. Trots många försök att få henne sund har detta misslyckats. Hennes mor Tisza är syster till flera gruppvinnande- och placerade hästar och i helgen blev hennes bror MEATH ( Sadler´s Wells) slagen av Irlands bästa 2- åring 2003, Grey Swallow, med ett knappt huvud i 2000 Gs Trial, Listed, och går nu ev. till huvudlöpningen.
Unfuwains tävlingkarriär överskuggades väl något av sin fantastiske bror Nashwan, men när de senare kom i aveln visade sig Unfuwain var helt överlägsen sin bror. Han var den ledande avelshingsten i England år 2000 och han kostade £30.000 att betäcka med 2002. Han är mest känd för sina döttrar, PETRUSHKA trefaldig G1- vinnare, LAHAN 1000 Gs och LAILANI som vann tre G1- segrar 2003.

 

FACTUALLY ÅTER DRÄKTIG

24/4 Tesoreros mor Factually ( Known Fact- Alydear/ Alydar) är åter dräktig, denna gång med Most Welcome. Stoet har varit tomt i 6 år innan hon i år födde en helsyster till Tesorero. Hon har under dessa år betäckts med Funambule och Diaghlyphard och bara vägrat att bli dräktig. Men nu verkar hon plötsligt fungera igen. Helsystern till Tesorero är en riktig höjdare.

 

IDAG ÖPPNAR SONGLINE EN EGEN HEMSIDA- SE HANS KARRIÄR LIVE !!

(23/4) Du hittar den på www.songline.se

 

NUMMER 13 OCH 14

(22.4 2004) Under natten och morgonen föddes det 13:e och 14:e fölet för säsongen.

Stall Rio:s Apropå (Diligo) fick sitt första föl och det blev en hingst efter Songline. Hon går nu till Most Welcome. Därefter födde ett av våra mest framstående ston, Dappled Flag (Akureyri), ett stoföl efter Funambule. Stofölet är just nu nästan svart men vi kan redan nu se att hon kommer att bli en skimmel. Hon är helsyster med Kriterievinnaren Little Green Apple. Dappled Flag går nu till Songline.

 

HELT NY OCH OMGJORD RAVDANSEN.SE

(5/4) I dag lanserar vi en stor uppdatering av ravdansen.se! Förutom den nya formen kommer främst forum-avdelningen bli den största skillnaden mot tidigare. Vi kommer under de närmsta två veckorna befinna oss i en övergångsperiod mellan den gamla och nya sajten.

 

KANONVECKA FÖR VÅRA UPPFÖDNINGAR I SKANDINAVIEN

(12/7 2003)  I tordags var CHINA MOON en imponerande tvåa i Svenskt Oaks. Efter att har legat c:a 25 längder efter Halfsong på bortre lång avslutade hon enormt för att bara vara slagen 4,5 längd i mål. Samma kväll, i Oslo, segrade STRECKERS HOT SHOT (Spectacular Tide) i en bättre löpning och går nu med stora förhoppningar till Michelets Minneslöpning. Samma kväll segrade även 3- åriga SALIDA (Spectacular Tide) (presentation: se nedan) och tog därmed 3:e segern i år, på 4 starter. Hon går nu mot Skandinaviskt Mästerskap där hon får möta bl.a. Amalia. ( Även Philidor hade en seger på Övrevoll då Nothing to Do segrade).
I fredags segrade 3- åriga UNIFILO (Diaghlyphard- Composit- A/ Persian Bold) över 1800 m på ett mycket bra sätt. Efter senaste starten, där han var totalt utpumpad, liksom i tidigare starter i år, befanns han lida av en smygande lunghinneinflammation som nu åtgärdats. Nu var han helt oberörd efter att ha gått en löpning på en tung Klampenborgbana. Eftersom han missat de klassiska löpningarna är nu siktet inställt på svenska Breeders Trophy.
….

 

THE DIAGHLYPHARD LEGACY

(10/7) Diaghlyphards påverkan blir nu allt större även i följande led. När HALFSONG vinner Danskt Derby och Svenskt Oaks och hennes pappa är Diaghlyphard- sonen Songline framstår detta som uppenbart. Det blir inte mindre av att hans främsta dotter, Cinnamon, är mor till tvåan i Oaks, CHINA MOON (Jalmood). I Dansk Derby skänkte dessutom Diaghlyphard- dottern SINGITA bort segern kort före mål när hon plötsligt bröt ut och förlorade minst 2 längder. I mål var hon slagen 1,5 längd av den enorma HALFSONG, som även om hon var den bästa hästen för dagen, hade förlorat Derbyt utan denna incident.
Vi är väldigt stolta över Songline:s framgångar. Vi känner mycket för honom då han ju är född och uppvuxen på Rävdansen, för AB Åkerkullens räkning. Vi hoppas och tror på fortsatta stora framgångar för honom.

SPECTACULAR TIDE:S BROR VINNER TREMONT STAKES-   USA:s MEST OMTALADE 2- ÅRING JUST NU

(7/7) HECKLE segrade i Tremont Stakes, Grade 3, på Belmont. Segern kom över 5 1/2 furlong (c:a 1100 m) på tiden 1.04:7. Segermarginalen var 3,25 l, och vinnarchecken var på $166.120. Hans tränare Tod Pletcher säger att hästen är oerhört snabb och frågan är nu bara hur långt han står. Det lär vi få veta under säsongen.

 

 

SÄG INTE ATT VI INTE FLAGGAT FÖR DETTA:  3 STARTANDE- 3 VINNANDE 2- ÅRINGAR

(7/7) Funambule har fått precis samma start som han fick med sin Rävdansen- årgång från 1996. Han dotter GREEN ROCKET (Funambule) var två i debuten för att sedan vinna i sin andra start. Oerhört imponerande var ESSEX när han i strålande stil flög upploppet ned till 8- längders seger i sin debut. PAMONA segrade med 15 längder i debuten på Täby när hon lämnade sällskapet 400 kvar.
Bara att gratulera de som i år betäckt med Funambule och samtidigt beklaga de som inte gjort detsamma.

 

 

SPECTACULAR TIDE:S BROR TANGERAR 37 ÅR GAMMAL BANREKORD

(27/6) I en helsidesannons från Coolmore presenteras Spectacular Tide:s bror HECKLE (Hennessy) som en ny superhäst. Som dunderfavorit, efter fantastiska träningsrundor, segrade 2- årige Heckle med 12,5 längder i sin debut och tangerade det 37 år gamla banrekordet på KEENELAND på 4 1/2 furlong, med tiden 51 sekunder. Så här sade Cot Campell, president för Dogwood Stable: "Trots att han sprang på en "muddy track" tangerade han ändå banrekordet som stått sig i många år. Dessutom tog Jerry Bailey tag i honom fem språng före mållinjen".
Den hästen följer vi en bit på vägen !

 

 

ATG SKRATTER ÅR GALOPPENS ORGANISATIONSUTREDNING

(27/6) ATG:s styrelse, och främst Bo Dockered, är oerhört besvikna på den nya organisation som sporten presenterat på ATG:s  styrelsemöte. Besvikelsen är stor och kritiken riktas främst mot vår ordförande, om än i inlindad form, för att han och galoppsporten inte lyckats prestera något av värde. Återigen utmärker sig galoppsporten på ett amatörmässigt sätt. Tyvärr, tyvärr, tar man inte sporten och våra representanter på allvar.

Uppenbart går detta budskap dock inte fram till våra styrelserepresentanter, som väger alldeles för lätt i sammanhanget, utan man kör vidare som om man inget förstått.
Mycket kritik riktades mot våra förre styrelseordförande Björn Edgren, en hel del säkert med rätta, men i ATG:s styrelse var han tung med en stor pondus och intellektuell  skärpa.

 

RÄVDANSENHINGSTARNA DOMINERAR

(16/6) Förra veckan var en strålande uppvisning av Rävdansenhingstarna.
Först segrade PLAYING PHILIGIRL (Philidor) i dagens huvudlöpning på Övrevoll och tjänade 76.000 N.kr. 3:an och 5:an i samma löpning var också avkommor till Philidor.
Därefter fick Diaghlyphard åter en Derbyvinnare då hans fuxiga och obesegrade dotter SINGITA vann JYDSK DERBY med 9 längder, i en canter, och 126.000 DKR. Singita går nu mot Danskt Derby, där hon definitivt har en chans att vinna. Segern i Jydsk Derby var hennes tredje start så hon bör bara bli bättre.
I årets största löpning på Göteborg Galopp segrade sedan MEXICAN DESERT FOX (Spectacular Tide) i Duty Time Trophy efter en hård upploppsstrid med den på Rävdansen uppfödde helbrodern till Songline, SILK ROAD (Diaghlyphard). Segerpriset var 111.000 kr.
Spectacular Tide har stora framgångar just nu och fortsätter framgångarna från 2002. I Norge är han far till den kanske näst bäste 3- åringen i landet efter Arlberg.Hans dotter SALIDA har segrat i två starter. I årets tredje start blev hon dock bara 5:a efter att bråkat i startboxarna och tappat c:a 20 längder. Efter en formidabel avslutning var hon slagen 5 längder av Firello ( som hon enkelt slog i starten innan) och Organizer. I fredags segrade DAY TRIPPER på Klampenborg och i lördags vann SPIRIT lördagskomben.

 

 

RÄVDANSENÅRGÅNGEN 2000 VISAR FRAMFÖTTERNA

(16/6) 3 -åringarna uppfödda på Rävdansen går som tåget:

First Edition: Champion 2- åring
Song of Cosmo: 3 segrar
China Moon: 2 segrar
Day Tripper: segrat
Silk Road: segrat
När det gäller Salida ( 2 segrar) tar vi åt oss lite av äran av hennes framgångar. Hon åkte hem till Norge som föl i slutet på november, för att kunna bli betraktad som norskfödd. Mamma Kutbeya stannade kvar på Rävdansen. Salida föddes därefter upp hos Jan Björdal.

 

SELECT SALE PÅ STOCKHOLM CUP- DAGEN-        VAD ÄR POÄNGEN ?

(16/6) Ljung & Co, arrangör av den stora SFAF- auktionen på Såstaholm, har beslutat att även arrangera en Select Sale på Täby Galopp i samband med Stockholm Cup. För mig är detta fullständigt vansinnigt ! Rävdansen, och flera andra, har tackat nej till detta jippo.
Önskemålet har från alla håll varit att utveckla den befintliga Såstaholms- auktionen. Att då plocka ut "russinen i kakan" och erbjuda dessa på en Select Sale gör att kvarvarande Såstaholm- åringar kan få en stämpel på sig att vara sekunda varor och det kan ju knappast kallas att utveckla Såstaholms- auktionen. Det är dessa "russin i kakan- åringar" som skall locka kapitalstarka köpare till Såstaholms- auktionen och som kanske då även tittar på lite enklare härstammade hästar. Detta kan innebära att de köpstarka köparna enbart kommer till Select Sale:en. Jag vill beteckna detta som att dessa säljare " tränger sig före i kön" .
Ännu värre blir det när man tillåter dessa Select- åringar att få ännu en chans, om de inte blir sålda, att även få plats på Såstaholm.
Jag vet att bl.a. Leif Jönsson var mycket upprörd över att Ljung och Schildt själva skulle bjuda in Select- åringarna. Ingen av dessa är väl kända för att vara några härstammningsexperter och där Christer dessutom är hingsthållare. Här vore det väl självklart att använda experterna på Goffs för att sköta urvalet. Som det nu är kan man misstänka att man rensar marknaden på åringar efter i utlandet stående hingstar och glömmer bort mödrarna. År efter år har köparna betalt för mycket för denna typ av åringar som sedan inte presterat något speciellt på banan därför att mödrarna är för dåliga.
Select Sale har vi talat om i många år och alltid kommit fram till att det inte skulle fungera på den lilla marknad som finns i Sverige. Och speciellt nu när nedgången är katastrofal är det ännu mindre motiverat att anordna en sådan auktion.  Att tro att de främsta uppfödarna i Norge och Danmark skulle svika sina egna auktioner och beröva dessa på sina "russin i kakan" vore otroligt och det vore förödande för dessa. Jag hoppas och tror att de inte kommer.
Vi man ha en Select Sale så kan man väl göra den inom den befintliga Såstaholms- auktionen. Efter mönster från utlandet kan man väl tidigt under auktionen ha ett antal hästar som kallas Select, 20- 30 st, som säljs i ett svep. Därefter kan man i etapper "sänka kvaliten" på de utropade hästarna.
Förvånande är att SFAF inte tar ställning mot denna Select Sale. I klartext !  Jag har förstått att Helena Sigfridsson och Eva Mustad är motståndare till Select Sal:en men var står resten av styrelsen ?.
Om man nu genomför denna Select Sale som planerat ser jag detta som ett svek mot den lille uppfödaren och det är främst dessa som SFAF skall stötta. Jag kan inte se att SFAF kan samarbeta med Ljung & Co i framtiden, om en gemensam auktion, om man fullföljer sina planer.

 

VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED SVENSK GALOPPSPORT ?

(16/6) Det går knappt en dag utan att det händer underliga saker inom sporten. Det ena konstiga beslutet efter det andra fattas. Vad som är helt uppenbart är att vi har ett  ledningsproblem inom galoppsporten i Sverige. Nuvarande ledning saknar kraft att ta tag i problemen utan man kör vidare, med blinkers, mot den totala katastrofen.

Normalt sett bordes samtliga inom galoppens ledning ställa sina platser till förfogande efter det förfall man skapat. Det har man uppenbarligen inte förstånd till. Men vad händer då på fullmäktige. Absolut ingenting. En trött samling ledamöte väljer åter in samma människor i styrelsen. Ingen orkar eller vågar ställa sig upp och säga att nu får det vara nog.
Och detta är ett resultat av att sporten är fullständigt odemokratisk. Vi har ett fullmäktige som inte alls speglar sportens aktörer med rätt proportioner. Hästägare och uppfödare har minoritetsröster, helt utan makt att kunna påverka. Och då blir det så här, d.v.s. att olika grupperingar styr sporten. Vi ser hur banorna tagit för sig av makten, vi ser hur skåningarna har ett helt orimligt stort inflytande i SG, vi ser hur grupperingar kring Björn Eklund ( Det s.k. Eklundska- nätverket ) styr och ställer, medvetet eller omedvetet, bl.a. på Täby. Dessa murar av hinder gör att alla ger upp.
Nu presenterar SG en ny organisation efter att ha gjort något som man kallar en organisationsutredning. Man gör det för att ATG har sagt att man skall spara in ett antal miljoner. Vad förväntar man sig för resultat när SG skall utreda sig själva. Tror man då på några omvälvande beslut och nyheter. Tror man att utredarna skall sparka sig själva. Naturligtvis inte ! Nu slänger man ut uppfödare och hästägare ur styrelsen, men lovar ta viss hänsyn till dessa. ( Läs skrivningen i förslaget: Man dånar ! De har blivit så stora att de inte längre har någon respekt för sportens ägare ) Här krävs det utomstående, eller fristående krafter, som kan lägga ett radikalt förslag.

Till att börja med kan man titta på den danska modellen:

Här består Dansk Galopp:s styrelse av 15 personer:

 3 som väljs av Generalförsamlingen ( Samtliga aktiva hästägare och uppfödare inom sporten finns med i generalförsamlingen, c:a 400 stycken )
3 hästägare
3 uppfödare
5 från banorna:( Klampenborg 2, Fyn 1, Jydsk 1, Aalborg 1 )
1 utsedd av tränarna

Ordföranden väljs bland bland hästägare, uppfödare och de som valts av Generalförsamlingen ( OBS ! Banrepresentanterna får inte väljas)

Gå gärna in på Dansk Galop:s hemsida för att läsa om upplägget. Denna organisationsmodell har fungerat bra i Danmark och är till synes mycket enklare att förstå. Dessutom ger den hästägare och uppfödare makten åter, d.v.s. banorna får lämna tillbaka den makt man i Sverige historiskt har lurat till sig från oförstående hästägar- och uppfödarrepresentanter, och som nu hämmar hela sportens utveckling och hotar att ta död på den.

Fram med karbonpapperet ! Denna organisation kan vi, med vissa justeringar, direkt införa i svensk galoppsport !

 

 

FLER KONSTIGHETER FRÅN SG 

(16/6) Man läser med stor förvåning att den tillsatta avelsutredningen funderar på att ta bort start och kvalbidragen samt unghästbidragen och i stället lägga ut dessa som prispengar och stöd till de klassika löpningarna. Dessa pengar kommer från ATG som ett direkt stöd till den svenskfödda hästen. Hela detta förslag andas Bo Gillborg, som vill lägga ut samtliga dessa pengar  + uppfödarpremierna i löpningar. Uppenbarligen har han fått med sig oförstående hästägar- och uppfödarrepresentanter på dessa tankar. Förstår man att man är grundlurade ? Varför kallas detta avelsutredning ??

Dessa pengar är tänkta att gå oavkortat till hästägarna ! Om man lägger ut dem som prispengar går 20 % direkt till tränare och ryttare och går hästägarna förbi.

I förslaget finns också tanken att man skall föra pengar till Svenskt Derby för att på så sätt stödja denna löpning och sänka insatserna. Varför i hela friden skall man föra svenskpengar till Svenskt Derby där allt färre svenskfödda hästar ens kommer med. 2 och 3 de senaste åren. Fullständigt vansinnigt !

Nu kom plötsligt det nya sparkravet från ATG på 7 miljoner och vad händer då ? Genast säger man att man skall ta start och kvalbidragen samt unghästbidragen, c:a 4 miljoner, till detta istället. Återigen skall man ta pengar direkt riktade till den svenskfödda hästen för att klara sparkravet. Den svenskfödda hästens ägare skall betala kalaset. Denna nya börda från ATG skall naturligtvis fördelas jämt över hästpopulationen och inte enbart på den svenskfödda hästen, även om det naturligtvis är enklast att räkna på detta sätt.

Att sedan sedan den omtalade avelsutredningen återigen funderar på att dela ut transportbidrag för ston som går utomlands, och fölbidrag, gör ju att man undrar vad SFAF har att säga till om. Återigen är det banorna som bedriver avelspolitiken.
Eftersom transportbidragen tas direkt från uppfödarpremierna skall de inte riktas till ett litet antal medlemmar i föreningen. De gemensamma pengarna skall användas så att så många som möjligt får nytta av dem. De som planerar att betäcka sitt sto utomlands får räkna med en kostnad på 50.000 kr och uppåt. Att få ett transportbidrag på 5.000 kr gör inte att man då beslutar sig för att åka utomlands. Man åker ändå. Och då har stödet inte haft någon verkan eftersom det skall ses som en stimulans att åka utomlands och betäcka sitt sto.
Vad gäller fölbidragen, d.v.s. tanken är att behålla de bästa stona i landet, så är även det ett slag i luften. Om Staffan Rosén får 5.000 eller 10.000 kr när hans sto Wings of a Dove fölar ett svenskfött föl gör inte detta att han behåller henne i Sverige om han får ett bra bud ifrån England. Till saken hör att det inte är något stort problem. Problemet är att vi inte har några riktigt bra tävlingsston i Sverige, förutom Wings of a Dove. Titta på Bloomers ! Vilka av dessa svenska ston är intressanta internationellt. Hög tid av börja använda sunt förnuft och sluta hitta på stöd som inte behövs. Dela ut pengarna som uppfödarpremier istället, oavsett vad travet säger.

 

UTAN TV FINNS INTE GALOPPEN

(16/6) Det är minst lika uppenbart som tidigare att så länge som galoppsporten inte finns på TV, finns inte sporten i folks medvetande. Bengt Jönsson berättade, som svar på en fråga från mig angående ATG:s TV policy när det gäller galoppsporten, att en tittarundersökning som gjorts visade att galoppen låg på en plats runt 40 när man frågat folk om vilken sport man ville se på TV ( Travet låg runt plats 20, om jag minns rätt). Han tog det för ett bevis på att galopp var ointressant. Själv tolkar jag det som ett bevis på att folk aldrig får se galoppsport på ett sådant sätt att man kan börja tycka att det är intressant. Får man inte se någon galopp på TV är det svårt att  ha det högt på sin önskelista.
Det är uppenbart att Bengt Jönsson och ATG har tagit sin hand från galoppsporten. Han är inte en så pass skicklig och modig företagsledare att han påbörjar en satsning sin andra produktlinje, galoppsporten, världens största hästsport, utan kör vidare med travet, trots att denna slagit i taket. Vi kan inte förvänta osss någon hjälp ifrån det hållet och här är mitt förslag :

 De som finns kvar inom galoppen idag är kärnan. De kommer inte att lämna sporten förrän de är absolut tvingade. Vi riskerar knappast att tappa fler galopp- fans, hästägare och uppfödare. De som måste lämna sporten har nu snart gjort det. Kvar finns kärnan.
Vi måste ut och synas på TV annars dör sporten i Sverige. TV kostar pengar.

Förslaget är: Sänk prispengarna med 10 % under en 5 årsperiod. Det skulle innebära c:a 6 miljoner. Köp TV- tid i någon bra kanal för dessa pengar och visa galoppsport på bästa sändningstid. Kanske varje dag 5 minuter, kanske varannan dag 10 minuter ??? Kan vi dessutom hitta en huvudsponsor för detta projekt kan detta ytterligare tillföra pengar. Vi har ju flera hästägare i sporten med starka band till större företag.
Jag tror att man skulle kunna få hästägarna att acceptera ett sådant förslag. Alla vill vi väl se våra hästar på TV och kunna säga till släkt och vänner " titta på TV ikväll, då startar min häst".
Vi måste se det som en investering inför framtiden. Jag tror att kärnan av galoppsporten vill se vår sport växa igen och det går inte utan TV. Så är det bara. ATG kommer att bli vansinniga och försöka stoppa oss, naturligtvis. De har TV- rättigheterna. Då får vi se till att ha en ledning som vågar och orkar ta den fighten.

Och en framtid borde sporten ha. Vi har nu ett kanon- gäng unga tränare på gång. Lennart Reuterskiöld Jr,  Fredrik Reuterskiöld, Roy Arne Kvisla, Patrick Wahl, Pia Brandt och en våg av nya proffs och amatörer som har allt större framgångar. Nu måste vi se till att dessa har någon framtid inom galoppsporten i Sverige.

 

 

GERHARD BLEY LÄMNAR TÄBY

(8/5) Gerhard Bley, VD på Täby Galopp, har sagt upp sig och lämnar sin tjänst om 3 månader. Han blir därmed det första "offret" för den sanslöst dåligt genomförda organisationsförändring som man driver från SG:s sida, och uppenbarligen fortsätter att driva, trots att projektet är dödsdömt.
Gerhard har uppenbarligen tröttnat på de ändlösa diskussionerna, med främst Jägersro och nu senast, även Göteborg. Gerhard har arbetat hårt på att genomföra den totala omorganisationen av svensk galopp, d.v.s. att skapa ett företag där alla banorna hamnar under ett tak, och under en ledning. Problemet har varit skåningarna, Jägersro och Claes Lundell, som inte har velat släppa bestämmanderätten över galoppen i Skåne. Gerhard inser nog att den VD- post som han rimligtvis borde söka i AB Svensk Galopp är ointressant och att endast en fullständig dåre skulle ta jobbet som VD i en organisation där man endast får fulla ansvaret för Täby, som han redan har, medan Göteborg och Jägersro skulle styras av andra, utanför företaget. Ur privat synvinkel gör han säkert helt rätt som väljer en karriär utanför galoppen men för Täby Galopp är det ett hårt slag där hans åtgärder nu börjar bära frukt, och efter en trög inledning, allt fler uppskattar hans nytänkande på många områden.
Personligen har jag blivit övertygad om att skapandet av AB Svensk Galopp, i den form som man nu föreslår, är ren dårskap. Man kan inte slå samman dessa tre banor, som har så olika förutsättningar och så olika ekonomi och tro att alla banorna skall få lika mycket att säga till om i AB Svensk Galopp. Dessutom,  "bussiness is local". Jägersro och Göteborg är så små och så svaga att de endast skulle få minoritetsposter i styrelsen, ungefär som galoppen har i ATG:s styrelse, och det skulle de aldrig acceptera. På samma sätt skulle inte Täby Galopp, (Läs: Stockholms Galoppsällskap) tillåta starka skåneintressen ta över stora delar av bestämmandet över Täby Galopp och dess medel och prispengar. Det framkom med all önskvärd tydlighet på Stockholm Galoppsällskaps fullmäktige senast, där känslan var att SG aldrig kan få med sig Täby på det förslag man nu lanserar, som är en helt krystad organisation, framtagen under stor vånda. Ordföranden på Täby Galopp, Christer Norin, var nog den ende som försökte försvara förslaget och enligt mitt förmenande vore det förödande för Täby Galopp om det genomfördes och jag tror att detta fullmäktige aldrig tillåter styrelsen att slutföra dessa förhandlingar. Christer Norin var optimistisk när han talade om att lyckas förhandla med skåningarna. Vad han grundar denna optimism på är svårt att förstå.
Det är istället förvånande vilken makt skåningarna lyckats få inom svensk galopp. ( Därmed inte sagt att det är något fel på skåningar !) Ordföranden är skånebaserad, Jägersro har lika många platser i SG:s styrelse som Täby, trots att man är mycket mindre. Skandinavisk Galopp produceras på Jägersro, generalsekreteraren är skåning. Man kan bara konstatera att snedvridningen är enorm med tanke på att Täby Galopp är navet och motorn i svensk galoppsport.
Det har uppenbarligen alltid funnits svåra motsättningar mellan "uppsvenskarna" och skåningarna, berättar de som varit med länge i galoppen. Vi har sett prov på detta i vår sport vid otaliga tillfällen de senaste åren. Och det är inte bara så inom galoppen. Travet har samma problem och det är ingen hemlighet att både Solvalla,  ATG/ Bo Dockered, m.fl., har svårt att hantera samarbetet med den starke Claes Lundell. Och vi har ju sett galoppens egen ordförande misslyckas förhandla med sin forne chef.

 

 

SPECTACULAR TIDE- DOTTERN SALIDA VINNER I ÅRSDEBUTEN PÅ ÖVREVOLL

(24/11) SALIDA (Spectacular Tide- Kutbeya) segrade över 1600 m i årdebuten på Övrevoll. Som 2- åringa fick hon en ganska tuff matchning, men som de flesta ST- avkommor var hon sent utvecklad. Visade dock på kapacitet och överlevde uppenbarligen sin första säsong och kom nu ut som en vinnare, betydligt mer färdig och utväxt, mentalt och fysiskt. Arnfinn har hela tiden haft höga tankar om henne och hon blir intressant att följa. Hos Arnfinn finns dessutom den på Rävdansen uppfödda 2- åriga halvsystern SARINA (Diaghlyphard).

PLANERNA PÅ AB SVENSK GALOPP LÄGGS NED ?- Bra i så fall !!
NU MÅSTE ALLA RESURSER SATSAS PÅ ATT FÅ IGÅNG SPELET!

Om det är tolkningen av vad som sades i sista Skandinavisk Galopp så är det bra. Alltför mycket tid och energi har lagts ned och nu gäller det att prioritera rätt i fortsättningen. Spelet faller som en sten och nu är läget ytterst allvarligt och det gäller nu att lägga ned all energi på att övertyga ATG om att man inte kan nonchalera galoppsporten till den milda grad som nu sker. Uppenbart är att Bengt Jönsson & Co, mer eller mindre, tagit sin hand från galoppsporten.
När SG beslöt att slå samman alla galoppbanorna, efter påtryckningar från ATG, syntes det vara en bra ide´. Men när tiden har gått,och inget hänt, så är det nu försent att fortsätta. När vare sig Jägersro eller Göteborg vill vara med, är det rätt att sätta punkt. Man får söka andra vägar att samarbeta. När man dessutom läser Benny Carlssons information för några veckor sedan, där han säger att man i det nya bolaget skulle hjälpa varandra  förstår man att hjälpen bara kan komma från ett håll- nämligen från Täby Galopp. Vare sig Göteborg eller Malmö har några resurser att hjälpa någon annan med ekonomiska medel och att omfördela pengar från Täby till de övriga banorna skulle aldrig accepteras av Täby Galopps ägare, Stockholms Galoppsällskap. Vare sig Göteborg eller Jägersro skulle kunna få någon makt i detta bolag, eftersom man inte tillför några ekonomiska resurser, vilket man säkerligen inte skulle acceptera. Omvänt skulle Täby Galopp inte kunna ge dem något avgörande inflytande över Täby Galopp och deras resurser i det tänkta AB Svensk Galopp, vilket gör projektet dödfött med den ursprungliga inriktningen.
Täby Galopp sitter idag på en enorm resurs. Banan, som en gång låg ute på landet, ligger nu centralt i Täby. Marken torde idag ha ett värde på 700- 800 miljoner. Lägg därtill Angarn som köptes för runt 15 miljoner  men nu är värt betydligt mer så kan man konstatera att Täby Galopp idag är värt nästan 1 miljard kronor. Ingen annan trav eller galoppbana i Sverige torde sitta på en sådan ekonomisk resurs.
En av de ideér som kom fram på  "tänkarverkstan" som Täby Galopp dragit igång ( åter ett bra initiativ från Täbys nya ledning ) är att sälja banans mark och bygga en ny ändamålsenlig bana söder om Stockholm, tex. Botkyrka, för 250 miljoner. Man får mycket galoppbana för 250 miljoner !! Man skulle fortfarande sitta med minst en halv miljard att disponera. Spännande och svindlande tankar. Tänk att istället bygga en anläggning med Klampenborgs  karaktär, lagom stor läktare (med solen i ryggen), väl genomtänkta banor på ett bra underlag, stallar av hög kvalitet, o.s.v...
Täby Galopp av idag är byggt för en publik på 30.000 ?! ( det lär aldrig vara aktuellt ) och i en stil som var gångbar 1960 och blir ödsligt en vanlig galoppdag och det är svårt att få bort känslan av en överdimensionerad betongklump.     Fortsättning från tänkarverkstan  lär följa.

 

 

OAKSVINNAREN TOP COAT HAR FÖLAT- Årets sista fölning.

(21/4) Rävdansens USA- födda TOP COAT (Lomond) födde idag en strålande flott brun hingst efter Diaghlyphard. Top Coat vann bl.a. Vinterfavoriterna i Danmark och var tvåa i Mowerinalöpning och Jydsk Derby. I Sverige segrade hon i Svenskt Oaks. Hingstval 2003 är inte klart. Hon har sin andra avkomma, en åring efter Diaghlyphard, på Rävdansen. Sto och föl är till salu.

 

 

DIANATVÅAN OCH CINNAMON- OCH HOOTER-SYSTERN JEZEBEL HAR FÖLAT

(11/4) Leif Erikssons JEZEBEL (Diaghlyphard) har fött sitt första föl, en hingst efter Richard of York. Hon betäcks i år med Funambule.

 

 

KRITERIEVINNAREN LITTLE GREEN APPLE HAR FÖTT EN HINGSTUNGE

(5/4) Vackra Little Green Apple (Funambule) födde en fin hingst efter Philidor. Little Green Apple vann bl.a Svenskt Kriterium och Juvenile Fillies och var tvåa i Altamira. Totalt över 600.000 kr. Hon födde sitt första föl förra året, då ett sto efter Diaghlyphard. Hon kommer ifrån en av galoppvärldens starkaste mödernelinjer och är nära släkt med bl.a. Croco Rouge, Sleepytime, Ali- Royal.
Hennes syster, SM- vinnaren Mellow Yellow, har just nu snackhästen Carpenter (Spectacular Tide) hos Tommy Gustafsson. Denne har hitills imponerat enormt i träningen under senvintern. Blir intressant att följa.

 

 

NYTT SVEK MOT DE SVENSKFÖDDA  AV SG

(29/3) Genom att inte omedelbart efter besluten om de klassiska löpningarna den 15 Februari gå ut och presentera propositionerna har SG gjort så att flera breeze- up auktioner i Europa nu kan anmäla startklara 2- åringar i våra svenska klassiker. Nu senast går Goffs ut och annonserar att deras hästar kan anmälas i de svenska klassikerna fram till 15 april.
Detta är ett oerhört svek mot de hästägare och tränare som köpte svenskfödda åringar i höstas. Dessutom sviker man, återigen, de svenska uppfödare som fortfarande sitter med osålda svenskfödda 2- åringar.
Enligt uppgift var Täby Galopp klara med sina proppar direkt efter beslutet men Jägersro försenade hela processen. Propositionerna publicerades först den 20 April, d.v.s. över en månad efter beslutet i SG:s styrelse. Dessutom sägs SG ha försenat publiceringen ytterligare genom att inte publicera i tidigare nummer  av Skandinavisk Galopp. Om detta är sant är det ytterst allvarligt. Vad säger hästägarföreningarna ?

 

 

ISOLERINGEN ÄR SLUT- INGA NYA FALL

(27/3) Då inga nya kastningar inträffat på över tre veckor är det fritt fram att flytta avelsston till och från Rävdansen som vanligt.

 

TREMENDOUS GIRL HAR FÖTT ETT STOFÖL

(27/3) Ann och John Norelids Tremendous Girl födde ett fint stoföl på Rävdansen efter Duty Time på fredagkvällen. Detta är hennes första föl.
Fölat har också Björn Håbergs RIVER LOVE gjort. Hon fick ett hingstföl efter Diaghlyphard.
Stall Arts ORANGE WAVE fick även hon en hingst efter Diaghlyphard.

 

Om Diaghlyphard- på förekommen anledning !

(27/3) Diaghlyphard mår bra ! Han är varken borta för säsongen, slut för alltid eller död.
Efter att en information gått ut till delägarna i Diaghlyphard- konsortiet om en hälta som Diaghlyphard ådrog sig efter en betäckning förra veckan har en våldsam ryktesspridning kommit igång. Sanningen är att efter att veterinär Arne Lindholm undersökt hingsten, och inte funnit några allvarliga fel, har han återgått till att betäcka i vanlig ordning. Så var det med det.

 

RÄVDANSEN LÄGGER NED- 2003 blir sista året

Efter många och långa funderingar har vi beslutat att säsongen 2003 blir den sista avelssäsongen på Rävdansen och att vi rundar av vårt engagemang i fullblodsaveln under året. Det har varit ett oerhört svårt beslut att fatta naturligtvis. Stuteriet har idag den bästa samling avelsston vi någonsin haft. Vi hade tänkt ge aveln ytterligare 10 år men allt sunt ekonomiskt förnuft säger att det nu får vara slut. Det går inte att investera vidare när man inte ser något ljus i tunneln för svensk galoppsport och dess avel.
Det som fått oss att bestämma oss just nu är att undertecknad suttit med i den utredning som skulle se över det fortsatta svenskprogrammet och de klassiska löpningarna. Resultatet av denna blev att inga av SFAF:s hjärtefrågor fick något stöd i utredningen. Istället slås man av hur generalsekreteraren och banornas representanter konsekvent motarbetar alla förändringar till stöd för den svenskfödda hästen. Från vissa håll är det ett rent hat, helt utan vett och sans. "... den svenskfödda hästen skall inte ha en krona därför att den är så dålig" Tyvärr är det denna typ av åsikter som fört aveln till det katastrofala läge som idag råder.
Aveln behöver sponsorer, filantroper och finansiärer som kan skjuta till pengar ! Vem skall annars köpa in hingstar och avelsston till en verksamhet som är ren förlust ?
Dessutom saknar sporten en kraftfull ledning. Ordföranden är återigen totalt osynlig. Var står han i de olika kärnfrågorna ? Det får inte vara så att generalsekreteraren och redaktören för Skandinavisk Galopp skall styra sportens utveckling och stå för sanningen och förbundets åsikter. Här måste Benny Carlsson ta befälet på ett kraftfullt sätt. Det krävs en kraftfull ledare med en vision om vart vi är på väg.
- Organisationsfrågan är fortfarande inte löst. Fullständigt sanslöst.
- Vad händer med galopp i TV ? Finns vi inte med på TV, finns vi inte !

Hur som helst, vi kan inte vänta på förändringar längre. Och vi skall inte klaga. Vi har haft en fantastisk resa i fullblodssporten. Femfaldiga uppfödarchampions.Och vilka hästar som vi har hjälpt till världen. Songline, Hooter, Cinnamon, Tesorero, Local Hero, Artemis Club, Jezebel, Green River, Chephren, Little Egypt, Steppin Stone, Kokomo, Ganelon, Little Green Apple, Taaffe, Tiger Swede, m.fl., har alla sett dagens ljus på Rävdansen.
Diaghlyphard !!! Funambule !
Kanske en ny champion som är uppfödd på Rävdansen i First Edition ? Svar på lördag !

Följande hästar är till salu:

Samtliga Rävdansens avelsston:

3- åringar:
BAIL OUT, helbror till Spectacular Slew. I träning hos Tommy Gustafsson, som tror mycket på hästen. Tränar bra och ser enorm ut i sina rundor. Fråga Henrik Engblom, som är hans reguljära pilot. Startar så fort banorna blir normala vårbanor. Anmäld i Jockeyklubben och Breeders.
BLUE JEAN BABY, halvsyster till Ganelon. Kvalade strålande och har gått fram massor efter detta, säger Madde Smith, som tränar. Har fått en lättare sträckning, så första riktiga start blir något försenad. Anmäld i Breeders och Diana.

2- åringar:
LITTLE QUEENIE, ( Diaghlyphard- Cavendish Queen/ General Assembly ). Jätteflott helsyster till bl.a. KOKOMO och DAGGER.
MAUDIE, (Diaghlyphard- Angel Love/ Chief Singer). Ser fantastisk ut ! Rör sig med en enorm koordination. Blir inte lika stor som sin store bror GANELON. Men jag tror hon blir bättre !
NADINE, (Diaghlyphard- Oldopal Colours/ Fairy King). Det blir lite tjatigt, men hon ser också fantastiskt fin ut. Bred över rumpan och bör vara en tidig häst.
ROCK AND ROLLER (Spectacular Tide- Fairylike/ Clever Trick) Härlig och bussig häst. Helbror till kapable Abracadabra.
Dessa fyra rids nu in på Rävdansen.

Seriösa spekulanter är välkommna att höra av sig och lägga bud.
Observera att det inte är någon realisation.

 

 

MÅNGA RÄVDANSARE I SÄSONGSAVSLUTNINGEN

(5/3) På lördag startar ABRACADABRA i Lördagstrion, denna gång med Terese Lindén i sadeln. Han blir allt bättre. På söndag startar Ganelon, Biloxi, Chephren, Spectacular Slew och Snowbird, alla uppfödda på Rävdansen, den sista för Beli Kartong AB.

 

RÄVDANSEN- AVKOMMOR PRODUCERAR VINNARE

(5/3) Det är med stor glädje vi noterar att ston uppfödda på Rävdansen går vidare till aveln och producerar vinnare. I söndags segrade SILOP BOY(Diaghlyphard) igen över 1200 m. Han är en son till Oh´Well, en syster till Cinnamon och Hooter efter gamla Rävdansenhingsten Feltwell (Habitat). Uppfödare är vår gamla granne Maria Granfors. Oh´Wells förra avkomma är PEARL, 3:a i Altamira 2002.
Samma dag segrade MULDER (Melmac) som är en son till Look Sharp. Look Sharp var en riktig speedkula efter stayern Verd Antique och en dotter till Sharp Girl (Sharpen Up) som även är mor till vinnaren av Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Local Hero. Mulder är uppfödd av Bengt Morberg.

 

SONG OF COSMO VANN-  FICK EN SYSTER

(26/2) I söndags segrade Song of Cosmo( Songline) med tolv längder och strax före klockan tolv, dagen efter, föddes en helsyster på Rävdansen. Det var andra raka segern. Ostartade modern Cosmo Yello har även en stoåring på Rävdansen, med Diaghlyphard som far. Song of Cosmo lunkar på, fortfarande enormt grön, men uppenbarligen med kapacitet att utvecklas. Uppfödare är tränare Tommy Gustafsson på Täby, som blir en alltmer framgångsrik uppfödare.
Det är en riktigt bra årgång som föddes år 2000 på Rävdansen. Hos Tommy Gustafsson finns China Moon och Song of Cosmo som nu tagit två raka segrar var. Dessutom champion 2- åringen First Edition. Lägg därtill Silk Road hos Are Hyldmo, som han i en intervju rankar som sin bästa 3- åring och Unifilo hos Flemming Poulsen, som han rankade som en av de bästa skandinaviska hästar han någonsin tränat, innan han fick en bäckenbensfraktur.  Nu är Unifilo på väg tillbaka, och med lite tur, så kan 2003 bli ett riktigt kul år.

 

 

LINGFIELD DERBY ÄR STÄNGT FÖR GANELON & CO

(19/2) På tal om stängda löpningar så upptäckte Tommy Gustafsson att Lingfield Derby i praktiken är stängt för svensktränade hästar. Han hade planer på att anmäla Ganelon, Honeysuckle Player och Namir. Löpningen som ingår i den nu hårt marknadsförda dirttrack- serien, där Pramms ingår som den största deltävlingen, har ett anmälningssystem som omöjliggör start ifrån Sverige.
Hästarna anmäls den 10 mars, startanmäls den 13:e och löpningen rids den 15 mars. Hästarna har alltså två dagar på sig att ta sig till England när man fått besked om man kommit med eller ej.
Detta är väl en dold stängning, eller ?

 

 

DET HAR VARIT EN BRA HELG !

(15/2) Det smög igång bra på lördagen när jättekapabla ABRACADABRA ( Spectacular Tide) blev 3:a i Lördagstrion. Här finns det dessutom mycket utveckling kvar.
På kvällen blev det ändå bättre när  FIRST EDITON ( Songline)blev vald till Champion 2- åring i Sverige.
Söndagen blev också bra när CHINA MOON (U. Cinnamon) vann en riktigt imponerande seger. Andra raka !
Därefter dundrade GANELON ( Diaghlyphard) in över upploppet från sista till första plats i Vinterfinalen för Stayers. Det var bland det värsta jag skådat. Dessutom på denna höga nivån. I en klass för sig ! 85.000 kr till Cup Stable AB.
Alla dessa hästar är uppfödda på Rävdansen.

Sen kan vi notera att även Spectacular Tide hade en vinnare i ACE OF CLUBS, precis som förra veckan då hans dotter CAMMON segrade. I kvalet såg vi en intressant häst i Nova Lady (Spectacular Tide- Nova Queen/ Diaghlyphard) närmast cantra runt på ett trevligt sätt.

 

 

SOM ETT RESULTAT AV DET KATASTROFALA LÄGET FÖR AVELN I SVERIGE OCH SKANDINAVIEN

(11/2) - NU VI SÄNKER PRISERNA PÅ RÄVDANSENHINGSTARNA 2003

Diaghlyphard                 3.000 kr vid språng + 12.000 kr 1 oktober
Funambule                    3.000 kr vid språng + 10.000 kr 1 oktober ( oförändrat )
Philidor                         2.000 kr vid språng +   5.000 kr 1 oktober
Spectacular Tide           2.000 kr vid språng +   3.000 kr 1 oktober

 

DRAMATISKT SÄNKTA BETÄCKNINGSSIFFROR

(11/2) Även om siffermaterialet från SG är mycket osäkert kan man konstatera dramatiska minskningar i antalet betäckningar.
Enligt dessa uppgifter betäckte svenska hingstar: ( Inkl. danska och norska ston)

2000             600 ston
2001             532
2002             476
Det betyder att vi tappat 124 ston på 2 år, d.v.s. c:a 20 % av betäckningarna.

Av dessa var nedanstående antal svenskregistrerade:
2000            537 ston
2001            495
2002           ( 425 ?)         ( - 110 ston)

I Danmark har antalet födda föl minskat dramatiskt:
1999            215
2000            175
2001            158
2002            110      ( Preliminärt)

I Norge har Norsk Jockeyklub tvingats dra in alla sina nya stöd till aveln, bl.a. det utlovade minimipriset på 50.000 Nkr till avkommor efter godkända avelsston.

Allt detta sammantaget visar på den enorma kris aveln, och galoppsporten, står inför.
Denna utveckling har varit uppenbar i flera år och ändå fortsätter man som inget har hänt. Det torde stå klart för de flesta vad som kommer att hända de närmaste åren. Tyvärr tycks ingen orka ta tag i problemen innan de blir övermäktiga utan man låter katastrofen för sporten rulla vidare utan att visa på kraft och beslutsamhet att vända utvecklingen. Det är stor risk att det redan är försent.

 

FÖRSTA FÖLET FÖDDES 31 JANUARI

(8/2) SHOLAM (Riverman) födde ett stoföl efter Diaghlyphard som ser kanonfint ut. Hon är döpt till Valley River (Dalälven). Sholam har tidigare lämnat jättekapabla REMEMBER ( Spectacular Tide) bl.a. 3:a i Mowerina ( före Gold and Grey).

 

 

SAMMANFATTNING AV JANUARI

(8/2) Rävdansenuppfödda hästar tog 3 segrar i Januari. GANELON, CHINA MOON och CHEPHREN segrade. Intressant debut efter skadan i Breeders Trophy gjorde BILOXI som lugnt tagen 3:a i en avdelning av Vinterserien för stayers, före Ganelon. Kan vara en riktig outsider i Stayerfinalen.
Den av Rävdansen ägda BLUE JEAN BABY kvalade på en kanontid 1.02.4 efter en mycket lugn inledning. Ganelons halvsyster har därefter gått fram ännu mer, Tyvärr fick hon en stäckning i sista jobbet inför den riktiga tävlingsdebuten så denna blir nu något försenad.
Under månaden segrade ANCELLIA hos Bosse Neuman på en fantastisk tid. Caerwent- dotterns mor är GINGER, en Diaghlyphard- dotter till Cavendish Queen, ett av Rävdansen  avelsston. Ginger är därmed syster till bl.a. KOKOMO, vinnare av Svenskt Kriterium och Jockeyklubbens Avelslöpning och 2:a Svenskt Oaks.
(Vi har fortfarande en 2- årig helsyster till KOKOMO, GINGER och DAGGER   till salu. !)

 

 

NY STUTERIVETERINÄR PÅ RÄVDANSEN 2003

(17/1) Ny stuteriveterinär på Rävdansen är Arne Sälsten. Han har stor erfarenhet från stuteriarbete och är stuteriveterinär på bl.a. Norrby Säteri, ett av landets ledande travstuterier, där bl.a Championhingsten 2001, Super Arnie står. Där betäcks 250- 300 ston varje år.
Arne Sälsten bor i Ärla..

 

 

SILOP BOY OCH CAMMON PÅ TÄBY

(12/1) Vi försöker alltid hitta något positivt för stuteriet, dess hingstar och ston och idag segrade nyblivne 3- åringen SILOP BOY (Diaghlyphard- Oh Well/ Feltwell) över 1200 m. Trea i samma löpning var förbättrade BRAVE DANCER (Spectacular Tide). Båda dessa är riktiga bjässar och torde ha en hel del utveckling kvar. Silop Boy är uppfödd av Maria Granfors som äger Oh Well, en dotter till Stone of Scone, och således syster till Cinnamon, Hooter, Jezebel, Steppin Stone, m.fl..
CAMMON (Spectacular Tide- Pride Princess/ Imperial Fling) gjorde en jättelöpning över 1600 m. Efter tappad start från ett omöjligt spår rundade stoet hela fältet och segrade säkert på en tid som vart enbart 2, 1 sekund långsammare än Honeysuckle Player i Vintetserien för Milers.
Roy Arne Kvisla och Tommy Gustafsson fortsätter att dominera bland tränarna.

 

 

FUNAMBULE TILL RÄVDANSEN 2003

(5/1) Det är med stor glädje vi kan informera om att FUNAMBULE återkommer till Rävdansen för avelssäsongen 2003. Rävdansen leasade Funambule från Haras de Etreham säsongen 1995 och den årgång Funambule lämnade efter sig blev oerhört framgångsrik. Hans avkommor dominerade storloppen för 2-åringar fullständigt och vann praktiskt taget samtliga. Duty Time Mile (dubbelt), SFAF:s Stora Pris, Svenskt Kriterium, Götalandlöpning ( dubbelt), Skandinaviskt Mästerskap o.s.v..
Dessutom var det inte bara en häst som gjorde detta utan en hel bunt med kanoner. Tesorero, Kalaita Club, Little Green Apple, Euphoria, Novafun.
De fortsatte att dominera som 3- åringar då båda klassikerna över milen vanns av Funambuleavkommor. Tesorero vann Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Artemis Club segrade i Dianalöpning. Tesorero var dessutom 3:a i Svenskt Derby efter en oerhört tapper insats på för honom långa 2400 m. Nu i efterhand har denna prestation ytterligare stigit i värde då man vet att han förlorade mot distansspecialisterna Valley Chapel och Dano- Mast.
Dessutom har Funambule gjort det mycket bra i Frankrike. Undertecknad kunde konstatera redan när vi leasade honom 1995 att han fått betäcka väldigt enkla ston, rentav dåliga,  i Frankrike. Han stod på det mäktiga Haras de Etreham och betraktades som 5-6 hingst i rangordning och fick ston därefter. När han gick till aveln ansågs han väl vara strax under toppen. Att han sedan visade sig vara en mycket duglig hingst på Haras de Etreham insåg man för sent. Kommersiellt var det svårt att "börja om från början".
På det enkla materialet producerade han mängder med vinnare och  bl.a. JEOPARDY, vinnare av Singapore Derby Gr 1 och 3:a I Prix Noailles Gr 2, ASSO DI FIORI (Premio Principe Amadeo L), Plasir Des Yeux (3:a Prix Marcel Boussac Gr 1). Imperial Gold (Bukit Timah Trophy L, 3:a Queen Elizabeth Cup L, Singapore Colonal Cup L).
Erna van Doorn köpte loss Funambule till Sverige och i år är hans första årgång, efter återkomsten, 2- åringar och vi kan förvänta oss stora framgångar för hans unghästar 2003. Hans avkommor i Frankrike är kända för att vara lätta att arbeta med, Trainer´s horses, något vi också upptäckte med hans första årgång 1998. Lätta   ha att göra med, tidiga och sunda. Avgiften 2003 är 3000 kr vid språng + 10.000 1 Oktober.

 

1:A SONG OF COSMO, 2:A DAYTRIPPER PÅ TÄBY

(15/12) Två stycken 2- åringar uppfödda på Rävdansen utmärkte sig i Svenskpotten över mastiga 2000m. Sent utvecklade SONG OF COSMO (Songline) börjar så sakterliga förstå vad galoppsporten går ut på och vann före DAYTRIPPER (Spectacular Tide). Dessa två var helt överlägsna resten av fältet som var utspritt över hela banan vid deras målgång. Detta var tränare Tommy Gustafssons första seger någonsin.
Som uppfödare alltså !.

 

FANTASTISKE DANO- MAST 3:A I HONG KONG

(15/12) Han gjorde det som Erik Olesen sade till mig innan loppet. Minst trea, och han blev trea. Gerald Mosse red till direkt från start och placerade Dano- Mast som 3:a. Avancerade upp till andra på bortre lång, in mot upploppet gick han upp i ledningen och för en sekund såg det ut som han var på väg att vinna. In mot mål kämpade han om andraplatsen men slutade 3:a, slagen 1/2 längd. 1,8 miljoner till Dano- Mast.
Efter löpningen sade Flemming Poulsen att banan egentligen var för hård för Dano- Mast, vilket även jockeyn vidimerade. Lite mjukare bana och ett bättre tempo i löpningen, som var en promenad på bortre lång, hade gynnat Dano- Mast, men oavsett detta var både Erik och Flemming oerhört nöjda och detta måste vara den största prestation som en skandinavisktränad gjort. Det är en enorm tränarprestation som Flemming gjort och både han och Dano- Mast är för bra för Skandinavien. Tyvärr. Vi lär knappast få se Dano- Mast i Sverige några fler gånger.

 

NYTT TJÄNSTEMANNAVÅLD, DENNA GÅNG PÅ BREEDER´S TROPHY

(30/11) Återigen är tjänstemännen inom galoppsporten ute och ställer till det. Denna gång lär det vara Jägersros sportchef som driver tanken att Breeder´s Trophy skall börja vandra runt på de skandinaviska galoppbanorna och lanserade denna tanke på den skandinaviska galoppkonferensen. Man hade hoppats att detta nu var slutdiskuterat när SFAF och Täby kom överrens om det nya Breeder´s- konceptet. Vad Jägersro glömmer är att man var erbjudna Breeder´s Trophy- projektet när det startade men Bo Gillborg ansåg då det vara ointressant, varför det istället erbjöds Täby Galopp. Hingsthållarna och uppfödarna har därefter tillsammans med Täby Galopp utvecklat konceptet till vad det är idag.
Men återigen,  det är uppfödarna i Sverige som äger Breeder´s Trophy. Det innebär att ingen tjänsteman kan fatta beslut om Breeder´s Trophy utan godkännande från SFAF. Principiellt skulle SFAF kunna erbjuda vilken bana som helst Breeder´s Trophy, men där har man funnit en samarbetspartner i Täby Galopp. Att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda någon annans projekt, visar återigen att tjänstemännen tror sig äga sporten. Man har naturligtvis rätt att fråga SFAF och Täby Galopp, men jag kan inte tänka mig att vare sig SFAF  eller Täby Galopp är intresserade av ett sådant dumt förslag.
Sen får man säga att det är typiskt svenskt, "Die dumme Schweden", att först utveckla en fantastisk  produkt, för att i nästa stund ge bort den till konkurrenterna. Ungefär samma upplägg som i Svenskt Derby.
Dessutom är det fullständigt otänkbart att förlägga denna löpning till de typiska "hemmabanorna" Klampenborg och Övrevoll. Jag tror att alla tycker att Täby Galopp är den bana som är mest "fair" i Skandinavien.

 

SVERIGES BÄSTE 2- ÅRING ÄR UPPFÖDD PÅ RÄVDANSEN

(25/11) Efter FIRST EDITIONS (Songline) seger i Stora Tvååringspriset får man väl anse att han bevisat att han är Sveriges främste tvååring. Efter den fina tredjeplatsen i Kriteriet avslutade han säsongen som han började, med en överlägsen seger. Denna gång riden av den fantastiske Fredrik Johansson, som följde ridorder i detalj, och väntade med speedrycket till 300 kvar, då han seglade iväg från fältet på en kanontid för en tvååring.
Han har vid några tillfällen spelat ut sin speed för tidigt men då den är max 300- 400 meter måste man vänta, vilket Fredrik nu gjorde.

 

FANTASTISKA SIFFROR FÖR DIAGHLYPHARD - 90 % FÖDDA FÖL- 96 % DRÄKTIGA

(13/10) Rävdansen kritiseras ibland för att vi är för dyra när det gäller veterinärkostnader. Och det är kanske riktigt om man ser det ur perspektivet att åringar inte betingar de priser som vi tycker de borde. Hade åringarna betalats som årets sales- top på Såstaholm, Diaghlyphard- Ellis Island/ Selkirk, 240.000 kr, hade det inte varit mycket att tala om.
Men det är få stuterier som kan peka på sådana siffror som stuteriets slagskepp Diaghlyphard presterar, år efter år, med benäget bistånd av landets kanske skickligaste stuteriveterinär, Elisabeth Hemberg.
Av 59 betäckningar 2001 föddes 53 levande föl, d.v.s. 90 %. Det är siffror som man sällan uppnår utomlands, trots att man där sorterar bort problemston från de främsta hingstarna. Detta har vi aldrig tillämpat på Rävdansen och Diaghlyphard. Då skall man ändå påpeka att två ston, av de 59, inte slutbetäcktes utan gick till andra hingstar. Av åtestående hade två kastat året innan, vilket alltid kan vara problem säsongen efter. Dessutom var en ett gallsto som inte varit dräktig på 4 år.
Hingstar som betäcker ett litet antal ston kan ibland nå sådana siffror något udda år men att "storbetäckare" uppnår ett sådant resultat är sällsynt, speciellt i Sverige, där snittet ligger på 65 %. Dessutom ett gott betyg till stoägarna som skötte sina dräktiga ston på ett utmärkt sätt.
Årets betäckningsäsong, 2002, har också varit strålande, då den 20- årige Diaghlyphard fick 96 % av sina ston dräktiga och gallstona åter var av kalibern " näst intill omöjliga" att få dräktiga.

Om det är försvarbart med något högre veterinärkostnader mot bakgrund av att man har 25 % större chans att få ett levande föl är naturligtvis en fråga som var och en måste ta ställning till.

 

 

TRAVETS KRITERIEAUKTION- ALLT PEKADE UPPÅT !!

(6/10) De som inom galoppsporten hänvisade till den allmänna ekonomiska nedgången som huvudorsak till det katastrofala resultatet på Såstaholms- auktionen får hitta nya argument. När travet avhöll sin Kriterieauktion på Solvalla pekade alla siffror uppåt. Visseligen var strykningarna fler än tidigare men i övrigt var allt uppåt.
Såldes gjordes 73 % av utbjudna åringar (71% 2001)
Medelpriset blev 72.000 kr (68.000 kr 2001)
Medianpriset 50.000 kr ( 42.000 kr 2001)

Även om kostnadstäckningen inom travet är katastrofalt dålig så är den ännu värre inom galoppsporten.

 

ETT ANNAT SÄTT ATT SE DET- RÄTT ELLER FEL ?

(6/10)  I Skandinavisk Galopp publiceras den aktuella uppfödarlistan som toppas av Stall Rancho AB, som ett haft ett kanonår, med Silanas seger i Breeder´s Trophy som topp.
Rävdansen ligger just nu fyra, alternativt trea (Bo Helanders irlandsfödda och svenskfödda registreras under samma namn), av de svenskbaserade uppfödarna.
Hästar uppfödda på Rävdansen, inklusive Beli Kartong AB och AB Åkerkullen, har hitills i år sprungit in 1.456.350 kr, med 26 hästar som startat 119 gånger och tagit 13 segrar, 15 andra och 11 tredjeplaceringar.
Kanske vore det en tanke att införa det japanska systemet där samtliga hästar uppfödda på ett visst stuteri registreras under stuteriet, oavsett ägare. Då skulle även Stall Rancho kunna visa upp ännu bättre siffror då man föder upp åt bl.a. Chess Racing.
(Ännu bättre vore det, naturligtvis, att även införa det japanska systemet när det gäller uppfödarpremier, där samtliga uppfödapremier går till stuteriet, oavsett vem som äger moderstoet).
Idag florerar ju olika varianter i Sverige där vissa stuterier skriver över stona på stuteriägaren, på papperet, för att kunna visa upp fina uppfödarsiffror, och i andra fall har stuterier olika uppfödarnamn, där man sammantaget skulle komma högre upp på listan ifall dessa slogs ihop.
Ur "konsumentsynpunkt" är det viktigt för olika stuterier att kunna visa upp kvaliten på sitt arbetet, oavsett vem som står som ägare till moderstoet. Det hade t.e.x. varit positivt för uppfödarna Helena och Tor Harry Sigfridsson, att alla kände till att Berthram är född och uppvuxen på deras stuteri och att de lade grunden till denna fantastiske hinderhäst, och att Gunvald Berger ägde moderstoet.

 

 

FALLEN STAR FYRA I SUN CHARIOT STAKES, GR2

(5/10) Composit- A:s syster, FALLEN STAR, fick en katastrofal start i löpningen, och tappade flera längder innan hon kom igång. Avslutade bäst av alla men nådde endast upp till fjärdeplatsen i Sun Chariot Stakes, Gr 2, på Newmarket idag.

 

 

DANO- MAST VANN PRIX DOLLAR, GR2.

(5/10) DANO- MAST (Unfuwain) segrade sensationellt i Prix Dollar på Longchamp. Även om den spelande publiken spelade honom till 27 ggr pengarna var Fleming Poulsen optimist inför löpningen när jag talade med honom i början på veckan. Denna prestation var förmodligen ännu större än när han vann Grand Prix de Saint Cloud, Gr 2, förra året, även då till stor förvåning för fransmännen. Idag ryckte han upp i täten 400 kvar, från en position 3- 4:a bakom ledarna, och fick snabbt en längd. Mot mål ökades avståndet alltmer och han segrade med tre längder trots att Olivier Peslier lade ned händerna sista biten mot mål. Undertecknad har hävdat att Dano- Mast är skandinaviens bästa häst, trots att han vid flera tillfällen slagits av Valley Chapel. Men detta har varit på lätta banor där den underbare kämpen Valley Chapel är som bäst och Dano- Mast är som sämst. Med en god eller mjuk bana är Dano- Mast den klart bäste. Med två segrar i internationella Grupp 2- löpningar måste Dano- Mast sägas vara skandinaviens bästa häst. När jag idag samtalade med Erik Olesen, Composit aps, berättade han, lätt glädjechockad, att han förutom de 500.000 kronorna fått miljonanbud på Dano- Mast. Dessutom lär den danska fanklubben som var med på Longchamp åkt hem med många sköna euro efter skrällen till 27 ggr.

 

 

KLARAR BANORNA SVENSKPROGRAMMET 2002 ??

( 27/9) Trots ständiga varningar från uppfödarna verkar banorna inte leva upp till avtalet om Svenskprogrammet 2002. Förra året, 2001, var första året sedan starten som banorna uppfyllde kraven i Svenskprogrammet. Om man nu inte lyckas år 2002, igen, så är det inte annat än skandalöst.
Trots storslagna löften från SG om att det i fortsättningen skulle reserveras minst 20 %, så pekar nu allt mot att man i bästa fall kommer upp till 19 %. Och detta trots att man lägger ett extra tillskott på 200.000 kr som kommer direkt från ATG. Och då återstår ändå procenten från Göteborg Galopp, som Täby och Jägersro solidarsikt lovat att dela på, d.v.s. lägga ut i löpningar. Just nu pekar allt på att c:a 500.000 kr håller på att frysa inne. Om nu detta stämmer så är det precis sådana signaler som uppfödare och ägare till svenskfödda hästar inte behöver i dessa tider. Vi hoppas att vi slipper en svekdebatt när året summeras.

 

 

DAGGER DÖD-          INGEN BRA REKLAM FÖR DJURSKYDDET

(27/9) Rävdansenuppfödde DAGGER, vinnare av Jockeyklubbens Stora Pris är död. Tyvärr fick hans karriär ett tråkigt slut, på flera sätt. Han skadade sig allvarligt i sin sista start på Täbys då stenhårda  hinderbana. Redan efter sista hindret såg man att allting inte stod rätt till men han kämpade, under hård drivning, för att hinna ikapp Berthram. Han bröt betänkligt sista 150 meterna till mål och var mycket riktigt kraftigt halt när han pullades. Undertecknad och flera omkring mig på läktaren blev förfärade av vad som sen hände. Man antog att ryttaren skulle hoppa av den svårt halta hästen. Efter att ha skrittat hästen en bit drivs istället hästen igång igen mot utgången till dirt- tracken. Hästen tvingas upp i trav, fortfarande kraftigt halt, och galopperas i full fart till avsadlingen vid vinnarcirkeln. Han leds från banan kraftigt haltande. Ett tråkigt slut för en tapper kämpe som släpat runt sin ryttare i 4000 m men som inte fick den respekt och omtanke han förtjänat, av sin ryttare. Detta är ingen kritik mot hindersporten men mot hanteringen av en skadad häst. Här borde den lokala skiljedomstolen gå in och agera, även om detta hände efter avslutad löpning.

LOCA AB FLYTTAR SINA STON TILL ITALIEN

(27/9) RUNNING PRODUCTON och hennes dotter OUR TOY flyttar inom några veckor till Italien. Loca AB har beslutat att flytta båda sina avelsston till Italien som ett resultat av utvecklingen för svenska avel samt de enormt fördelaktiga villkor som gäller för uppfödning i Italien. Även några andra svenska ston kommer att åka med. Båda är dräktiga, med Diaghlyphards resp. Funambule. Med åker även fölen som går i italiensk träning men hoppet är att de skall komma tillbaka till Breeder´s- löpningarna.

 

 

SOM VÄNTAT- MEN VÄRRE !         61 % ÅTERROP-  39 % SÅLDA

TILLSÄTT KRISGRUPP- OMGÅENDE !!

(23/9) Var det slutet på den professionella galoppsporten i Sverige vi bevittnade på Såstaholm ? Det är inte helt otroligt att det var så. Åtminstone början på slutet. Om inget görs  snabbt.
Även om auktionsdatumet kan diskuteras, och att vi förlorade några norska och danska köpare, så kan man snabbt konstatera att auktionen var den organisatoriskt bästa som undertecknad upplevt. Auktionkatalogen innehöll kanske den bästa samlingen åringar som skådats. Man kan konstatera att uppfödarna har gjort allt i sin makt, d.v.s. felet ligger inte där utan felet ligger över uppfödare, tränare och hästägarnas huvuden.
Felet ligger hos SG !
SG försöker natuligtvis gömma sig bakom den ekonomiska nedgången i Sverige men denna har bara förstärkts av de katastofala beslut man fattat, eller snarare underlåtit att fatta.
SG har nu kört svensk galoppsport helt i botten, och det är frågan om det är försent att sätta in räddningsaktioner. SG och banorna har under många år bäddat för den utveckling vi ser, genom att inte lyssna på "gräsrötterna" och har, på ett effektivt sätt, jagat bort hästägare från sporten till den grad att vi nu står på ruinens brant. Genom att låta svenska galoppsport dräneras på den ena miljonen efter den andra, år efter år,  har man tömt sporten på pengar och på hästägarnas tålamod. Tränarna har helt enkelt inga kunder längre.
Det vi sett på Såstaholm de senaste åren får följdverkningar i alla led inom sporten. Uppfödare slaktar sina ston och betäcker inte om 2003, professionella tränarna får allt färre hästar att träna, banorna får allt mindre startfält, spelet  blir allt mindre. Vi har snart förlorat allt vi vunnit de senaste 20 åren.
Vad är felet med SG ?
I ett vanligt företag hade ägarna sparkat styrelsen efter den utveckling vi ser. Galoppens organisation är emellertid så trög så att vi inte kan bli av med den. Den konservativa falangen från Jägersro ( Sewerin Ekman & Co), som är svensk galopps bromsklossar, är som fastlimmade i stolarna. Och det är nästan så att ju sämre arbete man presterar, desto fler uppdrag får man. Man verkar helt opåverkade av vad som sker bland de aktiva. Man har på något sätt börjat leva ett eget liv på toppen av galoppsporten, högt över huvudena på hästägare, uppfödare och tränare, de legitima ägarna till galoppsporten . Hästägarnas, uppfödarnas och tränarnas representanter sitter mer eller mindre som "gisslan" i SG:s styrelse utan verklig möjlighet att påverka. Banorna, med sin vetorätt i ryggen, styr versamheten helt på egen hand.
SG arbetar nu "intensivt" med att omorganisera sporten. Utan framgång. Återigen sätter de konservativa bromsklossarna sig i vägen för en positiv utveckling, uppenbarligen livrädda att förlora sina positioner.
Den organisation vi har idag är alldeles för trög för att fungera i dagens samhälle och den takt detta har. Tiden från ide´till handling är så lång att de flesta försök till förändring dör i systemet.
Hade nuvarande SG något sunt förnuft skulle man ställa sina platser till förfogande och lämna plats för en ny styrelse.           Nu är botten nådd !!

 

 

FANTASTISK DAG PÅ TÄBY

(9/9) Det blev en fantastisk PR- dag för galoppen, med fint väder och mycket folk, vid Stockholm Cup- dagen. En positiv upplevelse som visade upp galoppsport från sin bästa sida. Stort beröm till Täby över dagens arrangemang som visade på klar förbättring och att nya vindar blåser på banan och i ledningen. Fortsätt utvecklas i samma stil så kan det här bli bra.
Positivt var naturligtvis att den på Rävdansen födda och uppvuxne FIRST EDITION (Songline), segrade i Duty Time Juvenile Mile, med 200.000  kr till vinnaren. 5:a blev SILK ROAD, även han uppfödd på Rävdansen för AB Åkerkullen.
Fleming Poulsen kunde äntligen presentera en 100 % frisk Dano- Mast, som enkelt vann Stockholm Cup, och 720.000 kr till Erik Olesen, Composit aps. Efter senaste starten på Täby hade han dåliga blodvärden och dessutom har han inte någon gång under säsongen fått en god eller mjuk bana utan har tvingats möta Valley Chapel & Co på hård bana, vilket han hatar. När han vann Grand Prix de St Cloud, Gr 2, var det på en mjuk bana och även då slog han Valley Chapel. Nästa start blir Prix Dollar i Frankrike.

 

 

TRE TREDJEPLATSER

( 5/9) Inga stora framgångar under kvällen, men ändå. På Jägersro kom den på Rävdansen uppfödde DAYTRIPPER (Spectacular Tide) trea i en maidenlöpning över 1600 m. Han såldes för 15.000 kr till Janos Tandari på Såstaholmsauktionen 2001. På samma auktion köpte Janos Lemon Chief för 150.000 kr. Denne var nu 12 längder efter Daytripper. Så kan det bli på auktion.
I Norge blev Playing Philigirl (Philidor) trea i Norsk Uppfödningslöpning. Under kvällen blev även Early Born (Spectacular Tide) trea.

TRE RÄVDANSENUPPFÖDDA 2- ÅRINGAR I DUTY TIME MILE

(4/9) TIGER WIN (Diaghlyphard), FIRST EDITION ( Songline) och SILK ROAD (Diaghlyphard) är alla uppfödda på Rävdansen och startar i Duty Time Mile på söndag. Silk Road är helbror till Songline och ägs av Nils Petter Gill och Tor Arne Uppström under namnet Ursus Racing.
I Nickes Minneslöpning startar CHEPHREN (Diaghlyphard- Saqqara/ Persian Bold) med Jocke Brandt i stigbyglarna.

 

 

"NÅGON" HAR HAR INTE FATTAT NÅGOT

(29/8) Det bockas och bugas underdånigt åt alla håll, speciellt åt väster, i veckans ledare i Skandinavisk Galopp. Att Meridian vinner Norskt Derby är väl kul. Det tror jag ingen förfäras över i Sverige.Själv tror jag inte att vi svenskar skall tala om för norrmännen hur de skall  bedriva sin  galoppsport, precis lika lite som de skall tala om för oss hur vi skall bedriva vår. Det är deras egen angelägenhet.

Undetecknad, och många med mig (tack för alla positiva synpunkter via mail och telefon !), är mer beskymrade över sporten i Sverige och hur vi skall gå vidare med den.
Att Wido Neuroth är en fantastisk tränare är inget nytt. Han är förmodligen den mest komplette tränaren i Skandinavien. Och att Einar Nagell- Ericsen är en ägare av internationell klass med resurser att matcha sina allt större kunskaper om galoppsport är också säkert. Om det fungerar för galoppsporten i Norge är det alldeles utmärkt men i Sverige är han från en helt annan division och så överlägsen att det tar glädjen från alla "vanliga" hästägare och uppfödare som bara har turen att förlita sig till, för att kunna vara med. Och det har vi inte råd med. Vi har tappat många hästägare och uppfödare de senaste åren och många överväger sin framtid inom sporten som ett resultat av det som nu sker.

Vore det inte på sin plats att Ledaren i Skandinavisk Galopp i fortsättningen skrivs enbart av de olika beslutsfattarna inom sporten i Sverige och även på norsk och dansk sida. Från Sverige t.e.x. ledamöterna i SG, ordförandena i hästägarföreningarna, ordföranden i uppfödarföreningen, VD:arna på banorna, och inte minst, vår fullständigt osynlige ordförande Benny Carlsson. Var har han tagit vägen ?
Det vore hälsosamt för demokratin i galoppsporten att  de valda ledamöterna visade upp sina ståndpunkter i olika frågor så att vi vet vilka vi röstar på i de olika styrelsevalen.

 

 

HYGGLIG BREEDER´S- DAG FÖR RÄVDANSEN

(28/8) Med spår 15 för Biloxi, men med kanonjockeyn Fredrik Johansson i sadeln, hade man ändå all anledning att vara orolig inför Breeder´s Trophy 2002. Nu blev det en fullständig förryckt löpning med Sweet Chili i ledningen i vansinnestempo. Biloxi, som backades ned från start, var på bortre lång 20- 25 längder bakom tätgruppen. I mål var han bara slagen 1,5 längd från andraplatsen, som 6:a, och flög fram över upploppet trots en kraftig störning. Med lite tur hade placeringen kunnat bli betydligt bättre. Men han gjorde en mycket bra löpning såsom löpningen nu utvecklade sig.
Vi glädjer oss istället mycket över Tommy Gustafssons femte seger i Breeder´s med Silana. Dessutom otroligt kul för Tor- Arne Uppström som fick en dubbel, plus seger med Tesorero.
Tesorero, Silana, Martellian, Cajun Flyer är alla uppfödda i skandinavien och de flesta köpta på auktion för rimliga priser, för både säljare och köpare. Tesorero kostade 150.000 kr om jag minns rätt. Detta är hästar som har varit tillgängliga för vem som helst att köpa men med fingertoppskänsla hos honom och hans tränare, har Tor- Arne lyckats köpa just dessa kanoner. Att han sedan managerat sina hästar på bästa sätt genom att sätta dom hos några av de ledande tränarna i Skandinavien gör att man verkligen unnar honom all framgång. Han både ger och tar, vilket är fair.
EASY BOY  kom trea i Breeder´s och är ytterligare en fjäder i hatten för Philidor. Efter att ha varit tvåa i Danskt Derby blev han totalt bortriden av den influgna toppjockeyn från England i Svenskt Derby. Nu visade han sin rätta kapacitet och hade även han lite otur på vägen, men det hade uppenbarligen många i ett rörigt Breeder´s Trophy.
Tesorero (Funambule), vann SM Milen ganska enkelt då huvudmotståndaren Rocket (Diaghlyphard) fick en något knölig resa. Tesorero är en dotter Rävdansen- stoet Factually och är uppfödd på Rävdansen.
Double Net (Diaghlyphard) visade äntligen lite av vad han kan när han vann SM för Stayers. Låt oss hoppas att den en gång så fantastiske Derbyvinnaren hittar tillbaka till sin riktiga kapacitet. Det är en liten bit kvar.

Sen glädjer vi oss mycket åt våra goda vänner och uppfödarkollegor, Jan, Maja och Anna Sundström, och deras fantastiska uppfödning, Rue La Fayette, som krossar allt motstånd. Vilken start som uppfödare !

 

 

HAR DET BLIVIT BÄTTRE, KASTENSSON ??

(15/8) Det är med förvåning man för andra veckan i rad får Peter Kastenssons personliga åsikt på Ledarplats om att vi även i fortsättningen skall ha öppna klassiker. Han får, som undertecknad sagt tidigare, naturligtvis ha vilken åsikt han vill, men att han skall få breda ut sig på ledarsplats, gång på gång, och kasta ur sig sitt tyckande är fel. Kastensson gör ett mycket bra arbete med tidningen i övrigt men är väl inte anställd för att framföra sina "politiska" åsikter. Med detta agerande gör han gemensam sak den maktelit vi har inom sporten, där ett litet antal människor, med begränsade ekonomiska intressen i sporten, kan hålla sig med dessa "lyxåsikter" utan att behöva ta något ansvar för följderna.

Blir det bättre om vi låser in oss ? frågar Kastensson.
Vänd på frågeställningen: Har det blivit bättre sedan vi öppnade Svenskt Derby ?
Svaret är ett rungande NEJ ! Förespråkarna sade att aveln och sporten i Sverige skulle bli bättre med ökad konkurrens. Vi kan nu se följderna och de förskräcker ! Aveln går spikrakt ner sedan flera år. Kvaliten på svensk uppfödning är sämre idag än för 5- 6 år sedan. Importen av hyggliga ston har i praktiken upphört. Betäckningssiffrorna faller. 2 svenskfödda hästar kom med i Svenskt Derby i år. Svenska hästägare ger upp. De lägger av, och förlorade hästägare är svåra att få tillbaka. Tränare står på ruinens brant. Ett 70- tal tomboxar på Täby Galopp.

Och i denna katastofala situation höjer(?) Jägersro förstapriset i Svenskt Derby till 1.000.000 kr. Pengar, som med näst intill garanti, går till Norge.
Nu gick 1.400.000 kr till Wido Neuroths hästägare och lämnade svensk galoppsport för alltid. Kom ihåg att c:a 75 % av insatsmedlen betalas av ägare till svenskfödda hästar. ( 2 kom med !) Kan detta anses acceptabelt ?
Tänk istället om dessa prispengar hade gått till ägare av svenskfödda och svensktränade hästar.
1.400.000 kr hos svenska hästägare inför åringsauktionen !. 140.000 kr till svenska tränare !

I grunden tror jag att ett av svensk galopps grundproblem är att vi inte kan acceptera vilka vi är. Vi är en galoppnation i division tre, men vi agerar som om vi vore i världsklass. Innan vi accepterat detta faktum, och lever därefter, kommer vi ingenstans. Vi får inte låta oss hänföras av glansen kring miljonhästarna och dess ägare till den grad att vi offrar svensk galoppsport. De bedriver ingen välgörenhet, även om Kastensson vill påskina detta. Det finns en tanke med allt som sker, var så säker.
( Håll Tor Arne Uppström utanför denna diskussion: Hans förhållningssätt till svensk galoppsport är hedervärd och han gör rätt för sig i Sverige på många sätt !)
Det finns ingen annan väg, även om det vore önskvärt, än att göra Svenskt Derby och de andra klassikerna till löpningar enbart för svenskfödda hästar. Vill sedan de skandinaviska galoppländerna skapa ett öppet Derby, för tre eller fyraåringar, så är väl detta lovvärt. Men den inhemska uppfödningen måste skyddas, för att inte krossas, som 2- och 3- åringar. Norska och danska hästägare och tränare är välkomna till Svenskt Derby, med sin svenskfödda häst. Vinner dom då, grattis, men dom har då ändå lämnat något till svensk galoppsport när man köpte åringen. Detta gör att svensk fullblodsuppfödning får nödvändiga resurser för att kunna börja den långa och mödosamma klättringen mot division två.

Om inte SG omedelbart beslutar detta bör ägare till svenskfödda hästar sluta anmäla till Svenskt Derby.
Alla andra rekomendationer är snudd på bedrägeri och slöseri med hästägarnas pengar.
SG måste börja gå i takt med de aktiva och inte leva ett helt eget liv ovanför huvudena på de som äger sporten.

 

FALLEN STAR 4:A I GRUPP 1

(3/8) FALLEN STAR (Brief Truce- Rise and Fall/ Mill Reef), syster till Rävdansens Composit- A och Championmilern Fly to the Stars, tog ett rejält hopp upp i klasserna när hon efter sin imponerande Listed- seger gick ut i Nassau Stakes, Grupp 1, på Goodwood i lördags. Hon gjorde en mycket bra löpning endast slagen 1.5 längd ifrån andraplatsen. Engelska kommentarer säger att hon med stor säkerhet kommer att vinna en grupplöpning under hösten. Vi får hoppas ! Ifrån Danmark rapporteras nu UNIFILO (Diaghlyphard- Composit- A/ Persian Bold) närma sig start och Flemming Poulsen är nöjd med honom för dagen.

 

MARGARETA WINBERG SPOLAR HELA HÄSTUTREDNINGEN

(22/7) Den stora hästutredning som Madeleine Emmervall  gjorde för Jordbruksverket, på Margareta Winbergs uppdrag, har skrotats enligt tidningen Land. Utredningen som skulle föra in hästen i jordbrukspolitiken efter att förhandlarna glömt bort dessa vid inträdet i EU, skulle ha presenterats i december men sköts upp till våren 2002. Det är inte första gången regeringen sviker hästsporten. Senast i höstas lurades våra godtrogna förhandlare från SG och STC av finansdepartementet att skriva under ett uselt avtal som efter ytterligare svikna löften blev ännu sämre. Dessutom gynnar man på ett otillbörligt sätt Svenska Spel, med helt snurriga argument om att spel på hästar skapar ett större spelberoende än Svenska Spel:s enarmade banditer. Hur länge skall hästsporten, trav och galopp, orka med denna misshandel. Är det inte dags att ta till extraordinär åtgärder från de aktiva i hästsporten. Uppenbarligen lyssnar man inte på våra valda representanter. En enad delegation av aktiva hästägare, uppfödare och tränare borde gå till regeringen och förklara läget för sporten. Vem tar på sig att leda en sådan uppvaktning ??

 

20:E ÅRSSEGERN FÖR SPECTACULAR TIDE

(20/7) SPIRIT:s (Spectacular Tide- Ramonia/ Music Streak) seger i Lördagskomben är 20:e årssegern för hans avkommor. Han ligger för närvarande 2:a efter Diaghlyphard på hingstlistan i Sverige.

 

KANONKVÄLL FÖR RÄVDANSEN PÅ TÄBY

(16/7) Redan i kvalet för 2- åringar visade två Rävdansenuppfödda hästar upp sig. Först i mål var CARPENTER (Spectacular Tide- Mellow Yellow/ Diaghlyphard) före TIGER WIN (Diaghlyphard- River Love/ River Mist). Den förste är uppfödd för Rösjöhallen AB, och den andre för Björn Håberg. Carpenter, som inte har varit i träning på Täby så länge, var 4- 5 längder före Tiger Win. Carpenter är första avkomman till obesegrade 2- åringen, och SM- vinnaren, Mellow Yellow.
Därefter segrade BILOXI (Diaghlyphard- Saqqara/ Persian Bold) enkelt över ett för dagen ganska dåligt gäng. Men han vann mycket enkelt och behövde inte göra så mycket mer. Starkt av honom att komma tillbaka så snabbt efter den allvarliga sträckning han ådrog sig i Jockeyklubbens Jubileumslöpning för fyra veckor sedan och det var länge osäkert om han skulle kunna starta. Desto starkare att vinna så enkelt, då han inte kunnat jobbas särskilt hårt under konvalecensen.
I dagen maidenlöpning för 2- åringar presenterade sig FIRST EDITION (Songline- Ellis Island/ Selkirk) med att explodera ifrån övriga fältet. Han låg fint i rygg på ledarna, när Jenny Hedlund sökte en icke existerande lucka på innern in på upploppet. Det blev ingen lucka så hon tvingades backa runt ledarna och gå på yttern istället. Så fort First Edition fick fritt försvann han ifrån fältet med nio  l å n g a  längder. Imponerande ! Han är uppfödd på Rävdansen för AB Åkerkullen.
Däremot lyckades inte TESORERO (Funambule- Factually/ Known Fact) vinna sin andra raka på Täby efter en tuff resa.

 

SYSTER TILL COMPOSIT- A VINNER LISTED PÅ ASCOT.

(13/7) FALLEN STAR ( Brief Truce- Rise and Fall/ Mill Reef) , segrade i Silver Trophy Stakes,  Listed, på Ascot över 1600 m. Förstapriset var på £ 30.160, c:a 450.000 kr.
Hon har nu följande rad, 5 starter,3-2-0. Deras bror, Champion Fly To The Stars, har i år gjort sin andra avelssäsong i Frankrike.

 

RÄVDANSEN- DUBBEL PÅ SÖNDAGSKOMBEN

(6/7) SPECTACULAR SLEW (Spectacular Tide- Haunting Obsession/ Barachois) före CHEPHREN (Diaghlyphard- Saqqara/ Persian Bold) blev resultatet på Söndagskomben. Spectacular Slew fanns med i tätgruppen i vida spår och ryckte i början på upploppet. Hade ett litet övertag hela vägen. Bäst spurtade dock tungt lastade Chephren långt bakifrån och var endast slagen med en halv längd. Båda är uppfödda på Rävdansen.

 

BRA DAG PÅ KLAMPEN  FÖR SPECTACULAR TIDE OCH PHILIDOR

(30/6) EASY BOY (Philidor) blev säker 2:a i Danskt Derby i sin blott fjärde start. En annan av Philidors 2- årsvinnare från förra året, NOTHING TO DO,  besökte Klampenborg och slutade god 3:a i Larch Aerespraemie. Philidor har fått en kanonstart på sin avelskarriär !!
STRECKERS HOT SHOT (Spectacular Tide) segrade säkert i ett kvalitativt Meridian Stud Pointlöb. I det slagna fältet fanns bl.a. Fanfare Dotdk, Correze, Dhore, Royal Engagement. Han framstår alltmer som den främste i sin generation i Danmark. Remember (Spectacular Tide) blev 5:a i Fawzia Stakes efter att ha varit favoritspelad tillsammans med Liberty.

 

STRECKER HOT SHOT OCH REMEMBER STARTAR PÅ DERBYDAGEN

(28/6) Streckers Hot Shot och Remember, avkommor till Rävdansenstona Saqqara och Sholam, gör intressanta starter på Klampenborg på Söndag. Båda är efter Spectacular Tide. Då startar även Easy Boy i Derbyt, en son till nya Rävdansenhingsten Philidor. Han bör vara en av favoriterna bakom den stora favoriten, The Khamsin.

 

CINNAMON SÅLD TILL DANMARK

(28/6) Kanelen Racing AB, d.v.s. AB Åkerkullen och Rävdansens Stuteri, har sålt Cinnamon till intressenter kring York Stuteri. Cinnamon är dräktig med Richard of York.
På Rävdansen finns en helbror till EXATON som troligen kommer upp på auktionen i september.

 

DEPUTY MINISTER ÄR USA:S LEDANDE MORFARSHINGST

(28/6) Det är med glädje vi kan konstatera att Delta Downs far, Deputy Minister, är den ledande morfarshingsten i USA. Han har dessutom varit USA:s ledande avelshingst 2 gånger.

 

VINNARE VECKA EFTER VECKA

(27/6) Spectacular Tide avkommorna vinner vecka efter vecka. I tisdags segrade en mycket imponerande ABRACADABRA på Täby. På torsdagen vann I CAN DO IT på Jägersro. På Övrevoll var NUKA tvåa after att ha vunnit i sin tidigare start. I Can Do It:s seger var 15:e årssegern för Spectacular Tide- avkommor.
Än värre var DIAGLYPHARD som hade tre vinnare under kvällen.  I Norge vann You Never Know och Sweet Chili. På Jägersro segrade Novacourt.
Rävdansenhingstarna är de två ledande i Skandinavien när det gäller antal segrar.

 

WAR EMBLEM BARA ÅTTA- SARAVA CHOCKVANN

(9/5) Tråkigt nog misslyckades War Emblem att vinna Triple Crown i USA efter att ha snubblat ur startboxen. Istället segrade SARAVA (Wild Again- Rythm of Life/ Deputy Minister ). För att hitta något positivt i detta för egen del kan vi konstatera att den ostartade moderna till Sarava är en dotter till Deputy Minister, en av världens absolut ledande avelshingstar och morfarshingstar. Enda Deputy Minister- stoet i Skandinavien är vår egen Delta Downs- Skandinaviens bästa härstammade avelssto, som snart får sitt genombrott i aveln.

 

LOVANDE ÅRSDEBUT AV EASY BOY

(7/6) Den mest lovande Derby- hästen i Danmark som 2- åring var obesegrade Easy Boy (Philidor). Under vintern har hans härstammning analyserats och många har kommit fram till att han inte kommer att stå Derbydistansen. I kväll gjorde han årsdebut över 2200 m på Klampenborg och slutade positiv tvåa, slagen en längd av Calistoga, som hade färsk form. Helt klart står han distans och nu blir det intressant att följa honom upp till Danskt Derby.

 

ALLA RÄVDANSENHINGSTARNA HADE SEGRARE UNDER KVÄLLEN

(6/6) PÅ Jägersro segrade FIVE OF CLUBS (Spectacular Tide) i årsdebuten och i Svensktoppen Stayers segrade SOROOR (Diaghlyphard). Pinsamt nog segrade inte Ganelon efter en passiv ritt. I Norge segrade ROSARITO (Philidor) före bl.a. den omtalade, och på Irland grupp- placerade, Longueville Legend.

(Och i vanlig ordning finns ingen hinststatistik publicerad i Skandinavisk Galopp. Istället finns en fantastisk massa annan underlig statistik. Här bör man titta i t.e.x. Blood- Horse eller Thoroughbred Times och man skola finna att man där, varje vecka, publicerar en uppdaterad hingsstatistik för olika kategorier. Detta är naturligtvis ett instrument att utbilda tränare, uppfödare och hästägare om olika trender bland hingstpopulationen vilket kan vara intressant vid val av hingstar för uppfödarna och för köp på åringsauktionerna.)

 

TESORERO SEGRADE I STOCKHOLMS STORA PRIS (L)

(5/6) Tesorero (Funambule- Factually/ Known Fact) segrade sensationellt före en hel räcka av miljoninköp. Undertecknad trodde att den snabba banan och den långa distansen inte skulle passa. Nu blev det tvärtom. Den snabba banan gjorde att han stod distansen på ett strålande sätt. Tesorero är uppfödd på Rävdansen för Beli Kartong Invest AB och såldes på SFAF- auktionen 1997 för 150.000 kr till Stall Pegasus.
Som 2- åring vanna han bl.a. Duty Time Mile och som 3- åring vann han Jockeyklubbens Jubileumslöpning före Valley Chapel.
Tesorero är den andra vinnaren av Stockholm Stora Pris som fötts upp på Rävdansen. Den första var Songline. Dessutom står ytterligare en vinnare på stuteriet, nämligen Philidor.
Factually, som ägs av Rävdansen, går i år till Diaghlyphard.
Kuriosa, är att hans bästa kompis från tiden på stuteriet, DAGGER, startar i Grand National på söndag (med viss chans ?!). Tesorero och Dagger var oskiljaktiga som föl och åringar och sågs alltid tillsammans.

Vi gratulerar gärna svenskfödda SAYONARA till segern i Dianalöpning, också framför en hel hög dyra importer. Grattis till Eva Mustad som fött upp vinnaren som är hennes främsta uppfödning, hittills.

 

BILOXI POSITIV I JOCKEYKLUBBENS TRIAL

(4/6) Biloxi (Diaghlyphard- Saqqara) blev god trea bakom Barraos Luco och Melnik (Diaghlyphard) i trialen inför Jockeyklubbens Jubileumslöpning i sin come- back efter sjukdom. Visserligen slagen av Melnik med 4,5 längd men fick runda fältet på sin väg mot mål. Bör vara framsatt ytterligare av detta löp och gör en intressant start den 11 Juni.

 

POSITIVA RAPPORTER OM 2- ÅRINGARNA

(27/5) Denna tid på året är ju alla 2- åringar världsmästare och i vanlig ordning har vi fått in massor av positiva omdömen om förra årets åringar ( som knappt gick att sälja !). Inom några månader får vi se vad dessa omdömen är värda. Själv tror jag att det var en riktigt bra årgång vi presenterade förra året ( det finns fortfarande 3 stycken som inte är sålda !) så jag är optmistisk till den lilla men kvalitativa samlingen:
REBEL ROUSER (Diaghlyphard- Delta Downs), hos Tommy Gustafsson, får de mest lyriska lovorden så här långt. I Norge rapporteras Songlines helbror, SILK ROAD (Diaghlyphard- Princess Persian), vara någt alldeles extra. Fleming Poulsen är mycket nöjd med PLASTIC FANTASTIC (Diaghlyphard- Composit- A). Tommy Gustafsson är mycket nöjd med de två Songline- avkommorna som fötts upp på Rävdansen, FIRST EDITION och SONG OF COSMO. Sedan har vi ett antal som inte har kommit så långt att man kan säga så mycket just nu och som vi får återkomma till. Vi kanske ändå skall nämna CARPENTER (Spectacular Tide- Mellow Yellow) och STEEL CLAW ( Diaghlyphard- Oldopal Colours) som verkar trevliga och rör sig bra.

 

EN SAMMANFATTNING SEDAN SIST....:

(27/5) Äntligen har vi nu avslutat fölningarna på Rävdansen och livet börjar återgå till ett acceptabelt sådant. Nu återstår endast ett fåtal betäckningar innan vi avslutar betäckningssäsongen den 15 Juli.
Under tiden har vi haft en del framgångar med hästar som fötts upp på Rävdansen. Kul att DAGGER (Diaghlyphard) segrade i Jockeyklubbens Stora Pris där han tvålade till självaste Berthram. Han går nu ut i Grand National den 9 Juni. Vi har sett SPECTACULAR SLEW (Spectacular Tide) vinna på Dagens Dubbel och Spectacular Queen vinna en enklare löpning. ( Samma dag segrade både Spirit och High Tide, båda avkommor till Spectacular Tide). I helgen blev STRECKERS HOT SHOT (Spectacular Tide- Saqqara) trea i Breeder´s Cup i Danmark efter att ha tappat position inför upploppet, grovt påriden av stallkamraten New York. Vinner annars ! Kom tillbaka starkt sista biten mot mål. Han tjänade SEK 75.000. ( 20 % i uppfödarpremie sitter inte fel). I Breeder´s Trial blev han tvåa veckorna innan, slagen med nos av Kalle (Cajun Cadet). Likaledes på Rävdansen uppfödda REMEMBER ( Spectacular Tide- Sholam) var endast en halv längd från fjärdeplatsen som 6:a i sin årsdebut. Hon är dräktig med Mas Media och gjorde kanske sin sista start. Samma dag segrade  YOU NEVER KNOW (Diaghlyphard) i Breeder´s Cup Consolation, även han uppfödd på Rävdansen för Beli Kartong AB. Två veckor tidigare segrade han i sin årsdebut i Norge.

 

TRE DAGSSEGRAR FÖR SPECTACULAR TIDE

(24/3) Vid dagens tävlingar på Täby segrade Spectacular Tide- avkommor i 3 av dagens sju löpningar. Fyra ST- avkommor startade och Exaton, High Tide och Sky Master segrade och Godwin blev trea. Nu nafsar Spectacular Tide faktiskt Diaghlyphard i hasorna i hingsstatistiken för året. Förra veckan hade han bl.a. Abracadabra och Spectacular Queen som kanonfina tvåor.

 

FJÄRDE RAKA FÖR EXATON

(24/3) När Exaton tog årets första seger skrev jag att det borde finnas utveckling i honom om han får vara frisk. Nu har han fått vara frisk och tog idag sin fjärde raka seger, nu i silver. Detta hade jag kanske inte vågat drömma om. Han, liksom mamma Cinnamon, är uppfödda på Rävdansen där även pappa Spectacular Tide står, så det är verkligen ett "hembygge".

 

DIAGHLYPHARD I TOPPFORM

(24/3) De fyra först betäckta stona är alla konstaterat dräktiga och Diaghlyphard är i samma goda form som vanligt. Enligt hingstkatalogen hade Diaghlyphard 85 % levande födda föl 2001 vilket är bästa av "storbetäckarna" i Sverige och av yppersta internationella kvalitet.

 

8 FÖL FÖDDA

( 24/3) Det får nu bli en sammanfattning på fölningarna på Rävdansen.
Följande föl är födda:
Composit- A har fått ett stoföl efter Diaghlyphard. Går åter.
Oldopal Colours har fått ett hingstföl efter Diaghlyphard. Går åter.
Cheap Trick har fått ett hingsföl efter Spectacular Tide. Vilar.
River Love har fått ett stoföl efter Diaghlyphard. Går åter.
Novafun har fått ett hingstföl efter Diaghlyphard. Går åter.
Novaux har fått ett stoföl efter Diaghlyphard. Vilar.
Cosmo Yellow har fått ett stoföl efter Diaghlyphard. Går till Songline.
Amoulette har fått ett stoföl efter Heart of Oak. Går till Philidor.

Vi väntar ytterligare 10 föl.

 

SÄGA EN SAK OCH GÖRA EN ANNAN

(5/2) Uppfödarna har vid många tillfällen talat med banorna om att utveckla olika löpningar för enbart ston, och mött stor föståelse för detta och att hänsyn till detta skall tas vid utskrivning av propositioner. Därför blir man minst sagt förvånad när man får höra att Täby Galopp drar in SM för tvååriga ston och istället skriver ut ett nytt löp för hingstar och ston. SM för tvååriga ston var det enda lopp där dessa slapp möta hingstarna och var intressant därför det ökade värdet på de svenskfödda stoåringarna på auktionen. Att man genomför dessa ändringar när dessa svenskfödda sto- åringar redan är inköpta, gör det än mer anmärkningsvärt.
Om man måste dra in en av SM- löpningarna för två- åringar vore det mer logiskt att man drog in den för hingstar och valacker och låta stona tävla om sitt eget SM.

 

EXATON MED 11 LÄNGDER

(3/2) Vid dagens tävlingar segrade EXATON (Spectacular Tide- Cinnamon/ Diaghlyphard) med 11 längder före tvåan,  samt ytterligare 6,5 länder ned till trean. Visserligen var det ett mycket enkelt gäng han mötte men tiden var hygglig med toppvikt på ryggen. Exaton har haft all otur?, med sjukdom vid flera tillfällen, jockeys som ramlar av, missad start, fel distanser o.s.v.. Hoppas att han får vara frisk under en längre period så tror jag att det finns utveckling i honom.

 

ÅRETS FÖRSTA FÖL PÅ RÄVDANSEN

(1/2) Årets första föl har kommit. Det var COMPOSIT-A som fick ett stoföl efter Diaghlyphard. Hingstvalet 2002 är ännu inte spikat.

SFAF har ny adress; www.sfaf.nu

(24/1) SFAF:s hemsida har fått en ny adress: www.sfaf.nu   Lägg in den nya adressen bland dina adresser !
Nadja Bellander, sekreterare i föreningen, är hemsidans ansvarige utgivare.

 

PINSAMT I DANMARK

(21/1) Dano- Mast blev inte årets häst i Danmark utan det blev istället Cut Champion. I en vägledande omröstning på Scandinavian Raceweb, fick Dano- Mast 52 % av rösterna, två- årskanonen Hovman fick 36 % och Cut Champion 12 %. Ändå lyckades Cut Champion bli årets häst. Uppenbart har någon missbrukat valsystemet. Det blir till att finna en ny röstningsprocedur till nästa år. Visserligen är Cut Champion en underbar häst, som vann både 2000 Gs och Derbyt, men att konkurrera med Danmarks bästa häst någonsin, Dano- Mast, grupp 2- vinnare i Frankrike 2001 och delat högst rankad i Skandinavien, går inte. Istället borde Dano- Masts främste konkurrent varit den enormt imponerande Silca Legend, hcp 92, men denne var inte ens nominerad.
För att spä på konstigheterna blev tidigare under 2001, avelshingsten ? Richard of York, vald till årets häst på Klampenborg.

 

8 VINNARE FÖR DAPPLED FLAG

(19/1) Det är lite nyhetstorka i branchen för dagen och då passar vi på och noterar att PURPLE HEATHERs seger den 6 Januari var Dappled Flags åttonde vinnare. Det innebär att alla hennes startande avkommor har segrat. Av dessa har 6 segrat som 2- åringar. Den av hennes avkommor som inte startat är Blue Bayou, som tränare Tommy Gustafsson fortfarande hävdar är den snabbaste häst han tränat. Han lekte med Cinnamon på träning, men drabbades av en oturlig senskada.

 

MISSA INTE GALOPmagasinet

(14/1) Har just fått mitt exemplar av Dennis Madsens GALOPmagasinet. Det första numret som kom förra året var lysande. Det nya numret är faktiskt ännu bättre. I jämförelse med engelska PACEMAKER tycker jag att denna skrift är överlägsen. Stora genomgångar av hästar inför 2002, stort och intressant avelsavsnitt och en titt på höjdpunkterna 2001.
Hur kommer det sig att Danmark, vars galopp är på väg att försvinna, har den bästa Hemsidan (Scandinavian Raceweb), TV- sändningen (Själv sitter jag och tittar på hela Klampenborgs hela löpdagar med intervjuer och allt via satellit) och nu även den bästa fullblodspublikationen.  Sverige, som har den största och bästa sporten, har inget av detta. Märkligt ! Stort beröm till Dennis !
Den finns säkert på Täby, Ladies Club, eller ring Dennis Madsen, 0045 2874657, mail dennis@hi.is .

 

HÄRLIGT ! 4 STARTADE- ALLA SEGRADE !!!!

(6/1- 2002) Årets första nyhet blir av det bättre slaget. Vid dagens tävlingar på Täby startade 4 Rävdansenuppfödningar- Alla vann ! Först ut var PURPLE HEATHER, som enkelt vann dagens maidenlöpning. Efter att ha varit sjuk nästan hela 2- årssäsongen tog hon en enkel seger. Detta är en riktigt bra häst !! 21.000 kr till Stall Dollar.
Sedan vann JEZEBEL dagens silverhandikap på ett mycket enkelt sätt. 25.000 till Eva Lemon.
Dagen häftigaste prestation gjorde GANELON. Hopplöst efter in på upploppet, tycktes det, blev han fast bakom två hästar, kom loss och spurtade enormt sista 150. Vann faktiskt säkert före Namir och Buffalo Boy och tjänade 50.000 till Sandryds Handels AB.
Sedan var det dax för BILOXI, som på papperet skulle bli tvåa bakom rutinerade Power of Steel. Det blev ett tvåhästarsrace där Biloxi överraskade med att vinna på ett enkelt sätt.21.000 kr till Stall Rio. Han såg helt lysande ut till start och spelades till favorit. Detta såg riktigt lovande ut.
Medan Rävdansenuppfödda vann 4 av dagens löpningar var Diaghlyphard ännu värre. Hans avkommor segrade i 5 av dagens 8 löpningar.

 

GANELON, JEZEBEL OCH STRAIGHT EDGE

(16/12) Hästar uppfödda på Rävdansen hade en bra eftermiddag på Täby idag. GANELON hade stor uppvisning i första avdelningen av Vinterserien för Stayers, där han kom susande på yttern in på upploppet och enkelt slog gamla kompisen JEZEBEL som blev tvåa. Åter med Michael Richardson i sadeln tog han det lugnt, på lagom avstånd från täten, flyttades ut, och flög förbi konkurrenterna. Uppenbarligen har Ganelon och Richardson hittat varandra. Ganelon har med sin enorma aktion problem inne i fälten, där det blir trångt. Modellen är att söka utvändiga spår. Dessutom börjar man misstänka att hans bästa distanser är runt 2000 m, max 2400. Han blir intessant att följa i fortsättningen. Han långa frånvaro från banan, nästan 9 månader, berodde på den lungblödning han fick förra hösten.
Jezebel går allt bättre, efter att ha haft ett uppehåll på Rävdansen i 3 månader under vår/ sommaren, och Eva Lemon gör ett bra arbete med henne. Det är inte lätt för ston som tvingas möta hingstarna hela tiden då det inte finns några stolöpningar. ( Här måste Banorna ta sitt ansvar och skapa fler löpningar för enbart ston)
Songlines 3/4- bror Straight Edge, har Susanne Öslöf gjort ett kanonjobb med. Han är väl Gotlands mest kända häst för tillfället där lokalpressen bevakar han attacker på fastlandet. Idag vann han med nos efter att ha suttit lite väl långt bak i fältet. Men han vann vilket är huvudsaken.
( Vi har fortfarande en fantastisk halvsyster till GANELON till salu !)

 

DÖTTRARNA TILL RÄVDANSENSTON BÖRJAR VISA RESULTAT

(16/12) Vid dagens första löpning på Täby segrade 2- åriga PEARL (Diaghlyphard) före CATELLA. Mödrarna till båda dessa är uppfödda på Rävdansen. Pearls mor, Oh Well, är således en dotter till
Stone of Scone, och därmed halvsyster till bl.a. Hooter, Cinnamon, Steppin Stone och Jezebel.
Catella är en dotter till Ginger (Diaghlyphard), som är en dotter till Cavendish Queen, och således helsyster till bl.a. Kriterievinnaren KOKOMO och DAGGER.

 

PHILIDOR KLARADE PREMIERINGEN MED GLANS

(16/12) Den 6 december var det premiering på Jägersro och vår nya hingst 2002, Philidor, gick igenom med glans.
Han är en riktig glänsare och ser fantastiskt bra ut. Dessutom en oerhört trevlig individ vilket han uppenbarligen varit under hela sin karriär. Alla man talar med, som haft med honom att göra, talar om hans ärlighet som löphäst och hans goda humör.

 

I ENGLAND FINNS INGEN KRIS

(16/12) Efter att ha varit på December Sales kan man konstatera att köparna på denna auktion inte informerats om att det är kris i världen. Priserna på avelsston, föl, ston i och ur träning var minst lika höga som tidigare. Inte en chans att köpa något hyggligt med våra svenska kronor.

 

UPPFÖDNING "I" ITALIEN

(16/12) Just hemkommen från December Sales (Läs ovan) kan jag rapportera från ett möte med italienska uppfödare. Det fullkommligt kryllade av dessa runt auktionsringen på Tattersalls. Av dessa italienska uppfödare fick undertecknad en inblick i uppfödarnas situation i Italien.
I Italien har staten beslutat att bygga upp en kvalitativ uppfödning av både fullblod och travare. Man har nu under 6-7 år haft ett enorm stödprogram för att utveckla näringen.
Uppfödarna får 50 % av kostnaden betald om man utomlands köper in ston som är minst Listed- vinnare eller har lämnat en sådan. Man får dessutom 50 % av språngavgiften betald om man betäcker med en utländsk hingst.
Uppfödarpremierna är på 50 % och uppåt beroende på löpningens klass. I tex. Italienska
Gr 1- löpningar erhåller uppfödaren 100 %.
Negativt för uppfödningen i Italien är att de flesta italienska stona står på Irland. När de köps tas de omedelbart till Italien, inregistreras där, men tas direkt tillbaka till Irland, där de sedan står permanent. Fölet tas in i Italien före födelseårets utgång och måste sedan stå kvar i landet i minst 8 månader för att räknas som Italienfött.
Detta har fått som resultat att det i Italien knappast finns några fullblodshingstar och den delen av stuteriverksamheten existerar knappast.
Totalt sett, dock, ett helt fantastiskt stöd för att utveckla trav- och galoppsporten i Italien.

 

JÄGERSROBANAN ÄR I DÅLIGT SKICK

(16/11) Det är nu hög tid att Jägersro Galopp tar tag i sin bana innan nästa säsong. Den bana som bjöds under Kriteriehelgen var under all kritik. I samtliga lopp vann de hästar som lade sig i tätgruppen direkt efter start. Att passera fältet i ytterspår var i princip omöjligt. Enligt uppgift var banan stenhård i 3-4:e spår och under dagen kunde man notera att de hästar som hamnade där ute blev kvar där. En sådan bais i banan är oacceptabel en storloppsdag när vädret trots allt inte var någon katastof.
Att två hästar bröt benen under helgen kan väl inte med säkerhet skyllas på banan men faktum är att flera tränare var tveksamma att ens cantra på banan på söndagmorgonen.
Enligt uppgift har man inte bytt ytlager på 5 år och det syns (och hörs) när du tittar på bankonsistensen.  Hästarna har under fem år har malt ned det som en gång var sand till något som numer är av en dammliknande konsistens, och då är det inte lätt att arbeta upp en acceptabel galoppbana. Både på Täby och Klampenborg hör man hur hästarna kommer hem som invalider efter löpningarna då man normalt inte tränar på ett så hårt underlag. Om man förväntar sig ökat antal besök från de andra banorna i Skandinavien får man omgående ta tag i detta akuta problem.

 

En vecka av möten inom galoppsporten !        KRIS !

(15/11) I fredags avhölls den årliga Galoppkonferensen på Jägersro, Fullmäktigemötet och SG- styrelsemötet hölls i lördags och Jockeyklubben hade styrelsemöte på Kriteriedagen. I tisdags möttes travets och galoppsportens uppfödarföreningar och i onsdags hade ATG:s samrådsgrupp (Ordförande Bo Dockered) kallat alla huvudorganisationer till ett extra möte.
Bilden är klar. Det ser tufft ut just nu för hästsporten inom ATG. Även om ATG fortfarande går bra och hela tiden lyckas pumpa in allt mer pengar i hästsporten är det kris inom sporten. Dessutom ser man en kris inom spelet framför sig.
Vad gäller sporten så ökar kostnaderna mer än intäkterna och det blir allt dyrare att vara hästägare. Därav följer att aveln också får det allt svårare och man börjar redan se kraftiga nedgångar av födda föl, både inom trav och galoppsporten.
Det som kan rädda läget i det korta perspektivet är att ATG lyckas pressa ned totoskatten till 10 %, d.v.s. samma nivå som vi hade innan finanskrachen på 90- talet. Då tvingades ATG upp till 11,2 %. Nu har de flesta andra verksamheter återställts till tidigare nivåer och förhoppningsvis förstår Finansen att man håller på och beskattar ATG och hästtsporten till döds.
Krisen inom spelet är under uppsegling. Ladbrookes och andra spelföretag, internationellt internetspel, o.s.v. kommer in över gränserna i allt större skala. Även om Svenska Spel är den som ligger sämst till så kommer inte ATG gå skadesfritt ur denna ökade konkurrens. ATG:s möjlighter att skapa resurser till hästsporten hotas starkt och därmed hela näringen trav- och galopp. ATG måste omgående få fritt spelrum att utveckla konkurrenskraftiga spelprodukter för att möta den ökade konkurrensen. Dessutom har man inom ATG en tro om att man kan sälja V75 utomlands. Detta måste man få prova men stoppas nu av olika regler allt medan konkurrenterna blir allt fler.(Typiskt svenskt !)
Åter har ATG en chans att lansera galoppsporten. Internationellt är ju travsporten en dvärg medan galoppsporten är en jätte. Travet går kanske att sälja i Skandinavien, Tyskland och Frankrike. Galopp, med stora potter, går att sälja över hela världen. Men så långt kanske inte ATG:s ambitioner sträcker sig.

 

DIAGLYPHARDuppvisning på Täby

(14/11) Vid gårdagens tävlingar på Täby hade Diaghlyphard en ny stor dag. Båda 2- årsloppen vanns av hans avkommor, Max Fire och Godspeed. Den senare ser allt bättre ut medan Max Fire fick ge allt för att vinna. I Ulriksdals Minneslöpning var tre Diaghlyphard- avkommor först i mål. Tiger Swede segrade före Ganelon (?!) med Malaga på tredje. I det slagna fältet fanns bl.a. Namir. Tiger Swede och Ganelon är båda uppfödda på Rävdansen. Tiger Swede var en usel 2- och 3- åring som plötsligt, som 4- åring, fick en Lidnersk och höjde sitt formtal dramatiskt och plötsligt tillhörde svenskeliten och har stannat där sedan dess. Detta var hans andra seger i Ulriksdals Minneslöpning.
Under dagen var dessutom var Emalj tvåa i Kraaftserien över 1600 m före den allt bättre SPIRIT (Spectacular Tide).

 

HONEYSUCKLE PLAYER:          Årets 3- åring !!!

(14/11) Vilken Häst ! Han har nu tävlat i över ett år utan paus och ingen riktig matchning och han blir bara bättre. Han går på alla distanser och alla underlag. Tränare Tommy Gustafsson vet fortfarande inte hur bra denna häst är. Han överraskar honom och alla andra hela tiden.
Oturligt påriden i Jockeyklubbens Jubileumslöpning, slutade ändå 5:a , 2,5 längd bakom Rikard. Tvåa i Derbyt. (Inte anmäld i Breeders) Dödstrött i St  Leger på blytung gräsbana, där går hans gräns. Kommer tillbaka två veckor senare och har nu vunnit 2 raka segrar. Nu senast, över 1600 m,  mot den kraftigt förbättrade Diaghlyphard- sonen EMALJ. Krossar honom och allt motstånd på dagens bästa tid under dagens högsta vikt.
Med all respekt för underbara Simply Coolawinia, Honeysuckle Player är för mig årets 3- åring. Står nu i hkp 88 och har bara importerna Harrier (90) och Silca Legend (92) framför sig i Skandinavien.
Till saken hör att han dessutom fick en tuff start i livet. Mamman dog vid fölningen och han är uppfödd med flaska. Det brukar aldrig bli något riktigt kvalitativt av flaskföl. Stort beröm till Christina Rosenberg som skötte om Honeysuckle Player som föl och unghäst. Men detta har aldrig stört Honeysuckle Player som är en glad och bufflig häst och väldigt omtyckt i stallet för sin positiva attityd till allt.

 

 

NYA PHILIDOR- framgångar:       EASY BOY  vann BASNAESLÖB

(4/11) Det han knappt bli klart att PHILIDOR flyttar till Rävdansen 2002 innan nya framgångar rapporteras. Efter att ha vunnit årets mest överlägsna seger i debuten segrade EASY BOY även i sin andra start. Denna gång i årets längsta 2- årslöp på Klampenborg, Basnaeslöb 1800 m, som tidigare sett sådana vinnare som Federico och Opus One. Som storfavorit vann han mycket enkelt på den snabbaste tiden under dagen och framstår som en klasshäst redan nu. Enligt uppgift är han stor och valpig men besitter uppenbarligen massor av klass. Efter sin överlägsna debut fick han hkp 74. Vad han fick denna gång är inte klart i skrivande stund.

 

SENSATIONEN PHILIDOR TILL RÄVDANSEN

(2/11)  PHILIDOR ( Forzando- Philgwyn/ Milford) flyttar till Rävdansen för säsongen 2002. Han har fått en kanonstart på sin avelskarriär med sina första 2- åringar. 3 vinnare på 3 startande avkommor
Dessa är resultat av hans avelsdebut i Danmark, på Hjortebo Stuteri, där han betäckte ett mindre antal ston under sin första säsong.

NOTHING TO DO (e. Working Girl) är vinnare av Eckebos Legat Löp, 75.000 kr, samt 3:a i Norsk Kriterium, EASYBOY (e. Ligegaux Maxumum (Fr)) vann med halva upploppet i debuten på Klampenborg och ROSARITO har segrat på Övrevoll.

Att han skulle bli en bra avelshingst är i sig inte förvånande. Hans mor Philgwyn, är en syster till en av Englands främsta producenter av tidiga 2- åringar, speedstern och ledande avelshingsten PRIMO DOMINIE. Fadern Forzando är en amerikansk Gr 1- vinnare som ständigt producerar tidiga och sunda hästar och varit bland de främsta 2- årsproducenterna i England i många år. Att avkommorna dessutom haft långa och framgångsrika karriärer, som Philidor, gör inte saken sämre.
Man kan dessutom konstatera att Philidor är helt ren från Northern Dancer- blod och det gör honom till ett ypperligt outcross till denna blodslinje. Att han på fädernet är en son- son till Forli- sonen Formidable, som bevisligen passar utomordentligt bra med Northern Dancer- blodet, gör att han fyller ett tomrum på den skandinaviska hingstmarknaden. En annan son till Formidable är EFISIO, även han en utomordentlig hingst, såsom far till Pips Pride och Hever Golf Rose, båda Grupp 1- vinnare.( Anm: Och Silca Legend, skandinaviens bästa 3- åring)

Philidor segrade som 2- åring i England ( 3 st 1-1-0). Som 4- åring var han en av de absolut främsta handikapphästarna i England och vann han bl.a. Schweppes Golden Mile på Goodwood och £ 65.422. I Diomed Stakes, Gr 3, var han som 5:a slagen 2 1/2 längd, före bl.a. Gr 1- vinnaren Soviet Line. I Listed- löpningen Hambleton Hcp var han 2:a till samme Soviet Line, slagen ½ längd, o.s.v..
Han tävlade som 2- 5- åring i England ( 25 st 4-5-5). Efter avslutad karriär i England köptes han som 6- åring till Norge av Nils Petter Gill och blev här den dominerande milern i Skandinavien under flera år, med segrar i bl.a. Marit Sveaes Minneslöp, Stockholms Stora Pris. Han segrade både på dirt och gräs.
Totalt startade Philidor 50 gånger , 8 – 10 – 6, och tjänade 2.764.200 kr.

Arnfinn Lund, som tränade Philidor under hans karriär i Skandinavien har noterat flera fina åringar på den norska auktionen och tror på en stor framtid för Philidor i aveln. Han tränar själv 2- åriga Nothing To Do och har mycket höga tankar om denne.
Redan bokade ston till Philidor 2002 är bl.a. Heavy Loaded och Top Cat, båda toppston som nu gått i aveln. Top Cat har ett årsföl efter världshingsten Thunder Gulch ( Kostar: $ 75.000).

 

 

VI TOG HEM 4 !!

Nr 10: STEEL CLAW, h, Diaghlyphard- Oldopal Colours/ Fairy King.

Ser ut att bli tidig. Enormt musklad och visar stor snabbhet. Oldopal Colours är en dyring som inköptes av Composit APS/ Fleming Poulsen på Newmarket. Livshotande skadad i transporten på Englandsfärjan på väg hem. Räddad till aveln. Hennes systrar producerar regelbundet Black- Type- avkommor i Europa och USA och hon är ett av de mest välstammade stona i Skandinavien. Första avkomman, Forza JC Gruppen, i träning hos Fleming Poulsen, kvalar i dagarna. Mycket positiva rapporter därifrån.

Nr 82: REBEL ROUSER, h, Diaghlyphard- Delta Downs/ Deputy Minister.

En flott och klassig individ som blodsmässigt passar för Breeder´s och Derbyn. Vi tror att detta är en kanon !.
Delta Downs har en härstamning av världsklass såsom syster till Grupp 1- vinnare. Hon är kapabel att lägga en champion. Deputy Minister är en världens främsta hingstar. USA:s ledande 1997 + 1998. Just nu 5:a på morfarshingstlistan i USA. Rebel Rouser är syster till STATE, hkp 79, som efter en hel säsong med dålig blodvärden, nu börjar visa form.

Nr 63: BLUE JEAN BABY, s, Spectacular Tide- Angel Love/ Chief Singer

En flott häst och en bättre kopia av sin mor Angel Love. Tuff och välväxt och exteriört den bästa avkomman Angel Love producerat, hittills.. Lär inte vara någon tidig 2- åring men säkerligen en bra 3- åring. Blir tidigare än sin bror GANELON, hkp 85. Angel Love, Listed-vinnare och banrekordhållare över Derbydistansen på Jägersro. Detta är tredje avkomman. De första två är vinnare.

Nr 103: BAIL OUT, h, Spectacular Tide- Haunting Obsession/ Barachois

Stor och rejäl häst på kraftiga ben och oerhört sympatisk. Helbrodern Spectacular Slew, 6 segrar, hkp 79,  senast slagen av Tesorero med nos i SM- Milers och bäst över sprint/mile- distans. Detta är en internationellt prövad och lyckad nick, Seattle Slew- linjen på Barachois- ston. Barachois är en äldre helbror till Night Shift, båda efter Northern Dancer.

Samtliga åringar är nu tillbaka på Rävdansen och är TILL SALU för rimliga priser!
Efter två veckors break börjar vi nu rida in dem på stuteriet ! Vi har tidigare gjort samma sak med  Kriterie- vinnaren KOKOMO, Breeder´s-vinnaren BORDER SONG m.fl..

 

1:a, 2:a, 3:a och 4:a FÖR DIAGHLYPHARD

(17/10) I maidenlöpningen på Täby såg vi 5 Diaghlyphardavkommor starta. Favorit var Rävdansenuppfödde BILOXI (Diaghlyphard), men efter påridning och diverse trubbel på vägen försvann han när tåget gick. Istället lämnade de övriga fyra Diaghlyphard- avkommorna fältet och hade en egen kamp över upploppet. Först i mål var debuterande YEN (u. Gyllen) före Termini, Melnik och Godspeed. Detta var troligen en mycket bra maidenlöpning.

 

STATE TVÅA I CINNAMON CHALLENGE

(17/10) STATE (Spectacular Tide- Delta Downs/ Deputy Minister) blir allt bättre och utmanade Wanesca hela vägen och hade hon inte släppt iväg denne med en längd hade hon haft chans att utmana över upploppet enligt ridande Kim Andersen. Efter att ha haft dåliga blodvärden hela säsongen har hon äntligen blivit frisk och har direkt stigit från hkp 70 till 79 efter segern senast och nu andraplatsen bakom Wanesca. Fyra blev JEZEBEL (Diaghlyphard- Stone of Scone) i andra starten efter långt uppehåll. Båda går nu till Jockeyklubbens Avelslöpning.
( Vi återropade brodern till STATE, REBEL ROUSER,  på auktionen. Finns nu på Rävdansen för inridning, se ovan )

 

VISSA TYCKER ATT AUKTIONEN VAR RIKTIGT LYCKAD !

(12/10) För att tala boxningsspråk "så var uppfödarna uppe på nio och på darriga ben efter förra årets auktion. Nu kom den definitiva knocken !" 60 % återropade åringar kan aldrig få kallas acceptabelt. I denna branch är det en katastrof. Kortsiktigt för uppfödarna, i förlängningen för galoppsporten i Sverige. Kommentarer som menar att nu skall många dåliga ston slås ut är inte relevanta längre. Många åringar efter riktigt bra ston fick inga bud. Det vore förödande att slå ut 60 % av stona vilket synes vara den logiska följden av auktionen.
Angående sifferrapporteringen från auktionen lämnar denna mycket att önska.
17 (!) hästar gick genom ringen utan bud. I SkG. redovisas dessa som sålda för 15.000 kr/ st. En häst gick ut osåld men står ändå som såld för 50.000 kr. Sen bör man kunna rensa bort sådana återrop som man vet är återrop i kommission. Det är naturligtvis svårt att hantera riktiga "tokbud" där man kan ana att åringen är såld innan auktionen o.dyl.
Med alla dessa felkällor ter sig siffrorna mycket bättre än de verkligen är. Det är dessutom föga givande att räkna snitt och median när endast 40 % av åringarna såldes. Gränsen är passerad när dessa siffror är relevanta.
Den viktigaste siffran är 60 % återropade eller inget bud !!

 

REVANSCH FÖR LEIF JÖNSSON OCH CAERWENT !

(10/10) Många glädjer sig åt GLEN ANDREWS seger i Agria Breeders 2- års Trophy. Leif Jönssons satsning på Caerwent fick ett gott mottagande av uppfödarna men på förra årets auktion sade köparna sensationellt nej. Priserna var katastrofala. Samma sak i år. Dagen efter vinner så Glen Andrews Breeders. Caerwent är i jämförelse med många andra importerade och prövade hingstar, helt överlägsen. Den informationen och kunskapen har funnits länge. Han tillhörde de bättre hingstarna i Frankrike och det räcker långt i Skandinavien. Vi kommer att få se flera storsegrar för den alltför tidigt bortgångne Caerwent. Den revanschen unnar vi verkligen Leif och Vivian Jönsson. ( Det finns en årgång kvar !)

 

SPIKEN I KISTAN FÖR SVENSK FULLBLODSAVEL ?  60 % återropade !

(10/10) Det som inte fick hända, efter förra årets katastrofauktion, hände. Som befarat blev årets åringsauktion på Såstaholm ytterligare en katastrof för aveln. Nästan 57 % av alla åringarna ropades tillbaka. Undertecknad har gått igenom listan på sålda och osålda åringar, och enbart med den information jag har, om tränare som ropade in åringar i kommission för uppfödare, blir siffran 56,4 %. Den riktiga siffran torde vara över 60 %. Det innebär att bara drygt 40 av de 109 åringarna såldes.
Problemet är att det finns allt färre köpare. Något som varit uppenbart i flera år och som påtalats gång på gång. Ändå sitter SG passiva och väntar medan sporten håller på att tyna bort. Ett stort ansvar faller på SG för galoppens utveckling. Det vore en sak om man försökt få en större allmänhet att upptäcka galoppsporten, men misslyckats. Man försöker inte ens. Det är hög tid att någon professionell marknadsförare anställdes inom SG för att arbeta med marknadsföring och hästägarrekrytering.
Nu har man lämnat problemet till det utvecklingsbolag som ATG startat. Det är naivt att tro att den lilla galoppsporten kommer att få någon hjälp från detta håll. All kraft satsas på travet. Galoppens problem får vi lösa själva om vi skall komma någonstans.
Positivt var att norska och danska köpare köpte några av auktionens dyringar. Det lämnade en del pengar i uppfödarleden. Återigen måste en tacksamhetens tanke gå till svenskvännen Tor- Arne Uppström som inte bara stöder sin egen hingst Duty Time utan även köper andra intressanta åringar och dessutom sätter huvuddelen av dessa i svensk träning.
Negativt var att svenska köpare inte kan konkurrera i toppskiktet samt att mellanmarknaden inte finns. Det faktum att de bästa åringarna lämnar landet gör att våra svenska tränare på sikt kommer få svårt att konkurrera med sina penningstarka kollegor i främst Norge.
Utfallet av auktionen gör att uppfödarna måste fundera på sin framtid. Det logiska är att lägga ned men då faller svensk galoppsport som ett korthus. Redan dagen efter började flera uppfödare lägga ned sin verksamhet och försöka sälja av sina avelsston. Eftersom det inte finns någon marknad för avelsston i Sverige kommer många ston att slaktas, vilket är tragiskt. Vi kommer få se en mängd ston tas ur aveln i vår när de fölat fram sina dräktigheter.
De som ändå fortsätter står inför problemet med val av hingst. Det finns just nu bara tre hingstar som är kommersiellt gångbara i Skandinavien, enligt mitt förmenande. Diaghlyphard, Richard of York och Final Apperance. Alla kan inte gå till dessa, och som vi har sett, är det bara åringar till dessa hingstars bästa ston som säljer acceptabelt. Endast ett 10- tal åringar kan sägas ha gått med vinst för uppfödarna i Skandinavien !!
Eftersom det inte finns någon mellanmarknad blir detta en omöjlig situation för skandinaviska uppfödare. Diaghlyphard tar 55 ston, Richard of York 80, Final Appearance ?. Det torde finnas c:a 900 ston i Skandinavien ! Vart går resten ?
Vi får nu hoppas att inte någon i galoppledningen försöker utmåla auktionen som en framgång såsom skedde förra året. Tala i klartext om läget och börja arbeta med att lösa problemen !

 

FRAMGÅNG FÖR SYSTER TILL COMPOSIT- A   PÅ ASCOT

(29/9) FALLEN STAR (Brief Truce- Rise and Fall/ Mill Reef), syster till Rävdansens
Composit- A (Persian Bold), var tvåa, slagen med huvud i Rosemary Stakes, Listed Race,   på Ascot i lördags. Tränad av John Dunlop och riden av Pat Eddery,  var hon favorit i löpningen efter två raka segrar. Enligt Racing Post hade hon otur att hon inte vann då hon tvingades ut i femtespår för att runda fältet. Hon stod i TF 104 inför loppet. Efter att ha varit borta p.g.a. skada under större delen av 2001 har det 3- åriga stoet nu gjort comeback. Hon har alltid haft stora förhoppningar på sig efter att ha visat mycket lovande takter och tillhörde en av favoriterna inför 1000 Gs. Rise and Fall har tidigare lämnat de båda gruppvinnarna Fly to the Stars och Danseur Landis.

 

ÄNTLIGEN HAR DET KOMMIT !    GALOPPFÖRBUNDETS  STIMULANSPAKET

(26/9) Det är med stora förhoppningar man läser vidare i veckans nummer av Skandinavisk Galopp om det "stimulanspaket" SG lanserar. Men ju mer man läser desto mer undrar man om detta är ett skämt. I så fall ett riktigt dåligt skämt. Men det är uppenbarligen på fullt allvar man presenterar detta "generösa erbjudande" där man erbjuder gratis dressar, registrering, entrékort,  för tre nya konsortier. Men, eftersom erbjudandet är så  "generöst" vill man som motprestation att dresserna skall förses med SG:s logo på bröst och rygg. Lysande !! Kanon !!
Är detta Galoppförbundets bidrag till att lösa bristen på hästägare ?   Stimulanspaket ?
Vad hände med de stora planerna kring projektet där Bill Oppenheim anställdes som konsult för att ta fram ett koncept för att rekrytera nya hästägare. Är det kanske så att detta är resultatet av den halvmiljonsastsning som gjordes på Bill Oppenheim.. Tillsamman med det stoägarkonsortium som Bill Oppenheim startade tillsammans med sin dåvarande arbetsgivare (?)  Björn Eklund,  är detta i sådant fall de enda synbara effekterna vi sett av denna storsatsning.
Som en del kanske minns så anlitades Bill Oppenheim och skulle inför auktionen 1999 dra igång rekryteringsprojektet. Efter ett tag fick uppfödarna besked att han inte skulle hinna dra igång det praktiska arbetet med hästägarrekrytering redan 1999 utan först under år 2000. År 2000 var nästan till ända när besked kom att det första mötet skulle gå av stapeln i september/ oktober 2000, veckan innan auktionen. Det hann knappast mer än informeras om detta,  förrän det blev inställt. I samma veva avslutade Bill Oppenheim sitt konsultuppdrag. På en fråga till SG- styrelsen gavs besked att arbetet skulle pågå under 2001, inför den kommande auktionen, enligt de riktlinjer Bill Oppenheim sades ha dragit upp. Nu har det gått ytterligare ett år och fortfarande har inget arbete med hästägarekrytering påbörjats.
Är det rimligt att det får gå till på detta sätt ? Detta är skandalöst och amatörmässigt hanterat ! Hade detta varit ett företag så hade folk fått lämna sina jobb !

 

TACK FÖR PÅSTÖTNINGEN !!

(26/9)   Jag vill rikta ett tack till den trogne läsare av vår hemsida som var besviken över att jag inte uppdaterar så ofta längre. Han och flera av hans kompisar var besvikna och hoppades att jag skulle sätta igång igen.
Det ska bli skärpning från min sida, men ibland blir man bara trött på galoppsporten och hur den hanteras av alla intressenter. Det är som att trampa omkring i deg. Man kommer ingen vart. Sporten har ju alla möjligheter att komma igång men ingen i galoppledningen tar något ansvar för att något händer och det som görs är så amatörmässigt att man nästan vill ge upp. Denna hemsida försöker dra sitt strå till stacken, om än lite amatörmässigt ibland.

 

RÄVDANSENHÄSTAR PÅ ÅRETS STÖRSTA DAG PÅ TÄBY

(27/8) I SM- för 2- åriga hingstar startar SKIP ROPE (Spectacular Tide), tyvärr från ett dåligt spår långt ut som säkert gör det svårt för honom att hinna med till första kurvan över 1150 gr. Men han har dock tränat allt bättre och gick en "bullit" i senaste jobbet.
I SM för Milers startar tre stycken hästar som fötts upp på Rävdansen. Av dessa torde TESORERO (Funambule)och TIGER SWEDE (Diaghlyphard) höra till favoriterna. SPECTACULAR SLEW (Spectacular Tide) har blivit allt svårare för Madeleine Smith att hålla och når han täten så är det nog kört för honom. Han verkar dessutom var en sprinter och skulle nog haft större chans i SM för Sprinters.
I SM för Stayers gör GANELON (Diaghlyphard) sin andra start efter sin återkomst för 14 dagar sedan. SM kommer lite för tidigt för honom och han behöver säkert även detta löp för att komma i bästa form.
I Breeder´s Trophy återstår endast STRECKERS HOT SHOT (Spectacular Tide) sedan undertecknads främste favorit, REMEMBER (Spectacular Tide) strukits p.g.a. förkylning. Även för Streckers Hot Shot kommer nog löpningen för tidigt efter att ha haft ett tävlingsuppehåll på tre månader, p.g.a. skada. Dessutom talar knappast den tunga banan till hans förmån och han får nog ses som en outsider i ett mycket öppet löp. Positivt är dock att han i sadeln har formtoppade och kokheta Kim Andersen.

 

USELT TÄBY: Inte ett ord om Breeder´s Trophy och SM- Dagen i Skandinavisk Galopp

(23/8) Om man kan tala om en skandal i  lilla galopp- Sverige så är det Täby Galopps hantering av Breeder´s Trophy och SM- dagen. Återigen har man totalt misslyckats att marknadsföra den största dagen, för huvuddelen av Sveriges galopphästägare, gentemot sportens aktiva. ( Förhoppningsvis får vi se en enorm marknadsföring i andra media !!?)
Inte ett ord i sista Skandinavisk Galopp om det rikaste loppet i Sverige någonsin. Inte en analys av rankingen, inte en intervju med tränare t.e.x. Sören Jensen med flera startande, inte en spekulation om hur det kan gå. Inför Svenskt Derby skrevs det tre sidor i sista numret inför löpningen och otaliga sidor efter. I denna upplaga skriver norrmännen flera sidor om Oslo Cup.
Trots påminnelser om tidigare års misslyckanden gör man om det igen ( otroligt ! )och detta är nog det sämsta hitills. Det är att betrakta som en ren oförskämdhet mot hästägare, uppfödare, tränare och hingsthållare som alla har lagt ner stora resurser inför denna löpning. Det vore, minst sagt,  passande att Täby Galopp bad alla aktiva om ursäkt för debaclet.
Det måste snarast klargöras vems felet är; Täby Galopps, Skandinavisk Galopps, eller båda två. Det måste finnas rutiner hur marknadsföringen skall ske inför våra storlopp. Det brukar ju fungera alldeles utmärkt inför Stockholm Cup- dagen, som inte alls är av samma vikt,  vare sig för spelare eller aktiva.

Hur kan man förvänta sig att dagspressen skall skriva om galopp när vi själva inte ens lyckas skriva något vettigt i vårt eget organ, Skandinavisk Galopp .

 

STRECKERS HOT SHOT IMPONERAR

(14/8) Streckers Hot Shot (Spectacular Tide- Saqqara/ Persian Bold), som inte startat sedan i maj, tog en imponerande seger i Breeders´s Trophy Trial.
I sin första start, på Klampenborg, imponerande han oerhört och vann med 6 längder. I sin andra start, såg man redan på väg till start att något inte stämde. Han var en skugga av den häst som debuterat några veckor innan. Trots detta blev han tvåa, 2 längder efter blivande Derby- tvåan New York,  med Kim Andersen som hela tiden höll igen honom eftersom han uppenbarligen kände att något var fel.
Efter löpet konstaterades en allvarlig skada i hasen som efter en långvarig behandling nu läkt ut. Detta fick dock till följd att han tvingades avstå Danskt Derby. Som en följd av detta gick matchningen mot Svenskt Derby också snett, där han inte kom med då han hade för få poäng.
I en intervju i Trav och Galoppronden inför tisdagen tävlingar på Täby berättade tränaren Sören Jensen, att "Streckers Hot Shot skulle ha varit hans bästa chans både i Danskt och Svenskt Derby om han hade fått starta". Betänk då att Sören hade  2:an, 3:an, 4:an och 5:an i Danskt Derby ! Han har stora tankar om hästen !
Tyvärr blir det nu tufft med endast 14 dagar till huvudlöpningen, efter ett så långt tävlingsuppehåll. Normalt borde Streckers Hot Shot bli 5- 10 längder bättre efter detta löp, om han hinner hämta sig, och framstår då som en av huvudfavoriterna den 28 augusti.
( Det är dags att lägga upp en acceptabel matchning av Trial- löpningarna inför själva Breeder´s Trophy. Hästana behöver minst 3 veckor mellan löpningarna på denna nivå. Nuvarande upplägg,  med 2 veckor, är alldeles för hårt).

 

RÄVDANSEN MÅNADENS UPPFÖDARE:              4  AV   7

(9/8)  Rävdansen blev månadens uppfödare i juli och detta innebar årets fjärde månadsseger. Tvåa i juli kom Beli Kartong Invest AB, d.v.s. Sten och Tessan Karlsson. Deras andraplats var resultatet av Tesoreros seger i Swedish Open Mile, L. Tesorero är uppfödd på Rävdansen för Sten och Tessans räkning.

 

INFÖR BREEDER´S TROPHY

(6/8) Inför det stundande Breeder´s Trophy ser det bäst ut för Spectacular Tide. Diaghlyphard har för första gången ett mellanår, mest beroende på skador på nyckelhästarna. Lyphard Chief och Lady Hamilton borta, Saucy Bird med tveksam form o.s.v. Hans största hopp är Magi´s Diamond i nuläget.Spectacular Tide har tre riktigt vassa kandidater i Streckers Hot Shot, Remember och Monita. Dessutom State och Redbone som är på gränsen att komma med i Breeder´s.

 

DAGGER SEGRADE ÅTER ÖVER HINDER

(7/8) Efter sin imponerande seger på Övrevoll, före bl.a. Trinitro, tog han nu en överlägsen seger, 15 längder, före Manzana, under toppvikt. Han verkar gå en fin framtid till mötes i steeplechase. Han hoppar oerhört bra och såg ut att jogga hela loppet. Imponerande.

 

REMEMBER SEGRADE PÅ KLAMPENBORG

(6/8) Spectacular Tide- dottern REMEMBER, segrade i en bättre milelöpning på Klampenborg, efter en snabb avslutning. I andra gruppen in på upploppet styrde Fredrik Johansson ut henne och det syntes snart att hon skulle hämta in resten av fältet. Hennes avslutning var av toppklass. Segertiden var endast 3/10 sämre än den som topphästen OKTAN hade i dagens stora Milelöpning.

 

BRA MÅNAD FÖR RÄVDANSENUPPFÖDNINGAR

(2/8) Efter att ha haft en paus efter betäckningssäsongen börjar vi nu förberedelserna av åringarna inför årets auktion på Såstaholm
Löphästarna har haft en riktigt bra juli- månad, toppad av TESORERO:s seger i Swedish Open Mile, Listed,  på Täby, där han slog de främsta milerhästarna i Skandinavien. Tesorero är uppfödd på Rävdansen för Beli Kartong AB. Innan dess hade han och Tiger Swede, även han uppfödd på Rävdansen, vunnit dubbelt i Norge. I Norge segrade även DAGGER i en hinderlöpning före Trinitro,  vinnare av Grand National. Han verkar gå mot en fin framtid över hindren.
Efter sömstick och startboxproblem så kunde äntligen REDBONE komma ut i god författning och segrade i ena avdelningen av Breeder´s Trophy Trial.
En annan som tänt till är GEORGIA SATELLITE, som segrat i tre av de senaste fyra starterna. Efter en ritt med Fernando Diaz i sadeln, som uppenbarligen lärde honom en del, har han gått från klarhet till klarhet.
STATE slutade sexa i OAKS, men var näst bästa svenskfödda sto ( 5:a var Saucy Bird (Diaghlyphard)) och fick 40.000 kr i bonus för detta. Rävdansehingstarna var därmed fäder till de två främsta svenskfödda stona i Oaks. I starten efter var STATE trea efter Simply Coolawinia, men denna gång fem längder före Saucy Bird.

 

NYA FRAMGÅNGAR FÖR SPECTACULAR TIDE

(9/7) I Altamiralöpning på Jägersro slutade hans dotter MONITA tvåa efter en sent insatt spurt från bakre delen av fältet. Hon blev därmed den främst placerade skandinaviskfödda hästen efter omöjliga PRETTY GIRL, som nu åter visade bästa form. Helt klart är att Monita är i fortsatt utveckling och blir en av huvudfavoriterna i Breeder´s, om hon får en rimlig löpning.
I Oaks hade Spectacular Tide en startande avkomma, STATE, som nu liksom i Oaks Trial, visade att hon inte trivdes på Jägersros bana. Avslutade nu snabbast av alla över upploppet men det räckte endast till en sjätteplats. Trots detta blev hon näst bästa svenskuppfödda sto och tog hem 40.000 kr i bonus till Abracadabra Stable. Bästa svenskfödda sto blev nu SAUCY BIRD (Diaghlyphard) som blev femma.
Sammanfattningsvis så blev de båda Rävdansenhingstarna de framgångsrikaste skandinaviska hingstarna med Monitas andraplats i Altamira och Saucy Girl och State, femma respektive sexa i Oaks, i Oaksdagens båda storlopp.

 

DIAGHLYPHARD LIGGER REDAN ÖVER 90 % I DRÄKTIGHET !

(9/7) Med några ston kvar att scanna har Diaghlyphard redan passerat 90 % i dräktighet. Rimligt att tro är att det slutar på c:a 94 %. Detta är ett resultat som ligger i nivå med de främsta hingstarna i Newmarket, av de som betäcker ett större antal. Han har i år betäckt 59 ston. Hans säsong slutar som vanligt den 15 Juli.

 

 

GRATTIS ERIK SÖDERBERG !!
Största framgången någonsin när hans MIRIO chockvinner GRAND PRIX DE SAINT CLOUD, Grupp 1.

(1/7) I det lopp som vi hoppades att DANO-MAST skulle vinna, hade Erik Söderbergs en startande, storoutsidern MIRIO, (Priolo- Mira Maite/ Baillamont). Dano- Mast vann nu inte utan det gjorde istället MIRIO. Det är den största framgång som Erik Söderberg upplevt på turfen och är så oerhört glädjande och välförtjänt och det glädjer alla inom svensk galoppsport att han fick denna fantastiska framgång. Nu fattas bara en seger i Svenskt Derby och kanske får han även denna i år, med sin Magi´s Diamond (Diaghlyphard), som ju har imponerat stort på Jägersro.
Dano- Mast kom in på en mycket hedrande 5:e plats och fick FF 60.000 för sin bedrift.
Erik Söderberg plockade hem FF 1.200.000. för segern.

 

REMEMBER TVÅA I DERBY TRIAL PÅ KLAMPENBORG

(3/6) REMEMBER (Spectacular Tide- Sholam/ Riverman) blev tvåa i Derby Trial i lördags efter en vass avslutning, slagen med en längd. Efter att ha fått trafikproblem hamnade hon trångt och långt ned i fältet men avslutade snabbt.   Siktet är nu inställt på Danskt Derby. Efter att ha årsdebuterat med att bli trea i Mowerina gick hon nu upp i distans och klarade av detta på ett fint sätt. Uppenbarligen är hon ett av de bästa 3- åriga stona i Skandinavien över längre distans och hon blir intressant att följa i Oaks och Breeder´s.
Samma dag avreds det första Breeder´s Cup och där startade Rävdansenuppfödde Spectacular Slew. Tyvärr blev det ingen succé. Som man kunde frukta, fick han ledningen, på det svårridna innerspåret, och drog fältet första 1000 meterna. Därefter tappade han aktionen fullständigt och föll igenom fältet. Man får nog sitta på en Dano- Mast eller Songline för att vinna kvalitativa löpningar från täten på Klampen.
Vår bortförklaring: Klampenborg är en svår bana både för orutinerade hästar och jockeys. Man är närmast tvingad att ha ett förlöp och dessutom någon av de rutinerade jockeys som rider på banan regelbundet för att kunna hitta den bästa vägen till mål. Det rätta spårets varierar dessutom från tävlingsdag till tävlingsdag. Även den favorittippade Burry Boy kom helt bort i hanteringen.
Stort grattis till min vän Fleming Poulsen, som tog en dubbel med Opus One och Vetrotex.

 

ÅRETS SISTA FÖL HAR ÄNTLIGEN KOMMIT

(3/6) Sist blev ANGEL LOVE som fick ett stoföl efter Diaghlyphard den 29 Maj. Detta är alltså en helsyster till GANELON, som står i hcp 85, som nu är på gång att göra comeback efter en ryggskada.

Dagen innan, den 28 Maj, födde DELTA DOWNS, ett fantastiskt hingstföl efter Diaghlyphard. Vi utnämner Delta Downs till det främst härstammade stoet i Skandinavien, såsom syster till två Grupp- 1- vinnare. Den senaste är REGAL ROSE som segrade i Cheverley Park Stakes, Gr 1, 2000. Hon ströks sent ur 1000 Gs i England, där hon var en av favoriterna, och har inte synts till därefter.
Brodern GENERALIST är numer avelshingst i Japan och fick sina första föl i år.
Det är i nuläget osäkert om Angel Love och Delta Downs betäcks i år. Om så blir fallet går de båda till Diaghlyphard.

 

DANO- MAST VANN PRIX JEAN DE CHAUDENAY, GRUPP II

(14/5) Vi gratulerar Fleming Poulsen, Erik Olesen och Kim Elsass till Dano- Mast:s seger i franska
grupp- 2 löpningen Prix de Chaudenay på Saint Cloud. Undertecknad har tidigare utnämnt Dano- Mast till skandinaviens bästa häst och det bevisade han nu när han besegrade den härlige Valley Chappel, som nu blev trea, med tre längder. Även detta, naturligtvis, en stor prestation. Jag talade med både Fleming och Erik inför frankrikestarten och de var fyllda av tillförsikt. Fleming berättade att Dano- Mast var i mycket god form och skulle göra en god löpning om han reste bra, något som han inte brukar göra. Detta måste vara det bästa som hänt dansk galoppsport sedan Pompoes fina prestationer i början på 80- talet. Fleming Poulsen understryker sin storhet som tränare även på ett internationellt plan och framstår som en av Danmarks främste tränare genom tiderna, med stort tålamod och fingertoppskänsla.
Äventyret Dano- Mast kan sluta med start i både Prix de l´Arc och Breeder´s Cup. Låt oss hoppas !
( Namnet Dano- Mast kommer från danmarks största tillverkare av flaggstänger: Dano- Mast, till vilken Erik Olesen sålt rättigheten att döpa hästen )

 

HOTTASTE HINGSTEN I SKANDINAVIEN: SPECTACULAR TIDE !!

ÄR FAR TILL DE TVÅ HÖGST RANKADE SVENSKFÖDDA 3- ÅRINGARNA: REMEMBER OCH STRECKERS HOT SHOT

(12/5) Ingen skandinavisk hingst, vare sig Diaghlyphard eller Richard of York, kan i nuläget visa upp en så bred och kvalitetsfull 3- årsårgång som Spectacular Tide. Högst rankade svenskfödda 3- åriga hingst är STRECKERS HOT SHOT och högst rankade 3- åriga sto torde REMEMBER vara efter sin tredjeplats i Mowerina (se nedan). Totalt har 10 stycken av Spectacular Tides 3- åringar erhållit handikaptal över 70, bl.a. Stecker Hot Shot, Remember, State, Spirit, Exaton, Redbone, Novazap, Ace of Clubs, Lullabye. Även Monita torde tillhöra denna grupp efter sin fina debut i fredags, då hon blev två.
(Av dessa är Streckers Hot Shot, Remember, State, Redbone, Exaton och Novazap uppfödda på Rävdansen)

 

REMEMBER TREA I MOWERINA I ÅRSDEBUTEN

(12/5) REMEMBER (Spectacular Tide- Sholam/ Riverman) blev trea i sin årsdebut i klassiska Mowerina på Klampenborg. På grund av ett slag på en sena hann hon inte få en förlöpning och gjorde mot denna bakgrund en strålande årsdebut på en tid som hade räckt till en tredjeplats även i killarnas motsvarighet, 2000 Gs. Närmast bakom Remember föjde Gold and Grey (hcp 79) och ytterligare tre längder bakom följde Interwiever (hcp 80). Detta torde betyda att Remember får minst 79 i handikap efter denna prestation och mot bakgrund att det var årsdebut bör det finnas ytterligare utveckling i henne. Som 2- åring startade hon en gång med seger som följd. Detta var alltså endast hennes andra start. Enligt hennes tränare Fleming Poulsen är Mowerinas 1600 m hennes svagaste distans och hon bör ha betydligt mer att hämta i Oaks och Breeder´s framöver. Hon är rimligen det högst rankade svenskfödda 3- åriga stoet efter denna löpning.
Remember är uppfödd på Rävdansen för Beli Kartong Invest AB, Sten och Tessan Karlsson. Sholam ägs numer av Rävdansen och hon fölar i år efter Diaghlyphard och går nu åter till Spectacular Tide. På stuteriet finns en stoåring efter Diaghlyphard som ägs av Beli Kartong. Sholam torde vara det enda avelsstoet efter avelsgiganten Riverman i skandinavisk avel.

 

TÄBY GALOPP MÅSTE ÅTGÄRDA INNERSPÅRET

(12/5) Under två tävlingsdagar har innespåret varit segerreceptet. Uppenbarligen är fästet på innerspåret oerhört mycket bättre än alla andra spår och lyckas man nå detta först, med en hygglig häst, står man med tre ben i mål. För spelarna kan det naturligtvis vara en del av spelproblematiken, om man är på banan och kan konstatera fakta, men för hästägaren och tränaren är det inte acceptabelt. Snabba åtgärder krävs för att skapa rättvisa förhållanden och spelsäkerhet..

 

 

GALOPMAGASINET- Den bästa galopp- publikation som gjort i Skandinavien

Första upplagan av Dennis Madsens GALOPmagasinet har nu kommit ut och det är den bästa galopp- tidning som någonsin producerats i skandinavien. Intressanta och initsierade artiklar från alla de skandinaviska länderna och med internationella utblickar gör den till ett måste om man är intresserad av galoppsport. Dessutom fantastiska bilder.
Den går att köpa på alla galoppbanorna i skandinavien eller beställas på galopmagasinet@europe.com . Kostar SEK 79, väl investerade pengar. Detta är ett samarbetsprojekt inom skandinavien som måste uppmuntras. Undertecknad gratulerar Dennis Madsen för sin djärvhet att på egen hand dra igång detta projekt och till det fantastiska första numret.

 

STRECKERS HOT SHOT VINNER DIREKT OCH SIKTAR MOT DANSKT DERBY

(28/4) Sören Jensentränade, och Rävdansenuppfödde, STRECKERS HOT SHOT (Spectacular Tide- Saqqara/ Persian Bold) segrade direkt i debuten på Klampenborg, 6 längder före storfavoriten Cut Cumani. Han fick 79p i handikap efter sin lysande debut och är därmed den högst rankade svenskfödda hästen i årgången. (Lägg därtill att brodern CHEPHREN torde vara den högst rankade svenskfödda äldre hästen, så får man konstatera att modern SAQQARA har gjort succe´ även i avelsboxen).  Ryktet har länge sagt att detta kunde vara något extra men att han skulle kunna vinna denna högklassiga maidenlöpning på detta sätt, redan i debuten, var överaskande. Såsom planen ser ut nu hoppar han över 2000 Gs och siktar nu direkt på Danskt Derby.
Detta markerar ytterligare en avkomma till Spectacular Tide som vinner direkt i debuten och hingsten har nu ytterligare ett hopp i de större 3- årslöpningarna i Skandinavien. Hans andra årgång innehåller nu alltfler intressanta prospekt såsom, Steckers Hot Shot, Remember, Redbone, State, Spirit, Lullabye, Ace of Clubs,  Exaton, Novazap (Som tyvärr dock floppade som favorit idag efter att ha tränat glimmrande under en tid). Skall undersökas på Hälsingborgs Djursjukhus). Alla dessa har hkp 70+, med
Streckers Hot Shot i topp på 79.
Dessutom såg vi en hyperintressant häst kvala i tisdags på Täby, MONITA, på en kanontid. Se upp, detta är förmodligen ytterligare en kanon.
Ingen annan skandinavisk hingst har en sådan bredd på sin 3- årsårgång som Spectacular Tide, inte ens Diaghlyphard. Vi får nu se om någon av dessa växer ut till en riktig skandnavisk stjärna.
Till uppfödarna säger undertecknad: Kom inte och säg att jag inte förvarnade om vad som kan vara på gång.

 

 

DIAGHLYPHARD: SIRE OF SIRES och BROODMARE SIRE

(18/4) Ett nytt kapitel håller nu på att skrivas i historien om Diaghlyphard. Vid gårdagen tävlingar på Täby segrade Malf imponerande, en son till Melmac. I ett annat lopp segrade den mycket lovande Adamo, en son till Bloomerace. Båda fäderna är alltså söner till Diaghlyphard.
I Adamos segerlöp var Magi´s Diamond ( Diaghlyphard) tvåa och trea blev Maybe Star, en son till Maureen Star ( Diaghlyphard).
Vad har vi att vänta när Songlines avkommor beträder turfen ? Han ser ut att få mellan 35- 40 ston i år på Humlabjer, varav flera högklassiga, vilket ger honom en ärlig chans att prövas i aveln.

 

 

SPECTACULAR SLEW FICK EN SYSTER

(18/4) I morse fölade Haunting Obsession (Barachois) ett stoföl efter Spectacular Tide. Det är således en helbror till Spectacular Slew som startade kvällen före, på Täbys vårpremiär, och blev 4:a, på den något korta distansen 1350 m. Enligt rapporterna gjorde han en kanonlöpning från ett tråkigt spår. Sist in över upploppet tog han in 5- 6 längder på segrande Rex, och var endast slagen med en längd i mål efter en flygande avslutning. 1600 meter är uppenbarligen hans bästa distans. Fortsättning följer.
Hos Tommy Gustafsson finns en 2- årig helsyster i träning, Explode, och på Rävdansen finns en härlig hingståring, även han efter Spectacular Tide.
Haunting Obsession går nu åter till Spectacular Tide.

 

CINNAMON HAR FÅTT EN HINGST- UNGE

(12/4) Idag har femfaldiga championstoet Cinnamon fött en snygg hingst. Fader är den just nu jättehete Spectacular Tide, som verkar gå emot en toppsäsong.
I år är det dock tänkt att Cinnamon skall gå till Richard of York, om inte mul- och klövsjukan sätter hinder i vägen.
Cinnamons första avkomma, den mycket kapable, men otursförföljde, Exaton, är vinnare och på Rävdansen finns hennes andra avkomma, en stoåring efter Jalmood. Hon är döpt till China Moon, som Täbys speaker envisades med att kalla Cinnamon när hon löpte.

 

NY MONSTERFAVORIT TILL KENTUCKY DERBY:        POINT GIVEN

(8/4) Efter POINT GIVENs (Thunder Gulch) seger i Santa Anita Derby i lördags får han ta över favoritskapet till segern i Kentucky Derby, Gr 1.. Fuxen var som 2- åring tvåa i Breeders Cup Juvenile och segrade i Hollywood Futurity, Gr 1. Han segrade nu med 5,5 längd och tog hem
$ 450.000 till saudibaserade ägaren The Thoroughbred Corporation. Den orimligt framgångrike Bob Baffert sitter nu med ytterligare en chans att vinna The Triple Crown efter att ha missat knappt med Silver Charm och Charismatic.
Point Givens far, Thunder Gulch, var nästan avskriven som avelshingst efter en tveksam start, men har plötsligt blommat ut och då inte bara med Point Given. Samma läge hade Kingmambo för några år sedan, då ansedd som totalt misslyckad, för att plötsligt börja producera kanoner på löpande band.
I samma löpning startade D. Wayne Lukas SCORPION (Seattle Slew) som misslyckades totalt och det verkar nu som om Lukas, för första gången på många år, inte kommer att ha någon startande i Kentucky Derby.
Seattle Slew hade däremot vinnaren av Ashland Stakes, Gr 1, FLEET RENEE, som nu blir favorit till Kentucky Oaks, Gr 1.
Mr Prospectors framgångar fortsätter efter hans död. Nu segrade den otroligt härstammade TRADITIONALLY ( Mr Prospector- Personal Ensign/ Privat Account) o Oaklawn Hcp, Gr1,
med $ 360.000 till vinnaren. Ägd och uppfödd (på Claiborn i Kentucky) av Ogden Phipps, tränad av Shug McGaughey och riden av Pat Day. Personal Ensign minns vi som det obesegrade stoet som avslutade sin karriär med att nosa ut Bayakoa på mållinjen efter en osannolik avslutning och då vinna Breeders Cup Distaff.
The Thoroughbred Corporation hade ytterligare en vinnare under dagen då LAZY LODE (Arg) ( Lode) segrade i Arcadia Hcp, Gr 1. Richard Mandella tränar och han reds av världens genom tidernas ledande jockey, Lafitt Pincay Jr. Lazy Lode har tidigare vunnit Holywood Turf Cup, Gr 1, två gånger.
Fadern Lode känner vi igen som far till Sveriges ledande sprinter, Diego Lowthers, El Gran Lode.
Dessa argentinska hästar är stenhårda och medan El Gran Lode åker runt i Europa, åker Lazy Lode till Singapore för start i Singapore Cup.

 

LANE´S END PRIORITERAR KEENELAND SEPTEMBER SALE

(6/4) Lane´s End, USA:s ledande, och därmed världens ledande säljare av fullblodsåringar, överger för andra året i rad Keeneland July Sale till förmån för Keeneland September Sale.
Förra året var man ledande säljare i september då man sålde 180 åringar för tillsammans $ 53.874.300, med ett snitt på $ 299.301.
Will Farish, ägare av Lane´s End, och USA:s blivande ambassadör i England, menar att september- auktionen ger hästarna mer tid till att växa och mogna och att tyngdpunkten för all auktionsverksamhet är på väg att senareläggas av detta skäl.

 

 

MASSOR MED POSITIVA RAPPORTER OM SPECTACULAR TIDE- AVKOMMORNA

(5/4) Det strömmar in positiva rapporter om Spectacular Tide- avkommorna. Från Danmark hör vi att Fleming Poulsen, den danske kvalitetstränaren, är mycket nöjd med REMEMBER (Sholam), som enligt Fleming är utrustad med ett riktigt löphuvud och han tror att hon kommer att göra en bra säsong. Han varnar dock för en annan Spectacular Tide- avkomma på Klampenborg, STRECKERS HOT SHOT (Saqqara), i träning hos Sören Jensen, som ser magnifik ut. Med några lopp i kroppen tror han att brodern till bl.a. Chephren kan utvecklas till något riktigt stort. Sören Jensen har dessutom NOVAZAP (Novascotia) som tränar mycket bra inför årsdebuten och ser ut som en tavla.
På Täby har vi Tommy Gustafssons trio, STATE (Delta Downs), REDBONE (Dappled Flag) och EXATON (Cinnamon) som verkar bli allt bättre. Exaton har visserligen plågats av en diffus hälta men verkar vara på väg tillbaka.
Pia Brandt har SPIRIT (Ramonia) i träning och han avslutade fjolårssäsongen med att vinna rejält på Täby.
En annan vi väntar på är MONITA (La Bonita), hos Madeleine Smith, som kvalade lysande i höstas, men sedan inte setts till. Ryktet säger vidare att ROYAL CLUB (Bayfoot), hos Russel Muggeridge, är starkt på gång framåt.
Bland 2- åringarna hör vi mycket positivt om SKIP ROPE  (Cavendish Queen) hos Tommy Gustafsson och PETIPA (Tamar´s Brigade)  hos Bruno Nilsson.
Av de äldre, 4- åringarna, kan vi nog vänta oss en bra säsong av bl.a. SPECTACULAR SLEW (Haunting Obsession) som bara blir bättre, nu uppe i hcp 79. Dessutom St Leger- tvåan MINT (Darling Daddy) som av Scanform rankats till hcp 81, endast 2 enheter efter TRUE LOVER.

Det ser ut som om de uppfödare som missat vad som kan vara på gång har gjort ett misstag att inte betäcka med Spectacular Tide, denna säsong, när hans betäckningsavgift är synnerligen lågt satt. Skulle utfallet bli så positivt som det verkar, kommer betäckningsavgiften höjas till kommande år.
Rävdansen kommer att betäcka fem av våra bästa ston med Spectacular Tide 2001.

 

 

SEGER FÖR MONARCHOS I KENTUCKY DERBY GER THOMASSON GULD

(5/4) Den stora favoriten just för dagen till seger i Kentucky Derby är MONARCHOS (Maria´s Mon) efter sin imponerande seger i Florida Derby på Gulfstream. Monarchos mor är efter Dixieland Band, och min kompis i Klippan, Bengt Thomasson, har i år en åring efter Maria´s Mon- Hatchet Band/ Dixieland Band, som står på Hedberg Hill i Kentucky och skall upp på Keeneland i höst. Denna avkomma är redan nu hyperintressant och blir än mer attraktiv ifall Monarchos vinner Kentucky Derby. Åringen torde vara den enda avkomman till Maria´s Mon undan ett Dixieland Band- sto i årgången. Maria´s Mon, som är förstaårshingst och lite av en outsider i aveln, har flera goda avkommor och verkar ha något stort på gång.

 

ROLO TOMASI TREA

(4/4) ROLO TOMASI (Mujtahid), tränad av Wido Neuroth, slutade trea i Prix Cor de Casse, 1000 m. Segrade gjorde favoriten DANANYEV (Goldneyev) som slog Rolo Tomasi med två längder.  SECURITE (Arg) startade i samma löpning, svensktränad av Diego Lowther, men förlorade ryttaren.

 

VALLEY CHAPEL OPLACERAD I ÅRSDEBUTEN

(2/4) Tredubble skandinaviske derbyvinnaren VALLEY CHAPEL (Selkirk) slutade oplacerad i Prix D`Harcourt (Gr 2) på Longchamp. Valley Chapel slutade 7:a av 11 till start. I saldeln satt Eddie Ahern.
Segrade gjorde EARLENE (In the Wings), ägd av Shejk Mohammmed bin Rashid al Maktoum. Banan var en blytung gräsbana.

 

 

ERICSSON PROTESTERAR MOT NOKIAS NYA SUPER- NALLAR

(1/4) Ericsson protesterar mot Nokias lansering av sin nya serie super- nallar, NOKIA 2003, och vill att Nokia omedelbart stoppar lanseringen. Ericsson menar att Nokias 2003- serie, "genom sina överlägsna egenskaper såsom utseende, kvalitet och pris,   allvarligt kommer att snedvrida konkurrensen företagen emellan eftersom Ericsson inte har lyckats utveckla någon motsvarande produkt". Man har vänt sig till den svenska regeringen som man vill skall agera mot Nokia. Ericsson hävdar vidare att det skandinaviska samarbetet allvarligt hotas ifall Nokia får lansera de nya nallarna.
Nokias presstalesman har avvisat Ericssons krav med kommentaren "att det är en fri marknad och att det skandinaviska samarbetet inte får innebära att Nokia skall tvingas sluta utveckla att nya och bättre produkter. Våra uppdragsgivare är först och främst våra aktieägare och våra trogna kunder. Vill Ericsson konkurrera får man väl utveckla ännu bättre mobiltelefoner".

 

EN SISTA KOMMENTAR TILL PETER KASTENSSON

(24/3) Det är åter med förvåning man läser Peter Kastenssons indignerade kommentar till mitt "epos" i veckans Skandinavisk Galopp. Mannen som i förra numret säger att jag ljuger ( "Ivan Sjöberg är dock, milt uttryckt, aningen ovarsam med sanningen") tycker nu istället att undertecknad fört ner debatten på ett bottenmärke, och att jag ifrågasatt hans heder, när jag menar att han måste frigöra sig från Jägersro Galopp för att inte skada sin  trovärdighet i övriga galopp- Sverige.

TOTAL DOMINANS FÖR USA- UPPFÖDNINGARNA   I DUBAI

(24/3) Captain Steve´s (Fly So Free) seger i Dubai World Cup underströk bara USA:s totala dominans inom fullblodsuppfödningen i världen.
Däremot börjar man nu se japanska uppfödningar göra sig gällande alltmer. De senaste åren har man haft stora framgångar i Europa och vi kommer nog få se alltfler japanska hästar i världens storlopp. Inför löpningarna i Dubai utgjorde man främst ett exotiskt inslag, enligt media. Nu segrade man med Stay Gold (Sunday Silence) i Dubai Sheema Classic och var tapper tvåa i huvudlöpningen med To the Victory (Sunday Silence). Sunday Silence (Halo), hingsten som man inte ville ha i USA på grund av hans "enkla" härstammning, och dåliga humör, får nu betraktas om världen främsta avelhingst i konkurrens med Storm Cat och Saddlers Wells.
Av de 18 placerade hästarna i dagen huvudlöpningar var 8 från USA, 3 från Frankrike, 2 från Japan. En var hade Irland, Chile, Tyskland, Australien och Nya Zeeland. För engelsk uppfödning var dagen en ny besvikelse då ingen häst var bland de tre första under dagen.

 

RÄVDANSEN BLEV MÅNADENS UPPFÖDARE I JANUARI OCH FEBRUARI

(24/3) 2001 har börjat bra för våra uppfödningar. Rävdansen blev månadens uppfödare både i Januari och Februari. Främsta penningplockare har varit Chephren och Spectacular Slew.
Medan år 2000 blev vårt sämsta år på länge hoppas vi nu på ett bättre 2001.
Vårt bästa år någonsin var 1999 då hästar uppfödda på Rävdansen segrade i bl.a. Jockeyklubben (Tesorero), dubbelt i Dianalöpning (Artemis Club och Jezebel), Kriteriet (Taffee), m.fl.

 

RÄVDANSENHINGSTARNA  DUBBELT I TOPP

(24/3) Enligt den nu publicerade hingststatistiken t.o.m. 18 mars leder Rävdansens båda hingstar dubbelt. Naturligtvis leder Diaghlyphard med 589.450 kr. Tvåa ligger nye Spectacular Tide på 276.850 kr. Då skall man observera att Diaghlyphard har haft 26 startande mot 13 för Spectacular Tide och 9 vinster mot Spectacular Tide:s 5 vinster. Intressant blir det att följa resten av året och se om Spectacular Tide kan behålla sin andraplats.

 

FÖR TREDJE VECKAN I RAD- EN VINNARE FÖR SPECTACULAR TIDE

(18/3) SPECTACULAR SLEW (Spectacular Tide) tog idag andra raka segern och den sjätte i karriären när han segrade i en silverhandikap över 1600 m. I ledning hela vägen, tog han en säker seger före Blaze Away, som han gav 5 kilo. Trea var Statesman. Tiden var lysande, 1.41,1. Hästen blir bara bättre och här har Spectacular Tide en kanon på gång. Segrade redan som 2- åring men fick hela 3- årssäsongen förstörd p.g.a. en efterhängsen ryggskada.

 

SAQQARA HAR FÖLAT

(12/3) SAQQARA (Persian Bold) har fött ett stoföl efter Diaghlyphard. Årets Sto 1984, och ett av Sveriges ledande avelsston, har hunnit bli 21 år och lämnar fortfarande stora och starka fölungar. Hon har i aveln lämnat 6 skandinaviska Black- type avkommor och den främste för dagen är den mäktige CHEPHREN. I Danmark finns en mycket lovande 3- åring efter Spectacular Tide, Streckers Hot Shot, och hos Pia Brandt på Täby finns Biloxi, en 2- årig hingst efter Diaghlyphard. På Rävdansen finns dessutom en enastående stoåring, även denna efter Diaghlyphard. Det ser med andra ord ut som om vi får se avkommor till Saqqara på banorna under många år ännu.
Saqqara går nu åter till Diaghlyphard.

 

 

NY VINNARE FÖR SPECTACULAR TIDE

(11/3) En imponerande seger tog Rävdansenuppfödde STATE (Spectacular Tide- Delta Downs/ Deputy Minister) i dagen novislöpning på Täby. Efter att ha legat sist, svepte hon fältet på bortre lång, var uppe i ledningen runt kurvan och drog undan för att vinna med 5 längder i sin andra start. En stor,  flott häst med en lysande härstammning som blir intressant att följa framöver. Delta Downs syster, REGAL ROSE, segrade i de 2- åriga stonas största löpning i England i höstas, Cheveley Park Stakes, Gr 1,  och är installerad som huvudfavorit till årets 1000 Gs.

 

EN FIN HELG "AT THE RACES" FÖR RÄVDANSENHINGSTARNA

(5/3) På lördagen segrade Rävdansenuppfödde SPECTACULAR SLEW (Spectacular Tide- Haunting Obsession/ Barachois) i lördagskomben. Han gjorde en imponerande tempoväxling in på upploppet och ställde hela fältet utan chans. Det verkar som han för dagen kommit över den mystiska hälta som plågade honom hela förra våren/ sommaren och får han nu vara friska finns det mycket utveckling kvar. På söndagen segrade TIGER SWEDE (Diaghlyphard), uppfödd på Rävdansen för Björn Håberg, i en kvalitativ löpning över 1600 m, närmast före Tragic Love och Blue Thrills.  Snabbt upp i ledningen, modererat tempo och en hård avslutning är Tiger Swedes recept och det fungerade även denna gång. 58.000 kr till ägande Björn Håberg.
Under dagen var även Ace of Clubs 2:a, Redbone och My Benjamin 3:a, alla efter Spectacular Tide, som har allt större framgångar och torde ligga 2:a i hingsstatistiken efter Diaghlyphard just nu. (När publiceras hingsstatistiken kan man fråga, i dessa betäckningstider ?)

 

 

NU ÄR DET KLART !

TÄBY GALOPP UTÖKAR SITT BREEDER´S- PROGRAM.

BREEDER´S TRIPLE CROWN RIDS FÖRSTA GÅNGEN 2004
MED MILJONER I PRISPENGAR !

(26/2) Täby Galopps styrelse har beslutat att fr.o.m. 2004 starta en hel löpserie för 3- åringar,
Breeder´s Triple Crown.
Breeder´s Mile (1600 m), Breeder´s Classic ( 1950 m), Breeder´s Derby (2400 m) ( med reservation för de slutliga namnen), är öppet för 3- åringar, efter hingstar anslutna till Breeder´s Trophy, enligt samma modell som det tidigare konceptet. Förutom miljonprispengar i varje löpning, utgår en bonus varje år, 500.000 kr, till den häst som får flest poäng i Breeder´s Triple Crown- serien. (Den tidigare bonusen på 500.000 kr, som utbetalas till den häst som vinner Breeder´s Juvenile och Breeder´s Trophy, utgår i och med omläggningen ). Breeder´s Juvenile för 2- åringar ligger kvar enligt tidigare upplägg.
SFAF har haft en representant med i arbetsgruppen som har utarbetat detaljerna kring idén och stöder hela projektet till 100 %.
Detta kommer att öppna oanade möjligheter för svenska avel i framtiden. Med dessa enorma prispengar i potten kan knappast ägare eller tränare låta bli att köpa svenskt, om man ska få en rimlig ekonomi på sitt hästägande och sin träningsverksamhet. Det innebär vidare att varje skandinavisk åring "måste" anmälas till Breeder´s Triple Crown. Om den inte är med är den kommersiellt död. Även om både danska och norska hingstar kommer att anslutas kommer den svenskfödda hästen ändå stå överst på listan. Med det nu genomförda svenskprogramet, med 20 % till den svenskfödda hästen i botten, och det enorma Breeders´Triple Crown på toppen är det närmast att betrakta som "tjänstefel" att inte köpa svenskt. Och det gäller även norrmän och danskar.
Detta kommer att skapa förutsättningar för nya hingstinköp i framtiden och konkurrensen kommer att tvinga uppfödarna att förbättra sitt stomaterial.
Aveln drar nu tillbaka sitt krav på stängda klassiska löpningar. Istället kommer nu de öppna klassikerna löpa parallellt med det nya Breeder´s Triple Crown, och det skall vara möjligt att saxa mellan de två serierna, för de som så önskar. Detta innebär att den svenskfödda hästen inte tvingas möta importerna utan kan välja att gå i Breeder´s Triple Crown- serien samtidigt som möjligheten finns, om det finns plats, att möta importerna i t.e.x. Svenskt Derby. Samtidigt stoppas inte importerna, utan de kan löpa i den gamla klassiska serien.
Det som nu återstår för att få riktig snurr på aveln är att få in fler och bättre ston till svensk fullblodsavel. Enligt min mening är det inte intressant att i för stor utsträckning köpa in dräktiga ston, då dessa är utsorterade och inte tillräckligt bra,  i de prisklasser svenska uppfödare har råd att handla. Här finns det istället utrymme för banorna att bygga ut stoserierna och skapa incitament för att importen i huvudsak skall bestå av unga tävlingsston, istället för hingstar och valacker. Detta är vettigaste sättet att förbättra stostammen och bör uppmuntras via propositionerna.

 

DIAGHLYPHARD TOG STORSLAM PÅ ÅRETS HÄSTFEST, men...

(25/2) Vid Årets Hästfest på Täby Park Hotel utsågs SAUCY BIRD till årets 2- åring, FLORETTE till Årets sto och DOUBLE NET till Årets 3- åring och Årets häst. Alla är fallna efter Diaghlyphard.
Ingen orättvisa hade dock skett om King Quantas hade blivit årets 2- åring, vilket nog hade varit det riktiga valet, hur mycket Diaghlyphard- fan undertecknad än är. Oavsett detta gjorde Saucy Bird det man kan begära och har inget att skämmas för.
I klassen Årets Sprinter valdes den härlige Waqquas. Det hade inte varit orättvist om istället El Grand Lode fått titeln efter en lysande säsong som avslutades med en tredjeplats i en fransk Gr 3- löpning. I deras innbördes möten segrade El Grand Lode i 4 av 5 starter.
Till nästa år skulle man kanske införa ett röstningssystem av samma slag som i Melodofestivalen där en expertpanel röstar tillsammans med galoppsportens inskickade röster där båda gruppernas röster väger lika tungt. Detta i väntan på att fler än några hundra röster skickas in.

 

RIVER LOVE OCH ALBERTA HAR FÖLAT

(21/2) Idag har två föl sett dagens ljus på Rävdansen. Björn Håbergs RIVER LOVE (River Mist) födde en hingst efter Spectacular Tide. Anna och Åke Darlings ALBERTA (Exceller) fick en hingstunge efter Itsabrahma. Båda stona skall i år betäckas med Diaghlyphard.

 

OLDOPAL COLOURS HAR FÖTT ETT STOFÖL

(15/2) Oldopal Colours (Fairy King- Thitlewood/ Kalamoun) har fött ett stoföl efter Diaghlyphard. Hon går åter till samma hingst. Läs mer om Oldopal Colours nedan.

 

ÅRETS FÖRSTA BETÄCKNING PÅ RÄVDANSEN

(12/2) Diaghlyphard har idag betäckt årets första sto på Rävdansen. Det var vårt eget sto, Composit- A, som blev den lyckliga. Betäckningen gick bra och hingsten verkar vara i toppform inför årets säsong. Diaghlyphard är helt fullbokad och vi tar nu emot intresseanmälningar för 2002.

 

NYA VINNARE FÖR DIAGHLYPHARD OCH SPECTACULAR TIDE

(12/2) I finalen för Milers i Vinterserien segrade Rävdansenuppfödde CHEPHREN, enkelt före Royal Dancer. Även om segern till slut blev enkel var vägen dit desto krångligare. Efter en missad start gick han nästan omkull i ett trångt läge, 800 kvar, men kom igen på innern och hämtade enkelt in Royal Dancer och slog denne med 1,5 längd. Chephren, som inför löpningen stod i hkp 87, torde nu vara den bästa svenskfödda hästen i träning.
SPECTACULAR STAR, uppfödd av Raoul Hamilton, som fått ett kort break efter en hård matchning under hösten, kom tillbaka i toppform, och vann enkelt före Buckmachine. Tuff häst som bara blir bättre.

 

VILL DU JOBBA PÅ STUTERI I KENTUCKY ? Hör då av Dig till undertecknad !

LENA HEDBERG, som driver Yorkrun Farm i Mt Sterling, utanför Lexington, behöver någon som kan hjälpa till under föl- och betäckningssäsongen. Omgående start. Lön efter överenskommelse.
Eventuellt kan arbetet utsträckas till september. Då får du vara med om flera av de stora auktionerna på Keeneland och Fasig Tipton, vilket kan vara intressant.

 

HELSYSTER TILL KOKOMO BLEV NUMMER 3

(!0/2) Cavendish Queen ( General Assembly) nedkom idag med ett brunt stoföl efter Diaghlyphard. Denna kombination har tidigare givit Kokomo, vinnare av bl.a. Svenskt Kriterium och Jockeyklubbens Avelslöpning. Hingstval 2001 är inte bestämt.

 

CHEAP TRICK HAR FÖLAT

(7/2) Ostartade CHEAP TRICK ( Diaghlyphard- Fairylike/ Clever Trick) har idag fött sitt första föl., ett sto efter Spectacular Tide.

 

SONGLINE FLYTTAR TILL HUMLABJER

(31/1) Songline kommer att flytta från Vasaholm till Humlabjer inför årets avelssäsong. Leif och Vivian Jönnson har hyrt Songline, av AB Åkerkullen, för säsongen 2001, där han kommer att betäcka Jönsson samtliga ston och även betjäna ston utifrån. Han står till tjänst för 5000 kr ( 1 oktober).
Familjen Jönsson har haft all otur med sina hingstar inför årets avelssäsong då man först förlorade Caerwent, och nu senast, då familjens favorit, Grants, skadade sig vid ett olycksfall, så allvarligt att man tvingades avliva honom.

 

JEZEBEL TOG MERITERANDE SEGER

(28/1) I dagens Silverhandikap på Täby segrade Rävdansenuppfödda stoet JEZEBEL (Diaghlyphard- Stone of Scone/ Ragstone) med tre enkla längder och tjänade 25.000 kr åt Stall Valhall, Leif Eriksson. Den tidigare Diana- tvåan besegrade bl.a. Tarbaan, Winrow, Salad Days.
Under dagen segrade även SPINNING WHEELS (Diaghlyphard), i sit livs andra start, för sin ägare och uppfödare Karin Eriksson från Järbo. Vi gratulerar till segern, som var familjens första, efter att tidigare haft otur med sina första uppfödningar. Fler besök i vinnarcirkeln lär vänta.
Båda dessa vinnare tränas av Tommy Gustafsson på Täby.
HIGH TIDE (Spectacular Tide) gjorde sitt livs andra start, denna gång över korta 1200 m,  för ägaren Björn Håberg, och det blev en andraplacering, efter att ha varit trea i debuten. Lovande individ som blir intressant att följa.

 

GRAVA FEL I HINGSTKATALOGEN

(29/1) En närmare studie av den nya hingstkatalogen visar på grava fel i rapporteringen. Om vi tittar på våra egna hingstar, Diaghlyphard och Spectacular Tide, rapporteras att Diaghlyphard betäckt 52 ston 1999 och att det föddes 32 föl år 2000. Rätt siffror är 52 betäckta och 39 levande föl. För Spectacular Tide rapporteras 27 betäckta och 20 föl. Rätt är 27 betäckta och 23 föl födda.
Uppenbarligen är den siffra man kallar födda, egentligen registrerade föl, vilket är något helt annat. Vi vet att i några fall har föl dött, allt ifrån 6 veckor upp till 4 månader efter fölning, och därför ej hunnit registreras, men de är likväl födda. På de språngrullor som stuterierna skickar in till Svenska Galoppförbundet är dessa riktiga fölningar inrapporterade och är naturligtvis de som skall rapporteras som födda föl. Då dessa siffror tas till intäkt för hingstarnas fertilitet är det oerhört viktigt att siffran för födda föl är den riktiga. Denna felaktiga rapportering gäller naturligtvis inte bara Rävdansens hingstar utan samtliga. Undertecknad kommer att kontakta Svenska Galoppförbundet för att reda ut detta och försöka få till stånd enhetliga rutiner inför framtiden.

 

INVIGNING AV ERNA VAN DOORNS NYA STUTERI

(27/1) Idag inviger Erna van Doorn sitt nya stuteri i Eskilstuna. Stall AMSKA, d.v.s. Erna van Doorn, har arrenderat mark och ett nybyggt stall av Anders Eriksson på dennes Hagby Gård. Erna har flyttat ut sina avelsston från sin lilla gård på Jägarskogen och koncentrerar nu avelsverksamheten till Eskilstuna.
På stuteriet kommer Funambule stå uppställd och nästa år planeras för ytterligare någon hingst.
Denna glädjande satsning visar att Mälardalen blir allt intressantare ur avelssynpunkt. Dessutom kan vi konstatera att de ledande uppfödarna i Sverige finns i Mälardalen. Efter Rävdansens 5 raka uppfödarchampionat, har Bo Helander i Brottby tagit 2 raka championat. Dessutom har Sonja Olsson haft fina framgångar under år 2000. Till detta skall läggas Bengt Morberg och Sto Nova (Håkan Karlsson), m.fl...
Stor del av detta skall naturligtvis tillskrivas Diaghlyphard, som ryckt upp uppfödningen i Mälardalen. Dessutom har detta även stärkt Täby Galopps position i jämförelse med Jägersro, som tidigare dominerade svensk galopp. Detta har fått till följd att Täby alltmer främjar uppfödningen av den svenska fullblodshästen, vilket kommer att påverka aveln i Mälardalen positivt i framtiden.

 

NYA VINNARE FÖR SPECTACULAR TIDE OCH DIAGHLYPHARD

(21/1) Dagens huvudlöpning på Täby, Vinterserien Milers, vanns enkelt av Rävdansenuppfödde CHEPHREN ( Uttalas "tjeffren", en egyptisk farao). Han tog sig ut från innerspår, och sista häst, och speedade ned hela gänget på en bra tid. 58.000 kr till Stall Rio.
I Svenskeliten segrade EMALJ (Diaghlyphard) med huvud före allt bättre REDBONE (Spectacular Tide). Redbone ägs och är uppfödd av Rävdansen.
En imponerande debut gjorde EVILS CHARM ( Spectacular Tide- Ladviks Corona/ Kaldoun). Efter att ha tappat 10- talet längder direkt efter start, rundade hon fältet i kurvan och vann en enkel seger i sitt livs första start. De som såg kvalet bör inte ha varit förvånade. Evils Charm är uppfödd och ägd av Erna van Doorn som dessutom tränar hästen. Erna hade en stor kväll då hon även tränar Emalj och Chephren.
EXATON gavs en omöjlig uppgift genom att tvingas dra hela fältet på den blytunga banan och är ursäktat som knappt slagen 4:a.

 

VÅR STUTERIVETERINÄR JUST HEMKOMMEN FRÅN NEWMARKET

(12/1) Elisabeth Hemberg, stuteriveterinär på Rävdansen, har under en vecka besökt Newmarket och sin kollega Sydney Ricketts, på Rossdales. Hon har där informerat sig om de senaste rönen inom hästgynekologi och fölsjukdomar. När det gäller gynekologi m.m. samarbetar hon sedan många år med Walter Zent, i Kentucky och Sydney Ricketts i Newmarket, båda världsledande veterinärer.

VAD SÄGER MAN ?   7.490.566 kronor och nionde raka hingstchampionatet

(11/1) För nionde gången var Diaghlyphard, Sveriges och Skandinavien främste avelshingst år 2000. Åter segrade han även på 2- årslistan. Double Net (Årets Häst 2001),  Florette (Årets sto 2001)och Saucy Bird hette de främsta penningvinnarna.
Fortfarande har ingen annan hingst nått över 3 miljoners- strecket. Diaghlyphard var först över 3, 4, 5, 6 och nu över 7 miljoner. Undertecknad konstaterar att Diaghlyphard är en hingst av världsklass, som av lyckliga omständigheter har hamnat i Sverige. Samma åsikt har framförts av flera utländska experter och man undrar vad han skulle kunna åstadkomma med avelsston av internationell toppklass.
Fortfarande en pigg och glad 19- åring inleder han nu sin fjortonde avelsäsong på Rävdansen. Senaste året låg hans dräktighetsprocent på 95.

 

FEM 2- ÅRSVINNARE FÖR SPECTACULAR TIDE   i andra årgången.

(11/1) Remember, Exaton, Spirit, Redbone och Ace of Clubs är Spectacular Tide:s 2- årsvinnare i sin andra årgång.
Om vi tittar på den första, så finns det 4 Black- type hästar i denna. MINT var 2:e i Norskt St Leger, NOVAPEARL vann Vinterfavoriterna i Danmark och var 4:a i Mowerina, ELLA var 3:a i Mowerina, 3:a i Scania Sprint och 4:a i Dianalöpning och SPECTACULAR STAR var 2:a i SM för 2- åringar. Till detta skall läggas 4- faldige vinnaren SPECTACULAR SLEW som löpte halvskadad hela säsongen och inte kunde göra sig själv rättvisa.
Totalt sett en ganska bra årgång, MEN, den stora stjärnan saknades.
I jämförelse med sin stallkamrat; Diaghlyphard, den främsta hingst som stått i Sverige, hade han en jämnare första årgång. 4 Black- type avkommor mot 2 för Diaghlyphard. 6 avkommor med handikapptal över 70 medan Diaghlyphard hade 5. Men han saknade den stora stjärnan och den hade Diaghlyphard i Maureen Star.
Nu är det inte omöjligt att Spectacular Tide har några stjärnor i sin andra årgång. T.e.x. REMEMBER, (u. Sholam/ Riverman) som vann i sin debut på Klampemborg, efter en makalös upploppsrökare, för tränare Flemming Poulsen. Hon fick för denna prestation 73 i handikap och var klar för Svenskt Kriterium men på grund av slarv från SGC fick hon inte starta i löpningen. (Ägarna söker nu kompensation från SGC). Fleming Poulsen menar att hon idag kan runt 80 i hkp och det hade räckt långt i Kriteriet.
EXATON (u. Cinnamon) utvecklas stadigt efter att ha gjort en nystart efter segern i debuten. Drabbades där emellan av en infektion i halsmuskulaturen efter en vaccination. Senast endast 4 längder slagen av 78- handikappade Honeysuckle Player, efter att ha haft denne på kroken 400 m kvar, innan luften tog slut.
Totalt tjänade Spectacular Tide:s avkommor 1.266.994 kronor år 2000.

 

FÖRST UT 2001:   Hingstföl undan Composit- A.

(10/1) Första fölet föddes idag på Rävdansen och det var Composit- A som fick ett hingstföl efter Diaghlyphard. Composit-A:s Gr- 1 vinnande bror, Godolphinägde Fly to the Stars, inleder i år sin avelskarriär i Frankrike.
Composit- A går åter till Diaghlyphard 2001.

Tillbaka ⇨

 

 Rävdansens Stuteri 640 43 Ärla Sverige Tel: 016-74260 Mobil: 070-551 09 93 E-post: ravdansen@telia.com