Start Nyheter Om oss Framgångar Åringar Avelsston Hingstar Föl Till Salu Ivans funderingar

TOPCOATS BROR VINNER PÅ SANTA ANITA

(25/3) LUNAR CAT (Mountain Cat- Cuz´s Star/ Galaxy Libra), en 3- årig halvbror till Vinterfavorit- och Oaksvinnaren TOPCOAT (Lomond), segrade på Santa Anita den 25 mars. Han segrade över 1800 m gräs på tiden 1.51:2. Segerpriset var $29.400 d.v.s. c:a 260.000 kr.
Lunar Cat kostade $ 160.000 som åring på KeeSep och såldes vidare för $ 175.000 KeeApr som 2- åring.
Rävdansens Topcoat har nu en åring efter Diaghlyphard och fölar inom kort efter samma hingst.

 

FLY TO THE STARS STARTAR I DUBAI

(24/3) Rävdansenstoet COMPOSITAs bror Fly To The Stars (Bluebird) startar i den näst högst doterade löpningen i Dubai i helgen, Dubai Duty Free, med Jerry Bailey i sadeln. Prissumman i löpningen är $2.000.000. Han lär tillhöra löpningen favoriter och var 2:a i samma löpning 1998.
Fly to the Stars är flerfaldig gruppvinnare i Europa och vann bl.a. Lockinge Stakes, Gr 1, 1999.
Composita har i år ett föl efter Diaghlyphard och är åter dräktig med denne.

 

CINNAMON HAR FÖTT SITT ANDRA FÖL

(22/3) Rävdansen- delägda CINNAMON födde den 22 Mars sitt andra föl. Det blev ett stoföl efter Jalmood. Hon går i år till Spectacular Tide.
Hennes första avkomma, f.d. Cinnamonster, numer omdöpt till EXATON (Spectacular Tide), är i träning hos Tommy Gustafsson om omtalas i termer som "bättre än Songline". Tiden får utvisa om dessa optimistiska tongångar håller i sig. Exaton ägs av Stall Valhall.

SM- VINNAREN MELLOW YELLOW HAR FÖTT SIN FÖRSTA

(21/3) Obesegrade 2- åringen MELLOW YELLOW, vinnare av SM för 2- åringar, födde den 21 Mars sitt första föl. Det blev en hingst efter Spectacular Tide. Hon går åter till denne. Mellow Yellow ägs av Stall Valhall.

DELTA DOWNS HAR FÖTT EN HINGST

(!7/3) Rävdansens DELTA DOWNS (Deputy Minister) födde den 17 mars en hingst efter Diaghlyphard. Hon går i år till Spectacular Tide. Delta Downs är det bäst härstammade stoet på Rävdansen med idel ädel adel i härstammningen.

NY STYRELSE VID SFAF-s ÅRSMÖTE I MALMÖ

(6/3) Vid SFAF-s årsmöte den 4 Mars, på Jägersro Hotell i Malmö, valdes en ny styrelse med följande utseende:

Göran Åsheim (Ordförande)
Ivan Sjöberg (Vice ordförande)
Otto Silfverschiöld
Helena Sigfridsson
Eva Mustad
Sten Thynell

Suppleanter:
Bengt Morberg
Karl Aage Berggren
Nadja Bellander (Sekreterare)

Valberedning:
Margareta Wettermark
Karin Johansson
Roger Asp

RIVER LOVE HAR NEDKOMMIT MED EN DIAGHLYPHARD- HINGST

(6/3) Björn Håbergs RIVER LOVE (River Mist) har fölat. Det blev en hingst efter Diaghlyphard och i  år går River Love till Spectacular Tide.
Detta är River Love´s tredje föl och den första, en hingst efter Diaghlyphard, är i träning hos Björn Håberg´s "svenske" tränare, Olle Stenström. I Norge har Björn Håberg sina hästar i träning hos Arnfinn Lund.

KUTBEYA HAR FÖTT ETT STOFÖL EFTER SPECTACULAR TIDE

(6/3) KUTBEYA (Diesis) födde den 8 Februari ett stoföl efter Spectacular Tide.
Kutbeya var högst rankade sto i Skandinavien under sin löpkarriär och ägs av Björn Håberg i Oslo.
Hon skall nu betäckas med Diaghlyphard.

VINN 2 BREEDER´S OCH EN JÄTTEBONUS PÅ 500.000 KR

(20/2) Äntligen är det klart ! AGRIA går in och sponsrar/ garanterar en bonus på 500.000 kr till den hästägare vars häst vinner både 2- och 3- års Breeder´s Trophy på Täby, med start 2001- 2002.
Dessutom har AGRIA gått med på ett förbättrat sponsoravtal vilket gör att löpningen nu kommer att få resurser att marknadsföras som Täby Galopps största tävlingsdag under året.
Nya 2- års Breeder´s Trophy Juvenile kommer att bli en miljonlöpning inom ett år och i det närmaste lika stort som 3- års Breeder´s Trophy. I båda löpningarna kommer 20 % av prissumman att delas ut till uppfödarna av de placerade hästarna.
Tanken att skapa Breeder´s Trophy Juvenile uppkom när Jägersro Galopp beslöt att öppna Svenskt Kriterium för skandinaviskfödda hästar. Trots otaliga försök att få behålla Svenskt Kriterium svenskt, vägrade Jägersro Galopp att lyssna på detta, utan valde att köra över en, i det närmaste, enig galoppsport.
Karl- Aage Berggren, och några uppfödare,  började skissa på denna nya löpning och överlämnade ett färdigt förslag till SFAF:s styrelse. Detta förslag presenterades sedan för Täby Galopp:s ledning som ställde sig positiva till förslaget.
Detta kommer att innebära ett enormt stöd för den svenskfödda hästen och uppfödningen.
Ägarna till svenskfödda hästar har börjat tröttna på att betala in insatser i löpningar som man har små chanser att vinna. I  t.e.x. Svenskt Derby betalar svenska hästägare in c:a 90 % av insatserna medan i bästa fall 10 % av prispengarna går till svenska hästägare. 90 % går till norska hästägare, år efter år, och så kan det naturligtvis inte fortsätta. Svenska galoppsport dräneras på värdefulla resurser i en helt oacceptabel utsträckning. Svenska tränare och hästägare har i det närmaste gett upp möjligheterna att konkurrera i de löp där de norska miljonhästarna tävlar. Vi har inte den typen av hästägare i Sverige, vilket på sitt sätt är bra, då det skapar en skadlig obalans inom sporten, vilket syns tydligt även i Norge. Stimulerande konkurrens är positivt. Det vi möter från norskt håll är något annat; det är mördande konkurrens, vilket skadar, eftersom man utesluter majoriteten av sportens deltagare, tränare, hästägare och uppfödare,  att konkurrera på något så när jämna villkor.

Därav följer att det i  förlängningen av den nya storsatsningen på BREEDER`S i Sverige, finns planer på att bygga ut detta koncept ytterligare, med ett Breeder´s Trophy för ston och ytterligare någon kategori.

 

OLDOPAL COLOURS HAR FÖLAT

(11/2) OLDOPAL COLOURS (Fairy King- Thistlewood/ Kalamoun) födde ett hingstföl efter Diaghlyphard den 11 Februari. Detta är hennes andra föl,  efter att förra året fött en hingst efter Diaghlyphard.
Ostartade Oldopal Colours tillhör det vi brukar kalla " den nya generationen" Rävdansen- ston. En av de dyraste åringar som köpts till Danmark, av "Monofiber" Erik Olesen, men blev allvarigt skadad i ryggen under färjetransporten från England, då hon gick omkull på rygg i hästtransporten och inte kunde hjälpas förrän hon kom iland. Hon överlevde lyckligtvis olyckan och fick gå direkt till aveln, på Rävdansen.
Hon kommer ur en mycket framgångsrik mödernelinje där bl.a Ardross, Memories, Danish Rhapsody finns representerade.

SEATTLE SLEW- LINJENS ENORMA FRAMGÅNGAR FORTSÄTTER

(6/2) Inte nog med att Seattle Slew är far till USA:s bästa 3- åring just nu, stoet SURFSIDE, och det kanske bästa äldre stoet i form av HONEST LADY. I lördags vanns 3 av de 4 grupplöpningarna som reds i USA av avkommor till Seattle Slew- sönerna A.P. Indy, General Meeting och Slew City Slew.
I den största löpningen, THE DONN H, Gr 1, $ 500.000, segrade STEVEN GOT EVEN före Breeder´s Cup- tvåan GOLDEN MISSILE, båda söner till A.P. Indy.
I STRUB S., Gr 2, $ 490.000,  segrade GENERAL CHALLENGE, en son till General Meeting. Baffert- tränade General Challenge, ansedd som den kanske mest talangfulle äldre hästen i USA, segrade med 9,5 längd.
I San Vincente S, Gr 2, $ 150.000,  segrade ARCHER CITY SLEW, en son till Slew City Slew.

PALATALS SYSTER 2:A I GRUPPLÖPNING I USA

(6/2) Dubble Debyvinnaren PALATAL:s 5- åriga syster ROYAL TERMINAL ( Lear Fan- Nickle Lady/Plugged Nickle) slutade 2:a i Brown Bess H, Gr 3, i lördags. Hon ägs av The Thoroughbred Corporation, d.v.s. Saudi- Arabiens störste hästägare. Royal Terminal köptes som årsföl för $ 70.000 och såldes vidare som åring för $ 300.000.

STARTADE 19 JANUARI OCH FÖLADE 31 JANUARI-  PÅ PHILADELPIA PARK !

(1/2) Vilken överaskning tränare Donald Reeder fick när han öppnade boxdörren till 3- åriga stoet SPEAK COMPELLING, i sitt träningstall på Philadelpia Park. Där stod ett föl och diade på sin mor.
Tränare Read hade köpt in stoet under hösten via stortränaren D Wayne Lukas, på västkusten, och flyttat henne till Philadelpia Park. Han var dock missnöjd med hennes träning och tyckte sig ha svårt att få henne racingfit. Trots detta startade han henne den 19 Januari då hon slutade sist.
Förklaringen till den dåliga formen fick han nu. Av vem hon blev betäckt är än så länge okänt. Sto och föl har nu flyttat ut till en farm i Pennsylvania.

COMPOSITA HAR FÖLAT PÅ RÄVDANSEN

(1/2) COMPOSITA (Persian Bold) födde den 31/1 ett hingstföl efter Diaghlyphard. Composita är syster   till bl.a. FLY TO THE STARS, vinnare av bl.a. Lockinge Stakes, Gr 1, 1999. Hon kommer ur den framgångsrika Highclere- familjen. Hennes första avkomma är i träning hos Fleming Poulsen på Klampenborg.

SAQQAR HAR FÖTT ÅRETS FÖRSTA FÖL PÅ RÄVDANSEN

(27/1) SAQQARA har nedkommit med ett stoföl efter Diaghlyphard. Det är årets första föl på Rävdansen. Saqqara är mor till  Vizbreaker, Little Egypt, Chepren m.fl..
Tidigast inrapporterad fölning till Rävdansen är DANCING GATE (Midyan) som fick ett hingstföl efter Spectacular Tide den 25 Januari.

MIKAEL MAGNUSSON HAR VINNARE PÅ GULFSTREAM

(22/1) Det 4- åriga stoet QUEEN OF NORWAY ( Woodman- Qena/ The Minstrel) segrade i en allowance- löpning för ston på Gulfstream Park. Stoet tränas av Bill "Cigar" Mott och ägs av Mikael Magnusson tilsammans med Knut Eng ( därav namnet) och I Veltman. Förstapriset var på $21.600.

SPECTACULAR TIDE FÖRE DERBYVINNAREN LAMTARRA

(20/12) I James Underwood´s REVIEW of 1999 presenteras statistiken över Ledande Europeiska Förstaårshingstar. Kul att notera är att skandinavien- stationerade hingstar finns med på listan över de 60 främsta,  gällande insprungna prispengar (10/11).
Främsta skandinaviska hingst är Spectacular Tide, på 34:e plats, 12 startande och 3 vinnare.
( Sedan dess har han ytterligare en vinnare, Mint, och torde nu ligga runt 30:e plats.)
På plats 35 ligger den obesegrade Derbyvinnaren LAMMTARRA, 10 startande och 3 vinnare.
29:a  ligger Kirsten Rausings Hernando, 14 startande 4 vinnare.
28:a är Bin Ajwad, 26 startande och 6 vinnare.
Övriga skandinaver:
38:a, Troon, 2 startande och 2 vinnare.
39:a, Richard of York, 7 startande och 1 vinnare.
45:a, Theatrician, 11 startande och 3 vinnare.

THE JOCKEY CLUB I USA INFÖR DNA- TYPNING ÅR 2001

(17/12) Istället för att blodtypa fölen inför man DNA- typning av de föl som föds år 2001. Skälet är att säkra kontrollen och att spara pengar, främst för uppfödarna.
Det enda uppfödaren gör i fortsättningen är att ta ett hårstrå ur manen, inklusive roten, och lägga detta i ett kuvert och sända in det för kontroll och registering.
Redan år 2000 börjar man med att DNA- typa alla verksamma hingstar och ston och denna kostnad kommer The Jockey Club att stå för.
Förhoppningsvis hänger  SGC med i svängarna av den nya tekniken.

SFAF FORTSÄTTER JAKTEN PÅ EN EGEN AVELSHINGST

(15/12) Till mångas förvåning, fortsätter SFAF den desperata jakten på en egen avelshingst. Trots debaklet med hingstköpet i våras var man nu åter ute för att köpa en hingst, denna gång avelsniten Saumarez (Rainbow Quest), som bjöds ut på Tattersalls. Information hade kommit till SFAF- styrelsen att han skulle säljas för 40.000- 50.000 Gs och ett lån var utlovat av ATG. "Som tur var" såldes Saumarez för 170.000 Gs. ( Det framstår som om krafter inom SGC trycker på SFAF för att genomföra ett hingstköp ).
Frågan om hingstköp kommer att bli en stor fråga på årsmötet i februari, då det går en djup spricka inom föreningen om det rätta i att köpa hingst. Erfarenheterna förskräcker.
Dessutom hävdar styrelsen att man fått godkänt på förra årsmötet att köpa hingst, vilket måste ifrågasättas, då frågan aldrig var uppe. Fortsättning lär följa.

RAPPORT FRÅN TATTERSALLS DECEMBER SALES

(15/12) Sammanfattning: Oerhört dyrt !
Att som svensk uppfödare försöka bättra på sitt "broodmare- band" på Tattersalls December Sales är näst intill omöjligt om man inte har rejält med pengar. Man bör ha minst 300- 400.000 kr att spendera om man skall få något som är intressant och kan göra sig gällande bland de redan etablerade toppstona i Sverige. Det gäller vare sig man skall köpa dräktiga avelsston eller 3- åriga ungston.
Om man inte disponerar dessa pengar får man övergå till den "danska skolan", d.v.s. köpa enkla dräktiga ston, betäckta med acceptabla hingstar och försöka sälja fölet/åringen på SFAF- auktionen, till ett bra pris. Nackdelen med denna affärsidee´ är att modersstona inte har något värde, inte ens i Sverige,  efter detta föl.
Marknaden för de 3- åriga ungstona var dessutom fruktansvärt stark. Placerade ston eller kanske med en seger och Timeformsiffror mellan 70- 75, kostade generellt från 300.000 kr och uppåt.
Uppåt, innebar både 1 och 2 miljoner.
Man kan konstatera att ett sto som köps för 300.000 kr på Tattersalls endast är värt, gissningsvis, 50.000 kr när det kommer till Sverige.
Det är ingen tacksam uppgift att försöka höja nivån på stomaterialet inom svensk fullblodsavel i denna internationella miljö.
Nytt för December Sales var att priserna nu även angavs i svenska kronor på pristavlan, vilket hindrar den värsta fartblindheten som uppstår när man handlar i Guiness.


HELANDERS GLENVARTRY HOUSE STUD SÄLJER DRÄKTIGA STON PÅ GOFFS

(27/11) Flera ston med anknytning till Sverige såldes på Goffs auktion för föl och fölston på Irland den 25- 28/11.
Bo Helander´s Glenvartry House Stud sålde bl.a Joyfull Lass (Danzig), dräktig med Namaqualand för IrGs 4500, c:a 50.000 kr, Ann Shirley dräktig (Ballad Rock) med Flying Spur för IrGs 5500, c:a 60.000 kr och återropade Lussaria (Last Tycoon), dräktig med Flying Spur, för IrGs 6200, c:a 70.000 kr.
Recipe (Bustino), mor till Diana- tvåan My Parachute, såldes dräktig med den åldrige Be My Guest för IrGs 11000, c:a 125.000 kr.
Caroline Connors (Fairy King), en gång i Kahns träning, bytte ägare för IrGs 6500, c:a 75.000 kr, dräktig med Pivotal.
Gamla Mustad- stoet Ravenswick (Raise a Native), mor till Racy Native och som tidigare såldes till Frankrike, återropades av sin nya ägare för IrGs 3800, c:a 45.000 kr, dräktig med Moon Madness.

BREEDER´S JUVENILE TROPHY PÅ  TÄBY 2001

(25/11) Som ett resultat av Jägersros famösa beslut att öppna Svenskt Kriterium,  och därmed svika uppfödarna och den svenskfödda hästen, har SFAF tagit initiativet till en ny storlöpning på Täby. Löpningen knyts samman med 3- års Breeder´s Trophy på Täby och är öppet för avkommor till hingstar anslutna till denna löpning. Nu jobbas det på att skapa en bonus för den häst som lyckas vinna båda löpningarna i storleksordningen 0.5 - 1 miljon kronor.
Löpningen får en rivstart och redan de föl som är födda 1999 skall nu anmälas till löpningen. Med detta löp i ryggen kommer den svenskfödda hästen bli ändå attraktivare. Enligt uppgift så är planen att den nya löpningen skall förläggas på St Leger- dagen.
Detta kommer med automatik innebära att Svenskt Kriterium minskar i betydelse och Täby kommer på sikt få en ny miljonlöpning på sitt allt starkare Svenskprogram.
Jägersro Galopp har reagerat mycket negativt på den nya löpningen som man anser hotar Svenskt Kriterium.
Distansen är ännu inte fastställd men 1600 m dt är det vettigaste ur de flesta synpunkter.

HÄSTÄGARSEMINARIET DEN 13 NOVEMBER BLEV INSTÄLLT

(25/11) För de som läst mitt inlägg tidigare under rubriken debatt, angående Bill Oppenheims konsultuppdrag för SGC, så följde ett nytt tråkigt kapitel den 13 november.
I samband med auktionen på Park Hotel hade jag möjlighet att framföra min kritik direkt till Bill Oppenheim om hur uppdraget skötts. Vi kom inte fram till någon gemensam syn på problemet. Undertecknad framförde åter åsikten att inget hänt, vilket var utlovat och en förutsättning för att uppfödarna skulle betala med sina uppfödarpremier. Bill O. menade att man inte kan gå för fort fram och hänvisade till Hästägarseminariet den 13 November och att det var resultatet av hans arbete. Mötet blev alltså inställt med kort varsel och Bill O. hade dessutom inte kunnat deltaga då han var på den stora auktionen på Keeneland, där även Björn Eklund gjorde ett besök.

ÅRET BREEDER´S CUP -  EN DÅLIG UPPLAGA

(16/11) Just hemkommen efter att ha besökt Hallandale och årets Breeder´s Cup på Gulfstream Park,  kunde jag och alla andra konstatera att årets upplaga var en av de blekaste. Många av de stora amerikanska stjärnorna hade försvunnit undet året p.g.a. skador. Det fanns i år ingen Silver Charm eller Skip Away att bära upp dagen.
Den som imponerade mest var ARTAX, som under halva säsongen provats på längre distanser, bl.a. i Kentucky Derby, och löpt bra men inte lysande. Det har han dock gjort sedan man tog ned honom i distans och tog bort en kurva. I sina två senaste starter inför Breeder´s Cup Sprint hade han slagit banrekord, bl.a raderat ut ett gammalt rekord som hölls av Dr Fager. I Sprinten vann han säkert och tangerade det 26 år gamla banrekordet över 1200 m på Gulfstream som innehas av Mr Prospector, 1.07:80.
I övrigt att notera var att en europeisk häst för första gången någonsin tog en seger på Gulfstream under ett Breeder´s meeting och det var naturligtvis Daylami med Lafranco Dettori i sadeln. Denne fick därmed revanch för sin kritiserade bortridning av Swain i förra årets upplaga av Breeder´s.

COMPOSIT-A:s SYSTER SÅLD FÖR 140.000 GS

(19/10) Rävdansenstoet COMPOSIT-A (Persian Bold- Rise and Fall/ Mill Reef) hade en syster som såldes på Tattersalls October Sale i torsdags för 140.000 Gs, motsvarande c:a 2.1 miljoner kronor.
Priset på åringen får dock anses som lågt och förklaringen torde vara att den var efter den synnerligen enkle hingsten Brief Truce.
Rise and Fall:s son Fly to The Stars har i år vunnit bl.a. Lockinge Stakes, Gr 1, och var främste Europe i Breeder´s Cup Mile förra året.
Composit- A:s första åring är såld till förre ägaren Erik Olesen och har i dagarna anlänt till tränaren Fleming Poulsen på Klampenborg.
Composit- A är åter dräktig med Diaghlyphard.

SPECTACULAR TIDE- DOTTERN NOVAPEARL VINTERFAVORIT I DANMARK

(16/10) NOVAPEARL (Spectacular Tide- Novascotia/ Verd Antique) segrade i Vinterfavoriterna på Klampenborg och får nu vara favorit till Danskt Derby 2000 över vintern.
Efter en vissa trafikproblem fick stoet en lucka och kunde ganska enkelt vinna med 1.5 längd.
Novapearl stod i drygt 11 gånger pengarna, vilket får sägas vara högt med tanke på Sören Jensens höga uppfattning om henne. Redan i en intervju i vintras, i Skandinavisk Galopp, nämnde han Novapearl som den kanske främsta av hans 2- åringar. Inför Vinterfavoriterna på Täby kunde man av hans tips förstå att denna häst var något extra. Då tvingades han stryka henne på grund av en halsinfektion och hon var tveksam startande i danska Vinterfavoriterna tills hon gick ett kanonjobb i veckan och verkade ha kommit över sjukdomen.
Novapearl kommer ur Spectacular Tide:s första årgång vilket innebär att han redan i sin första årgång har lämnat vinnaren av det viktigaste 2- årslöpet  i Danmark. Novapearl har tagit lite tid på sig men  Sören Jensen och ägaren/ uppfödaren Håkan Karlsson gav hästen den tiden och blev  belönade med en storlopps- vinnare redan som 2- åring. Ur träningssynpunkt är hon väldigt lätt tagen och kommer att utvecklas mycket inför 3- årssäsongen.
Novapearl, som är obesegrad i sina två starter, går eventuellt ut i Svenskt Kriterium den 7 november.

 

ÄNTLIGEN- EN AUKTION MED ÄRLIGA PRISER

(12/10) SFAF- auktionen den 9/10 på Täby Park Hotel blev den bästa i modern tid och ett något av ett trendbrott. Äntligen fick ett rimligt antal av uppfödarna betalt för sina produkter. Även om det fortfarande fattas köpare i toppregionerna var det ändå bra och, det kanske viktigaste, mellan- marknaden blev plötsligt stark. Många hästar såldes i prisklassen 40- 70.000 kr.
För Rävdansen blev auktionen framgångsrik.
Båda våra hingstar toppar snittpriserna på SFAF- auktionerna; Diaghlyphard med 98.000 kr ( 12 sålda) och den sensationella Spectacular Tide knappt efter, 95.000 kr (11 sålda).
Av de 11 dyraste åringarna var 7 uppfödda på Rävdansen:

61                   Cinnamonster                               300.000 kr
44                   Barracuda                                    250.000 kr
35                   Uaintseenothinyet                         170.000 kr
23                   You Never Know                        160.000 kr
53                   Load                                           150.000 kr
79                   Remember                                   132.000 kr
72                   Weezer                                        125.000 kr

Värt att notera är att norrmän och danskar fortfarande köper endast ett fåtal hästar, vilket är negativt, speciellt sett i förhållande till hur mycket pengar de tar ur svensk galoppsport.
Positivt är att den kraftiga prisökningen på åringarna i huvudsak är baserad på fler och dyrare inköp av svenska hästägare och tränare. Stor del i detta är att man äntligen börjar förstå vad svenskprogramet innebär,  i ökade förtjänstmöjligheter.

HEVER GOLF ROSE DÖD

(1/10) Den kanske bästa häst som tävlat i Sverige, Hever Golf Rose, dog i samband med en operation av ett framben i Newmarket. Hon besökte Täby flera gånger och tog där sin sista seger innan hon gick i avelsboxen. Hon var då dräktig med Danehill och fölet föddes i våras. Hon var nu dräktig med Entrepreneur.
Under sitt främsta år 1995, var hon högsta rankade sprinter i Europa efter seger i bl.a. Prix l´Abbaye, Gr 1. Stoet efter Efisio reste runt hela världen och startade bl.a. på dt i Breeder´sCup Sprint där hon blev 8:a på en blöt bana. Totalt tog hon 17 segrar.

NY SEGRARE FÖR SPECTACULAR TIDE I FÖRSTA STARTEN

(24/9) Danske galopptränaren Sören Jensen tog sin första seger på Jägersro på två år, när han lät NOVAPEARL (Spectacular Tide- Novascotia/ Verd- Antique) göra sin debut på Malmöbanan.
Redan i vintras uttalade sig Sören Jensen i Skandinavisk Galopp, där han framhöll Novapearl som  en av hans absolut bästa 2- åringar inför säsongen.
Och det blev en tuff debut ! Ösregn, missad start, stänk- men ändå seger med 2 längder, vittnar om kapacitet.
Siktet har hela säsongen varit inställt på Svenskt Kriterium och första steget är nu taget.

1:a, 2:a, 3:a, 4:a och 5:a -
DIAGHLYPHARD- REKORD I DUTY TIME MILE

(20/9) Diaghlyphard hade 6 startande avkommor i Duty Time Mile, på Täby, och 5 av dessa lade beslag på de fem första platserna och den totala prissumman på 400.000 kr. Ordningen blev Florette, Taffee, Muyumba, Bloomertwice och Novamail. Frågan är om något liknande skett i ett storlopp i Sverige tidigare ?. (6:a blev en för dagen blek Spectacular Star)
Diaghlyphard tog dessutom ytterligare 2 segrar under kvällen när 2- årige MANTRA segrade i en maidenlöpning och GANELON tog hem förlöpningen till St Leger, Park Hill- löpning.
För RÄVDANSEN innebar kvällen 2 uppfödar- dubbelsegrar, då Ganelon knappt slog Jezebel och Wishmaster besegrade Taboo. Dessutom är 2:an i Duty Time Juvenile Mile, Taffee, uppfödd på Rävdansen, för Loca AB.

ÅRINGAR FÖR 580 MILJONER KRONOR SÅLDA DAG 2 PÅ KEENELAND

( 17/9) Om det var uppåt, uppåt, uppåt, första dagen på Keeneland September Yearling Sales, vad var det då dag 2, när åringar för $ 69.727.000 såldes. C.a 580 miljoner kronor.
På auktionens två första dagar har man sålt åringar för över 1 miljard kronor. Medelpriset upp med 50 % och medianen med 42 % i jämförelse med förra årets två första dagar. Dessutom såldes det 50- talet fler hästar 1998.

DET FÅR MAN FÖR 32 MILJONER KRONOR

En hingståring efter Kris S.- Mr P´s Princess/ Mr Prospector !.

Sheikh Mohammed bjöd över Coolmore och säkrade hingsten för $ 3.9 miljoner. Mr P´s Princess är en ostartad halvsyster till Menifee (Harlan), två i Kentucky Derby och Preakness Stakes 1999. Dessutom till Desert Wine (Damascus) som också var 2:a i de båda Triple Crown löpningarna.
Mr P´s Princess har själv fått en flygande start på sin avelskarriär med sin först födda, 2- åriga hingsten Fasliyev (Nureyev), som  vunnit två Gr 1- löpningar i Europa 1999 och är obesegrad i 5 starter.


SVENSKFÖDDA 1:A, 2:A, 3:A I SKANDINAVISKT MÄSTERSKAP

(17/9) Inför den svenska auktionen konstaterar vi att TESORERO segrade före Martellian och Mixie , i Skandinaviskt Mästerskap för 3- åringar på Övrevoll. Samtliga är svenskfödda !

UPPÅT, UPPÅT, UPPÅT  PÅ KEENELAND SEPTEMBER YEARLING SALE

(14/9) Ute i den stora galoppvärlden fortsätter priserna rakt upp i höjden. På Keeneland Septembers första dag gick medelpriset upp med 36 %, till $235.000. Medianen, som är de viktigaste måttstocken, gick upp med 39 %, till $160.000, från $115.000 1998.
Första dagen sålde man 218 åringar för otroliga $ 51.227.000, c:a 422 miljoner kronor.

Dyraste åringshingstar blev:

Unbridled- Missy´s Mirage/ Stop The Music                              $2 miljoner
Deputy Minister- Isle Go West/ Gone West                               $1.8 miljoner
A.P. Indy- Tis Juliet/ Alydar                                                       $ 1.3 miljoner
Gone West- City Dancer/ Seattle Slew                                       $ 1 miljon
Deputy Minister- Le Farno/ Lear Fan                                         $ 1 miljon

Sto åringar:

Deputy Minister- Aishah/ Alydar                                                $ 1.45 miljoner
Storm Cat- Sky Beauty/ Blushing Groom                                   $ 1.2 miljoner

 

STORM BIRD PENSIONERAD PÅ ASHFORD

(14/9) Som vi skrev i en tidigare artikel, har den nu 21- årige Storm Bird , liksom flera andra hingstar på Ashford, haft fertilitetsproblem under många år. Storm Bird var champion 2- åring på Irland och i England. Trots att han producerade många champions bl.a. Balanchine, Indian Skimmer, Bluebird m.fl. kommer han främst att gå till galopphistorien som en Sire of Sires: Världens idag ledande avelshingst, STORM CAT, är naturligtvis den främste.
I årets Kentucky Derby var de tre första i mål efter söner till Storm Bird.
Charismatic ( Summer Squall),  Menifee (Harlan) och Cat Thief (Storm Cat).
Som morfarshingst har han bl.a.  lämnat Thunder Gulch och Flanders.

 

25- ÅRIGE SEATTLE SLEW HÖJS TILL $150.000

(12/9) Den nu 25- årige Seattle Slew, som står uppställd på Three Chimneys,  har fått sin betäckningsavgift höjd till $150.000 från $125.000, som han stod för 1999.
Detsamma gäller hans son, A.P. Indy, som kommer att stå för $150.000 på Lane´s End.
Deputy Minister står kvar på $150.000, trots ett magert år.
Världen främste avelshingst, Storm Cat, kommer att stå för $250.000 på Overbrook Farm. Priset på hans tjänster skulle kunna sättas betydligt högre, men man har valt en "rimlig" nivå.

TOTAL FÖRVIRRING INFÖR AUKTIONERNA OM KRITERIETS STATUS

(8/9) Med mindre än 10 dagar kvar till den danska auktionen har Dansk Galop släppt en bomb inom svensk galoppsport.
Man hävdar i ett reklamblad  till svenska tränare att Svenskt Kriterium 2000 är öppet för skandinaviskfödda hästar. Något sådant beslut har inte fattats av SGC, och om så skulle ske så kan de bli tidigast i oktober/ november, enligt uppgift från SFAF. Det är naturligtvis oerhört olyckligt att denna diskussion kommer upp så nära inför den svenska auktionen och ändrar förutsättningarna dramatiskt för SFAF- auktionen den 9 oktober på Täby. Upprördheten är stor bland svenska tränare, hästägare och uppfödare över den danska kuppen och sista ordet är nog inte sagt i denna fråga.


32 VINNARE OCH 47 SEGRAR FÖR DAIAGHLYPHARD 1999

(8/9) Ce De:s seger på Täby galopp i tisdags innebar den 32 vinnaren för Diaghlyphard under 1999 i Sverige. Totalt har hans avkommor tagit 47 segrar, vilket gör att Diaghlyphard finns på listorna i Europa över avelshingstar med flest segrar under året.

ÅRINGSAUKTIONEN I BADEN- BADEN

(5/9) Under lördagen genomfördes den första auktionen i Tyskland i specialbyggda auktionshallar, speciellt utformade för hästar, i Baden- Baden.. Succe´enligt arrangören, med mycket folk och en stark marknad. Auktionen inleder en ny era för fullblodssporten i Tyskland och blev den framgångsrikaste under 30 år. Dyrast blev en hingst efter Saddlers Hall, DM 620.000. Dyraste sto blev Denice (Night Shift) som kostade DM 500.000. Även om båda sales- topparna är efter i utlandet stående hingstar är det slående hur högt man värderar de tyska hingstarna. Surumu, Monsun, Aspros; alla betalas med enorma pengar. Dessutom finns det nästan bara avkommor efter de traditionellt starka tyska mödernelinjerna.

HIGH YIELD VANN HOPEFUL STAKES GR 1

(5/9) Bob och Beverly Lewis, Mrs John Magnier och Michael Tabors HIGH YIELD (Storm Cat- Scoop the Gold/ Forty Niner) segrade med 5 längder i Hopeful Stakes på Saratoga över 1400 m. När obesegrade favoriten MORE THAN READY (Southern  Halo) tvingades strykas på grund av feber blev Lukas- tränade High Yield ganska ensam på plan. Delägaren Bob Lewis genomgick i veckan en bypass- operation och Lukas order till ridande David Flores var: "Vinn inte med nos eller liknande, utan rejält, så att inte Bob Lewis utsätts för onödig spänning".

CIRLCLE OF LIFE VINNER THE SPINAWAY GR 1

(4/9) I det stora 2- årslöpet för ston på Saratoga- meetinget, som nu pågår, segrade CIRCLE OF LIFE (Belong to Me) före SURFSIDE (Seattle Slew- Flanders/ Seeking the Gold). Favoriten Surfside, en dotter till Flanders, som själv vann denna löpning 1994, tvekade i kurvan och föll tillbaka i fältet för att komma åter över upploppet, men inte hinna fram i tid. Om Circle of Life nu går vidare och vinner The Matron och The Frizette, även dessa Grupp 1- löpningar i New York- området, får hon en bonus på $1.000.000. Ett svårt val för ägarna när de haft siktet inställt på Breeder´s Cup Juvenile Fillies, på Gulfstream, i november.

SUPERSTOET FALL ASPEN

(4/9) Det har nu informerats om att BIANCONI (Danzig), den toppviktade 3- åriga sprintern på Irland 1998, skall ställas upp på Coolmore- filialen Ashford i Kentucky.
Hans mor FALL ASPEN (Prestense), är ett av de främsta avelsstona i modern tid. Hon är mor till 8 gruppvinnare i USA och Europa, bl.a. TIMBER COUNTY   (Woodman), HAMAS (Danzig) och den ledande avelshingsten i Sydafrika, FORT WOOD (Saddlers Wells). Dessutom har hennes döttrar redan producerat 3 grupp 1- vinnare, bl.a. Dubai Millenium (Seeking the Gold) som vann Prix Jacques Le Marois, Gr 1,  i augusti.
Undertecknad var med vid auktionen på Keeneland i Lexington, när hon såldes för $2,4, till Coolmore, bärande Bianconi. En jättelik, grov och ganska oädel häst, men ett supersto i aveln.
Fall Aspen dog förra året, på Coolmore,  i sviterna efter en fölning.

ETT NAMN I LEIF JÖNSSON:s ANDA

(3/9);  Då segrade 3- åriga stoet Miss Tessie, efter Seattle Slew- sonen Williamstown undan stoet GAMMEL DANSK efter Fabled Monarch, på galoppbanan River Downs, i USA.

DIAGHLYPHARDS 2- ÅRINGAR FORTSÄTTER ATT VINNA

(2/9) Inför torsdagens tävlingar på Jägersro hade Diaghlyphard tagit ett järngrepp om hingstlistan för 2- åringar i Skandinavien. Efter ytterligare 2 segrar, Dialitha i Juvenile Fillies och Gylliana i en maidenlöpning, har hans avkommor redan sprungit in över 480.000 kr. På stora listan är han i det närmaste klar championhingst 1999, då han passerat 3,3 miljoner och med stormsteg är på väg mot 4 miljoner.

Breeder´s Trophy- sammanfattning:


THE FORTUNE HUNTER SEGRADE- TESORERO 3:A

(30/8) Efter en ny bländande ritt av Fredrik Johansson segrade The Fortune Hunter (The Noble Player) före Itsabull, maximalt riden av Gunnar Nordling. 3:a blev TESORERO som i loppet åter tog tag i ledningen och drog i ett hyggligt men inte hårt tempo. Möjligen satte Tesorero och John McLaughlin in spurten för tidigt, då han stummnade betänkligt sista biten och visade inte alls samma form som inför Derbyt. Förmodligen ett resultat av det hårda Derbyt, där han trots uppenbara distansproblem, ändå kämpade tappert ända in i mål.
4:a blev ROCKET (Diaghlyphard) och 5:a Rävdansenuppfödda JEZEBEL, som därmed blev bästa sto i Breeder´s Trophy. Janos Tandari, som red Jezebel, klagade på det låga tempot i löpningen, som han menade missgynnade hans häst.

I SM- löpningarna som reds samma dag segrade Premium (Precocious) före Spectacular Star (Se nedan) i 2- årings SM för Hingstar.
I stoversionen segrade Embellish (Cosmonaut) med nos före FLORETTE (Diaghlyphard). 4:a blev MUYUMBA (Diaghlyphard).

Diaghlyphard segrade dubbelt i SM för Stayers, där NOVAKEY segrade före LITTLE EGYPT.
Diaghlyphard tog även en dubbel i Svenskpotten där TAAFFE, uppfödd på Rävdansen för LOCA AB, segrade före Bloomertwice.
Totalt sprang Diaghlyphardavkommorna in c:a 600.000 kr under dagen och han har nu nått upp till c:a 3, 3 miljoner och går mot ett nytt överlägset championat, trots att han i år har saknat en riktig
3- års topphäst, men som vanligt har han många goda 3- åringar.


SPECTACULAR TIDE HAR BÖRJAT AVELSKARRIÄREN LOVANDE

(30/8) I söndagens SM för 2- åriga hingstar kom SPECTACULAR STAR 2:a. Efter att haft svårt att gå med från start kom han med en mäktig slutrökare och knep andraplatsen före MIAMI KING (Diaghlyphard). (Miami King är uppfödd på Rävdansen för Eduard Kaiser).
Spectacular Star, som är en av 5 startande avkommor till Spectacular Tide,  blev 2:a i sin debut och var sedan 3:a i sin andra start. Tidigare har vi sett ELLA vinna i debuten på Jägersro och vara 3:a i sin andra start.
I söndags debuterade undertecknads egen CROCODILE SLEW, som imponerade i kvalet. Han togs lugnt runt banan av Fredrik Johansson och slutade 6:a bakom Taaffe och Bloomertwice. Trots detta var Fredrik Johansson var närmast lyrisk efter löpet och menade att detta är en klasshäst i vardande. Vi hoppas han har rätt- om någon vet hur en klasshäst känns, så är det Fredrik.
Som undertecknad skrev den 16/4,  verkar Spectacular Tide ha samma profil som Diaghlyphard, d.v.s. kapabel att få fram ett antal goda 2- åringar men i huvudsak vara en 3- årsproducent av goda hästar. Diaghlyphard hade  2 st   2- årsvinnare i sin första kull, 1991, och ingen placerad i det stora 2- årsloppen..

Derby- sammanfattning: TESORERO 3:A I SVENSKT DERBY

(10/8) Tyvärr kunde TESORERO inte försvara de svenska färgerna i Svenskt Derby utan slutade 3:a bakom Valley Chappel och Dano- Mast. Som befarat stod inte sonen till Funambule Derbydistansen utan fick ge sig i början på upploppet trots en tapper löpning. Taktiken att dra hårt i täten på den krävande banan var optimistisk, för en häst som härstammningsmässigt inte borde stå mer än 2000 m. Men en härlig och ärlig kämpe var han i nederlaget.
Positivt ur Rävdansensynvinkel var att de två bästa skandinavienfödda hästarna i Derbyt, TESORERO och CHEPREN (6:a), båda är uppfödda på Rävdansen.

I Sofierolöpningen var SHAISA åter en överlägsen vinnare före Rävdansenuppfödde ARTEMIS CLUB.

TOP CAT SKADAD

(2/8)  TOP CAT ( Be My Chief) startade i Wilderness Song Stakes på Woodbine i söndags. I löpet var hon aldrig gående och togs upp på upploppet och utgick ur löpningen.

CATHRINE ERICSEN GJORDE DET IGEN- VANN MED ALBARAN OCH OKTAN

(1/8) För andra året i rad segrade ALBARAN (Sure Blade) i Scandinavian Open Championship på Klampenborg. I en stenhård slutstrid nosade han ut engelske storfavoriten Yavana´s Pace, från det starka Mark Johnston- stallet. Segertiden 2.25.0 berättar att banan var stenhård, vilket säkert är skälet till att flera andra topphästar inte fanns med toppen då de är beroende av mjukare banor. Inchrory ledde loppet länge tills de båda förstahästarna tog över och utkämpade en hård strid hela upploppet ned. Kul att notera att Janos Tandari, efter en trög start 1999,  nu börjar vinna igen och att han här lyckades lyfta in Albaran före den unge Darryl Holland, som satt på Yavana´s Pace.
I Golden Mile (L) segrade åter OKTAN (Dance of Life), enkelt före Senador, som alltid göra fina prestationer på Klampenborg. Trea blev Exbourne´s Wish. I sadeln på Oktan satt Michael Richardson. Segertiden 1.34.0 säger; betongbana.
Dagen prestation gör 29- åriga tränaren Cathrine Ericsen, som för andra året i rad vinner denna dubbel. En stor tränarpresation att ha hästarna i toppform till dessa båda storlopp.

TRE RÄVDANSENUPPFÖDDA 3- ÅRINGAR I SVENSKT DERBY

(1/8) Det blev 3 Rävdansenuppfödda hästar till start i Derbyt sedan tränare Tommy Gustafsson valt att starta ARTEMIS CLUB och LITTLE GREEN APPLE i Sydsvenskans Sofierolöpning.
CHEPHREN (Diaghlyphard), TESORERO (Funambule) och JEZEBEL (Diaghlyphard) går ut i Derbyt. Bäst chans har säkerligen TESORERO, som verkar behärska alla underlag och distanser. Jätten Chephren har tagit mycket stryk i sina två senaste starter på "betong- gräset" på Täby och det skall mycket till för att han skall vara tillbaka i bästa form. Normalt sett är han formidabel på dirt- track. Jezebel blir en ren outsider, speciellt som man inte kan se att det finns något tempo i löpningen, d.v.s. det är i huvudsak hästar som skall komma bakifrån i löpningen.
Till ryttare på Jezebel har Tommy Gustafsson valt lärlingen Troy Pengkerego. I Oaks red Cash Assmusen stoet på ett sätt som inte gynnade henne och man anser nu att det är viktigare att man har en ryttare som kan hästen och hur hon vill löpa. Det blir naturligtvis tufft ändå för det späda stoet i mötet med hingstarna.

ALBORADA 5:A I NASSAU STAKES GR 1

(1/8) Det lyckades inte för Kirsten Rausings, Alborada, att vinna andra raka segern i Nassau Stakes. I ett tufft löp, med små marginaler, blev hon 5:a. Vann gjorde istället ZAHRAT DUBAI (GB) (Unfuwain- Walesiana/ Star Appeal) för Godolphin. Med Gary Stevens i sadeln tog Zahrat Dubai ledningen och hon höll den ända in i mål trots att hon blev hårt ansatt hela löpet.
För Godolphin var det 3:e Grupp 1- segern på en vecka och för Gary Stevens var det första Grupp- 1 segern i Europa.

JOCKEY- CIRKUSEN FORTSÄTTER I ENGLAND

(1/8) Kiernan Fallon fick sparken efter att ha haft en affär med Henry Cecils hustru. Hans jobb övertas nu av Richard Quinn, vilket betyder att gamla fotbollsstjärnan, numera topptränare inom galoppen, Mike Channon, står utan fast jockey.
Nu hoppar Gerry Stevens av jobbet som stalljockey hos Sir Michel Stout som istället får Kiernan Fallon som förstejockey. Gary Stevens har istället tagit ett toppjobb hos Prince Ahmed Salman´s The Thoroughbred Corp., med ett flerårigt kontrakt,  där han skall rida deras hästar i USA och efter avslutat jockey- karriär få utbildning inom uppfödning och försäljning av fullblod, för att senare ingå i detta team
Saudi- Arabiern Prince Ahmed Salman är den kommande stora konkurrenten till Duabi- klanen och har haft stora framgångar de senaste åren. Fler kommer.

DANISH RHAPSODY VINNER GLORIUS STAKES

(30/7) Danish Rhapsody (Danehill- Ardmelody/ Law Society) segrade i Theo Fennel Glorius Stakes på Goodwood. Tränas av Lady Herris och riden av Gary Stevens, segrade han enkelt över 2400 m. Förstapriset var motsvarande SEK 420.000. Rävdansen- stoet Oldopal Colours är en syster till Ardmelody.

ELLA;      FÖRSTA VINNAREN FÖR SPECTACULAR TIDE

(29/7 Jägersro) Den av Eva Breitholtz tränade ELLA (Spectacular Tide- Jade Ring/ Auction Ring) blev Spectacular Tide:s första vinnare. Totalt bortglömd av spelarna (oddset över 36 ggr), trots ett bra kval veckan innan, vann stoet First Mile i sin debut. Ganska snart uppe i ledningen drog hon i ett tempo som moståndarna inte förmådde hänga med i och i mål var hon en mycket klar längd före Mr Minister, med ytterligare 7 längder ned till trean. Red gjorde Fernando Diaz. Tyvärr har man missat att anmäla Ella till något av de större löpen, enligt uppgift på grund av telefax- problem, och hon är endast anmäld till Danskt Oaks. Ella är uppfödd i Danmark av Mikkel B. Pedersen och är syster till "den eviga tvåan" Circus Lodge (Alzao).

TESORERO VANN PILOT FINELINER (L) (Läs mer I Vinnarcirkeln)

SPECTACULAR TIDE- SYSTER KOSTADE $600.000 PÅ KEENELAND- JULY

(21/7) En sto- åring efter Hennessy- Bid Me Adieu/ Spectacular Bid, således en halvsyster till Spectacular Tide, köptes av Padua Stables för $600.000, c:a 5 miljoner kronor på Keeneland i tisdags. Köparen, Padua Stable, är den i USA stationerade indiske datamogulen Satish Sanan, som gjort en enorm satsning inom galoppen de senaste åren. Eftersom de flesta av hans hästar går till D. Wayne Lukas kan man gissa att även denna går dit. Padua Stables blev utsedd till månadens hästägare i juni, sedan bl.a deras Yes It´s True åter vunnit och framstår som USA:s främste sprinter för tillfället.
July Sales på Keeneland var åter upp från tidigare år och det är en enorm efterfrågan på toppåringarna. Gone West och Storm Cat dominerade i toppen med ett visst övertag för den förra.

GENERALIST (bror till DELTA DOWNS) HAR JAPANSKA PÅ REKORDET 2000 M

(15/7) GENERALIST (Danehill) innehar det japanska rekordet över 2000 m på 1.57:5.  Det brittiska rekordet är på 1.59:53 och innehas av Batshoof.

TSUNAMI SPANGLER ÄR AMERIKANSK REKORDHÅLLARE PÅ 1000 M GRÄS

(15/7) Tsunami Spangler ( Tsunami Slew) innehar det amerikanska rekordet över 5f med tiden 54,8 sek.

NYTT STO TILL RÄVDANSEN

(12/7) Rävdansen har i dagarna gjort klart med ytterligare ett nytt spännande sto.
SYNOLITE (Ire) har köpts ur framgångsrike Fleming Paulsens stall i Danmark. Hon har där ägts av Erik Olesen. Synolite har under hela våren tränat tillsammans med Dano Mast och Woven Roving och varit helt överlägsna dessa. Hon har betraktats som stallet klart bästa häst och ett stort hopp inför klassikerna. Därför var det ett hårt slag när hon ådrog sig en ryggskada, som i sin tur gav en överbelastning i en sena, vilken gör att hon nu får gå till aveln.
SYNOLITE (Ire) (Be My Guest- Guida Centrale/ Teenoso) är syster till Gr1- vinnaren GERMIGNAGA och ytterligare 3 vinnare, bl.a. Foreign Rule (Danehill), Gussola (Polish Patriot). Be My Guest är en av de allra främsta morfars- hingstarna i Europa.

FRISK ME NOW VINNER THE ISELIN

Frisk Me Now (Mister Frisky- Slew Me Now/ TSUNAMI SLEW, segrade i Gr 2- löpningen Philip H. Iselin H. på Monmouth Park den 5/7. Förstapriset var $210.000 och Frisk Me Now har nu tjänat $1.727.707.

Tillbaka ⇨

 

 

 Rävdansens Stuteri 640 43 Ärla Sverige Tel: 016-74260 Mobil: 070-551 09 93 E-post: ravdansen@telia.com