Start Nyheter Om oss Framgångar Åringar Avelsston Hingstar Föl Till Salu Ivans funderingar

RÄVDANSEN- UPPFÖDNINGAR I SVENSKTOPP BLAND 2- OCH 3- ÅRINGAR

(30/12) Enligt Skandinavisk Generalhandikap, av den 21 december, är det högst rankade svenskfödda 2- årsstoet, LITTLE GREEN APPLE (Funambule), på 81. Högst rankade svenskfödda 2- åriga hingstar är CHEPHREN ( Diaghlyphard) tillsammans med Mustad- uppfödningen DEVIL DIAMOND (Diaghlyphard), båda på 81.
Andra, på Rävdansen uppfödda, 2- åringar i toppskiktet är Atremis Club och Tesorero, båda på 78.
Bästa svenskfödda 3- åring är BORDER SONG (Diaghlyphard), som under året vann bl.a. Breeder´s Trophy och Jockeyklubbens Avelslöpning. Hon är rankad till 84.

981230

USA:S BÄSTE 3- ÅRING, EVENT OF THE YEAR, 3:A I COMEBACK

Den obesegrade EVENT OF THE YEAR (Seattle Slew) gjorde comeback efter sin skada och slutade 3:a i Malibu Stakes, Gr 1 . Det var i sista starten inför Kentucky Derby, Norfolk Stakes Gr 3, som han vann med 5 längder, Event of the Year ådrog sig en fraktur i ett framknä och tvingades avstå Triple Crown- löpningarna. Han hade då, i 5 starter, fullkomligt krossat allt motstånd och var den stora favoriten inför Derbyt.

Nu i träning hos den skicklige Richard Mandella, gjorde han en mycket lovande comeback och blir intressant att följa 1999, om han får vara hel.

Även om han allmänt betraktas som den bäste 3- åringen i USA 1998, trots Real Quite och Victory Gallop, lär han inte vara aktuell för något 3 -års championat, då han inte vann någon större löpning.

981229

SUAVE DANCER DÖDAD AV BLIXTNEDSLAG I AUSTRALIEN

Champion SUAVE DANCER (Green Dancer) hittades död i sin paddock på Eliza Park Stud där han stod i karantän inför sin återresa till Engelska National Stud.

Den 10- årige hingsten blev europeisk, irländsk samt fransk champion, efter att ha vunnit Franskt Derby, Irländska Champion Stakes samt Prix de l´Arc de Triomphe.

Han har varit uppställd på National Stud sedan 1993 men har haft begränsade framgångar med sina första årgångar.

SPRÅNGAVGIFTER FÖR DIAGHLYPHARD OCH SPECTACULAR TIDE 1999

Diaghlyphard:
3.000 kr i Bokningsavgift + 3.000 kr vid Språng + 14.000 kr exklusive moms vid Dräktighet 1 november. Det obligatoriska cytologiska provet samt eventuellt bakteriologiskt prov, inklusive analys, ingår, i samband med första brunsten.

 

Spectacular Tide:
3000 kr vid Språng + 9000 kr exklusive moms vid Dräktighet 1 Oktober

RAPPORT FRÅN KENTUCKY:

Shuttle- Stallions

Det är slående hur tomt det är i hingstboxarna, på de större stuterierna, i Kentucky, i november, och det verkar bli allt tommare med åren. Ashford, Lane´s End m.fl. har många av de nya stjärn- hingstarna i Australien, Nya Zeeland, Sydamerika.

På Ashford fanns nästan bara de gamla och sub- fertila kvar i november. Man kunde dock visa upp 3 fantastiska individer, alla dock med fertilitetsproblem: El Gran Senor ( har haft problem hela sin karriär), Storm Bird ( börjar bli till åren) och Lure ( har haft problem sedan han gick till aveln på Claiborne och har en dräktighet på mindre än 40 % ). De unga hingstarna, Woodman, Dehere, Hennessy, Royal Academy, Thunder Gulch, m.fl. var alla på Coolmore i Australien. Det kan nämnas att Thunder Gulch (Gulch) kommer att stå på East Stud i Japan 1999. Han har sina första 2- åringar på banorna 1999, som blir ett viktigt år för honom.

Shuttle- Ston

Vad som också ökar för varje år är betäckningar av ston från södra halvklotet. I USA, då främst från Syd- Amerika. Under hösten så betäcker många av de bästa hingstarna, som är kvar i Kentucky, ston från Argentina, Brasilien m.fl. och hingstarnas viloperioder blir allt kortare.

På Nya Zeeland har championhingsten, Zabeel (Sir Tristram), det omvända förhållandet. Han håller på att avsluta sina ordinarie betäckningssäsong men kommer under sin "semester", i februari - mars 1999, att betäcka ett 30- tal ston från norra halvklotet, främst från Japan.


USA:s ledande avelshingstar


STORA LISTAN

DEPUTY MINISTER (Vice Regent) säkrade hingstchampionatet i USA 1998 ( Champion även 1997) när Awesome Again vann Breeder´s Cup Classic. Dessförinnan stod det och vägde mellan Deputy Minister och STORM CAT (Storm Bird), som nu blir 2:a på stora USA- listan.

Dessa två avelshingstar dominerade Keeneland November Sales fullständigt. Ston dräktiga med dessa hingstar kostade nästan genomgående $1.500.000 och uppåt.

Den nye stora avelshingsten i USA är A.P. INDY (Seattle Slew). Med endast 3 kullar på banorna ligger han just nu på 7e plats på hingstlistan med ett SPI ( =Sire Production Index ) på 7.20 att jämföras med Deputy Minister, 5.40 och Storm Cat, 5.59.

En annan hingst som kommer alltmer är SILVER DEPUTY( Deputy Minister), nu 4a på stora listan. Precis som sin far började han sin avelskarriär på Windfields Farm i Kanada men flyttade senare till Brookdale Farm i Kentucky där han nu står bredvid sin far.

Silver Deputy var en hygglig, men inte sensationell 2- åring, som redan i sin första kull fick fram flerfaldiga graded- vinnaren Deputy Jane West och flera anda stakesvinnare. Han har sakta men säkert etablerat sig i USA- toppen och är i år far till årets vinnare av Breeder´s Cup Juvenile Fillies, Silverbulletday.

Förstaårs- hingstarna: FRESHMAN SIRES

Sensationell ledare är den Florida- stationerade Forty Niner- sonen, END SWEEP. Han slog i veckan rekordet, för antalet vinnande avkommor för en förstaårshingst, när han noterade sin 31:a vinnande 2- åriga avkomma 1998, när Sweep Back segrade.

2a på listan ligger DEHERE (Deputy Minister) som har svårt att få till det med sin första årgång. Alla hade förväntat sig att han skulle bli den stora förstaårs- hingsten i USA, eftersom han själv var en 2- årschampion. Hans föl och åringar har sålts för enorma belopp, men i år så har de reats bort, jämfört med tidigare. Han har hamnat i samma läge som KINGMAMBO ( Mr Prospector) gjorde förra året. Marknaden hade förväntat sig enormt mycket, baserat på de ston de fått, och när starten inte blir som väntat, vänder marknaden dem ryggen direkt. Kingmambo har haft det fortsatt svårt, även om Parade Ground och El Condor Pasa, vinnaren av Japan Cup, har bättrat på ryktet något. Dehere kanske har samma profil som sin far, Deputy Minister, som också var en 2- årschampion, men som lämnar lite sena hästar som Touch Gold och Awesome Again, som blommade ut som 3- åringar.

3:a på listan ligger ytterligare en son till Forty Niner, nämligen TACTICAL ADVANTAGE.

Det är uppenbart att Claibornes försäljning av Forty Niner till Japan var en jättetavla. Förutom att han lämnat en mängd goda löphästar, i år t.e.x. Coronados Quest, är han en Sire of Sires. På 7de plats på listan finns nästa Forty Niner- son, TWINING, som också börjat sin avelskarriär starkt.

Claiborne försöker nu reparera skadan och ställer upp Coronados Quest (Forty Niner) 1999.

Till sist, HOLLY BULL, en kanon på banan, som just hade uppnått kult-status i USA, när han skadades och tvingades gå till aveln i Kentucky. Med en något ovanlig och gammaldags härstamning var det många som tvivlade på hans framtid som avelshingst. Även om han fick många goda ston var de inte i närheten av de t.ex.. Dehere fick. Trots detta har han börjat sensationellt bra med sina 2- åringar och har 4 Stakesvinnare (=10 %) i sin första kull, vilket är mer än någon annan. På detta ligger han på 5e plats i nuläget.

 

2- årslistan. JUVENILE SIRES

Toppas, som vanligt, av STORM CAT, knappt före SILVER DEPUTY.

3a på listan är den i Kalifornien stationerade GENERAL MEETING (Seattle Slew) som kommer alltmer och uppenbarligen är en hingst av hög kvalitet. Han har varit på gång i flera år och närmar sig 10- i topp på stora listan. I år är han far till EXCELLENT MEETING, 2:a i Breeder´s Cup Juvenile Fillies och nu senaste vinnare av Hollywood Starlet, Gr 1 ,och rankas som USA:s bäste 2- åring tillsamman med Silverbulletday, båda tränade av den sensationellt framgångsrike BOB BAFFERT.
4a är notoriske producenten av tidiga och bra 2- åringar, CARSON CITY (Mr Prospector).
Han står tillsamman med STORM CAT och MOUNTAIN CAT på Overbrook i Lexington

Av övriga hingstar på väg upp bör man lägga märke till BELONG TO ME (Danzig), som efter en sensationellt bra start, då baserad i New York, flyttats till Lane´s End, i Kentucky, och naturligtvis kommer att få ett helt annat stomaterial än tidigare. Trots detta är han redan nu ledande Andra- Årshingst i USA och det kan bara bli bättre.

 

Morfarshingstar: BROODMARE SIRES

I toppen, idel kända namn; 1:a Mr Prospector, 2:a Blushing Groom, 3:a Seattle Slew, 4:a Vice Regent, 5:a Nijinsky II, 6:a Alydar,......

Mr Prospector toppar, mycket till följd av många avkommor. De kvalitativt bästa, bland de

10- i topp är Seattle Slew, Alydar, Secretariat, Key to the Mint.

SYSTER TILL CAERWENT SÅLD FÖR Gs 625.000

WELLSPRING (Caerleon- Marwell/ Habitat), således en syster till Leif Jönssons Caerwent, var sales- topper på onsdagen vid Tattersalls i Newmarket. Stoet var dräktigt med Cadeaux Genereaux och såldes till en ny fransk investerare.

I övrigt visade onsdagen på en 30%- ig nedgång gentemot samma dag förra året.

LAILA ALAWI SÅLD !

Laila Alawi, (Mtoto), dräktig med Halling, såldes  på Tattersalls den 7 dec, för Gs 100.000, c:a 1,5 miljoner.
Köpare var Shadai Farm.

DAPPLED FLAG- SYSTER SÅLD PÅ KEENELAND

En 3-årig syster till Dappled Flag, såldes som broodmare-prospect, för $80.000 på Keeneland November Sales.

MEMORIES SÅLD FÖR $ 1.050.000.

MEMORIES (e.Don´t Forget Me), en dotter till Ard Melody (Syster till Rävdansenstoet Oldopal Colours (e.Fairy King)) såldes på Keeneland November Sales för $1.050.000. dräktig med Silver Hawk.

FLY TO THE STARS 5:a I BREEDER´S CUP MILE

FLY TO THE STARS, bror till nya Rävdansenstoet COMPOSITA, blir 5:a i Breeder´s Cup Mile,Gr 1, och bäste europé. Utan kraftig påridning hade han varit 3:a

 

RÄVDANSEN- UPPFÖDNINGAR I SVENSKTOPP BLAND 2- OCH 3- ÅRINGAR

(30/12) Enligt Skandinavisk Generalhandikap, av den 21 december, är det högst rankade svenskfödda 2- årsstoet, LITTLE GREEN APPLE (Funambule), på 81. Högst rankade svenskfödda 2- åriga hingstar är CHEPHREN ( Diaghlyphard) tillsammans med Mustad- uppfödningen DEVIL DIAMOND (Diaghlyphard), båda på 81.
Andra, på Rävdansen uppfödda, 2- åringar i toppskiktet är Atremis Club och Tesorero, båda på 78.
Bästa svenskfödda 3- åring är BORDER SONG (Diaghlyphard), som under året vann bl.a. Breeder´s Trophy och Jockeyklubbens Avelslöpning. Hon är rankad till 84.

981230

USA:S BÄSTE 3- ÅRING, EVENT OF THE YEAR, 3:A I COMEBACK

Den obesegrade EVENT OF THE YEAR (Seattle Slew) gjorde comeback efter sin skada och slutade 3:a i Malibu Stakes, Gr 1 . Det var i sista starten inför Kentucky Derby, Norfolk Stakes Gr 3, som han vann med 5 längder, Event of the Year ådrog sig en fraktur i ett framknä och tvingades avstå Triple Crown- löpningarna. Han hade då, i 5 starter, fullkomligt krossat allt motstånd och var den stora favoriten inför Derbyt.

Nu i träning hos den skicklige Richard Mandella, gjorde han en mycket lovande comeback och blir intressant att följa 1999, om han får vara hel.

Även om han allmänt betraktas som den bäste 3- åringen i USA 1998, trots Real Quite och Victory Gallop, lär han inte vara aktuell för något 3 -års championat, då han inte vann någon större löpning.

981229

SUAVE DANCER DÖDAD AV BLIXTNEDSLAG I AUSTRALIEN

Champion SUAVE DANCER (Green Dancer) hittades död i sin paddock på Eliza Park Stud där han stod i karantän inför sin återresa till Engelska National Stud.

Den 10- årige hingsten blev europeisk, irländsk samt fransk champion, efter att ha vunnit Franskt Derby, Irländska Champion Stakes samt Prix de l´Arc de Triomphe.

Han har varit uppställd på National Stud sedan 1993 men har haft begränsade framgångar med sina första årgångar.

SPRÅNGAVGIFTER FÖR DIAGHLYPHARD OCH SPECTACULAR TIDE 1999

Diaghlyphard:
3.000 kr i Bokningsavgift + 3.000 kr vid Språng + 14.000 kr exklusive moms vid Dräktighet 1 november. Det obligatoriska cytologiska provet samt eventuellt bakteriologiskt prov, inklusive analys, ingår, i samband med första brunsten.

 

Spectacular Tide:
3000 kr vid Språng + 9000 kr exklusive moms vid Dräktighet 1 Oktober

RAPPORT FRÅN KENTUCKY:

Shuttle- Stallions

Det är slående hur tomt det är i hingstboxarna, på de större stuterierna, i Kentucky, i november, och det verkar bli allt tommare med åren. Ashford, Lane´s End m.fl. har många av de nya stjärn- hingstarna i Australien, Nya Zeeland, Sydamerika.

På Ashford fanns nästan bara de gamla och sub- fertila kvar i november. Man kunde dock visa upp 3 fantastiska individer, alla dock med fertilitetsproblem: El Gran Senor ( har haft problem hela sin karriär), Storm Bird ( börjar bli till åren) och Lure ( har haft problem sedan han gick till aveln på Claiborne och har en dräktighet på mindre än 40 % ). De unga hingstarna, Woodman, Dehere, Hennessy, Royal Academy, Thunder Gulch, m.fl. var alla på Coolmore i Australien. Det kan nämnas att Thunder Gulch (Gulch) kommer att stå på East Stud i Japan 1999. Han har sina första 2- åringar på banorna 1999, som blir ett viktigt år för honom.

Shuttle- Ston

Vad som också ökar för varje år är betäckningar av ston från södra halvklotet. I USA, då främst från Syd- Amerika. Under hösten så betäcker många av de bästa hingstarna, som är kvar i Kentucky, ston från Argentina, Brasilien m.fl. och hingstarnas viloperioder blir allt kortare.

På Nya Zeeland har championhingsten, Zabeel (Sir Tristram), det omvända förhållandet. Han håller på att avsluta sina ordinarie betäckningssäsong men kommer under sin "semester", i februari - mars 1999, att betäcka ett 30- tal ston från norra halvklotet, främst från Japan.


USA:s ledande avelshingstar


STORA LISTAN

DEPUTY MINISTER (Vice Regent) säkrade hingstchampionatet i USA 1998 ( Champion även 1997) när Awesome Again vann Breeder´s Cup Classic. Dessförinnan stod det och vägde mellan Deputy Minister och STORM CAT (Storm Bird), som nu blir 2:a på stora USA- listan.

Dessa två avelshingstar dominerade Keeneland November Sales fullständigt. Ston dräktiga med dessa hingstar kostade nästan genomgående $1.500.000 och uppåt.

Den nye stora avelshingsten i USA är A.P. INDY (Seattle Slew). Med endast 3 kullar på banorna ligger han just nu på 7e plats på hingstlistan med ett SPI ( =Sire Production Index ) på 7.20 att jämföras med Deputy Minister, 5.40 och Storm Cat, 5.59.

En annan hingst som kommer alltmer är SILVER DEPUTY( Deputy Minister), nu 4a på stora listan. Precis som sin far började han sin avelskarriär på Windfields Farm i Kanada men flyttade senare till Brookdale Farm i Kentucky där han nu står bredvid sin far.

Silver Deputy var en hygglig, men inte sensationell 2- åring, som redan i sin första kull fick fram flerfaldiga graded- vinnaren Deputy Jane West och flera anda stakesvinnare. Han har sakta men säkert etablerat sig i USA- toppen och är i år far till årets vinnare av Breeder´s Cup Juvenile Fillies, Silverbulletday.


Förstaårs- hingstarna: FRESHMAN SIRES


Sensationell ledare är den Florida- stationerade Forty Niner- sonen, END SWEEP. Han slog i veckan rekordet, för antalet vinnande avkommor för en förstaårshingst, när han noterade sin 31:a vinnande 2- åriga avkomma 1998, när Sweep Back segrade.

2a på listan ligger DEHERE (Deputy Minister) som har svårt att få till det med sin första årgång. Alla hade förväntat sig att han skulle bli den stora förstaårs- hingsten i USA, eftersom han själv var en 2- årschampion. Hans föl och åringar har sålts för enorma belopp, men i år så har de reats bort, jämfört med tidigare. Han har hamnat i samma läge som KINGMAMBO ( Mr Prospector) gjorde förra året. Marknaden hade förväntat sig enormt mycket, baserat på de ston de fått, och när starten inte blir som väntat, vänder marknaden dem ryggen direkt. Kingmambo har haft det fortsatt svårt, även om Parade Ground och El Condor Pasa, vinnaren av Japan Cup, har bättrat på ryktet något. Dehere kanske har samma profil som sin far, Deputy Minister, som också var en 2- årschampion, men som lämnar lite sena hästar som Touch Gold och Awesome Again, som blommade ut som 3- åringar.


3:a på listan ligger ytterligare en son till Forty Niner, nämligen TACTICAL ADVANTAGE.

Det är uppenbart att Claibornes försäljning av Forty Niner till Japan var en jättetavla. Förutom att han lämnat en mängd goda löphästar, i år t.e.x. Coronados Quest, är han en Sire of Sires. På 7de plats på listan finns nästa Forty Niner- son, TWINING, som också börjat sin avelskarriär starkt.

Claiborne försöker nu reparera skadan och ställer upp Coronados Quest (Forty Niner) 1999.

Till sist, HOLLY BULL, en kanon på banan, som just hade uppnått kult-status i USA, när han skadades och tvingades gå till aveln i Kentucky. Med en något ovanlig och gammaldags härstamning var det många som tvivlade på hans framtid som avelshingst. Även om han fick många goda ston var de inte i närheten av de t.ex.. Dehere fick. Trots detta har han börjat sensationellt bra med sina 2- åringar och har 4 Stakesvinnare (=10 %) i sin första kull, vilket är mer än någon annan. På detta ligger han på 5e plats i nuläget.

 

2- årslistan. JUVENILE SIRES

Toppas, som vanligt, av STORM CAT, knappt före SILVER DEPUTY.

3a på listan är den i Kalifornien stationerade GENERAL MEETING (Seattle Slew) som kommer alltmer och uppenbarligen är en hingst av hög kvalitet. Han har varit på gång i flera år och närmar sig 10- i topp på stora listan. I år är han far till EXCELLENT MEETING, 2:a i Breeder´s Cup Juvenile Fillies och nu senaste vinnare av Hollywood Starlet, Gr 1 ,och rankas som USA:s bäste 2- åring tillsamman med Silverbulletday, båda tränade av den sensationellt framgångsrike BOB BAFFERT.
4a är notoriske producenten av tidiga och bra 2- åringar, CARSON CITY (Mr Prospector).
Han står tillsamman med STORM CAT och MOUNTAIN CAT på Overbrook i Lexington

Av övriga hingstar på väg upp bör man lägga märke till BELONG TO ME (Danzig), som efter en sensationellt bra start, då baserad i New York, flyttats till Lane´s End, i Kentucky, och naturligtvis kommer att få ett helt annat stomaterial än tidigare. Trots detta är han redan nu ledande Andra- Årshingst i USA och det kan bara bli bättre.

 

Morfarshingstar: BROODMARE SIRES

I toppen, idel kända namn; 1:a Mr Prospector, 2:a Blushing Groom, 3:a Seattle Slew, 4:a Vice Regent, 5:a Nijinsky II, 6:a Alydar,......

Mr Prospector toppar, mycket till följd av många avkommor. De kvalitativt bästa, bland de

10- i topp är Seattle Slew, Alydar, Secretariat, Key to the Mint.


SYSTER TILL CAERWENT SÅLD FÖR Gs 625.000

WELLSPRING (Caerleon- Marwell/ Habitat), således en syster till Leif Jönssons Caerwent, var sales- topper på onsdagen vid Tattersalls i Newmarket. Stoet var dräktigt med Cadeaux Genereaux och såldes till en ny fransk investerare.

I övrigt visade onsdagen på en 30%- ig nedgång gentemot samma dag förra året.

LAILA ALAWI SÅLD !

Laila Alawi, (Mtoto), dräktig med Halling, såldes  på Tattersalls den 7 dec, för Gs 100.000, c:a 1,5 miljoner.
Köpare var Shadai Farm.


DAPPLED FLAG- SYSTER SÅLD PÅ KEENELAND

En 3-årig syster till Dappled Flag, såldes som broodmare-prospect, för $80.000 på Keeneland November Sales.


MEMORIES SÅLD FÖR $ 1.050.000.

MEMORIES (e.Don´t Forget Me), en dotter till Ard Melody (Syster till Rävdansenstoet Oldopal Colours (e.Fairy King)) såldes på Keeneland November Sales för $1.050.000. dräktig med Silver Hawk.


FLY TO THE STARS 5:a I BREEDER´S CUP MILE

FLY TO THE STARS, bror till nya Rävdansenstoet COMPOSITA, blir 5:a i Breeder´s Cup Mile,Gr 1, och bäste europé. Utan kraftig påridning hade han varit 3:a


FLY TO THE STARS VINNER PRIX DU ROND-POINT, GR 2

FLY TO THE STARS, bror till nya Rävdansenstoet COMPOSITA (Persian Bold- Rise and Fall/ Mill Reef) segrade i sin andra raka grupplöpning när han vann Prix du Rond- Point, Gr 2, under Arc- helgen.Hennes första föl, ett sto efter Diaghlyphard, är redan såld.


GARUDA 2:A I TYSKT GRUPP 1- LÖPNING

GARUDA, en son till Ardmelody, var 2:a i Post Express- Europa- Preis, Gr1, den 27/10. Ardmelodys syster, OLDOPAL COLOURS (Fairy King- Thistlewood/ Kalamoun)är ett nytt Rävdansensto som väntar sin första avkomma i vår efter Diaghlyphard.


TOPCOAT:S BROR SÅLD FÖR $160.000.

Klassiske vinnaren TOPCOAT:s (Lomond- Cuz´s Star/Galaxy Libra) åringshalvbror, efter  MountainCat, såldes för $ 160.000, vid Keenland September Sales. Hennes 2- årige bror, även han efter Moutain Cat, såldes i våras för $180.000. Topcoat, som ägs av Rävdansen väntar sin första avkomma efter Diaghlyphard våren 1999.

Tillbaka ⇨

 

 Rävdansens Stuteri 640 43 Ärla Sverige Tel: 016-74260 Mobil: 070-551 09 93 E-post: ravdansen@telia.com